• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    EVA_
    EVA_ --- ---
    YMLADRIS: To je prostě...:-))) Četla jsi Život a jak v něm zůstat naživu, nebo Rodina a jak v ní zůstat naživu?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    John Cleese on Creativity - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VShmtsLhkQg


    o tvorivosti. Je mozna pouze v open modu (hrani si s problemem bez presneho smeru). Open a close mod je treba stridat (nechat vyvstat originalni spojeni, pak ho zhodnotit a implementovat). Dostat se do open modu trva aspon 30 minut nez se mysl zklidni z beznych smycek. Je potreba: nerusene misto a cas, venovat problemu dostatek pozornosti, sebeduvera, humor. Playfriends. Jak branit kreativite v organizaci: zakazat humor, postihovat lelkovani, vytvaret atmosferu stresu.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    GEN_IO: díky za tip :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    GEN_IO: Mně bavilo, jak se mi postupně měnil názor na pana Gambla. Na začátku jsem mu moc nevěřila. Protože prostě jak je z tý iluminátský rodiny a navíc prošel celou tou jejich výchovou, takže má ten typickej výraz a způsob pohybu a projevu, těžký věřit.
    Ale postupně jsem musela uznat, že to co říká o současné realitě a nedávné historii je jednoduše pravda, je to to, co vidím kolem sebe přímo, a navíc pěkně zpracované, jednoduše a logicky, a to co říká o základních principech novýho světa mi taky přijde ok.
    GEN_IO
    GEN_IO --- ---
    CONTINUITY: jj, měl by to vidět každý. bez rozdílu toho jaký na to bude mít po shlédnutí názor ;)
    doporučuji se zaměřit (následně?) na pana Nassima Harameina a jeho přednášky. Tak krásně jsem snad nikoho neviděl hovořit.. Matematický zen :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: respektive dokoukávám ho :))...tohle je reakce na prvních 1:50 :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Tak jsem viděla film Thrive, a musím ho opravdu doporučit všem.

    Líbí se mi, jak obecně shrnuje fungování systému v posledních 100 letech - finančnictví, zemědělství, energetika, vzdělání, zdravotnictví. Každej si z toho může udělat obrázek, co se tu děje, kterej je IMHO v hrubých rysech přesnej, naprosto to do sebe zapadá a dává smysl.

    Např. to, jak vzniklo "konvenční zemědělství": ropní magnáti potřebovali prodat milióny tun hnojiv a pesticidů udělaných z ropy, a k tomu se rozjelo vzdělávání, které lidem odmala říká, že tohle je pokrok a jediná cesta, a ty "vedlejší účinky" jsou nevyhnutelné.

    Jak tahle "zelená revoluce" slibovala konec hladu, ale za 60 let hlad nevyřešila, jen přinesla mraky nových problémů.

    Jak všechno, co je "oficiální" a podporované, jako chemické léky nebo konvenční energetika, je pod kontrolou systému, a naopak to, co v systému oficiální není a musí bojovat o své prosazení a postupně se začíná prosazovat zdola, jsou věci lokální a individuální, věci které můžeme dělat sami a často zadarmo, věci které nevyžadují obrovské infrastruktury a nejdou kontrolovat (jako nasbírat si byliny, žít zdravě nebo pěstovat zeleninu).

    Celkem očividně se to mění zespoda, stylem že je čím dál víc iniciativ prosazujících ty "alternativní" věci, viz. tento klub.
    Ale uvědomovat si, jak to celé funguje, mi přijde důležité.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Gaia University
    Gaia University
    http://www.gaiauniversity.org/

    Vědět to co vím dnes už před 5 lety, tak na žádnou českou VŠ nejdu a hledám všechny možnosti, jak jít tady to toho. Možná se k tomu ještě odhodlám.

    Měl jsem příležitost asi hodinu a půl trvajícího rozhovoru s Richardem Perkinsem (http://www.integralpermanence.org), a ten mě svou hloubkou poznání ve všem, co mi přijde významné, včetně schopnosti to reálně aplikovat způsoby, které jsem ještě včera nevěřil, že jsou vůbec možné, naprosto ohromil. (Odkládám všechny "urgentní" projekty do školy a zítra z něj, než odjede, chci vytahat co nejvíc dalších informací.) Richard teď crowdsourcingem sbírá peníze na již rozjetou cestu kolem světa po místech typu permakulturní farmy, ekovesničky, atd. atd., sdílí mezi místy poznání, píše o tom blog (http://www.impermanencefilm.org/blog.html) a samozřejmě fotí (https://plus.google.com/photos/103233411550229248176/albums) a natáčí. Výsledkem by měl být dokumentární seriál, ideálně s novým dílem každých 14 dnů, a v plánu je i dostat dokument do mainstreamové televize v Británii nebo USA.

    Zaujalo mě i to, jaké konkrétní technologie umí nabídnout i konvenčním zemědělcům, aby dokázali přejít na udržitelnou produkci (tj. nikoli jen "bio" certifikovanou, což je většinou neudržitelné podobně jako ta konvenční, zejména kvůli špatnému soil managementu). V první řadě nabízí metodu výroby tekutého biohnojiva z vlastních zdrojů (technologie je "škálovatelná" od zahradní velikosti v jednom kýbli až po velké betonové tanky pro obří pole), které zajistí stejnou úrodu jako NPK a ušetří spoustu peněz. Po zaručeném úspěchu se již v dalších krocích používá salámová metoda (foot in the door technique) a za pár let je z konvenčně hospodařícího farmáře permakulturista. Beyond my scope of imagination. http://www.integralpermanence.org/
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    CONTINUITY: Na biobavlnu a biotextil tu mám speciální klub. :-)

    [ Biotextil ]
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ahoj :), zdravím po půstu od psaní na nyx

    líbí se mi, co se tu teď děje

    objev poslední doby
    biobavlna
    Bio-Life.cz - Biobavlna
    http://www.bio-life.cz/bio-vyrobky/bavlna-bio.html

    rozdíl mezi běžnou bavlnou a biobavlnou v příjemnosti na tělo je opravdu velkej, bezprostředně okamžitě vnímatelnej, až je mi záhadou, když se poprvé objevily výrobky z chemické bavlny, že je někdo kupoval (asi to bylo po válce, po období nedostatku všeho, kdy lidé vzali zavděk vším...a pak si zvykli)
    (kdo už jste četli na fb, omlouvám se)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    INK_FLO: Mravenci prý mají někde v hloubi mraveniště místnosti, ve kterých pěstují antibiotika, silnější a účinnější, než jsme schopni vyrobit my. Než jdou ven, vyválejí se v nich, pokud jsem to správně pochopila, preventivně.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    KUATO: zlatá naše kyselina mravenčí :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    INK_FLO: jj, ale zatim bych to nebral jako finalni stanovisko. v prubehu minulych let se vzdy objevilo neco a pak to zase padlo s dalsim vyzkumem a testovanim.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    KUATO: ad syndrom zhroucení včelstev - v posledním čísle včelařství byl článek, že podle nějakého nového výzkumu se jeví, že to může být kombinace antibiotik používaných v US na mor a nějakého dalšího léku používaného proti varroáze. Samostatně jsou tyhle dvě léčiva neškodná, ale když se použijí moc rychle po sobě, tak mohou pravděpodobně způsobit tento jev...
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Vzorný příklad toho jak jsme civilizací totálně odpojenou od skutečnosti:

    "Everything I want to do is illegal" (2003)
    http://www.acresusa.com/toolbox/reprints/Salatin_Sept03.pdf

    Jde o článek amerického farmáře, co popisuje absurditu dnešní doby. Jen s minimálními změnami vystihuje situaci i v EU. Dnes už není těžké být prorokem a konstatovat "tohle není udržitelné"... je ale (aspoň pro mě) stále těžké při neustálé konfrontaci s těmito skutečnostmi dovedně pracovat s hněvem, který se má tendenci v takových chvílích objevovat.

    úryvek:
    ON-FARM PROCESSING
    I want to dress my beef and pork on the
    farm where I’ve coddled and raised it. But
    zoning laws prohibit slaughterhouses on
    agricultural land. For crying out loud,
    what makes more holistic sense than to
    put abattoirs where the animals are? But
    no, in the wisdom of Western disconnected thinking, abattoirs are massive
    centralized facilities visited daily by a
    steady stream of tractor trailers and illegal
    alien workers.
    But what about dressing a couple of
    animals a year in the backyard? How can
    that be compared to a ConAgra or Tyson
    facility? In the eyes of the government,
    the two are one and the same. Every
    T-bone steak has to be wrapped in a
    half-million dollar facility so that it can be
    sold to your neighbor. The fact that I can
    do it on my own farm more cleanly, more
    responsibly, more humanely, more
    efficiently, and in a more environmentally
    friendly manner doesn’t matter to the
    government agents who walk around with
    big badges on their jackets and
    wheelbarrow-sized regulations tucked
    under their arms.

    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Biouhel, v minulosti používaný v Amazonii pro výrobu antropogenní černozemě (terra preta) se těší velké pozornosti vědců, protože slibuje negativní uhlíkovou stopu i spásu pro ničení humusových rezerv země. James Lovelock (autor teorie Gaia) na technologii biouhlu spoléhá.
    Napsal jsem žďárské firmě zpracovávající odpad a provozující bioplynovou stanici, že bych jako občan Žďáru chtěl, aby byl Žďár natolik progresivní, že by technologii biouhlu začal využívat. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat, dokonce ve formě telefonátu. Výsledky a širší úvahu s důležitým dotazem ponechaným na čtenáře představuji zde:

    » Antropogenní černozem (Terra preta de indio), biouhel (biochar) a řetěz závislého vznikání (patičča-samuppáda) » Brozkeff's Mandala
    http://brozkeff.net/2012/04/06/antropogenni-cernozem-terra-preta-de-indio-biouhel-biochar-a-retez-zavisleho-vznikani-paticca-samuppada/
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: zaciname byt OT :o). presun se s tim do klubu Vcelarstvi.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: hele a co vsechno musi takovej vcelar delat se vcelama v ramci treba jednoho roku? a proc se treba rika ze od vcel nemuzes pryc na delsi dobu?
    KUATO
    KUATO --- ---
    KUATO: jeste upresnim - potrebujeme optimalizace abychom zustali aspon trochu konkurenceschopni. prece jen - pro vetsinu vcelaru (i ty, co se tim nezivi), je vynos z prodeje medu dulezity, protoze jednak si muzou obnovovat nacini potrebne k vcelareni a jednak je to urcita protihodnota hromade casu, ktery do tech vcel investujes. navic urcita mechanizace umoznuje, aby si vcelar vsechnu praci hlavne kolem vytaceni medu udelal sam nebo jen s minimem pomocniku, coz je vitane - nejsou totiz lidi. vetsina z 50 000 vcelaru v cr jsou do 10 vcelstev, vcelaru ubyva, takze je nutno i s ohledem na opyleni, aby pribyvalo tech co maji vice vcel. a ti proste oceni zarizeni, aby se to dalo zvladat.
    KUATO
    KUATO --- ---
    TLUSTEI: industrializace se deje, at chces nebo ne. bez ni by bylo vcelarstvi uplne v prdeli. jen je nutno rozlisovat ve ktere oblasti si to muzes dovolit (ometace vcel, lepsi medomety, vyvoj ulovych systemu) a ve kterych uz to zavani pruserem (syntetizace krmiva, chemie v lecivech, zimovani vyhradne na cukru, neobmenovani dila..). tady v cechach jsou i velkovcelari furt malovcelari - v Cechu profesionalnich vcelaru, kteri sdruzuji vcelare nad 150 vcelstev je myslim neco pres sto lidi. snad krome Kolomeho, ktery ma kolem 500-600 vcelstev, tak vceli farmy maji tak 200-250 a min. v USA nebo Kanade zacina velkovcelar nekde na 2000 vcelstvech, ale jsou i petitisicovi vcelari. kolik myslis, ze maji na rok casu (v minutach na vcelstvo), aby do tech vcelstev aspon nakoukli?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam