JUNIPETRUS: já ti mínus nedala, ale podle mne je ideální "bojovat" se situací takovou jaká je (jasně, proč nebojovat za zajímavou myšlenku, ale zároveň je třeba přizpůsobit se reálným okolnostem). Jednoduchý to nemáme nikdo, ale může to být i horší, přecijen svým způsobem ještě žijem v blahobytu - máme co jíst, bydlení si člověk při troše snahy může zajistit v soukromí a dle svých představ, i když je třeba skromné. Stýkat se můžeme s lidmi jakýmikoliv a říkat si co chcem a nikdo nás za to nezavře. Už to je dle mne dost dobrý základ, přes všechny překážky vně i uvnitř, který samozřejmě jsou.
KOSMO: živit se tím, co člověka baví a naplňuje a zároveň vidí, že je to ostatním k užitku, to je někdy luxusní stádium, který holt není lehké získat. Ale takových lidí co to neměli jednoduchý od začátku a někdy i déle (i pořád) bylo a bude :)
Osobně když se mrknu do historie třeba umělců, si vem, většinou žili na pokraji bídy pokud neměli mecenáše/sponzora, a po jejich smrti stojí jejich díla neuvěřitelný peníze. Nevím, možná kdyby v jejich životě nebyla hluboká zkušenost s tím bojem se sebou, s občas nejistou obživou i odříkáním, se soucitem že nikdo to nemá jednoduchý, třeba by ta díla často neměla tu šťávu, nevím... Navíc oni zas třeba lidi co tu cestu jednodušší měli a třeba mají díky rodině dostatek financí na koníček, tak maj jiný problémy, často psychický, anebo se jim to komplikuje jinak. Jeden profesor na fotku povídal, že měl třeba na kurzu "studentku", která sice měla superdrahý kvalitní vybavení, ale cit pro fotku žádnej, takže ač se snažila sebevíc, výsledky byly i po X cestách a kurzech vlastně horší než u někoho kdo cvaká se starým primitivním foťákem z bazaru a v duchu touží po pořádným nádobíčku.
Každopádně hodně štěstí, je důležitý se nevzdávat. Ono vše má něco do sebe, kdybys byl už dávno profi fotograf nebo reportér/dokumentarista, tak bys třeba ani výzvy typu Himaláje tolik nedocenil a přišlo by ti to jako rutina ;) Takhe tomu můžeš dát jiskru, která celou tu práci, výsledek a tebe i druhé, obohatí.