• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    PIZI
    PIZI --- ---
    JUNIPETRUS: Služba veřejnosti. Dodatečný popis.

    Je to ten díl jak tam měl Cílka, týpka s autem na vodu a člověka z nějaké té elektricky distribuční sítě.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Divadlo Kampa: Duše K — iVysílání — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10000000034-divadlo-kampa/211251000300007-duse-k/
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    KUATO: Náhodou, na intelektuálku je to těžká estetika!!! :-)))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DARUMA: dik :) trochu to vopadalo jak lepik mel pres to natazeny kabel od vrtacky, takze outsider art no :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    DARUMA: ja myslel, ze je to fotka na krabici s bordelem, ktery zbyl z vyroby nejake ozdoby :o). narazit na to doma, tak z toho vytahnu ty svicky a z bytek hodim do peca. ale muzeme tomu rikat treba abstraktni nebo minimalisticke umeni!
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    YMLADRIS: To vypadá jako hnízdo Garudy. ;-)) Pěkný!
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DARUMA: jasna vec :)
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    YMLADRIS: Vlastní výroba? :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---


    decka, tak preju hezke vanocky a at se vam nalezena zatisi zjevuji sama a bez usili po cely rok jak budete potrebovat.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BROZKEFF: ja ti drzim palce. pokud budes potrebovat i subjekty co na orgonit neveri, volej :)

    jinak k te metodologii: je koser ze ty uz predem vnitrne predpokladas jak to je (80-95 % cehosi)? neovlivnis to taky nejak timto predpokladem? jednak se ptam na tvuj nazor, druhak zda se to na VS psychologii nejak resi.. jako by placebo ze strany administratora ci jak to rict
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    YMLADRIS: Stroopovu úlohu administrovat nebudu, protože to moc na počítači asi nejde, ale existuje celá řada jiných testových úloh, které se dají dělat jak na počítači tak tužkou-papírem, kde se měří schopnost udržení soustředění doblba. Třeba mě napadá ještě jeden takový jednoduchý, ale za chvilku pro některé dost vyčerpávající test "d2": http://www.psychodiagnostika.cz/index.php?akce=d2

    Pro příklad na počítači administrovaného response inhibition testu u lidí co absolvovali tříměsíční vipassanový retreat přikládám nedávnou studii, na kterou jsem se spolužákem psal hodnocení (Sahdra et al 2011) ... hranice udržení pozornosti se tam láme těsně po 30minutové administraci bez přerušení a lidi po retreatu dosahujou - kupodivu:) - lepších výsledků, a to v téměř nezměněné podobě i dlouhé měsíce poté...

    Sahdra2011.pdf (598448 B)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    YMLADRIS: No, to jsou právě věci co zatím nemám jasné a co mě upřímně zajímají, tedy samotná skutečnost vědomí toho, že nějaký "orgonit" je přítomný" bude patrně významným faktorem ovlivňujícím výsledek (nespecifický účinek aka placebo efekt)
    Co budu zkoumat je zatím nejisté, konzultaci s vedoucím katedry budu mít na začátku ledna. Možné je v zásadě zkoumat obojí, jenom na to pak bude potřeba patřičný vzorek. Dá se zkoumat jak setting, kdy lidi ví že experimenty dělám o orgonitu,a oni plní nějaký pozornostní úkol, jen neví jestli zrovna orgonit přítomen je nebo není, nebo varianta podobná jenom explicitně o přítomnosti orgonitu vědí, a nebo varianta, kdy najmu lidi vyloženě na pozornostní experimenty a vůbec jim neřeknu že si vedle toho budu hrát s nějakými dalšími proměnnými. vzhledem k tomu ale, že nespecifický účinek tj. ten placebo-efekt způsobený samotným vědomím toho, že "oooh je tu orgonit, huuu!" osobně předpokládám, že bude tvořit tak 80-95 % účinku (!), tak to ještě bude dost obtížné přijít na konečnou metodologii. (Mimochodem, i psychoterapie mají cca 85% nespecifický účinek, jen asi 10 % je přisuzováno specifickému účinku právě té konkrétní kognitivněbehaviorální, nebo psychoanalytické nebo jaké bioenergetické terapie... U nejlepších antidepresiv je nespecifický účinek asi 70 % a specifický kolem 15-20 %)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: okej :) vždyť ano, i to chápu, on je to asi nevyhnutelnej komunikační šum, děláme to všichni
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    HONZAL: ok, to zni srozumitelne, popremyslim nad tim pri ceste ven :)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    nevim teda co je orgonit a o čem je přesně řeč, jen tak ta zmínka že to neni nic hmotnýho se mi nezdála ;-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: ad nase diskuze - vis, ono je to casto tak (kdyz to zjednodusim za bazalni uroven), ze ty napises neco ve smyslu "imho je to zelena", ja zareaguju ve smyslu "takze si myslis ze se ta vec pohybuje v nejakem barevnem spektru? tak to imho neni", nacez ty mi reknes zes neco takoveho prece vubec nerekla :) a zrovna tak s tim materialismem. nechme to byt :)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    _BENNY: funguje i na hmotný - všechny projevy síly ve hmotě jsou projevy prány na hmotný úrovni. Jsou to ale taky všechny pohyby mysli a úplně cokoliv, co lze popsat jako sílu. Prána je prostě universální síla.

    co se modulace týče, tak chápu, jak to myslíš. Určitě nejde měřit jako nějaká hmotná substance - možná její projevy na hmotný úrovni (teplo), na psychický už ale těžko budeš měřit třeba sílu emoce, jen zprostředkovaně, přes reakci těla/davu nebo nevim, ale neexistuje žádnej emocemetr ani fyzikální veličina. Ale tim už neměříš pránu, ale co udělala s tělem, stejně tak i ta emoce je jen prostředník/medium - třeba mojí minulosti. Na začátku kauzalního řetězce veškerýho pohybu stojí něco, čemu se obecně řiká prána. Je to zároveň spirituální energie, ale je to i ta světská :-)

    ono k čemu by to jinak celý bylo, kdyby to bylo něco abstraktního?
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: Moc nerozumím tomu, jak tohle souvisí s dotazem, jestli jsem materialistka ;)

    Na základě čeho přesně přiděluješ lidem tu nálepku "new age"?
    Jak už tu bylo řečeno, přijde mi ten termín neskutečně vágní, zahrnuje stovky různých směrů. Takže to, co ty si pod tím představuješ, je spíš tvoje osobní představa, než cokoliv jiného.
    Zdá se mi, z dosavadních diskusí, že pokud někomu tuhle nálepku přiřadíš, automaticky mu pak připisuješ určité názory. Alespoň tedy konkrétně v diskusích nás dvou se stalo opravdu hodněkrát, že jsi začal reagovat na něco, co jsem ani nenapsala, ani si to nemyslím, ani s tím nesouhlasím, jako by to byl můj názor-tvrzení.....
    A taky z té nálepky pak plynou určité předpoklady, například že by člověk neměl být materialista...;)

    Nehlásím se k žádnému "new-age", k vůbec žádné konkrétní filosofii, zkoumám svět vlastním vnímáním a rozumem, stejně jako ty. Pokud docházíme k různým závěrům, může to být způsobeno například rozdílnou zkušeností. Například tím, že jsem zažila přímo, že za rituály různého druhu je daleko víc než psychologie. Nebo že jsem zažila přímo, že jsou věci, které v současnosti obecně vládnoucí ideologie schvaluje a přitom jsou nefunkční, škodlivé a nebezpečné, a naopak jsou věci, které odmítá či ignoruje jako "nevědecké", a přitom jsou funkční.
    Tím neprohlašuju nic konkrétního o nějakém určitém dodavateli orgonitů a jeho tvrzeních ;)) Jen říkám, že na základě mé zkušenosti ta tvrzení pravdivá být mohou. Nebo nemusí. Ale nepřikláním se k tomu, že je to nesmysl a placebo jen proto, že se o tom oficiálně nemluví, protože to pro mně jednoduše není dostačující ;)

    K panu Reichovi a jeho práci, docela zajímavé je, jak drsně byl tenhle člověk vládnoucím systémem pronásledován. Nejen, že jeho práce nedostala pozornost, která by jí vzhledem k věcem, kterýma se zabýval, přiměřeně příslušela, spíš byla opravdu aktivně potlačena. V USA mu zakázali prodej jeho orgonových generátorů, a když to nějaký jeho žák porušil, Reicha zavřeli. Ve vězení umřel. Následně byly spáleny jeho knihy.

    Docela hustá cenzura na to, že na orgonovém generátoru nebylo nic politického ani vojenského, měl sloužit jen zdraví lidí.
    Přitom i v té době rozmanití šarlatáni a pseudovědci samozřejmě prodávali spoustu "zázračných léků" a léčebných metod, aniž by to někomu vadilo, zrovna v Americe, kde většinou lidem projde kdeco, pokud to umějí prodat....
    Možným vysvětlením je samozřejmě to, že se Reich stal obětí primitivního fundamentalismu, když svým psaním o orgasmu jako energii a základní síle naštval puritánské americké křesťany.
    Ale pokud by náhodou vynalezl nějakou o úroveň pokročilejší technologii, než je současná, i pak by akce, které proti němu byly přijaty, dávaly smysl....

    To jen spekuluju, nevím jak to je, netvrdím nic konkrétního, a samozřejmě netvrdím vůbec nic o nějakém konkrétním online zdroji orgonitů a o tom, co o nich prohlašují, protože samozřejmě nemůžu vědět, nakolik seriozní jsou to lidé a jak funguje to, co dělají. Jen prostě nevylučuju, že na tom něco být může.
    Dnes už se takové věci nepotlačují moc aktivně, děje se to spíš pasivně, právě skrz to, že nedostanou pozornost (věc, která slibuje pomoct proti škodlivým účinkům EM záření by si zasloužila VELKOU a globální pozornost, je zvláštní, že se vývoji takových věcí zdá se v oficiální vědě nikdo moc nevěnuje.....) - a pak skrz to, že se výchovou a skrz média dlouhodobě pěstuje v lidech právě ta víra, že co jim předkládá oficiální systém, je vrchol vědeckého poznání, a co je mimo, bude nejspíš nějakej úlet. Naštěstí to ale funguje čím dál méně ;)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    YMLADRIS: jo, je to jedna z moznej metod na mereni pozornosti... ale je to metoda, no stara :-)
    Coz znamena ze se pouziva hlavne v bakalarkach a diplomkach, ne ze by byla nejak prekonana, nicmene, pokud mam dite s poruchou pozornosti, tak to poruchu zjistim podle projevu chovani, ne podle stroopova testu.

    Takze vim, ze kdyz dite ve skole "vypina" , tedy ve srovnani s normou pro danej vek, kdyz pri reseni slozitejsi uloh se vrti na zidli, stoura v nose, anebo vstava a prochazi se po tride, tak je ta porucha jasna.

    Problem s tim orgonitem a poruchou pozornosti vidim i v tom, ze mnoho lidi si diky internetu poruchu pozornosti samodiagnostikuje. Nebo takova oblibena vec k samodiagnoze je autismus. (Nevim proc se lidem nechce priznat, proste by bylo vhodny potrenovat nejaky socialni dovednosti, nebo emocne dozrat a pripadne vyhledat pomoc psychologa. Bejt autista je takova omluvenka, ze nic mezilidskeho chapat nemusis a muzes se chovat jako hovedo)
    Takze pak neni divu, ze se po orgonitu zlepsi... kdyz to vykonu daji usili vetsi nez bezne.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    _BENNY: Můj pohled jsou ty poslední dva řádky. Začátek je už lehce etnocentricky hodnotícně zasmrádlej, ikdyž s tím soukromě víceméně souhlasím.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BROZKEFF: a tem citlivejsim lidem orgonit na soustredeni pomaha kdyz vedi o jeho pritomnosti nebo kdyz o nem nevedi? resp. ty budes v dipl zkoumat co?

    ta stroopova uloha je uznavany nastroj na mereni pozornosti? neznam to, ale napada mne ze jako kazdy mentalni ukon se to da natrenovat.. tak aby se ti lidi v tom necvicili postupne (ti kteri se snadno adaptuji na ukol) a to ni nenicilo vysledky...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam