• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    CONTINUITY: jj, patenty na pravdu nebrat a takovým patentovačům je nejlépe se obloukem vyhnout.
    Jj, ta ayurvéda koukám, se Tě hodně drží, ta je fajn... já se teď zase pro změnu vrhám na tcm a čínskou moudrost tohohle směru, tak jsem zvědavý, co číňani nabízí v kontextu dietetiky, myslím, že to bude podobně zajímavé.

    Mě právě před nějakým časem zaujalo to, jak neuvěřitelně roste koncentrace/koncentrovanost některých bazálních "prvků" stravy v potravě (třeba sladký výrobek jehož složení je ze 3/4 cukr, mazec). Příjde mi, že to jde ruku v ruce s jakousi naší zápaďáckou otupělostí a letargií, postupným oploštěním emočního prožívání apod. Jakobychom zoufale potřebovali něco cítít a tak to solíme a sladíme co se dá, pořád se to šponuje a nevím teda, kam to dojde. Když teď náhodou narazím na nějakou sladkost z obchodu, tak se nestačím divit, jakou intezitou to zahltí mé chuťové pohárky a jak rychle jde na tuto intenzitu navyknout mít jí jako normu... velmi podobné je to se solí. Jj, průser je imho tuna soli respektive cukru ve slaných respektive sladkých výrobcích a pečivo jako základní zdroj karbohydrátů (a nedávno jsem se bavil s jednou paní mistrovou kungfu a říkala, že brambory jsou taky nahovno) a potom přebytek nějakého typu potraviny ve stravě (spousta lidí jí pořád dokola maso/sýry/maso/sýry, občas vajíčko - btw. mega rozdíl mezi smaženým a vařeným vajíčkem!!), absence bohatšího výběru zdroje bílkovin a taky, což je třeba hodně můj problém, zbytečně velké porce jídla. Imho se stačí "pořádně nažrat" jen jednou za čas.

    Ty Mitchellovy pravidla semi moc líbí, jednoduchý, úderný a výstižný. S těma ingrediencema bych brzdil, ale autor to myslel asi tak, že v rámci jednoho typu potraviny by nemělo být více ingrediencí... ale vyjímky existují taková maková buchta "hrnkovka" může obsahovat dva nebo tři typy mouky, sladidlo, prdopeč, tuk a už seš na víc než pěti a to jsme ještě nezačali s náplní.... no ale jak píšu, asi tuším, jak to autor myslel a je to dobré, moc dobré...

    a ano, mostly plants...

    Ještě jedna věc mě dostává, ale spíš tak psychedelicky nebo jak to říct. To jsou moderní megapekárny a cukrovary, který v podstatě (z magického či psychedelického hlediska - možná by jsme taky mohli říct schizofrenního :) vytváří jakýsi portál, který imrvére, nonstop, zpracovává jeden druh potraviny, nikdy se nezastaví a jenom chrlí a chrlí, dost dystopická vize pro mě. U pekáren je ještě bonus "věčného návratu" nespotřebovaného pečiva zpět do oběhu a tak pořád dokola. V podstatě každý pecen chleba obsahuje klidně 5 let starý zlomek dřívějšího pečiva... ble :o)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: to počítání ingrediencí docela praktikuju a IMHO to sedí ;)
    bohužel tak odpadne i ledasjaký produkt z bioobchodu, ale žádná škoda, ty, které jsou spatlané stylem pejsek a kočička vařili dort, bývají zároveň nejdražší a chuťově nic moc ;)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    DARJEEL: Totální souhlas :)

    po pravdě, nejsem si jistá, v čem s Kuatem vlastně nesouhlasíme, jestli v něčem ;), a nepřijde mi to důležité, přijde mi že to není nic podstatného

    Nezastávám žádný konkrétní "výživový názor", např. makrobiotický nebo veganský, nebo naopak masařský ;) Asi nejblíž mi je ájurvéda, protože ta říká, že každý člověk potřebuje něco jiného, a definuje principy, které mu mohou pomoci vyjasnit si, co to je. Zároveň se ale taky nemůžou brát úplně doslova :), musí se vždycky aplikovat na konkrétního člověka, prostředí a podmínky.
    Je mi naopak docela podezřelé, kdykoliv narazím na člověka nebo na systém, který tvrdí, že ví co je zdravé pro úplně všechny. To okamžitě beru s rezervou ;-D, protože si myslím, že pro všechny stejně to prostě nejde ;)

    Jediné, co se podle mě dá definovat obecně, je myslím přesně to, co vyjmenovávš ty, a to věci, které k jídlu prostě nejsou, nebo není dobrý nápad jíst je často a pravidelně. Což jsou pro mně ty průmyslové sračkosměsi (ať už se tomu říká "cukrovinka" nebo "polotovar"), věci obsahující všelijaké neurotoxické a jinak toxické přísady, maso a mléko plné chemikálií, antibiotik a stresových hormonů ......nebo třeba bílý cukr a bílá mouka, které se dají zvládnout občas, v buchtě od babičky nebo v pečivu, když fakt není co jiného sníst, ale jako základ stravy dělají opravdu paseku....

    Napadá mě k tomu, co nám říkali na semináři ájurvédského vaření. Pan Tim Mitchell nám vyprávěl o jednom autorovi, co nastudoval mraky různých informací a teorií o výživě a vydestiloval z nich, co mu přišlo jako základ:

    "Eat food. Not too much. Mostly plants."
    Jezte jídlo. Ne moc. Hlavně rostliny.

    a pak k tomu patří řada vtipných definicí, co je a není "food" ;)
    Například:
    "pokud to má víc než 5 ingrediencí, není to jídlo"
    "pokud jste to koupili na stejném místě jako benzín, není to jídlo"
    "pokud to přišlo okénkem vašeho auta, není to jídlo"

    atd ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUATO: jestli se můžu ještě vrátit k debatě o "normálním" a nenormální jídle... :)

    Příjde mi, že je to otázka míry, v čem spolu s conti nesouhlasíte. Já experimentoval s makrobiotikou, veganstvím, vegetariánstvím apod. a teďka maso jím (zvlášť když je kosa) a dělá mi fakt dobře. Jím teda hlavně ryby, ale i tak si dám občas něco "silnějšího" a je to moc fajn... a tofu (kterého jsem dřív jedl spoustu) si dám jednou za čas výjmečně.
    Mám dojem, že když se člověk oseká o extrémy stravování (takový ty croasany s activií, salám s rohlíkem každý den na snídaní, komerční supersladký věci apod.), který jsou ze své podstaty naprosto nevyvážený, tak je to dobrý základ, na kterém se dá stavět celý harmonický řád. Takový vajíčko se špenátem a knedlíkem, pořádný hovězí vývar nebo dančí gulášek, vždyť to jsou dobroty, které člověka zahřejí na těle i na duši. Naopak, při návštěvě makrobiotické restaurace (nebo když jsem tam dřív vypomáhal), jsem potkával mnohem víc nezdravých lidí, kteří si těmito dietami kompenzovali nějakou potřebu sebemrskačství případně sytili pocit elitářství... což mi příjde mnohem nezdravější než to, že jsem měl včera na oběd kuřecí plátek s bramborovou kaší ,)
    Problematický je přebytek mléčných produktů, přebytek salámů nebo obecně masa, přebytek cukru apod. vždyť nejde o samotnou potravinu, ale o množství a častost užití...
    Jasně, je dobré se vyvarovat glutamátkových neurokoktejů a průmyslových sraček co obsahují místo 4 složek 25 (jak je třeba časté u penam chleba), ale jinak mi česká kuchyně ve své podstatě příjde super... však když se člověk koukne na různé staré děduly a bábiny na vesnici (i ve městě), tak uvidí zdravý harmonický zen naších krajin.

    KUATO: no Bhagavadgíta je fajn, ale celý brahmanismus té doby stojí na obětí, respektive jakési obsedantní introjekci opakované tvoření vesmíru, které musí být udržované neustálými oběťmi... a tak ty verše jsou vlastně na světlo světa vytlačeny strachem ze zániku (což jim neubírá na hodnotě), nicméně odhaluje jejich diskurzivní povahu...
    PSYTKA
    PSYTKA --- ---
    CONTINUITY: nevíš, zda přednáška bude v angličtině??
    TURF
    TURF --- ---
    CONTINUITY: uhh prave mi to doplnilo uzasnou cast pritomnosti, dik!
    KAREN
    KAREN --- ---
    CONTINUITY: na videnou zitra!.))
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Homepage - Inspirace šamanskou cestou - Divadlo Kampa
    http://www.divadlokampa.cz/denni-udalosti/inspirace-samanskou-cestou-4.html
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: Není to moc o 2012, mayský kalendář je zmíněn jen okrajově, je to hlavně o tom, jak tu změnu udělat :), je to souhrn malých reportáží o všech možných pozitivních vývojových směrech a aktivitách, co dělá mnoho lidí
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    2012: Čas na změnu - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mrFkkgb1cUE


    Moc dobrej a důležitej dokument k tématu klubu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jeste jeden obrazek k tomu Gini indexu. to ma hodnotu 0-1 (0 = vsichni maji stejny prijem, 1 = cely prijem statu jde jednomu cloveku), pricemz nejlepsi na svete je Svedsko 0.23, a u nas je to straslivych 0.256 (ironie).

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: mam nekolik teorii k tomuto :). Jednak to muze byt generacni - mlady decka jsou vztekly a nachylny k idealum ("spravedlnost") a tak to ma byt; zatimco my uz jsme usedlejsi a ocenujeme co se dokazalo vybudovat. Je ale fakt ze Conti je taky nas rocnik a pritom je bojovnice.

    Druhak, Marx: dejiny lidstva jsou dejinami tridnich boju. Spolecnost se vzdycky bude rozdelovat na ty, kteri jsou uspesnejsi (a furt se jim ten uspech multiplikuje) a na ty, ktery jsou prumerni a podprumerni. Je to jako v kazdem stadu zvere nebo na plani s rostlinou - nekteri jedinci jsou uspesnejsi. V prirode zadna sparvedlnost neexistuje, ale lidi maji tento ideal, takze spodni vsrtvy k tomu, aby zili lepe, pouzivaji hnev a vztek (maji za to ze spolecenska nerovnost je jasne Zlo a ze maji narok na podil na uspechu tech uspesnych).
    Takze kdyz cisar ztrati mandat nebes ( = nerovnost je uz moc velka), vypukne revoluce; s nadeji ze pristi cisar bude fungovat jinak. Asi to tak bylo je a bude, obroda.

    Za treti, muj postoj: u nas se zije fakt dobre. Myslim ze je to tim ze nejsme lukrativni pro imigranty, ale zaroven nejsme zoufale Belorusko. Lidi jsou u nas sikovni tvorivi a nenasilni; akorat kazdej krade no.

    Viz toto srovnani ohledne spolecenske nerovnosti:


    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    OGMIOS: Když se naladím na vlnu, že vím, že mě nikdo nebude prasit a všichni pojedou v pohodě tak se to taky většinou stane, ale v té frontě by spíš čekali ode mne, že je po obejmutí pustím dopředu, aby byli dřív doma na růžovku :-)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PAULMUADDIB: ja to delal ted v nedeli asi tak, pospichal jsem a tak uz jsem lomil rukama nad dusickovejma ridicema a rikam si..kurna je tu 70 tak proc jedete 40. no a tak si rikam ze s nervama nikam nedojedu tak jsem jim poslal pozehnani a hned se jelo lip :D ale to objimani ve fronte by byla sranda. hlavne az by ses proobjimal uplne dopredu tak ta hlaska a vidite kdyz jsem vas tak pekne obejmul tak ted muzu pred vas co :D
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    OGMIOS: Tak na dálnici spíš uhýbám a usmívám se, ale lidi ve frontě jsem ještě objímat nezačal, jen občas prohlásím něco humorného na odlehčení.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PAULMUADDIB: lidi ve fronte objimat, na dalnici predjet a usmat se skrz okenko(misto vztyceneho prostredniku) no a tak :D rofl :D
    PIZI
    PIZI --- ---
    PAULMUADDIB: Nemám auto. Žiju usedle. To možná dost takových situací odfiltruje. Takže asi to bude do značné míry i tím v jakém prostředí žiju. Čím aktivněji asi člověk žije, tím častěji může něco takového potkat. To dává smysl.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    PIZI: Já tím myslel takové ty drobné události, kdy člověk jede do práce, uvízne v uličce protože tam někdo parkuje přes půl chodníku a větší auto neprojede a všichni troubí jako o život, nebo ho někdo prasí na dálnici, nebo jsou lidi nervózní ve frontě v obchodě když tam učnice pomalu markuje a tak.

    Ale jestli dokážeš odfiltrovat nutnost přesunů autem a nákupů v marketu, tak třeba je možné vnímat jen tu pohodu a lásku.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Já teda na tu bezmoc a nespravedlnost nenarážím na každém rohu, ale v médiích, které už nečtu, takže nenarážím. Onen hrozný svět je podle mě spíše mediální obraz, nežli realita. A nebo se prostě pohybuji v prostředí, kde tohle není. Podle mě to není tendence světa, ale tendence masových médií.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PAULMUADDIB: asi jo. postupna prace a nezatezovat se tihou nepotrebnych veci.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    Stejně jako funguje spirála dobrých pocitů a událostí, která člověka táhne stále nahoru, funguje i spirála opačná. V dnešní době, kdy člověk naráží na bezmoc a nespravedlnost na každém rohu, je cpán umělými potřebami a umělými potravinami, špatnou vodou a vzduchem je velmi snadné vydat se na sestupnou cestu, udržet se na vzestuoné chce buď postupné berličky (někde si něco přečtu + hezký zážitek + očistím se a už to jede - další knížky, filmy, lidi, metody), nebo silný zážitek (životní zlom) nastartovat se na vzestupnou spirálu.

    Takže já si nemyslím, že někde sedí nějací zlí pánové, kteří ovládají svět jako matrix, ale že ten matrix, zvyšování tuposti a nečistoty (teď jsem četl, že 25% teenagerů bude do 30-40 mít rakovinu), je v podstatě přirozený stav a je rolí lidí, kteří měli to štěstí a tu vůli posunout se někam jinam svým vlastním příkladem pomaličku to zlepšovat (ne celý svět najednou, ale své okolí).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BROZKEFF: a protoze kultura je spolecny tmel lidi, kteri se diky ni dovedou identifikovat se zbytkem smecky a v chaotickem vesmiru vnimat jakous takous jistotu, tak ti, kteri pujdou mimo kulturu, budu vzdy neoblibeni. je to nevdecna role, byt nonkomformni :-) v kterekoliv socialni skupine.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam