• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    BROZKEFF: Biokosmetika je právě ok.

    Přijde mi, že je to trochu otázka zvyku, jako s tím vším ostatním, jak už léta standardní věci nepoužívám, pokud použiju, hned se projeví vysušující a dráždivé vlastnosti těch chemikálí. Kdybych musela, dokázala bych si na to opatrně zase navyknout, prostě bych používala všeho supermálo....(už se stalo, v nouzi na novém zélandu)...ale nevidím důvod ;) Podobně to vnímám s potravinama, když chvíli nic standardního nejím a pak si něco hustějšího dám, chutná to divně a pak je z toho ještě divnějc. Teda, jak z čeho, samozřejmě něco je zvladatelnější, něco méně, už to mám dost zmapované
    Mám vyzkoušeno, že přivyknout zpátky lze, i to se mi stalo, např. v duchovní komunitě, kde se paradoxně jedlo výhradně "normální" jidlo.....ale to už teprve nevím proč bych dělala ;-D....jak můžu porovnat i v malém ty dva různé stavy těla a vědomí...

    nedávno jsem měla dobrej zážitek s tímto, když jsem byla vypsychlá z řízení, zastavila na benzínce a zbaštila standardní čokoládu ;-D....tedy, následující půlden spousta zajímavých pozorování ;), už jen to, jakej rozdíl byl mezi chutí bezprostředně v puse a stavem, co následoval už za 5 minut ;))....a od té doby si dobrůtky buď nakoupím předem nebo vůbec ;)))
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Jídlo z popelnic by třikrát nakrmilo svět | Česká pozice
    http://www.ceskapozice.cz/zahranici/svetove-udalosti/jidlo-z-popelnic-trikrat-nakrmilo-svet
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    CONTINUITY: No tak jestli máš nějakou extra sensitivní kůži, co nesnese i biokosmetiku, tak to je pak jasný, že si fakt dobře hlídáš co a jak. Já jsem asi opakem, resp. mi snad nic co jsem kdy pozřel, čím jsem se kdy napatlal, etc., nezpůsobilo nějaký okamžitě patrný projev - možná negativní účinky se kumulují postupně, ale tím, že není reakce silná a okamžitá, tak vlastně nemám od těla takovou zpětnou vazbu. Hypotéza 1 - tělo mi snese kdeco, Hypotéza 2 - tělo trpí, ale jsem k jeho volání hluchý. (Asi něco mezi.)

    KAREN
    KAREN --- ---
    CONTINUITY: ok) ja myslela, jestli nemas vyzkoumanou tu cedulku se slozenim - ja nez bych to vsechno vyhledala a overila, zkousim se poptat takhle potencialne zbehlejsich lidi)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    BROZKEFF: dobrej anarchista :o)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KAREN: můžu ti na to odpovědět jen subjektivní zkušenost, žádný tvrdý fakta nemám ;)...Alverde mi přijde jako něco mezi bio a standardem, a dost se to liší výrobek od výrobku, jejich sprcháč a šampón kůže nechtěla ;), tekuté mýdlo se dá, používám to občas na ruční praní ;) jejich deodorant mi přijde ok a používám (fakt fajn cena ;)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KAREN: Já jsem pěstoval krom stevie ještě lipii ("aztécký cukr"),sušené jsem to rozdrtil a smíchal společně, každá rostlina má svou hodně specifickou chuť, mně přijde lipie lepší, ale v kombinaci to je iMHO nejlepší. Používám to velmi opatrně, buď trochu do bylinkových čajových směsí, nebo ve směsi s nasekanými oříšky atd., na oslazení a ochucení ranní kaše.

    Je ale rozdíl mezi celým listem a čistým extraktem. Ten už nebude mít tu "pachuť" či jak to říct. Schválené éčko je pouze exktrakt, nikoli celá rostlina.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    hm, poslední rok a půl jsem, co se jakýchkoliv kosmetických serepetiček týká, nespotřeboval nic než mýdlo na ruce...
    KAREN
    KAREN --- ---
    CONTINUITY: ad ta drogerie - "prizemne" praktickej dotaz: nezkousela/nezkoumala jsi vyrobky Alverde z DM drogerie? jsou vegansky, udajne prirodni, no a cenove srovnatelny s klasickejma produktama z drogerii. na Alverde jsem v podstate presedlala, ale jak se v tom nevyznam, nejsem si jista, jak moc koser to ve skutecnosti je...
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: totez jsem si rikala pri cteni podobne ladenyho hodnoceni ve Waldenu (R. W. Emerson, 1854)
    KAREN
    KAREN --- ---
    BROZKEFF: k ty stevii: nevim, jestli to nekdo pouzivate nebo znate, ale ja to pred nejakou dobou ochutnala, kousek susenyho nasekanyho listu ci co to je, a bylo to tak silene sladky - a jeste pro me takovym dost neprijemnym zpusobem, ze me to naprosto odradilo)))
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BROZKEFF: no a v jaky pekny dobe to zil, co by rikal chudak dneska :D
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    BROZKEFF: „Škol přibylo a úroveň lidí klesla. Nad tím opravdu jest třeba se zamyslet a hledat příčinu… Příčina je na bíledni. Vždyť škola už dávno přestala děti vychovávat. Stala se prostředkem, aby byly zaopatřeny. Vysvědčení a kariéra – stalo se cílem dlouhého studování… Jsem hluboce přesvědčen, že není možná výchova mládeže, aspoň ne tak, aby se dospělo k jemnému, duchovému typu člověka, dokud národ kouří, pije, vydržuje si nevěstince, zbrojí, kupčí svatokrádežně s politikou a všemi svými ideály a mládež to vše vidí a v tom žije. Že je marno mluvit o výchově k ušlechtilému lidství u národa, jenž denně vraždí tisíce kusů dobytka, jenž zavírá ptáčky do klecí, nešetří stromů, a ze svých jediných, nejbližších lesů dělá střelnice!“ (Miloš Seifert, 1929)


    Prvorepublikový radikál ;)
    KAREN
    KAREN --- ---
    YMLADRIS: .)) jen jsi me chvili teda zmatla, s tim "patkem", uff)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    YMLADRIS: jitka to na zelňáku dělá podobně - postupně vytipovaných pár lidí, kteří mají dobré věci, a udělovat pro okolí dobře slyšitelné pochvaly :))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    dneska fajn zazitek... jako kazdy patek jsme sli nakupovat na Zelny trh, vykoupili jsme vsechn hroznovy most z frankovky na zamrazeni na zimu a pak uz spis bloumame mezi chryzantemami a kedlubnami a v tom na nas jeden prodejce zurive gestikuluje a vola Mam! Maaam!! a pak vytahl bedynku PODPULTOVYCH rajcat, ze jsou letos jeho posledni, pro nas :). Tak jsme si to vzali (3kg). Tomu rikam vychovat si prodejce. Kazdy tyden jsme totiz koupili po rajceti u 4-6 lidi a kde byly hnusny/bez chuti, rovnou jsme vyplivnuli... ale dva stankari meli fakt skvely rajcata jak kdysi za komousu. Tenhle a jeden slovak. Vzdy jsme je nalezite pochvalili, ze maji nejlepsi. Takze si nas typek pamatuje. Pozitivni motivace :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: nerikam, ze vsichni lokalni farmari / prodejci zeleniny jsou naky mrkvovy spasitele)) kazdej si muze vybrat a zkouset...
    KAREN
    KAREN --- ---
    CONTINUITY: to mluvime ale o ty soje)
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Problematické jsou i fytoestrogeny a další antinutrienty i rostlinného původu.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KAREN: Fytoestrogeny jsou něco jiného. Ty jsou rostlinného původu.

    Problematické jsou xenoestrogeny, zcela umělé látky, které se používají v mnoha průmyslových výrobcích.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: Myslím si, že zatím jde vysvětlit jednotlivé věci. Například rozdíl mezi kvalitním a nekvalitním chlebem. Nebo to, jak se vyrábí "kuřecí", a že to je fakt moc...
    Průběžně to na různých lidech zkouším ;)....a samozřejmě, většinou by si neuměli představit třeba prostě nejíst chleba.....ale to, že výsledek extrémně ošizené průmyslové výroby trvající hodinu nebude asi pořádný jídlo, to už si představit umějí.....stejně jako si čím dál víc lidí dokáže představit, že maso "brojlera" nafouklého za 3 týdny na kilo a půl možná není to ideální ani pro ně....nebo že zelenina, co vyrostla hydroponicky a byla týdny transportována, možná není tím dokonalým zdrojem vitamínů.....a že možná mě větší cenu menší množství opravdické zeleniny.....

    Takhle, po kouskách, se kousky reality předložit dají.....

    Jasně, kde je opravdu nulovej rozpočet, tam se nedá nic dělat, to je zas jinej problém, tam by asi byl nejlepším doporučením freeganismus ;-D
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    BROZKEFF: Tady tohle naprosto chápu. Tedy to, že někdo prostě nemá peníze.

    Přitom ale představa, že zdravé jídlo je drahé, je iluze. Drahé je jíst chleba, rohlíky, máslo, sýr, jogurty, maso, konzervy zkrátka všechny ty standardní průmyslové věci, i nekvalitní.

    Oba víme, že kvalitní čerstvé zdravé jídlo na bázi obilnin a luštenin vyjde na pár korun. Počítala jsem to, porce bez zeleniny mě vyšla vždycky pod 10 kč, i když jsem použila všechny suroviny bio, bio olej, koření, atd, a to je ještě luxus, který by se býval dal vynechat. Se zeleninou to bylo trošku víc....pořád mnohem méně než bych dala za instantní humus v kelímcích a pytlíčcích z teska....

    Ale samozřejmě, tohle je zatím běžnému člověku nesdělitelné, hlubší změna stravovacích návyků, kdy se člověk vzdá "normálního" jídla, které bylo předchozím dvěma generacím natlačeno reklamou, už vyžaduje hlubší vhled a vysvětlit někomu zvenčí nejde....

    S tou drogérií tam vidím řešení taky 1) v tom, že se člověk informuje, kolik toho opravdu potřebuje, většina lidí užívá rovněž v důsledku reklamy mnohem víc drogérie, než může kdy být vhodné a zdravé
    a 2) ve výrobcích buď bio, nebo domácích (od někoho kdo vyrábí....). Bio výrobků podle mé zkušenosti stačí mnohonásobně méně, bio sprchový gel mi vydrží půl roku, takže mi nijak nevadí dát za něj okolo 200kč......ale kdybych vložila snahu, DIY alternativa by určitě šla za pár kč....

    Tolik k pozitivním alternativám, jinak samozřejmě souhlasím s názory, že to je na každém, čemu věří a co mu přijde důležité, a co mu přijde přijatelné a nepřijatelné, pro mně ty věci přijatelné nejsou, protože je nesnese moje kůže a tělo, úplně akutně, což nemusí být zrovna xenoestrogeny, kdo ví čím ze všech možných faktorů to je. Ale teda o xenoestrogenech když jsem slyšela, to na mě bylo fakt moc, a tomu zdroji věřím, že je to reálnej problém, proto jsem to tu nasdílela....

    Jinak, jasně, i tohle je většině lidí nesdělitelné, nepobrali by asi tu část o tom, že se nemusí patlat tolik vším denně, a neumřou, ba dokonce budou zdravější.

    Ale to přijde :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Dostal jsem se konečně k původní české práci českého woodcraftera počátku 20. století Miloše Seiferta
    Přírodou a životem k čistému lidství (Dědictví Komenského, Praha 1920)

    Seifert byl idealistou navazujícím přímo na E. T. Setona a už ve své době byl českou komunitou woodcrafterů outsiderem.

    Celou knihu jsem pro všeobecné blaho naskenoval. Stahujte zde:

    http://download.brozkeff.net/ebooks/woodcraft/Seifert-Prirodou_a_zivotem_k_cistemu_lidstvi_1920.pdf
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    WANAH: Zaujal mě poslední komentář, co se mi teď objevil na starém blogu u článku o stevii:
    68. Pepa Nesladik# | 18.10.11, 17:06 | repe#atlas.cz

    Přeji všem krásný den.
    Mám jeden zaručený recept jak zbytečně neplatit za předraženou stévii, či jiné náhražky cukru. Nesladím. Jde jen o pouhý zvyk, u někoho možná zlozvyk a ten je pak ochoten platit a platit, hlavně, že si pochutná. Zdravá výživa je totiž také o něčem jiném. Proč jíme? Jíme abychom žili a ne naopak. Radosti života jsou hlavně v osobním duchovním růstu. Píši to, protože právě oklikou přes zdravou výživu jsem se před mnoha lety stal věřícím člověkem. Oslazováním jídla přestáváme hledat sladkosti skutečného žití.


    Myslím, že to má svou pravdu - sladké jídlo nám "osladí život" a už netřeba hledat uspokojení jinde. A vice versa. Absence uspokojení venku může najít řešení u sladkého jídla. Stejně lze vnímat i ostatní chutě a dá se z toho číst.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: nejhorsi na tom je ze ty mistni producenti jsou kolikrat presne ty lidi co to vubec neresej a nas.... na tu zeleninu vsechno jen aby byla vetsi a hezci. pak kdyz jde clovek kolem a vidi to tak by blil a ke vsemu do ty doby si naivne myslel jak ta zelenina je pekna.
    WANAH
    WANAH --- ---
    KAREN: jj já už taky :) jenže veg jídla prostě namají takový ten pocit instantní spokojenosti. Ty víš co jsi jedla, že to bylo dobré, kde se to vzalo a proč si to jedla kdežto když sem měl dřív hlad dal sem si hambáče colu a rázem krom toho že sem byl syt mne navíc nic netrápilo. Pak už je jenom krok k tomu kompenzovat si nespokojenost jídlem a udělat pro něj cokoli protože nám to chutná.

    Příjde mi že hlavní rozdíl je v tom že že jídlo co neni vlastně jídlo vytváří v konzumentovi pocity jenom svím složením, kdežto ted si můžu užívat jídlo na spoustě úrovní které v prvním případě nejsou moc možné.
    Snad je to aspon trochu srozumitelné:).
    KAREN
    KAREN --- ---
    WANAH: uspokojeni po konzumaci? ja teda oproti masum a jidlum, ktery jsem jedla driv treba doma (mama vari vyborne, v tom to neni), pocituju na veg/vegan/makrobio/"zdravy strave" o dost vetsi uspokojeni, a to co se tyce kvality, textury, pestrosti, barev, zahrati, stravitelnosti a celkovym pocitu po konzumaci. asi to tak nema kazdej, ale pro me je pocit narvanosti, prehlceni a unavy v dusledku konzumace na hony vzdalenej pocitu uspokojeni.) je to proste jina kvalita a co jsem si vsimla i po okoli, zvyka se na to pomerne dobre)
    WANAH
    WANAH --- ---
    KAREN: Všechno závisí na vůli a osobnosti toho kdo chce něco měnit. Jenom bych upozornil že stran jídla je to nejsložitější, veg jídla prostě nemají tak silný pocit uspokojení po konzumaci, resp, je o něčem jiném než mít pocit narvanosti a přehlcení... sám sem na tom ztroskotával hrozně dlouho... . Přitom Informace sem měl tak jako každý dávno.
    KAREN
    KAREN --- ---
    DAWYT: klicove slovo "fytoestrogeny" .)

    Phytoestrogens - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Phytoestrogens#Health_risks_and_benefits

    tady tvrdej, ze u muzu se casto diskutovany negativni efekty neprokazaly, pak ale najdes dost studii, kde tvrdej opak... kazdopadne mam za to, ze plati, ze je lepsi konzumovat fermentovanou soju (i kvuli stravitelnosti a snad vyzivovy hodnote ?) a neprehanet to s ni.)

    hmm, to jsem nevedela: One brief research study proposes that plants use the phytoestrogens as part of their natural defence against the overpopulation of the herbivore animals by controlling the male fertility.
    KAREN
    KAREN --- ---
    BROZKEFF: z myho pohledu je to casto spojeny s chuti a vuli neco menit nebo vubec premejslet nad tim, co clovek ji a co dava detem, rodine - pokud na to clovek nema nebo do toho nechce investovat, zelenina podle me nemusi bejt hned v bio kvalite (coz je, tusim, navic diskutabilni, kdyz tahas bio zeleninu z cesky pudy kdovikde, mnohdy poznamenany mj. zemedelstvim jzd), k supermarketu ci lidlu je alternativa v podobe mistnich prodejcu a trhu, kde se suroviny daj sehnat za stejnou, ne-li lepsi cenu nez v supermarketu. podobne napr. kecup vs. sezonni moravsky rajcata, cibule za peknou cenu a troska bylinek. sama to tak praktikuju a jsem o dost spokojenejsi. stejne tak domaci pekarna tolik nestoji a da se sehnat celozrnna mouka za rozumnou cenu. ja mam proste casto pocit, ze se lidi v mnoha pripadech rozhodujou pro instantni, jednoduchy reseni typu kecup, tavenak (pritom spoustakrat narazis na konkretni dukazy toho, ze podobny jidlo jde uvarit z xkrat kvalitnejsich ingredienci za podobnou cenu a o moc dyl to netrva) a proste nemaj snahu o zajisteni kvalitnejsich a zaroven cenove dostupnejch potravin jako prioritu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam