KUATO: Já to mám z Dějin myšlení Číny (čeká mě zkouška, tak do toho tupě zírám) a korejský literatury, že. Takže teorie.
YMLADRIS: Rozhozeně = obhajuju něco, o čem vím prd a nevím, proč to obhajuju, a proč mám takovou potřebu se k tomu nějak vyjádřit.
YMLADRIS: Ony ty šamanky jsou náročné skoro všechny. Baby jedny.:-) Ještě jedna je taková hustá: Angeles Arrien, Archetypy šamanské tradice. Tenoučká knížečka, nahuštěná, jasně vysvětlené pojmy...ale rozebraná.
Teď tu byla Hiah Park, korejská šamanka. Jsem na ní chtěla jít, protože prý umí mu-a, to je vlastně rozbití ega, tradiční korejská metoda léčení. Poprosila jsem jí mailem o rozhovor do diplomky, prý ať jí pošlu otázky, tak jsem poslala, žádná odpověď...zato telefon od organizujících dam. Že má program úplně narvanej individuálními terapiemi, ať ji provedu po Praze a vrámci té procházky "vyzpovídám". Já že jo. Den před procházkou znovu mobil. Že ji můžu provést, ale na otázky mi odpovídat nebude, prý chce jen relaxovat. A že je fajn s ní být, ať přijdu tak jako tak. Odpovědi ne, co teda honorář...čekala jsem zmínku a ono nic, automaticky se předpokládalo, že se potáhnu do Prahy zadarmo a budu pět hodin provádět kvalifikovaný výklad v tý jejich hatmatilce s tím, že si baba odpovědi do mojí převratný diplomky nechá pro sebe, páč takovou smršť otázek nehodlá zpracovávat. Tak jsem poprosila o chvíli na rozmyšlenou a položila jsem telefon. Takže baba bere 200,-EUR za hodinu a má týden plno, víkendový seminář stál 7,5 tisíc na osobu a organizátorky jedou všechno "výměnným obchodem", přičemž v mém případě byl odměnou pochod vedle světice. Jinými slovy, žádalo se po mě být nezisková v těžce ziskovém prostředí a ještě se nic nedozvědět. Tůdle. Zavolala jsem zpátky a povídám, že se mnou je taky fajn být. A že mám svoje taxy. Pochopily rychle a zavěsily. Asi jsem si teda trošku zavařila, páč jsem si pár dnů na to kapánek vyřadila z provozu prostředník na levé ruce, kámoš koreanista mi se smíchem tvrdí, že to souvisí, že na mě Park ušila nějaký woodoo, já si zas říkám, že těžko, soudím podle sebe, já bych zadarmo do žádný figurky nepíchala, natož se mořit s nějakým prostředníčkem. Nicméně...šamanky se (aspoň v Koreji) svým uměním vždycky velmi, ale velmi dobře živily, je dobrý to vědět a počítat s tím. No a prostředník na levé ruce - je nataženej v dlaze, vypadá to fakt symbolicky. :-)
YMLADRIS: Krásný kytky. :-)