• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    _BENNY: :D asi tak nejak, kdo nam dava pravo bojovat za prirodu? jen my sami. takze boj za zachranu prirody je smesny neb je to jen nabubrelost naseho ega jakozto lidstva. pokud bychom zili v souladu s prirodou tak neni potreba bojovat za ni. jestli to dava smysl :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    OGMIOS: tedy, jednoduse receno, boj za zachranu prirody je proti prirode? :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    _BENNY: hmm, mnozstvi lidi na nasi planete je otazka nerovnovahy lidstva. proste to jak lidstvo zilo, nas dovedlo k 7miliardam lidi. pokud bychom jako lidstvo nebojovali uz tak dlouhou dobu proti prirode a zivotu, nebylo by nas tolik. tedkonc mit snahu redukovat mnozstvi lidi je take bojem, protoze pokladam za jeden ze zakonu, pravo se rozmnozovat. takze to je potirani zla zlem.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    DARUMA: Tak si ty peníze, statek s biozahrádkou, nebo ideu člověk může pořídit. Každý den je za co být vděčný a co si přát, ale nebýt frustrován z toho, že to nemám, ale naopak se na to tešit.

    OGMIOS: Boj za blízké nemusí být vždy utrpení.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    OGMIOS: je tedy bojem proti prirode a kolobehu zivota atd i touha intelektualu omezovat v zajmu zachovani prirody mnozstvi lidi na nasi planete?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARUMA: hmm, ale vzdyt to je jen subjektivni vnimani. pokud je nekdo vyrovnan s kolobehem zivota tak to neni utrpeni, jsme soucasti. pokud budeme bojovat tak to utrpeni bude. narodily jsme se do tohoto sveta s jeho zakony a zijeme podle nich. dokud proti tomu budeme bojovat tak nas zivot bude z podstaty utrpenim, stejne jako je jakykoliv jiny boj. preci jenom jsem jeste neslysel o radostnem zabijeni nepratel, o radostnem podrezavani si hrdel navzajem..boj je boj, cim vic bojujeme tim vic bude trpet a naopak :D
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    DARUMA: ja to nazyvam krasou :P
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    SAGUS: Myslel tím veškeré bytí ve své defaultním stavu. Stačí se jen pozorně dívat. Narození, nemoc, stáří a smrt. Zklamání z toho, že nemáme co chceme, urputná snaha zbavit se toho, co nechceme. Vyhýbání se věcem nepříjemným, honba za věcmi příjemnými. A je úplně jedno, jestli se jedná o peníze, o statek s bio zahrádkou nebo o nějakou ideu. To vše generuje tenzi, nespokojenost, pocit, že nám něco chybí a strast. A toto Buddha nazval utrpením.
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    JUNIPETRUS: ja to nejak neviem pochopit no.. :). Ano na svete je hodne utrpenia, mozno aj viac nez radosti ale aj tak mi ta veta pride taka zbytocne absolutisticka, neda sa mi s tym stotoznit.. myslel tym Buddha zivot na zemi? Alebo veskeru existenciu? A co si z toho moze mlady clovek ako ja, co vie hovno o zivote, uzitocneho vziat?
    KUATO
    KUATO --- ---
    Juni: mladi vi o zivote hovno :o)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    SAGUS: nezavire oci pred objektivni realitou!:-)
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    KOSMO: zivot je utrpeni, nemeli bychom to spochybnovat?? Co to je za... za vetu? "Hra jede dál; byť byla na Buddhu příliš drsná,... " :))
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KOSMO: a proc by takova valka mezi narodama nemohla byt radostna? ;-) nebo mordovani te srnky, urcite ji jde oddelat tak aby ze sve smrti mela i ona radost :D </ironie>
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PAULMUADDIB: jenom ad jidlo - proboha hlavne to jidlo neojebavat, kdyz uz konecne po 25ti letech zrani sracek zacina za neco stat. ja osobne bych byl za prodej vseho v mensich porcich, jakozto singler sam na sobe pocituju, ze nejsem schopen spotrebovat vsechno v nakoupenem mnozstvi a musim pak spoustu veci zbytecne vyhazovat.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    KAZUO_KIRIYAMA: Podle všech studií jsme třeba v ČR "na svém". Rozloha zemědělské půdy je 5 mil. hektarů, včetně jezer, lesů atd. Na uživení jednoho člověka v současném standardu (včetně masa atd.) je potřeba asi 0.5 ha, takže u nás to vychází na těch 10 mil. (samozřejmě hodně dovážíme a něco vyvážíme, kdyby se zavřely hranice, životní úroveň by šla dost dolů). Ale zase máme jednu z největších hustot zalidnění a 30% všeho vyhazujeme :-(.

    Jinak ale ty malthusiánské teorie, následované Donellou Meadows a celým římským klubem a dalšími mají jednu vadu - vycházejí ze současné úrovně statků a poznání, což se nikdy v historii nepotvrdilo.

    Jednak dokážeme dosahovat stále vyšších výnosů pomocí technologií (nemyslím GM plodiny, ale třeba přechod na trojpolní hospodářství a podobně).

    Za druhé, jak jsem psal, rezervy jsou v šetrnějším nakládání s potravinami.

    Ta třetí jsou rezervy v životosprávě lidí. Stačí si uvědomit, že jídlo je jen zvyk, a že lze žít s řádově menšími přísuny, zakomponováním půstů, čerpání energie z kůže a dechu a podobně. Jíme hodně, protože od malička dostáváme jako odpověď na jakékoliv nepohodlí prso, nebo lahev, tak to pak tak řešímu už pořád.

    Problém může být voda a vzduch, a také "lebensraum", zejména ve vztahu k automobilismu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    HONZAL: a co to bylo za typka?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ohledne tech totalitnich a netotalitnich reseni... Kdyz ja jsem byla mala :) hlavnim tematem byla hrozba prelidneni. Dneska mame 7mld a prelidneni uz se tak moc neresi, protoze vsude na svete klesla porodnost a jeste to bude pokracovat, cili asi se neni treba bat exp. rustu, kterym nas strasili ve skole (5-10-20-40-80-160mld). "nespolupracuje" (vtip) akorat Izrael



    Jak se to ale stalo? Na vetsine planety proste propagaci "nasich" individualistickych hodnot, ze zivot jedince ma byt naplnen taky necim jinym nez rozmnozenim rodu. Za podstatny v celkovem meritku se ale povazuje pokles v cine, kterej byl poresenej totalitne - uz druha generace sami jedinacci (pokud nejsou bohati nebo etnicka minorita).

    cili tezko rict. Ja jsem osobne rada ze v totalite neziju, ale nedokazu dohlednout zda to bez nich pujde nebo ne :)

    For the world as a whole, the number of children born per woman decreased from 5.02 to 2.65 between 1950 and 2005. A breakdown by region is as follows:

    Europe - 2.66 to 1.41
    North America - 3.47 to 1.99
    Oceania - 3.87 to 2.30
    Central America - 6.38 to 2.66
    South America - 5.75 to 2.49
    Asia (excluding Middle East) - 5.85 to 2.43
    Middle East & North Africa - 6.99 to 3.37
    Sub-Saharan Africa - 6.7 to 5.53
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    HONZAL: takhle na podzim bez turistu je christiania pekna, ze? :)

    je to esteticky zajimava postindustrialni podivnost, ale vyptavala jsem se normalnich Kodananu a zit se tam asi moc neda... dle typka ktery zil na okraji a jeho decka chodily do skoly s christianskyma, tak bezny syndrom "antisystem" - nekonecne schuze, kde kazdy vyjadruje svuj osobity nazor, ale nejsou schopni se na nicem domluvit, neco doresit, nejak efektivne fungovat. Plus tam byl vazny problem s herakem, kterej teda nevim jak moc je aktualne aktualni.

    Kazdopadne za navstevu stoji. (Kdo nezna - v Kodani maji rozsahly zaskvotovany areal opustenych kasaren, komunita neplati mestu dane, presto maji pripojky na elektrinu atd. Zvlastni jev. Inu Dansko, pokrocila demokracie.)

    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    CONTINUITY: myslim, ze to jiz pekne usporne zodpovedel _BENNY, tekze jen malou poznamku k tomu chemickemu zemedelstvi: jak chces uzivit 10 mld. lidi bez nej?

    k tomu, jestli je takovy nezdravy zivotni styl vlastni jen dnesnimu cloveku zase jen jeden maly priklad z biologie, bylo tisickrat+ prokazano, ze kdyz das na Petriho misku do vyzivneho roztoku malou kolonii bakterii, mnozi se tak dlouho, az vycerpaji svuj zivotni prostor a zadusi se produkty sveho metabolismu (neumrou tedy zpravidla hlady). clovek se od nich lisi vlastne jen tou svobodnou vuli.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    ne v christianii teda, tam se asi fakt hlavně hulí :-)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    tak sem se právě vrátil z Kodaně. Všera jsem si konečně po dvou letech cestování tam našel čas na Christianii.

    Docela zajímavý místo, hlavně atmosférou, která je hodně psychedelická, všude různý výtvory vyřezaný do dřeva atd, podivný baráky, hodně z nich se rozpadá a prorůstaj divočinou. Všude vůně hašiše...

    taky sem byla zajímavá přednáška o zážitcích jednoho jogina, co žil v retreatu v rumunskejch horách, to bylo taky dost psychedelický (cca 12 hodin meditace denně). úplně o něčem jinym je slšet, číst si o těch věcech v knížce od tibeťana a slyšet to od živýho člověka ze západu, kterej navíc působí nebo působil jako vědec, takže to má projetý analiticky do zajímavejch podrobností a je hodně chytrej...velmi inspirující, kam to až může zajít. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam