• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    SHEALA:
    YMLADRIS:

    Sklizeno.cz / Sklizeno.cz
    http://sklizeno.cz/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: napr.

    ZÁBRDOVICKÝ CHLÉB pšenično-žitný chléb, krájený (Penam)

    Složení: pšeničná mouka, pitná voda, žitná mouka, žitný kvas (žitná mouka, pitná voda, kvasná kultura), jedlá sůl jodidovaná, droždí, zlepšující přípravek, pšeničný lepek, kukuřičná mouka, kmín, pšeničný škrob, zahušťovadlo guma guar, bramborová kaše, pšeničná sladová mouka, látka zlepšující mouku kyselina askorbová.

    Bítešský chléb pšen. žitný krájený
    Složení:
    Pšeničná mouka, žitná mouka, voda, kmín, sůl.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    YMLADRIS: mopji znami co dbaji na chleba tak ho vetsinou pecou. Ja se snazim pecivo omezit. Ne ze by mi to slo.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEALA: no tak my chodime na zelnak... :) kde je velka konkurence a prodejci kmitaji by prodali.

    Ale ideove jsem pro veci typu Podporte sveho zemedelce (aby vedel ze bude mit odber), ale potrebovala bych organizacni kvalitu... ale imho se to casem vychyta, neni duvod aby ne.

    Ted bych potrebovala nejlepe jednou pro vzdy vyresit chleba. Brnaci, kde/jaky kupujete chleba prip. proc?

    Ja se tim pravidlem "malo ingredienci" dopracovala k Bitesskemu, ale cojavim, treba jen na cedulku nepisou vsechno ze :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    YMLADRIS: a farmarsky trhy jsi skusila? Tohle mi prijde dobre jakoze zacatek neceho, ale pokud chcu nakoupit neco co fakt chci, treba cesky cesnek, tak jdu na farmarske trhy. Nebo slavnost cesneku.
    Bohuzel, mnoho veci hnanych jen ciste idealy dopadne organizance nezvladnute.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DARJEEL: no prave, spis haapenning nez byznys. Kde na Cejlu, resp. doporucujes/upresnis?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: tak jo, precteno, ale bohuzel tak ne, nezapusobilo.

    V mem pribehu nevidim farmare kteri chteji povrazdit vse kolem sebe; v mem pribehu krestani uz dlouho uci ze zeme byla cloveku dana aby ji spravoval, aby byl inteligentni a spravedlivy safar. A na tom stoji kultura i kdyz spousta lidi nejsou krestani. Ted jsme sto let meli ulet smerem Buh je mrtvej delejme si co chceme - jako kdyz decko prijde do puberty a odstehuje se z baraku rodicu - ale ta zvest, ze kdyz se nebude o svoje teritorium starat, tak bude zit v hnusu, myslim uz davno pronikla. Cili jak v tom zaveru kniha zminuje, ze ukol cloveka ma byt byt otcem tvorstva, ok, ale to imho neni nic noveho, to chapu jako jadro nasi kultury.

    Kdyz jste predtim se to snazili prevykladat, rozumela jsem tomu tak, ze spravny pristup maji ti Nechavajici, kteri ziji v ramci maleho teritoria stereotypnim zpusobem. S tim proste nemuzu souhlasit :) . Ale to autor netvrdi.

    Ta forma je ale teda fakt strasna (vypravec mi pripomina nektere samolibe prednasejici kteri neustale kladou dotazy stylem Reknete mi nac ted myslim, vy blbecci). Ale kdyz vam to funguje...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DARJEEL: ja jsem ke Castanedovi prisel asi jako spousta jinych lidi - pres svoje zblbnuty kamarady, kteri to cele sezrali i s chlupama. muj zajem o Castenedu byl tedy dan touhou rozklicovat vsechny ty hlody typu "jde po tobe dravec" nebo "tvoje duse musi byt jako orel". bohuzel pro me, na rozklicovani toho vseho jsem nemel trpelivost, nepatrim mezi "fantasy typy", kteri hltaji tolkieny a pratchety apod. na toho Ishmaela se ale zkusim podivat (jen ho nejak nemuzu dohledat, cimz timto KERRAYe prosim, jestli by mi nehodil odkaz do posty, diky ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    YMLADRIS: u téhle brontosauří biobanky je asi důležitý říct, že jsou to jen překupníci a není třeba se u nich registrovat. Kupují to každý pátek někde na Cejlu, kde je pravidelné prodejní setkání (detaily kdyžtak zjistím) a pak to odtáhnou k sobě na Orlí a tam to přeprodávají. Mnohem rozumnější je jít blíže ke zdroji :)

    Sám jsem u Brontosaurů dřív kupoval, ale sralo mě to, že jsou zmatkaři, klidně mě tam zdrželi hodinu a půl čekáním, než borec pěšky dojede s károu, často bylo v bedýnce úplně něco jiného než jsem si objednal, zelenina teda byla taky dost pofiderní (otázka je, co je to bio, ale když má každá mrkev dvě nebo tři nohy, tak je to dost divný; občas nějaký nahnilý atd.) nebo mi třeba řekli "ale jo ředkev byla, ale poslední si vzal tadyhle typos před váma, máte smůlu", i když jsem jí měl objednanou.
    Osobně jsem se na to po čase vykašlal...
    _BENNY: tywe, tak zrovna Castaneda taky moc zhustit nejde, respektive jádro jo, ale stejně když do toho potom vrtáš tak zjistíš, že každý detail je dost podstatný :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: nebo spise "k vytvoreni naseho sveta nebyl zapotrebi stvoritel, ale stacily fyzikalni a evolucni zakony a samoorganizacni a samoregulujici schopnosti agentu", coz uz popisuje jak jadro, tak argumentaci jako takovou. nejak se mi nezda, ze jediny zpusob jak pochopit nejakou skutecnost (nikoliv fantazii) je precist si povidku psanou stylem konverzace vypravec-hrdina. ze stejneho duvodu jsem se nikdy nedovedl prenest pres Castanedu :-)

    KERRAY: pomuze :)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    on ten "pribeh" jde vicemene klidne preskakovat a cist jenom konverzaci, jestli vam to teda pomuze... navic vyjma toho zacatku tam toho pribehu o moc vic neni
    PIZI
    PIZI --- ---
    Téměř každou knihu R. Dawkinse můžeš přetlumočit jako "Bůh není", přesto jádro těch knih spočívá v argumentaci, ne v tomto faktu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ja mam stejny problem, po prvnich nekolika kapitolach jsem se nudila a vnitrni problemy hrdiny jak resi gorilu mne iritovaly... skoda ze to neni napsane (nekde jinde) nebeletristicky... no ale jsem zrovna nemocna tak snad bych to mohla nejak pretrpet :)
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Lze je přetlumočit vlastními slovy, ale původní text je špatně komprimovatelný, takže přetlumočení bude podobně dlouhé jako původní text, pokud se důležité informace nemají ztratit.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: fakta, ktera nelze pretlumocit vlastnimi slovy a ktera potrebuji pro pochopeni cely narativni background mi vzdycky pripadla podezrela az manipulativni (i takova Bible je slozita, ale deti se o ni ve skole uci bez toho, aniz by si ji celou predcitali), nasadili jste mi brouka do hlavy, asi se na to budu muset jeste jednou podivat ;-)
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: To se fakt nedá takto redukovat. Je to jako redukovat pojednání o teorii strun na závěrečný vzoreček. Bez celého toho postupu, který k tomu vede nemáš jak posoudit zda je závěr správný. Je tam důležité nejen co autor tvrdí, ale i celý ten řetězec kterým to vysvětluje a uvádí do souvislostí.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KERRAY: ani pokusy odkazat na konkretni stranky nepomahaji?
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    _BENNY: beletrie je v tomhle pripade jen zasterka, ktera tomu dava nejakou strukturu... a neco z toho vytahovat tu pred casem zkousela Conti a moc to nedopadlo - protoze to je dobre napsany, pokusy to nejak zahustit a vyextrahovat selhavaji
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KERRAY: necetl, pusobi to na me jako velka beletrie (koukal jsem na prvnich par kapitol). jestli chces, muzes se pokusit z ni vytahnout nejaka fakta, ja na to nemam ;-) kazdopadne v souladu s prirodou mi pripadne mit 10 deti a 5 z nich nechat umrit na detske nemoci.

    YMLADRIS: kde co. nedavno jsem musel vyhodit par vajec, protoze jsem je nestihl do data spotreby spotrebovat.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    _BENNY: tys asi nezacal cist tu knizku, co jsem sem linkoval, co? schvalne to zkus, resi presne tohle...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BROZKEFF: biobanka - dik, mozna se odhodlam. trochu mne odrazuje totok: Obrňte se také trpělivostí, neboť popularita biobanky stoupá, zaregistrovaný počet uživatelů taktéž, ale stále je vše založeno na dobrovolnosti, takže výdejní dobrovolníci často nestíhají a občas si zkrátka musíte postát ve frontě (vemte si sebou noviny a můžete si u toho číst). Taktéž dodavatelé občas nedodají to, co jste si objednali, protože slepice snesly málo vajec apod., připravte se tedy na to, že občas místo objednaných šesti vajec dostanete dvě.

    mam stejnou zkusenost s Cockuv biojarmark (maji objednakovy system na FB), akorat ze prodavaji z auta na ulici, pomaaaalicku, zmatene dezorgnizovane, jeden zakaznik nekolik minut = je li prede mnou 20 lidi, je to tak na poradne nachlazeni. Na moje namety jak by mohli veci zefektivnit odezva ve stylu no vite my to nedelame kvuli efektivnimu kapitalismu...

    coz je skoda. Protoze normalni zena v poklusu se asi nemuze spolehat ze dodavatel MOZNA doda objednavku a nakup ji zabere jen hodinu... coz celou vec stavi do kategorie vhodne pouze pro urcity typ lidi ....
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    benny a co presne soustavne vyhazujes? mozna jen potrebujes maso nakupovat u reznika kterej ti urizne dva platky

    houskovy knedlik mne napada, jinak nevim
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam