PIZI: vnímání některých optických klamů je závislé na kultuře, ale v tomhle máš asi pravdu. pro mě ale svět není soubor jsoucen, ale nedělitelný celek a zkoumání jeho častí pro mě není zkoumáním světa. neříkám, že takové zkoumání o světě nic nevypovídá..ale moc mě to nezajímá. nic proti civilizaci a pohodlí samozřejmě;) ale tady se s tebou i s gaisakou bytostně míjím. zkoumání mojí nohy nemá moc společného s tím, kdo jsem. i když někdo by třeba nesouhlasil. pro mě je svět živoucí síť vztahů a intencí. jinak je to jen pitvání mrtvoly. a objektivita? chachááá:))
objektivita..descartes se z hrobu sice teď samolibě usmívá, ale heidegger se s buddhou nad sklenkou sómy o dvě patra výš chechtají..že času je dost a třeba nám to dojde, než tu na ten pocit vydělenosti z prostředí, vůli k moci a omylné pojetí pravdy jakožto jistoty, kde výsledek je předen dán metodou, čárka, vychcípáme.
svět není clare et distincte. svět je celek bez marga. a proto zkoumání ho metodou, která předpokládá jasnost a ohraničenost nevede k jeho poznání.
GAISAKA: tak ony jsou i tradice, které nepředávají předporozumění, ale předávají nástroje k vyprázdnění poháru.