Tak přeji dobré ráno:)
Zajímavá diskuze, tak něco přidám...současný systém je jak rozjeté auto bez brzd, takže kdokoli se posadí za volant to neuřídí, postupná změna systému by nastala na Zemi, kdyby se změnila myšlenka ve všech hlavách, a to je strach ze smrti. Došlo by ke kolektivizaci (idea komunismu), také by nebyl důvod mít děti, no zrovna jsem se nedávno dozvěděla, že jedna známá argumentuje proč nemít děti , že to nechává největší ekologickou stopu - jsem si říkala, to je extrémní...ale teď mi dochází, že díky konzumu jsme se přemnožili...otázka je zdali ty pole, ovocné sady, lesy, pastviny (zvěř) by nás uživila, když by se na tom nepřiživovali korporace, podle mě by mohla jít třeba alternativa pěstování ve "dvou patrech".
Musím přiznat, že jsem nevytáhla paty z Evropy, ale představuji si, že některé části Asie, by mohli být dobrá inspirace pro život. Podle mě to nemůže být tak těžké, jen jsme ovládání jistotami, které nám zabezpečily, že když si "zlomím nohu", tak mohu být hospitalizován. Není to komické, žít v obavách co kdyby se něco stalo...Nevím totální vzpoura bude možná do té doby, než dojde k automatizaci, pak už tu bude místo jen pro nějakou část lidstva. Slepě věříme vědeckému pokroku, přitom věda by měla být jen taková pomocná ruka. Takže to co nás tu ovládá, je zvířecí konzum, boj o přežíti, kdy nemáme šanci se zastavit, protože by to znamenalo umřít hlady.