• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YMLADRIS: for je v tom ze tohle si na bio-like hraje, ale ve skutecnosti to zadne bio neni. temer nic z toho bio nalepku nema, jsou to jen veci od farmaru. a protoze jede vsechno slozite v malem mnozstvi, je to vsechno tak drahe. nejcastejsim zakaznikem jsou cerstve maminky, pro ktere je bio a farma jedno a to stejne :-) coz mi pripomina...

    DARJEEL: (otázka je, co je to bio, ale když má každá mrkev dvě nebo tři nohy, tak je to dost divný; občas nějaký nahnilý atd.)

    tohle presne je to bio! zadne chemicke hnojeni, zadny selektovani podle pravitka, zadne automaticke ostrouhavani brambor a ocistovani mrkve od hliny apod. pekne draze, se zkracenou spotrebni lhutou, jako pred 100 lety :) posledne jsem napriklad koupil plesnivy bio chleba, kteremu do lhuty zbyvalo jeste 10 dni.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DARJEEL: no prave, spis haapenning nez byznys. Kde na Cejlu, resp. doporucujes/upresnis?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DARJEEL: ja jsem ke Castanedovi prisel asi jako spousta jinych lidi - pres svoje zblbnuty kamarady, kteri to cele sezrali i s chlupama. muj zajem o Castenedu byl tedy dan touhou rozklicovat vsechny ty hlody typu "jde po tobe dravec" nebo "tvoje duse musi byt jako orel". bohuzel pro me, na rozklicovani toho vseho jsem nemel trpelivost, nepatrim mezi "fantasy typy", kteri hltaji tolkieny a pratchety apod. na toho Ishmaela se ale zkusim podivat (jen ho nejak nemuzu dohledat, cimz timto KERRAYe prosim, jestli by mi nehodil odkaz do posty, diky ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    YMLADRIS: u téhle brontosauří biobanky je asi důležitý říct, že jsou to jen překupníci a není třeba se u nich registrovat. Kupují to každý pátek někde na Cejlu, kde je pravidelné prodejní setkání (detaily kdyžtak zjistím) a pak to odtáhnou k sobě na Orlí a tam to přeprodávají. Mnohem rozumnější je jít blíže ke zdroji :)

    Sám jsem u Brontosaurů dřív kupoval, ale sralo mě to, že jsou zmatkaři, klidně mě tam zdrželi hodinu a půl čekáním, než borec pěšky dojede s károu, často bylo v bedýnce úplně něco jiného než jsem si objednal, zelenina teda byla taky dost pofiderní (otázka je, co je to bio, ale když má každá mrkev dvě nebo tři nohy, tak je to dost divný; občas nějaký nahnilý atd.) nebo mi třeba řekli "ale jo ředkev byla, ale poslední si vzal tadyhle typos před váma, máte smůlu", i když jsem jí měl objednanou.
    Osobně jsem se na to po čase vykašlal...
    _BENNY: tywe, tak zrovna Castaneda taky moc zhustit nejde, respektive jádro jo, ale stejně když do toho potom vrtáš tak zjistíš, že každý detail je dost podstatný :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: nebo spise "k vytvoreni naseho sveta nebyl zapotrebi stvoritel, ale stacily fyzikalni a evolucni zakony a samoorganizacni a samoregulujici schopnosti agentu", coz uz popisuje jak jadro, tak argumentaci jako takovou. nejak se mi nezda, ze jediny zpusob jak pochopit nejakou skutecnost (nikoliv fantazii) je precist si povidku psanou stylem konverzace vypravec-hrdina. ze stejneho duvodu jsem se nikdy nedovedl prenest pres Castanedu :-)

    KERRAY: pomuze :)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    on ten "pribeh" jde vicemene klidne preskakovat a cist jenom konverzaci, jestli vam to teda pomuze... navic vyjma toho zacatku tam toho pribehu o moc vic neni
    PIZI
    PIZI --- ---
    Téměř každou knihu R. Dawkinse můžeš přetlumočit jako "Bůh není", přesto jádro těch knih spočívá v argumentaci, ne v tomto faktu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ja mam stejny problem, po prvnich nekolika kapitolach jsem se nudila a vnitrni problemy hrdiny jak resi gorilu mne iritovaly... skoda ze to neni napsane (nekde jinde) nebeletristicky... no ale jsem zrovna nemocna tak snad bych to mohla nejak pretrpet :)
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: Lze je přetlumočit vlastními slovy, ale původní text je špatně komprimovatelný, takže přetlumočení bude podobně dlouhé jako původní text, pokud se důležité informace nemají ztratit.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PIZI: fakta, ktera nelze pretlumocit vlastnimi slovy a ktera potrebuji pro pochopeni cely narativni background mi vzdycky pripadla podezrela az manipulativni (i takova Bible je slozita, ale deti se o ni ve skole uci bez toho, aniz by si ji celou predcitali), nasadili jste mi brouka do hlavy, asi se na to budu muset jeste jednou podivat ;-)
    PIZI
    PIZI --- ---
    _BENNY: To se fakt nedá takto redukovat. Je to jako redukovat pojednání o teorii strun na závěrečný vzoreček. Bez celého toho postupu, který k tomu vede nemáš jak posoudit zda je závěr správný. Je tam důležité nejen co autor tvrdí, ale i celý ten řetězec kterým to vysvětluje a uvádí do souvislostí.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KERRAY: ani pokusy odkazat na konkretni stranky nepomahaji?
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    _BENNY: beletrie je v tomhle pripade jen zasterka, ktera tomu dava nejakou strukturu... a neco z toho vytahovat tu pred casem zkousela Conti a moc to nedopadlo - protoze to je dobre napsany, pokusy to nejak zahustit a vyextrahovat selhavaji
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KERRAY: necetl, pusobi to na me jako velka beletrie (koukal jsem na prvnich par kapitol). jestli chces, muzes se pokusit z ni vytahnout nejaka fakta, ja na to nemam ;-) kazdopadne v souladu s prirodou mi pripadne mit 10 deti a 5 z nich nechat umrit na detske nemoci.

    YMLADRIS: kde co. nedavno jsem musel vyhodit par vajec, protoze jsem je nestihl do data spotreby spotrebovat.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    _BENNY: tys asi nezacal cist tu knizku, co jsem sem linkoval, co? schvalne to zkus, resi presne tohle...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BROZKEFF: biobanka - dik, mozna se odhodlam. trochu mne odrazuje totok: Obrňte se také trpělivostí, neboť popularita biobanky stoupá, zaregistrovaný počet uživatelů taktéž, ale stále je vše založeno na dobrovolnosti, takže výdejní dobrovolníci často nestíhají a občas si zkrátka musíte postát ve frontě (vemte si sebou noviny a můžete si u toho číst). Taktéž dodavatelé občas nedodají to, co jste si objednali, protože slepice snesly málo vajec apod., připravte se tedy na to, že občas místo objednaných šesti vajec dostanete dvě.

    mam stejnou zkusenost s Cockuv biojarmark (maji objednakovy system na FB), akorat ze prodavaji z auta na ulici, pomaaaalicku, zmatene dezorgnizovane, jeden zakaznik nekolik minut = je li prede mnou 20 lidi, je to tak na poradne nachlazeni. Na moje namety jak by mohli veci zefektivnit odezva ve stylu no vite my to nedelame kvuli efektivnimu kapitalismu...

    coz je skoda. Protoze normalni zena v poklusu se asi nemuze spolehat ze dodavatel MOZNA doda objednavku a nakup ji zabere jen hodinu... coz celou vec stavi do kategorie vhodne pouze pro urcity typ lidi ....
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    benny a co presne soustavne vyhazujes? mozna jen potrebujes maso nakupovat u reznika kterej ti urizne dva platky

    houskovy knedlik mne napada, jinak nevim
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    BROZKEFF: Placený obsah ale vede jen k cca 8 % původních čtenářů.

    nepamatujes si, cim to zdrojoval? dost by mi to pomohlo.

    //Saudská Arábie už má 100Mbit síť 4G

    to ma IMHO spatne, pokud nedosahuje tech 100 Mb/s vylozene za rychleho pohybu pristroje (rychle jedouci auto), ale staticky (kdy 4G sit bezi alespon na 1 Gb/s), tak to bude spis nejaka LTE (coz je porad jeste 3G) sit. na to rad obcas zapomina i marketing a sales operatoru :)

    CONTINUITY: uz tu bylo, vypadalo nejak takhle:

    vedle demo prostredi a her se s nim dal ovladat desktop ve Windows 95 a Excell , ale kupodivu to nikdo nechtel.
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    CONTINUITY: Baktérie v přírodním prostředí žijí v rovnováze se svým prostředím, které si je zpacifikuje, aby jich bylo víc, míň, akorát....

    Bakterie v rovnovaze v prirode neziji, protoze tu priroda nezna, zato ale umi vytvaret dynamickou stabilitu, coz je vlastne ekosystem neustalych promen se zachovanim urcitych vzorcu (pro nekoho mozna analogie boje).

    ta Petriho miska je myslim dobry primer k pozici cloveka na zemi, protoze je to take prostorove jasne vyhranicene prostredi s limitne omezenymi zdroji. bakterie i clovek ma pritom moznost za cenu tezko kalkulovatelnych ztrat kolonizovat nova prostredi, ale nedela to (zustava u dostupnych zdroju), proc?

    zacit znovu a lepe na Zemi pujde obtizne, povrchove zdroje (ty, ktere jsou nam pristupne) zacinaji byt lehce vycerpane a lidi je tu alespon pro kultivovany zivot na pevnine opravdu moc. Ale bylo by to pekne:
    Back to the Start - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=aMfSGt6rHos


    ... jenze to by pak zase mozna nekteri jedinci jiz nemeli cas na metafyzicke diskuze na tech internetech :)

    s dostatecnym nadhledem je tohle tema zpracovane v Obchodnicich s vesmirem

    CONTINUITY: nemyslim si, ze by to byl problem hlavne restauraci (i kdyz k tomu vyhazovani je tlaci zakon a hygienik), navic stredovek bych tady asi znovu nechtel, s temi porcemi mam ostatne spis opacnou zkusenost (alespon v CR). co mi prijde zvracene, je byznys supermarketu, ktere vyhazuji tuny neprodaneho jidla do ochrankou hlidanych kontejneru jen kvuli tomu, aby se udrezl obrat na urcite hladine. v podstate, jak tady rika F0N.
    F0N
    F0N --- ---
    CONTINUITY: to vyhadzovanie a velka spotreba je len dosledok. Podstatne je to, ze vyrabame viac nie pretoze potrebujeme, ale pretoze chceme predat. Ten ekonomicky system je absurdny vo svojej podstate, pretoze je postaveny na stalom raste. Ak sa rast zastavi tak sa vyvolava tlak na masy reklamou, vyrabaju sa produkty, ktore maju nizsiu zivotnost, geneticky manipulujeme zvierata aby rastli rychlejsie, potom ich natlacime antibiotikami aby to nejak prezili v tych podmienkach ale zase iba preto aby sme udrzali ekonomiku v raste, tym padom zivime hladne zviera, ktore nikdy nemoze mat dost a tie prostriedky ako to dosiahnut su cim dalej tym sialenejsie.

    Je to ako absurdny zrychleny film a stale sa zrychluje. Staci sa pozriet na technicky vyvoj. Ale pre koho to vsetko vlastne robime? :)

    Ja si nemyslim, ze ohrozujeme nejak vazne zivot, lebo my sme zivot, a zivot tu bude aj po nas. (experiment zvany clovek nevysiel, next please).
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    BROZKEFF: Jo a samozřejmě, i u té nutné míry organického odpadu, co se vyhodí, to není nutno považovat za žádnou tragédii, neboť se to zase zkompostuje a pak tím obohatí půda ať už ve venkovních záhonech nebo v truhlících/květináčích. Dokud jsme mívali slepice, tak nebyl problém i s větším množstvím nesnědených uvařených brambor atd., opět se to transformovalo na vejce. :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    CONTINUITY: Nevím jaký problém mám Benny, nečetl jsem moc detailně posledních cca 100 příspěvků. Pokud jde o zbytky potravin co se vyhazují, tak za sebe mohu říci, že lze fungovat v režimu téměř nulového vyhazování. Nevím jak to přesně popsat, asi jsem se to naučil od rodičů a z domu, kde si nepamatuju, že bychom kdykoli měli jakékoli přebytky co bychom vyhazovali -- já prostě co nakoupím, to zpracuju. Výjimečně uvařím víc nějaké rýžovozeleninové směsi, co ji nechám přes víkend,kdy jedu do ŽĎáru, omylem nedojezenou v kuchyni v teple,což pak pochopitelně vyhodím, ale jinak oproti tomu, co jsem zažíval běžně když jsem bydlíval se spolubydlícími (studenty i pracujícími) v paneláku na brněnských Vinohradech, kde se každý den v koši nacházelo nějaké pečivo, každý týden jsem sám vyhazoval plesnivé věci z ledničky za ostatní atd., to je směšně málo. Občas mi zhnije nebo zplesniví nějaký zbylý kousek zeleniny, co postupně používám a po kouscích odkrajuju třeba 14 dnů (velká kapusta, zelí atd.) Ale to je taky nevyhnutelnost pokud člk zrovna žije sám. Z mé strany tedy poptávka po jakémkoli "komunitním centru" na zbytky je zcela zbytečná, a asi bych se přiklonil k tomu se učit kupovat věci účelně,správně je skladovat, správně je spotřebovávat, a tedy minimalizovat vyhazování.

    Existuje Food not bombs, kde by si s nějakým rozumným množstvím zbytků asi poradili. (U toho je rovnou možnost to spojit s aktivním dobrovolnictvím.) http://jmz.ecn.cz/
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: uvital bych to :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam