DARJEEL: Totální souhlas :)
po pravdě, nejsem si jistá, v čem s Kuatem vlastně nesouhlasíme, jestli v něčem ;), a nepřijde mi to důležité, přijde mi že to není nic podstatného
Nezastávám žádný konkrétní "výživový názor", např. makrobiotický nebo veganský, nebo naopak masařský ;) Asi nejblíž mi je ájurvéda, protože ta říká, že každý člověk potřebuje něco jiného, a definuje principy, které mu mohou pomoci vyjasnit si, co to je. Zároveň se ale taky nemůžou brát úplně doslova :), musí se vždycky aplikovat na konkrétního člověka, prostředí a podmínky.
Je mi naopak docela podezřelé, kdykoliv narazím na člověka nebo na systém, který tvrdí, že ví co je zdravé pro úplně všechny. To okamžitě beru s rezervou ;-D, protože si myslím, že pro všechny stejně to prostě nejde ;)
Jediné, co se podle mě dá definovat obecně, je myslím přesně to, co vyjmenovávš ty, a to věci, které k jídlu prostě nejsou, nebo není dobrý nápad jíst je často a pravidelně. Což jsou pro mně ty průmyslové sračkosměsi (ať už se tomu říká "cukrovinka" nebo "polotovar"), věci obsahující všelijaké neurotoxické a jinak toxické přísady, maso a mléko plné chemikálií, antibiotik a stresových hormonů ......nebo třeba bílý cukr a bílá mouka, které se dají zvládnout občas, v buchtě od babičky nebo v pečivu, když fakt není co jiného sníst, ale jako základ stravy dělají opravdu paseku....
Napadá mě k tomu, co nám říkali na semináři ájurvédského vaření. Pan Tim Mitchell nám vyprávěl o jednom autorovi, co nastudoval mraky různých informací a teorií o výživě a vydestiloval z nich, co mu přišlo jako základ:
"Eat food. Not too much. Mostly plants."
Jezte jídlo. Ne moc. Hlavně rostliny.
a pak k tomu patří řada vtipných definicí, co je a není "food" ;)
Například:
"pokud to má víc než 5 ingrediencí, není to jídlo"
"pokud jste to koupili na stejném místě jako benzín, není to jídlo"
"pokud to přišlo okénkem vašeho auta, není to jídlo"
atd ;)