• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    PIZI: Jo, přesně tak. Postupně osekat zbytečné funkce státu. Bohužel v současném systému by to musel udělat politik, a zde platí české přísloví o kaprech a vypouštění rybníku...
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: Já myslím, že on chce pohyb tím směrem, ne skok, ale postupně. Ne zrušit, ale rušit.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    "indeed, demokracie je hovadska blbost, je to nejhorsi z forem vlady ... teda krome vsech tech ostatnich ktere uz se zkousely a byly jeste horsi" (Churchill)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PAULMUADDIB: a jak teda bys navrhoval jinak to zkusit?

    pochopila jsem ze pledujes za zruseni demokratickeho statu. Cili si zvolime cisare kterej to bude mit na dozivoti?
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    YMLADRIS: Demokraticky zvolení představitelé mají k dispozici 4 roky, v lepším případě 8, chovají se podle hesla - DKD - dobrý každý den. Feudální společnost je řízena člověkem, který to má na doživotí a ještě to může předat potomkům. Takže ty motivace, jak řídit společnost jsou jasné.

    Já neříkám, že bi libertariánská společnost byla stabilní, vývoj je cyklický, když převládne jeden přístup, civilizace se hroutí, je nahrazena dočasnou anarchíí, která opět po čase vygeneruje mocenský aparát se všemi negativy.

    Já jen říkám, že tohle se stalo už mnohokrát a že by možná bylo načase přetnout tu spirálu a zkusit to jinak. Buť ten princip džungle nastane proto, že se prostě těžkopádná, předlužená, přebyrokratizovaná společnost sesype, nebo tam dospějeme postupně a na pevných základech.
    PIZI
    PIZI --- ---
    PAULMUADDIB: Nevybereš si. Aby tě ti silní, orientovaní na růst a soutěž prostě nepřeválcovali, musíš s nimi udržovat válku ve zbrojení, takže nemůžeš nerůst a nesoutěžit. Pokud budeš chtít žít životem amishů v lese, který má komerčně zajímavé dřevo, tak tě bez státu prostě převálcuje nějaká dřevařská korporace.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PAULMUADDIB: bez demokratickeho statu se spolecnost neodvratne zmeni zpatky na feudalni. Nejsilnejsi korporace proste uzurpuje moc a zacne vybirat dane. Nebo vojenska junta. Nebo nekdo. Proc by se unavoval obchodni soutezi, kdyz muze lidi proste zotrocit?

    Mas nejakou teorii proc k tomu v libertarianske spolecnosti nedojde?
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    PIZI: K prvnímu poznatku - takže když to přeložím, tak říkáš, že pokud zrušíme zdroj všech deformací a problémů - stát, a transformujeme se na svobodnou (libertariánskou, anarchistickou) společnost, tak nejhorší, co se nám může stát je, že znovu vznikne obdoba státu?

    Já to vidím podobně, ale cestu vidím právě v té transformaci - bez státu bude nový stát (neboli mafie, vybírající výpalné za nic, nebo pod různými záminkami od ochrany, přes udržování bezpečnosti a práva, po stavbu dálnic a redistribuci) vznikat mnohem hůře.

    Ano, ve svobodné transformované společnosti bude třeba si svá vlastnická práva bránit před agresory a budeme toho moci vlastnit jen tolik, kolik si ubráníme, ale to je i současný stav - máme jen tolik práv, kolik jsme schopni si zajistit - to, že platí nějaký zákon, je ti k ničemu, když ho neznáš, nebo nemáš na právníka.

    K druhé poznámce - tady nesouhlasím - "soutěž" je třeba chápat v širším smyslu, tedy soutež ideí - například může soutěžit idea společnosti založené na růstu, honbou za značkami, průmyslové jedovaté potravě a nivelizaci lidí jakožto pracovní síly a adorace kapitálu s myšlenkou společnosti založené na adekvátní spotřebě (kvalitnější neznačkové oblečení, aby mi nebylo zima, které vydrží léta, opraváři bot, ševci spravující košile), na duchovním růstu a intuitivně přiměřeném čerpání zdrojů.

    A každý si vybere.

    To je mimochodem najjednodušší intuitivní klíč k rozhodování na ose socialismus-liberalismus.

    Socialista potřebuje k fungování jeho vysněné společnosti liberála, aby mu ji sponzoroval. Liberál klidně nechá socialistu tvořit socialistickou společnost, když ho do ní nebude nutit vstoupit.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    volny trh neni dzungle, kde si kazdy dela co chce. Aby to korespondovalo s humanistickymi idealy, mel by volny trh byt sofistikovana struktura, kde spolu subjekty ferove soutezi o zakazniky/zakazky. Ma vitezit ten, kdo je vtipnejsi a angazovanejsi. Ne ten, kdo si muze koupit brutalnejsi zastrasovace, nezavisle kontrolni urady a lzivou reklamu.

    Jenze jak to ferove sportovni prostredi ve volnem trhu zajistit? Jedine tak, ze se obcane slozi na strukturu, ktera je silnejsi nez jakykoliv ten trzni subjekt (muze ho pacifikovat, kdyz bude zlobit). A to je statni legislativa a operativa.

    Problem je v tom, ze dneska nektere trzni subjekty uz jsou silnejsi nez statni moc; kupuji si zastupitele, media, vsechno.
    PIZI
    PIZI --- ---
    PAULMUADDIB: Pokud necháš nějaký subjekt na volném trhu přerůst schopnosti bezpečnostních agentur mu klást odpor, tak tě má jak donutit.

    Trh odměňuje ty kdo se snaží. To je sice pravda, ale upřesněme to. Trh odměňuje ty, kdo soutěží. Když někdo soutěžit nechce, má smůlu. Je-li cílem lidstva makat, pak trh to podporuje, je-li cílem nemakat, tak to trh nedovoluje. Přitom mám pocit, že cílem by mělo být nemakat.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    BROZKEFF: A opět dokolečka - kritika tržního principu z pozic "přirozeného, cítícího a transformovaného člověka". Ty "zlé" banky a firmy "zneužívají" trh k privatizaci zisků a socializaci ztrát (morální hazard, okrademe každého o korunu a máme deset mega). Jo, socializace ztrát funguje - ztráty bank platí daňový poplatník. A daně jsou snad projevem trhu? Daně vymyslely soukromé firmy, volný trh? Ne, za to mohou státy, což je opak trhu. To, že to ty schopné firmy a jedinci využívají, je bohužel přizozené, ale prvotní je, že jim někdo vytvořil něco, co vůbec mohou zneužívat - a vytvořili to právě ti "sluníčkoví transformovaní lidé s potlačeným egem a velkým Id", naivové...

    Nepleťme si konečně příčinu s následkem.

    Já osobně dávám na charitu, provozuju půsty a očisty, mám vizi vybudování komunity produkující jedlé jídlo, vzdělání ve všech oblastech, například alternativní medicíně, ohleduplné k přírodě a neženoucí se za novými mobily, zančkovými hardy a fastfoodem. Přesto považuji trh za nejlepší princip jakékoliv společnosti. Protože v pravém tržním prostředí nikdo nezaplatí bance její ztráty - nemá jak donutit třeba mě, abych na to dobrovolně přispěl (při neexistenci daní). A ti lidé, co si k ní uložili své peníze, ať o ně příjdou - nezjistili si dost informací, riskovali, příště budou moudřejší a nebudou podporovat hazardéry - trh totiž odměňuje ty, co se snaží, ty, co se dobře rozhodují a trestá ty druhé, čímž vytváří pozitivní zpětnou vazbu, zatímco socialismus to dělá naopak.

    Jako kritizujme současný stav, ale je to "vina" státu - ne trhu. Nemůžeme s vaničkou vylít i dítě.
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    BROZKEFF: Ta základní část je fajn, u toho „psychospirituálního bullshitu“ jsem jako méně vnímavý čtenář úplně nepochopil souvislosti (animální principy trhu?), klidně to mohlo být ještě dále rozvedeno a ten závěr mě pak už jen dorazil :))
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Přeji příjemné čtení, zejména ke konci textu, kde se skrývá Překvapení :)

    » Splácet staré dluhy novými dluhy by občan neměl, ale banka může » Brozkeff's Mandala
    http://brozkeff.net/2012/03/02/splacet-stare-dluhy-novymi-dluhy-by-obcan-nemel-ale-banka-muze/
    (úryvek:)...Naprosto správná logika tedy je, že když nemám ani na levnou půjčku, nebudu mít zákonitě ani na dražší půjčku a všechno bude ještě mnohem horší. Proto říkáme, že bychom neměli lepit starý dluh novým dluhem.

    Co když ale nová půjčka je mnohem levnější než ta stará? Pak je všechno v naprostém pořádku, a to platí v zásadě i pro „normální občany“. Když mám 8 drahých spotřebitelských úvěrů, každý dejme tomu na 20% úrok, a moje banka mi nabídne konsolidační úvěr jakožto věrnému klientu za pouze 11% úrok, je smysluplné splatit tímto novým úvěrem všechny staré, a dál platit jen nový úvěr s nižší úrokovou sazbou...

    Přesuňme se od situace běžného občana, který pokud dnes pokud potřebuje půjčit likvidní peníze na cokoli, zpravidla nemá šanci dostat nic moc lepšího než ten spotřebitelský úvěr s úrokovou sazbou od 15 % p.a. nahoru, k bankám v Evropské unii dnes. Ty si právě půjčily přes půl bilionu eur od Evropské centrální banky, na 3 roky, s úrokovou sazbou 1 % p. a., a na rozdíl od občana ani nemusely moc garantovat příjmy, nemusely mít ručitele, nemusely nic zastavovat. Stačilo ukázat cokoli ve výši 1 % půjčované částky.

    Pro představu, když chci hypotéku na dům, a chci půjčit třeba 1 milion, tak po mě banka chce zástavu minimálně v této výši (100% hypotéka), pro dosažení výhodnějších podmínek ale v ještě větší výši (např. „85% hypotéka, tj. nový dům by měl mít cenu 1 milion, ale já už mám 150 tisíc vlastní hotovosti předem, banka tedy půjčí jen 850 tisíc a zastaví celý milionový barák).

    Půjčka od ECB evropským finančním domům je tedy něco jako imaginární „1% americká hypotéka“, kde do zástavy dávám jako „nemovitost“ polorozpadlou maringotku v ceně 10000, a za to dostávám milion korun na cokoli. I když vlastně… ani nepotřebuji tu maringotku, stačí, když téhle Bance Splněných Přání (ECB) předložím kus toaletního papíru, kam mi namol ožralý soused včera v hospodě z prdele podepsal, že si ode mě jakousi maringotku půjčil a že mi ji i vrátí. (Žádná maringotka přitom neexistuje, ale Banka Splněných Přání bezvýhradně důvěřuje čemukoli, co jí předložím.) ...
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAULMUADDIB: no pozor! vetsina hospodaru na ceske pude neni jejim vlastnikem, ale ma ji jen v najmu od lidi, kteri nechteji/nejsou schopni na ni hospodarit sami.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PAULMUADDIB:
    1. Zemědělský trh (EU a spol.) je doformován dotacemi a politikou nadnárodních koncernů, kteří lobují u mocných v Bruselu

    2. jistě, minulé generace se snažili vytěžit maximum, ale nejsem si jist, jestli by používaly hnojiva jaká používáme my, kdyby věděly, že jim to tu půdu ničí. Nechtěli ji pak předat synovi i s gruntem? A co na to agronom v JZD? Záleží mu na tom? Nebo nějakej Agroferf od STB Babiše ap. Chtějí půdu přdat v dobrém stavu dále? Máme možnost migrovat, až si půdu zkurvíme? Není situace přeci jen jiná, než během barokního hospodaření?

    3. přečti si toto, špičkoví vědci, krátká kniha, zajímavé závěry. Nečti jen učebnice ekonomie s modelovými příklady, které si někdo vycucal z prstu:

    Krajina a revoluce - Václav Cílek, Dagmar Dreslerová, Pavel Hájek, Petr Pokorný, Jiří Sádlo | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    http://www.kosmas.cz/knihy/126101/krajina-a-revoluce/

    Krajina_a_revoluce_Sádlo.pdf | Ulož.to
    http://www.uloz.to/x1277HD/krajina-a-revoluce-sadlo-pdf

    4. "jestli někdo chce zachovávat půdu a lesy udržitelným způsobem, tak ať vydělá dost peněz" viz bod 1. Proto hospodaří tak jak se hospodaří a tím kurví PŮDU, KTERÉ JE OMEZENÝ POČET, a rozloha republiky není nějak extra. Nejsme Ukrajina-širé pole. A přijde doba, kdy se bude hodit, že většinu potravin budeme pěstovat zde, jako tomu bylo před r. 89 (čímž nechci chválit "bolševický" systém zemědělství - tam je kořen současných problémů)
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    BROZKEFF: Minulé genreace se chovaly k půdě i k fauně a floře úplně stejně - vytěžovalo maximálně vše co mohli dostupnými technologiemi. A zůstalo dost pro nás. Když to začal být lokální problém, migrovali, když kvůli osídlení migrace možná nebyla, bojovali, když boj byl nákladnější než přínos ze získaných území, naučili se hnojit, trojpolní hospodaření a podobně.

    Stále to byl pokrok. Nebezpečí soudů "je třeba chránit půdu proti přáním vlastníků" je to, že jakmile se instutucionalizuje možnost, aby ten, co nevložil do získání statku nic diktoval tomu, co vložil do získání tohoto statku svoje úsilí, můžeme dopadnout přesně naopak.

    Já osobně souhlasím s uchováním půdy, ale pak se může v tom vašem sociálně inženýrském systému snadno stát, že budete vlastnit pole, kde budete chtít pěstovat plodiny v souladu s obnovitelným růstem, příridně s malými výnosy, což je super, a příjde někdo s tím, že je málo hajzlpapíru/mléka/brukve, a že musíte rozorat celiny, hnojit a orat po svahu. Je potřeba si tohle nebezpečí uvědomovat - on ten prsten moci nd vlastníky může svádět vizí, kolik "dobra" s ním jde vykonat, ale nakonec bude vždycky konat zlo.

    Takže jestli někdo chce zachovávat půdu a lesy udržitelným způsobem, tak ať vydělá dost peněz a ty lesy a půdu si koupí (já to v malém třeba dělám). Howgh :-)
    F0N
    F0N --- ---
    Ja vnimam ako podstatnu v kazdom procese transformacie spolocnosti tzv. obciansku neposlusnost. (thureau). Podnet k zmene vychadza skoro vzdy od jedneho cloveka ktory povie, ze takto to dalej nejde a otvorene vyjadri pravdu.

    Naposledy som videl dokument o sampionovi v strednej vahe UFC - Like a river (Anderson Silva) - kde bol nadherny akt pravdy - vyhraval turnaj oponent bol totalne zmasteny krvacal a on ho napriek piskotu ludi, napriek nadavkam jeho promotera a "zamestnavatela" napriek absolutnemu tlaku okolia odmietol znova udriet takze iba poskakoval do konca zapasu okolo neho a ked sa ho pytali, preco to urobil tak sa spytal ze CO MYSLITE VY?

    Nezalezi kde a kto skor je podstatny ten samotny akt.
    (napr. vnimam rovnako aj pripad R.Tyca)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    BROZKEFF: no...to je vidět například na Jižní Moravě, kde "tržně" pěstují "trendy" plodiny zcela neudržitelným způsobem + masivní hnojení a to způsobuje erozi (skoro dezertifikaci - odumření půdních organizmů, jako jsou hlubinné žížaly) a především její splavování ....a tím tak mizí nejvzácnější svrchní vrstva (humus, nejúrodnější část půdy), která vznikala STOVKY LET. A oni to zničí za 10-20 let.

    Jak dlouho bude trvat obnova?
    Bude stále možné dovážet během obnovy naší půdy levné potraviny z druhé části planety, stříkané a sklízené nezralé?

    Je to smutné a velmi nezralé jednání, NEUDRŽITELNÉ!

    Statistici vypočítali, že na jižní Moravě za uplynulý rok ubylo bezmála 2000 hektarů úrodné půdy.
    Z jižní Moravy mizí zemědělská půda — Události v regionech (Brno): 22. 7. 2011 — iVysílání — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10122427178-udalosti-v-regionech-brno/311281381990722-udalosti-v-regionech/obsah/164759-z-jizni-moravy-mizi-zemedelska-puda/

    Výzva k ochraně zemědělského půdního fondu
    Gnosis9.net
    http://gnosis9.net/rservice.php?akce=tisk&cisloclanku=2010040019

    "Prosíme, rozhodujte s rozvahou a nepodléhejte krátkodobým hospodářským a osobním zájmům"

    "Dostatek úrodné půdy je nezbytným předpokladem přežití budoucích generací. V budoucnu může být hospodářsky významný. Půda, ať už obdělávaná nebo neobdělávaná, je součástí přírodních procesů, zajišťuje koloběh vody a živin a umožňuje život ve všech podobách. Chápejme půdu a krajinu jako dědictví, které je nutno předat dalším generacím."

    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Prezentace Jacksona (Prosperity without growth)
    https://encrypted.google.com/url?sa=t&rct=j&q=jackson%202010%20prosperity%20without%20growth%20filetype%3Apdf&source=web&cd=1&ved=0CCEQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.wu.ac.at%2Fruw%2Fdownloads%2FJackson.pdf&ei=IP1MT-DUCouDhQf_sZQN&usg=AFQjCNEwVn8-VIwPx5dBKGL0mYj1W4JZXQ&sig2=RyMqc59uT48tUawXfjkqKA


    ad internalizace externalit) tohle je opravdu zásadní bod, na který se ekonomická teorie odvolává, ale jak tu už zaznělo, ani soukromý vlastník není nutně nejlepším správcem daného "majetku". Zemědělec dneska klidně dopustí masivní erozi půdy vlastní nevědomostí případně "tlakem trhu" nebo jak to třeba zracionalizuje proč dělal to co dělal. Navíc jak může být zemědělec MAJITELEM půdy, jejíž geneze probíhala tisíce a tisíce let před tím, než se tenhle zemědělec narodil nebo stal formálním "vlastníkem". Kdyby se generace z minulosti ke svěřené půdě, vodě, atd.atd. chovaly stylem "tohle je moje, když to zničím je to můj problém",tak už tu civilizace dávno není. Bez naprostého přijetí téhle teze je veškerá "ekonomizace" světa zcela scestná, mimo mísu a velmi nebezpečná, při důsledné aplikaci pro lidstvo zničující. Howgh.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    SCHWEPZ: Ale buď ta pokřivení řeší volná konkurence a případné "chyby" jsou opět plně internalizovány vlastníky, nebo to řeší regulátor, který nemusel vynaložit tolik úsilí, aby o dané věci mohl rozhodovat (nevydělal na ni, pouze se procpal do pozice regulátora) a to je ještě horší.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PIZI: Přesně tak! A především tehdy, když na tom majetku nemáš zájem, ale jde jen o spekulaci - například když vlastníš desetinu amazonského pralesa, ale žiješ ve vile v Bombaji. Tak je ti jedno, jaký vliv na biodiverzitu nebo místní domorodce má tvé rozhodnutí, nechat to vše vykácet a dřevo prodat do USA.

    Proto taky různé regulace - například já vlastním kousek lesa na vysočině a pokud budu kácet, musím vysadit za každý strom dolů dva nové a to ty, jaké vybere (doporučí) odborník-lesník. A jsou tam i další omezení ap. A mohl bys říct - fuj regulace, nechtě to na "trhu" ať to vyřeší, volná ruka ví nejlépe co dělá, protože to psali v učebnici ekonomie.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam