• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    LOOK
    LOOK --- ---
    GAISAKA: (2.odstavec) nemit vubec zadne predporozumeni snad ani nelze, ne? pak se teda mohu - pri zpracovavani dat, ktera koliduji s mym aktualnim svetonazorem(vnimanim reality) - snazit predporozumeni minimalizovat, jak budu moci.
    nejde o to, jak realita objektivne vypada, ale o proces zpracovani toho, jak ji vnimam.
    souhlas?
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    _BENNY: pripadne se nesmi zvrhnout v postoj "nasel jsem si pohodlnej pattern na zivot (akorat na backgroundu mi porad neco klepe na dvere) a vsechny nitky co prichazi a maji sanci mne ovlivnit a vytahnout z tunelu do toho zapletu, abych si tu hrde/tvrde/promyslene vydrenou cestu nemusel (zpetne) menit".
    A kdyz vidim ty kvanta prispevku, mam nekdy pocit ze to je riziko ze vsech nejzaludnejsi :)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    GAISAKA: myslím že mi nerozumíš. tak se zeptám: "kdy již o světě víme" myslíš kdy o něm víme per se, že existuje, nebo "když už o něm víme" něco? já totiž o neexistenci světa nic vůbec ani koutkem bytosti nemyslel;)
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    _BENNY: Přesně tak. Obsahy, jako názory, ideologie, návody, spirtituální moudra, ty jsou všem známá. Co je důležitý jsou formy, kterýma jednotlivý lidi tyhle věci zpracovávají, doslova zpracovávají jako do těsta, ve svým životě.A protože tyhle formy jsou u všech jednotný na základě evolučně daný druhový specificity homos sapiens (což sme přes všechny neshody a rozdíly všichni), tak to co je štěpí je prostředí. Protředí je ten faktor, kterej má v živtě za následek dynamiku.
    A pak je tu otázka naší odpovědností vlči takhle definovanýmu protředí.
    To i já západní materialista mám jisté... "holistické choutky",)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GAISAKA: to neni mimo, nad tim jsem premyslel uz nescetnekrat. imho ten nejhlavnejsi motiv pramenil z me tehdejsi precitlivelosti vuci negativnim prikladum. nekdo by nad necim proste mavl rukou, popr. se te blbe party automaticky chytl, mi bylo pri predstave ze bych skoncil podobne mdlo (a to se neda rict, ze bych byl mimo vsechny ty socialni hry a koukal na to z patra). mi bylo jasny ze se zenou do zahuby a nechapal jsem jaktoze to nechapou. ja fakt nechtel zit v nouzi jako moje predchozi generace, a mozna i inkarnace :D
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    _BENNY: Já tě chápu náčelníku, mám to podobně. Ale v téhle chvíli se zas vkrádá otázka, která by to mohla posunout dál: můžeš si za to, jakej seš (ať už to teď bereš spíš coby pozitivní nebo tehdy spíš s lítostí) sám, nebo je zde nějakej prostor pro
    a) započítání role těch kamarádů, tehdy na koni a teď chudáků
    b)spekulaci o osudu, bohu či jiné vyšší síle, protože příroda jak je dokonalá, tak tenhle způsob ironického "vyškolení časem" uplně nepoužívá?
    c) a vůbec ten drajv, jít nahoru a ty poměry překonat, odkud se vzal? a v co se transformoval dneska?
    ---
    pokud se ti zdá že už mluvím uplně z cesty tak mě ignoruj(te)
    AIM_FREEMAN: Ano i ne, máš pravdu ale mýlíš se v aplikaci. Nemít předporozumění je samozřejmě dobře, ale ve chvíli kdy již o světě víme, tak mít předporozumění v tom smyslu že se musím vyvarovat předporozumění není už chytrá rada, ale past rozplizlého východního guruismu.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    INK_FLO: odpovim i v souvislosti s predchozim tematem, jestli ti to neva :)

    jak jsem uz mozna nekde psal, vyrustal jsem v docela neutesene ctvrti. borec co chtel chtel byt in, musel poslouchat landu, nosit bombra a chodit na zatahy proti ciganum. holka co chtela byt in se musela tahat s ciganama, kdo nepropadal alespon z jednoho predmetu byl podezrelej sprt a nebyl pripusten. ja jsem mel moznost se poflakovat s kretenama po ulici, mlatit se s nima, ozirat se v parcich a machrovat kolik jsem ukradl cigaret, ale ja se rozhodl, ze to takhle nechci.

    ve 13ti letech jsem chtel delat neco, ve 14ti jsem se rozhodl konkretne a tim se zivim dodnes a dodnes z toho benefituju (to co umim jsem se naucil sam, skoly mi nedaly temer nic). jasne, taky jsem si mohl vyzkouset jaky to je zacit fetovat piko, zevlovat, krast, kaslat na svou budoucnost a pak si stezovat ze jsem mel v zivote malo stesti, ze jsem holt z blbych pomeru a vlastne to ani nemohlo dopadnout jinak. abych teda konecne na vlastni kuzi vedel o co jde, abych se k tomu teda mohl kompetentne vyjadrovat. spousta mych kamosu tak dopadla, bohuzel se uz moc vyjadrovat neumi. ja jsem si holt radeji vybral cestu prozit dospivani ve stresu co ze me jednou bude a jestli nahodou nedopadnu tak jako lidi okolo me, neprime zprostredkovane zkusenosti mi bohate stacily. dnes uz mohu jen spekulovat nad tim jestli jsem byl tak genialni, takovej mega bojovnik anebo jsem byl jenom neschopnej na nektery veci kaslat, zit jen pro pro pritomnost a tak podobne :)

    INK_FLO: ja s tim souhlasim, ostatne jsem to uz zminoval tady:_BENNY. jenze se to z postoje "pouhym svym mindsetem mohu ovlivnit sve prozivani a nasledne sve konani a nasledne vysledky, ktere ocekavam" nesmi zvrhnout v postoj "vesmir jsem ja, silou myslenky muzu zmenit vsechno, jen jsem takovej frajer ze to neudelam".
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    _BENNY: ohledně změny reality myšlenkou apod. - pokud odhlédnu od svých zkušeností (které nasvědčují tomu, že to tak je, v pozitivním i negativním směru. Mohl bych dát konkrétní příklady, ale nemá to imho moc význam), tak i kdyby to tak nebylo, tak mě příjde, že lidem s takovým přesvědčením se žije lépe a budou mít větší tendenci žít zodpovědný a smysluplný život (a ano, já vím, tohle bysme mohli říct třeba i o Jehovistech že :-)). A osobně mě tento světonázor příjde sympatičtější a bližší než např. materialismus nebo postmoderní bezcílná dekonstrukce všeho a všech...

    příjde mi, že tohoto principu si člověk začne všímat až pokud má nějaký záměr/touhu, která je konkrétně zaměřena, má určitou sílu a vytrvalost/stabilitu v čase (přičemž to může fungovat vědomě i nevědomě). Když jsou tendence mlhavé a slabé a směry nestálé, tak se tento princip nemá moc kde projevit. Stejně tak jako samotné přesvědčení, že něco nefunguje potvrzuje sebe samo a drží pohled směrem, ze kterého nemusí být úplně lehké zahlédnout, že trochu vedle se může dít něco jinak...
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    _BENNY: "muj cas v zivote je taky prilis drahy na to, abych jej prozil necim, abych nasledne zjistil, ze to byla blbost (i kdyz k tomu muze dojit a mozna k tomu fakt dojde :D). musim si vybirat peclive."

    můžu se zeptat, co konkrétně sis pečlivě vybral, zjistil že to není blbost a věnuješ se tomu?
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    GAISAKA: Já myslím že možností je kolikrát více než dvě, ale třeba tě nechápu, nebo to měl být jen dramatický závěr.:)
    Co mě k tomu napadá: Sama jednoduchá věta "odvádí pozornost od toho co závisí na tobě a ne na okolnostech" v sobě ukrývá defacto celý světonázor, jehož uzávorkování je základním předpokladem poznání, odkrytí skrytého. Osobně vnímám vyprázdnění onoho příslovečného poháru také jako výzvu k vzdání se předporozumění světu a to od těch nejhlubších kořenů..existence, identity mě (kdo nebo co jsem), původu (všeho), povahy světa..a tak. Pokud někdo volí vědeckou metodu..už volí jistý způsob sestavení světa, který má svůj horizont. Za ním podle mého názoru leží mnoho z toho, čím se zabývá esoterika, která má metodu (cestu, východiska) jinou. Zvolená cesta je vždy i zvolením oblasti možností, ve kterých se člověk pohybuje, možná i cíle, ale spíš ne, protože člověk má možnost volby..aspoň mě se to tak jeví:).
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    KUATO: Nechci znít jako materialistický kverulant, ale až po ty náklady na potřebné zařízení sem souhlasil. Jo, ochota přiznat že nevíš je taky důležitá, to víme už od sokrata, ale stejně jako naivní víra některých lidí kteří absolutně neví co je věda v to, co "ještě může být" či "bude poznáno", i na první pohled sluníčkové a sympatické zdůrazňování kolik že toho poznat nemůžeme a co je (nějak asi esenciálně) "navždy skryto" podle mně není ta pravá cesta, a jenom to jak tady někteří jiní řekl "odvádí pozornost od toho co závisí na tobě a ne na okolnostech".
    A pokud do toho deš s tím, že chceš "vyprázdnit svůj pohár", může to zase znamenat dvě věci. Buď že do toho jdeš skutečně "lidsky", tj. celou bytostí, srdcem vůlí atd., ale tady jdeš za tím něčím a ne za tou svou vůlí samotnou, a nebo to zas může znamenat že si "jdeš do ezoteriky řešit vlastní dramátka" a bude z toho jenom jedna velká tragikomedie, zůstaňmež metaforicky u kumštu.
    Vždycky jsou totiž dvě možnosti.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KUATO: ale to zase ne, ja neremcam zpusobem "oni mi to tajemstvi nechcou rict, nechteji mi predat svoje know-how, takze je to urcite blbost". at si to tajemstvi nechaji :) a dale, muj cas v zivote je taky prilis drahy na to, abych jej prozil necim, abych nasledne zjistil, ze to byla blbost (i kdyz k tomu muze dojit a mozna k tomu fakt dojde :D). musim si vybirat peclive.

    ale tak nejak jsem mel dojem, ze probihajici diskuze je i o tom ze nekteri lidi jsou presvedceni o tom, ze jsou schopni pouhou myslenkou / jakousi magii zmenit svet a nechapou proc jim tyto esotericke tradice nechce mainstreamovy svet zbastit. je to tak super tajna vec pro vyvolene, tak ji prece tajte! :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    _BENNY: no tak - mas jiste pravo remcat, ale ja jen konstatuju, jak se veci maji (a maji se tak uz nekolik tisic let). imho nikoho (z drzitelu tradic) nezajimaji lidi s tvym pristupem. ten nezarucuje preziti linii, neskyta zadny prinos (vlastni praci, vlastnim badanim a pokracovanim v tradici). znam vic lidi, kteri se zabyvaji alchymii, magii, mystikou.. a vesmes nikdo z nich neni clovek, ktery by ti neporadil v konkretni veci v pripade vazneho zajmu. jenze tak jako tak TY neco chces, tak TY SAM pro to neco udelej. proc by se meli ostatni posrat, protoze panacek jim "neveri" a chce dukazy, nejak ho presvedcovat. cert te vem. chces vedet, jestli funguje astrologie? zacni ji studovat, za rok dva tri muzes rict bud ano, zda se, ze na tom neco je, zaslouzi to hlubsiho studia nebo ne, nekoresponduje to s realitou. to same plati pro jine nauky. musis zaplatit. cena je tvuj cas, usili, nekdy naklady na potrebne zarizeni, ochota priznat, ze nevis, vyprazdnit svuj pohar.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KUATO: a pritom co se tyce tech esoternich veci vubec nejde o to neco nekoho naucit, aby on to pak mohl zneuzit. jde jen o to ukazat, ze to jde, ze je to mozne, ze neni pravdou, ze je to nesmysl. v takovem pripade povazuju schovavani se za esoteriku (ktera je uz z definice urcena jen pro vyvolene!) za alibismus.

    CONTINUITY: have a fun ;)

    a to o cem mluvis ty vlastne neni ani tak materialismus, jako neco jako vedecky dogmatismus, tzn. dokud k necemu nemam vedecky dukaz, tak to pro me neexistuje.

    ja jsem se v podstate jen snazil poukazat na to jak je zvlastni, ze to co rikas ty je v rozporu s tim co rika Kuato a presto spolu souhlasite a nesouhlasite se mnou :D
    KUATO
    KUATO --- ---
    PIZI: ony hlavne ty esoterni veci (pestovani dle lunarniho kalendare nepovazuju za esoterni vec, ale za beznou jednoduse otestovatelnou, staci do toho investovat par mesicu casu) jsou esoterni proto, ze se spolu se znalosti predava pozadavek urcite mravni urovne, kterou obdarovany nutne musi mit a rozhodne neni zadouci, aby je meli vsichni. proste vyuziti nabytych znalosti neni primarne zamerene na to, aby sis nacpal pandero a naplnil pokladnici a harem, coz je bohuzel vec, za kterou jde vetsina lidi. a jak to vypada s vynalezy, ktere nejsou vazane na "moralku" muzeme videt dnes a denne kolem sebe. prakticky vsechno bylo zneuzito pro armadu a hamteni.
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Zaměňuješ "nevíme jak to funguje" za "neexistuje to".

    Věda je plná věcí o kterých víme, že existují a nevíme jak fungují. To je přece poslání vědy, hledat takové věci. V případě těch esoterických věcí je to ale o tom, že nejsou důkazy, že to existuje, takže není důvod vymýšlet jak to funguje. Nejprve musíš mít solidní pozorování a teprve pak hledat vysvětlení.

    Ostatně Randi nabízí svůj milion za předvedení, na vysvětlení netrvá a přesto nikdo dosud nepředvedl.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: A na úrovni jednotlivců se mi to jeví jako ideologie, která dává lidem pocit jistoty, pocit, že svět je "normální", protože tomu věřili naši rodiče a prarodiče, a proto překročení jejích hranic často budí odpor a úzkost....to je ale dané čistě kulturně, tím v čem nás vychovali, ne tím, že by ty hranice byly nějak reálně dané....tady tlustá čára, tohle je fyzicky skutečné....a tohle dál už jsou nějaké "esoterické blbosti"..... Ve skutečnosti většinou přesně nevíme, kde leží ta hranice poznání, a i když víme, těžko si můžeme být jisti, že něco, čemu ještě nerozumíme, je "nesmysl"...zkrátka tomu jen ještě nerozumíme. Jak nadhodil Kuato s těmi částicemi....podle toho, co se v poslední době objevuje i v populárních médiích od některých fyziků apod, vypadá to, že zrovna pro ně ideologie 20. století skončily už dávno :)

    už teď si umím živě představit x způsobů, jak tenhle výrok roztrháš na kusy :)), v pohodě :), have fun, jdu na ufo kongres
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: Nemyslela jsem materialismus ve smyslu konkrétního vysvětlování reality.
    Ten uznávám, a taková materialistka jsem taky, viz. předchozí výrok, že technické vysvětlení všeho existuje.

    Myslela jsem "materialismus" ve smyslu určité ideologie z 20. století, která si vymezila úzké hranice, co podle ní smí být reálné, a úporně popírá existenci čehokoliv mimo tyto hranice, i když to jednoznačně je skutečné, a i když je to vědecky prokázáno a zkoumáno.

    Mockrát jsem se setkala s různými velmi reálně existujícími a fungujícími oblastmi (zejména v medicíně a léčení), které spadají do této "šedé zóny" - existuje v nich poznání, učebnice, přístroje, tisíce uzdravených pacientů, ale "materialistická" věda je z podivných důvodů odmítá a popírá.

    Mimo jiné mám jednoznačný dojem, že tento "tzv. materialismus" je účelová ideologie, která nemá s přírodními zákony už mnoho společného a slouží spíš ekonomickým zájmům současného systému (který si např. přeje prodávat co nejvíce chemických léků, a proto s oblibou označuje nejrůznější účinné alternativy k nim jako "nevědecké").
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    A dokazete nekdo se svoji mysli zmenit tuto realitu?

    StudioNEWS - Chemtrails - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=Ca-UNU8Z8fk&list=UUidP2qsUv4lK2dtaBGBHdbA&index=2&feature=plcp

    CHEMTRAILS SCHWEIZ ======✈ New World Weather HD - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=NM2N0HJF-lA&feature=related
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: ale vzdyt ten materialismus je jen o tom ze cela realita je vysvetlena pres ruzne castice/energie/sily. to bych rekl ze neni v rozporu s tvym stanoviskem. spravny nematerialista by rekl "vysvetlitelne to zcela neni, protoze nejde o casticovy/energeticky/silovy prvek, ale o prvek duchovni, ktery je nepopsatelny a nevysvetlitelny".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam