_BENNY: Moc nerozumím tomu, jak tohle souvisí s dotazem, jestli jsem materialistka ;)
Na základě čeho přesně přiděluješ lidem tu nálepku "new age"?
Jak už tu bylo řečeno, přijde mi ten termín neskutečně vágní, zahrnuje stovky různých směrů. Takže to, co ty si pod tím představuješ, je spíš tvoje osobní představa, než cokoliv jiného.
Zdá se mi, z dosavadních diskusí, že pokud někomu tuhle nálepku přiřadíš, automaticky mu pak připisuješ určité názory. Alespoň tedy konkrétně v diskusích nás dvou se stalo opravdu hodněkrát, že jsi začal reagovat na něco, co jsem ani nenapsala, ani si to nemyslím, ani s tím nesouhlasím, jako by to byl můj názor-tvrzení.....
A taky z té nálepky pak plynou určité předpoklady, například že by člověk neměl být materialista...;)
Nehlásím se k žádnému "new-age", k vůbec žádné konkrétní filosofii, zkoumám svět vlastním vnímáním a rozumem, stejně jako ty. Pokud docházíme k různým závěrům, může to být způsobeno například rozdílnou zkušeností. Například tím, že jsem zažila přímo, že za rituály různého druhu je daleko víc než psychologie. Nebo že jsem zažila přímo, že jsou věci, které v současnosti obecně vládnoucí ideologie schvaluje a přitom jsou nefunkční, škodlivé a nebezpečné, a naopak jsou věci, které odmítá či ignoruje jako "nevědecké", a přitom jsou funkční.
Tím neprohlašuju nic konkrétního o nějakém určitém dodavateli orgonitů a jeho tvrzeních ;)) Jen říkám, že na základě mé zkušenosti ta tvrzení pravdivá být mohou. Nebo nemusí. Ale nepřikláním se k tomu, že je to nesmysl a placebo jen proto, že se o tom oficiálně nemluví, protože to pro mně jednoduše není dostačující ;)
K panu Reichovi a jeho práci, docela zajímavé je, jak drsně byl tenhle člověk vládnoucím systémem pronásledován. Nejen, že jeho práce nedostala pozornost, která by jí vzhledem k věcem, kterýma se zabýval, přiměřeně příslušela, spíš byla opravdu aktivně potlačena. V USA mu zakázali prodej jeho orgonových generátorů, a když to nějaký jeho žák porušil, Reicha zavřeli. Ve vězení umřel. Následně byly spáleny jeho knihy.
Docela hustá cenzura na to, že na orgonovém generátoru nebylo nic politického ani vojenského, měl sloužit jen zdraví lidí.
Přitom i v té době rozmanití šarlatáni a pseudovědci samozřejmě prodávali spoustu "zázračných léků" a léčebných metod, aniž by to někomu vadilo, zrovna v Americe, kde většinou lidem projde kdeco, pokud to umějí prodat....
Možným vysvětlením je samozřejmě to, že se Reich stal obětí primitivního fundamentalismu, když svým psaním o orgasmu jako energii a základní síle naštval puritánské americké křesťany.
Ale pokud by náhodou vynalezl nějakou o úroveň pokročilejší technologii, než je současná, i pak by akce, které proti němu byly přijaty, dávaly smysl....
To jen spekuluju, nevím jak to je, netvrdím nic konkrétního, a samozřejmě netvrdím vůbec nic o nějakém konkrétním online zdroji orgonitů a o tom, co o nich prohlašují, protože samozřejmě nemůžu vědět, nakolik seriozní jsou to lidé a jak funguje to, co dělají. Jen prostě nevylučuju, že na tom něco být může.
Dnes už se takové věci nepotlačují moc aktivně, děje se to spíš pasivně, právě skrz to, že nedostanou pozornost (věc, která slibuje pomoct proti škodlivým účinkům EM záření by si zasloužila VELKOU a globální pozornost, je zvláštní, že se vývoji takových věcí zdá se v oficiální vědě nikdo moc nevěnuje.....) - a pak skrz to, že se výchovou a skrz média dlouhodobě pěstuje v lidech právě ta víra, že co jim předkládá oficiální systém, je vrchol vědeckého poznání, a co je mimo, bude nejspíš nějakej úlet. Naštěstí to ale funguje čím dál méně ;)