• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Trip ...

    Včerejší Interpelace Tomáše Sedláčka s kardinálem Miloslavem Vlkem, režisérem Petrem Zelenkou a předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychteckým o bilancování roku 2011 a ohlédnutí za V. Havlem.

    Interpelace — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10345011743-interpelace/211563230900008-interpelace/

    Doporučuju shlédnout. Zejména Rychtecký si hraje na Nostradama a bódhisattvu v jednom, i Vlk stojí za to. Moc si nedovedu představit něco podobného vysílaného před takovými pěti lety nebo takovouhle přímou rétoriku předních českých osobností. Pořad je krásným projevem toho, jak se některé věci mění.

    Na otázku Tomáše Sedláčka "Jak vnímáte letošní rok" Pavel Rychtecký odpovídá:

    "Krize hodnot, rok fragmentarizované společnosti, vítězství 'druhé strany' (~blbá nálada ve společnosti)... to není cynismus, to je 'za skepsí'... Celá euroatlantická civilizace je před svým koncem (do sta let), k umění bilancovat patří i umění předvídat. Číňani a Indové si nás možná koupí a z ČR bude nějaká rezervace či skanzen folkloru pro ty Číňany. Rozhodně jsme *my* teď ti dole, ale nejen že naše civilizace na to nenabízí odpovědi, ale ani neumí klást otázky."

    Téma štěstí a rovnosti (P.R.): "Je možné, aby člověk přijímal dobro a sám ho nedával. Myslím, že je to přesně naopak. Dá se to paušálně říct o většině lidí. Jsou vánoce, stromeček, dárky... netěšíte se přece v prvním místě z toho, co vy tam budete mít. Takže si myslím, že to co nás spojuje, uspokojuje, je že chceme druhým na prvním místě... pomoct ... zpočátku jsou to třeba jenom děti nebo blízcí. A je-li podstatou toho, že moje štěstí je největší, když někomu jinému... tak pojďme to rozšiřovat, nedělat radost jenom těm nejbližším, ale i těm ostatním nějak se pokusit. Víte, pořád se mluví o tom, že právo je rovnost. Že hlavním principem práva je rovné měřítko. Ale lidi si neuvědomují, že to je rovné měřítko na nerovné lidi!"
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BROZKEFF: chapu

    CONTINUITY: ja to vidim trochu jinak :) viz kousek nad tim:

    In How Natives Think (1925), Lucien Lévy-Bruhl describes a similar notion of mystical, "collective representations". He too sees magical thinking as fundamentally different from a Western style of thought. He asserts that in these representations, 'primitive' people's "mental activity is too little differentiated for it to be possible to consider ideas or images of objects by themselves apart from the emotions and passions which evoke those ideas or are evoked by them."[7] Lévy-Bruhl explains that natives commit the post hoc, ergo propter hoc fallacy, in which people observe that x is followed by y, therefore y has been caused by x.[8] He believes that this fallacy is institutionalized in native culture and is committed regularly and repeatedly.

    poprve me ritualy zaujaly kdyz jsem cetl Satanskou bibli od LaVeye :) satanismus tam popisuje v podstate jako ritualizovany hedonisticky ateismus. dlouhou dobu jsem nechapal proc ma neco takoveho zapotrebi kdyz Boha neuznava, az mi doslo, ze se jedna o zamerne preprogramovavani se. neboli "kdyz nemohu zmenit vnejsi svet, zmenim svoje vnimani sveta". ale v LaVeyove podani spise "kdyz chci menit svet, je dobre se predtim vnitrne motivovat". takze, "magicke mysleni" vidim proste jako mysleni "neobjektivni", ve smyslu nezamerene navenek, ale dovnitr sebe sama. a to se nemusi tykat jen primitivnich kmenu apod. nakonec kdyz ma nekdo tremu ze zkousky (jejiz existenci a prubeh nezmeni), da si jednoho panaka ( = zmeni svoje vnimani onoho procesu). a pokud zkousku udela, muze se to pro nej stat dukazem toho, ze tomu pomohl ten panak a priste pomuze zase (onen pripadny omyl "pote, a tedy proto"), imho je to podobny princip :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: Termín "magické myšlení" je pohodlnej způsob, jak zamést pod koberec všechno možné, co nesedí do současného omezeného "materialistického" paradigmatu (tedy spíše už ani ne současného, dnes už bych spíš řekla do zastaralého způsobu myšlení obvyklého ve 20. století, který se takto nazýval ;)

    Magické myšlení podle těchhletěch definicí, kdy člověk sám přisuzuje význam něčemu, co ho samo o sobě nemá, a to na něj má určitej efekt, rozhodně taky existuje, ale přijde mi opravdu velmi limitující předpokládat, že mezi jevy neexistují žádné vztahy, a že vysvětlení je vždycky v psychologii toho, kdo něčemu věří nebo něco provádí. Jsem přesvědčená, že víra lidí je jedním z faktorů, ale reálná podstata různých západní vědou zatím nevysvětlených jevů existuje taky.

    Napadá mě, že tahleta definice vznikla jako reakce na úpadek tradičních náboženství, ve kterých se opravdu často podstata vytratila a zůstaly jen prázdné rituály prováděné zkorumpovaným kněžstvem. Což je typické pro velká světová náboženství a velké říše. Proto jsme to také vymysleli u nás v západní civilizaci, a s podobným konceptem nepřišli např. Indiáni (přestože ve 20. století bylo zvykem tohle uvažování na "divochy" aplikovat a prezentovat šamana jako zpátečnického šarlatána).
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    _BENNY: Ano, jenomže já studuju psychologii a abych obhájil diplomku na oboru psychologie, musí tam aspoň figurovat člověk, jinak to fakt neobhájím, neboť tvrzení "všechno souvisí se vším" na dnešních VŠ ještě zdaleka neobstojí. Sazmořejmě asi by bylo fajn začít kytkama než člověkem pro jednoduchost, ale mým úkolem není primárně soudit funkčnost orgonitu jako spíš to implicitně předpokládat a zjišťovat co na to člověk.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    PIZI: Myslíš, že měsíc a trvanlivost potravin spadá do Randiho zázraku? Mně to připadá oproti těm jasnovidectvím apod. tak snadno vysvětlitelné i "fyzikálně", že bych takovou věc být Randim ani nenominoval. Krom toho je pár i relativně "seriózních" studií, třeba

    Vogt et al. (2002). Indigenous Knowledge Informing Management of Tropical Forests: The Link between Rhythms in Plant Secondary Chemistry and Lunar Cycles. Ambio 31 (6), pp. 485--490.
    http://www.wlbcenter.org/drawer/journalclub/Vogt%20etal2002_TEK-lunar%20rhythms-chemistry.pdf

    Abstract:
    This research used knowledge of the indigenous practice
    of timing nontimber forest product harvest with the full
    moon to demonstrate that chemicals controlling the de-
    composition rate of foliage fluctuate with the lunar cycle
    and may have developed as a result of plant-herbivore
    interactions. Indigenous knowledge suggests that leaves
    harvested during the full moon are more durable. Palm
    leaves harvested during the full moon had higher total C,
    hemicellulose, complex C and lower Ca concentrations.
    These chemical changes should make palm leaves less
    susceptible to herbivory and more durable when harvested
    during the full moon. This study proposes a mechanism
    by which plants in the tropics minimize foliage herbivory
    and influence the decomposition rates of senesced leaves
    and their durability, especially during the full moon. This
    research supports the need to use natural life cycles in
    managing forests and provides a scientific basis for an
    indigenous community’s harvesting practice.

    The rhythmic responses of plants and animals to the lunar cycle have been reported for decades (7, 8) but these results have not been linked to practical management practices.
    [7] Fryer, G. 1986. Lunar cycles in lake plankton. Nature 332, 306.
    [8]Dutilleul, P. and Till, C. 1992. Evidence of periodicities related to climate and planetary behaviors in ring-width chronologies of Atlas Cedar (Cedrus atlantica) in Morocco. Can. J. For. Res. 22, 1469–1482., abstract

    atd.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LOOK: jasne, az se budu chtit dozvedet jak neco doopravdy je, vytahnu si encyklopedii a prectu klasiky :) tady na nyxu si spis jen tribim nazory na to, co si o tom mysli ostatni, resenim domnelych nebo skutecnych rozporu, na ktere narazim. clovek je tvor socialni, vedet jak to vnimaji ostatni je take dulezite :)

    BROZKEFF:
    MORPHLER: mozna ten rychlejsi rust rostlin pod vlivem moci orgonitu by se testoval snaz :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    _BENNY: Sorry, nevšiml jsem si poslední věty. "Poslední výzkumy" jsou už z roku 1965, takže vlastně nic až tak nového to není. Problém spatřuju pouze v tom, že mám problém dohledat větší studie,co by ty starší studie o takřka pilotní velikosti vzorku replikovaly s větším vzorkem.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BROZKEFF: vsak jo, sam jsem to tam napsal :-) jinak jsem behem procitani wiki narazil jeste na tohle :)

    Magical thinking - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Magical_thinking

    Some scholars believe that magic is effective psychologically (see Psychological theories of magic). They cite the placebo effect, psychosomatic disease, etc., as prime examples of how our mental functions exert power over our bodies.[16] Similarly, Robert Horton suggests that engaging in magical practices surrounding healing can relieve anxiety, which could have a significant positive physical impact. In the absence of advanced health care, such impacts would play a relatively major role, thereby helping to explain the persistence and popularity of such practices.[17]

    According to theories of anxiety relief and control, people turn to magical beliefs when there exists a sense of uncertainty and potential danger and little to do about it. Magic is used to restore a sense of control. In support of this theory, research indicates that superstitious behavior is invoked more often in high stress situations, especially by people with a greater desire for control.[18][19]

    Another potential reason for the persistence of magic rituals is that the rituals prompt their own use by creating a feeling of insecurity and then proposing themselves as precautions.[20] Boyer and Liénard propose that in obsessive-compulsive rituals — a possible clinical model for magical thinking — focus shifts to the lowest level of gestures, resulting in goal demotion. For example, an obsessive-compulsive cleaning ritual may overemphasize the order, direction, and number of wipes used to clean the surface. The goal becomes less important than the actions used to achieve the goal, with the implication that magic rituals can persist without efficacy because the intent is lost within the act.[20]
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    _BENNY: Mýlíš se! :e)

    Placebo funguje i když je lidem řečeno že jde o placebo. Nepůsobí tak moc jako to "pravé placebo" podávané s klamnou informací že jde o úžasné homeopatické/alopatické terapeutikum, ale pořád působí ;)

    Placebo Effect Works—Even if Patient Knows He's Taking Fake Pill
    http://www.newser.com/story/108195/placebo-effect-works-even-if-you-know-pill-is-fake.html

    Jinak samozřejmě u placeba platí, že víc proužků rovná se víc adidas:

    "The bigger and more dramatic the patient perceives the intervention to be, the bigger the
    placebo effect. Big pills have more than small pills, injections have more than pills and surgery has the most of all." (http://www.ecfs.org/projects/prepole/Physiology%202011/Brain/Placebo/The%20Placebo%20Prescription.pdf)
    "Health professionals and people of a scientific bent underestimate how strongly many people believe that the body heals itself and that synthetic drugs are bad for you and yada yada yada" (ibidem)
    "At an outpatient psychiatric clinic in 1965, two researchers from John
    Hopkins University gave 15 adult "neurotics" an inert pill identified as such. With straight faces, the doctors told them that "many people with your kind of condition have also been helped by what are sometimes called sugar pills, and we feel that a so-called sugar pill may help you, too. Do you know what a sugar pill is? A sugar pill is a pill with no medicine in it at all. I think this pill will help you as it has helped so many others. Are you willing to try this pill?" Fourteen of the patients were convinced by this vaguely smarmy-sounding pitch (the 15th dropped out after her husband made fun of the idea), and after a week all reported ameliorated symptoms. Some thought the pill definitely was a placebo
    and some thought it must actually be an active drug, but either way, they had faith that the doctor was trying to help them, and they improved.
    (ibidem), původní odborný článek "Noblind placebo trial" ke stažení ve fulltextu zde: http://www.leecrandallparkmd.net/pdfs/placebo.pdf
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    http://www.vegaorgonity.cz/co_je_orgonit.html je tam nejake relativne snadno testovatelne tvrzeni o orgonitu? Je jich tam par o svete se kterymi se nejak nemohu ztotoznit, par trvajicich veky a dost netestovatelynch... To se pak tezko testuje.
    Zatim mam tohle: "Lidé citliví na monitory a zářivky je prostě shledají nadále neškodnými."
    "Pozorovatelný efekt je zprůzračnění vody v předtím kalné zelené vodě stojatých rybníků a nádrží všeho druhu. Citliví lidé poznají zlepšení ambientní okolní energie."
    Citlive lidi nevim jestli sezenem. Pozorovatelny efekt se testovat da. Zelenych kalnych jezirek tu je dost, ale vzit to mati a hodit to tam asi nemuzu... :) takze zase nic.
    "Orgonit je instantní uzdravovač nejen lidí. Díky tomu že transformuje negativní energie, čistí a nabíjí tělo živou energií. Tělo potom má mnohem více energie na samoopravné procesy, a pro uzdravení nezbytnou automatickou detoxikaci. Tím se tělo léčí samo bez vlivu nějakých pseudoléků. Pokud je orgonit v přímém kontaktu s tělem, výměna energie je mnohem prudší a i cítitelná a pro hodně citlivé jedince i na zadek posazující. I během pár minut se dostaví efekt potřeby se zhluboka nadechnout. Zvířata si s orgonitem nedělají hlavu a okamžitě pochopí jeho význam a užitek." tohle je moc... instantni uzdravovač. ČEHO? tohle je dobre napsany text. urcite ne toho, co bych testoval, ze? vlastne nic co se o tom (az sem a dal nemam silu ani cas cist dal) tvrdi nelze vyvratit. ono se tam totiz vlastne nic konkretniho netvrdi..
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    _BENNY: Můj design plánované diplomky o orgonitu nebude o tom fyzikálně ověřovat vlastnosti orgonitu, ale bude vycházet z hypotézy, že to nějak psychologicky lidi vnímají. Hodně citlivějších lidí přece reportuje, že se jim v přítomnosti krystalů, orgonitu atd.atd. rychleji při jejich pravidelné meditační praxi podaří zklidnit, dostat do nějakého stavu mysli atd.atd. Tohle se dá fenomenologicky zkoumat a nemusím při tom hned muset vysvětlovat jaký je "fyzikálně přijatelný" mechanismus účinku takového zařízení.

    Já chci ale jít trochu dál než jen k tomu fenomenologickému zážitku. A sice, že existují jasné vazby mezi tím, jak je člověk bdělý a uklidněný,a výkonem v různých objektivních testech zejména na udržení pozornosti. Takže, krom fenomenologických popisů chci administrovat nějaký test na udržení pozornosti a to nejlépe na počítači (response inhibition task, příkladem podobného testu je Stroopova úloha, kdy člověk má říct, jakou barvou je napsáno slovo "žlutá" když je přitom červené)
    Stroopův test

    Hypotéza je jednoduchá, člověk vymeditovaný a s dobrou koncentrací pozornosti a přitom uvolněný (vysoká míra "všímavosti" - mindfulness, sati) bude takovéhle úlohy zvládat kvalitněji a po delší dobu než člověk nebdělý. Citlivější lidi opakovaně tvrdí, že orgonit jim pomáhá v tomoto nastolení vnitřního klidu. Tož to zkusím ověřit. S výsledky se s vámi snad podělím za takový rok a půl ;)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    _BENNY: Z toho, že se články o účincích orgonitu neobjevují pravidelně ve vědeckých časopisech, nepoznáme, jestli takové studie probíhají, jenom mají negativní výsledky a nejsou publikované, nebo probíhají a mají pozitivní výsledky ale rovněž nejsou publikované, nebo probíhají ale ne vědci při nerespektování standardní metodologie a tito lidé se ani nesnaží s tím ve vědeckých časopisech prorazit, nebo neprobíhají vůbec.

    Klasický problémem známým v metodologii je, že článek co nepotvrdí hypotézy a tedy "na nic nepřijde" ("pouze" na to, že hypotéza nebyla podpořena, protože predikovaný rozdíl není signifikantní...) má nižší šanci být v recenzním řízení vybrán a publikován. Na 10 pozitivně vycházejících článků tedy existuje třeba jen jeden negativně vycházející publikovaný článek k danému problému. Je potřeba s tím počítat když se dělají metastudie (přehledovky dosavadních výzkumů), kde není možné prostě kvantitativně spočítat počet studií co vyšly pozitivně a počet studií co vyšel negativně, protože tu je právě tento publikační bias.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KUATO: "v mentalu nepozname jestli nejaka nase idea nema nejake vedlejsi nezadouci efekty nebo neni uplne nesmyslna" ... Zaujalo mě v životopise Temple Grandinové, slavné autistické profesorky, jak suverénně tvrdila, že když ona něco nadesignuje, tak dá ruku do ohně, že to bude i ve fyzické rovině fungovat, protože má jí její autistická hlava myslí dokonale v obrazech se zahrnutím všech fyzikálních zákonů jako dokonalý 3D simulátor, a než něco zmanifestuje na papír, tak si nechala celou simulaci tisícekrát proběhnout v řadě kombinací a permutací v mysli, a všechny bugy tedy předem vychytala. Faktem je, že pokud se její návrh např. koupací nádrže pro dobytek následně postavil a nikdo do toho necpal svoje nepromyšlené změny a zásahy, tak to fungovalo dokonale, jakmile se do toho z nevědomosti sebemíň zasáhlo, tak to přestalo fungovat...
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    LOOK: jak chces neco takoveho testovat... uaaaaaa http://www.orgo.cz/viewtopic.php?f=20&t=203
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KUATO: Domnívám se, že české vysoké školství ještě nestihlo být celé zprivatizované a tedy stále jsou ústavy, kde je možné celkem beztrestně si bádat pro bádání. Problémem je pouze to, že se na takové bohulibé zkoumání moc nedostávají peníze z grantové agentury apod. -- zde jsou tedy podceňovanou silou studenti, kteří každý rok chrlí spousty diplomových i disertačních prací, a právě využitím studentů, kteří za své diplomky stejně zpravidla peníze od grantové agentury nečerpají, by se dalo celkem intenzivně zkoumat i to, na co žádná agentura peníze nepřiklepne. Když tu bude vůle studentů, dobré vedení učitelů a dobré záměry a cíle zkoumání ... :-)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    LOOK: mam pristup (mati, nechapu proc a ona mi to vysvetlit neumi, tyhle veci ma) k par valeckum. jak by mohl probihat pokus?
    LOOK
    LOOK --- ---
    PS pokud byste nekdo mel orgnit k zapujceni (nebo za nevelky obnos zaprodani), tak se nabizim jako test subject;)
    LOOK
    LOOK --- ---
    PALEONTOLOG: ano, ale konec koncu je to normalni chovani, poplacavani po rameni je videt ve vsech spolcich stejnosmyslejicich, i tech skepticko-racionalnich :)
    LOOK
    LOOK --- ---
    _BENNY: ad posledni veta: mozna proto ze new age je skatulka typu 'co se jinam neveslo', tam bez problemu najdes smery, ktere si navzajem odporuji. na nyxu mozna zjistis jak to ma par lidi osobne pojate, ale zadna zobecneni z toho vyvozovat nelze. pro seriozni zajem bych doporucil nejake ty religionisticke prace (v relig. klubu urcite neco doporuci).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: ja se jen od sebe snazim rozlisovat ruzne smery, ktere tu jednou hmotu uznavaji (kdyz je treba prodat nejakou new age hracicku typu orgonit nebo ruzne naramky, ktere nam "prokazatelne" zlepsi kvalitu zivota, jen je to proste prilis vedecke aby to slo jednoduse vysvetlit) a tu ji zavrhuji (to kdyz dojde na vysvetlovani kde ta nase duse vlastne sidli a jestli kdyz umre mozek, umre i duse, zajimave se o tom treba vyjadril id SNOP zde: [ SNOP @ Magie, telepatie, mystika, nadpřirozeno - vše, co se ve škole ještě neučí ] ). on v tom mozna doopravdy zadny rozpor neni, ale vubec to z toho co new age lidi rikaji pro me neni zrejme.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam