DARUMA: Tyjo, já o tom všem vím moc málo. O zenu, o tamních náboženstvích, mě to nikdy nebralo. Já jsem jen tak jednou meditovala. Párkrát jsem tam byla v klášteře. Mám úžasný vzpomínky, jednou na Vánoce jsme s bikhuni a její asistentkou hráli kanastu a k tomu zobali čokoládové bombóny s likérem. Strašně jsme se prdli. Při jednom "vyhození" si asistentka bikkhuni parádně prdla. To by se dalo přežít, jenže ona se uprdla i v následujícím kole a fakt nadskočila, levitace na CO2, nebo co to z nás vychází. To nás totálně zbouralo, řehot otřásal poklidným klášterem, celý jsme to tam znesvětili. Po loňské návštěvě Koreje jsem chtěla přeložit knihu o buddhistickém jídle. Napsala jsem o tom seminárku, mocně jsem se rozmáchla všemi směry a vrámci studia zjistila, že je celá aureola tamního léčivého duchovního žraní geniální marketingový podvod. A filozoficky? Každý čínský znak má několik výkladů. Jejich řazení a gramatické funkce nejsou dosud zcela rozkódovány. Zkrátka to ještě nikdy nikdo nepřeložil - beru to tedy s maximální rezervou.
Krásná Jižní Korea - byl jsi tam? :-) Na betonu beton, asfalt a sklo, přelidněno, přeautováno, překšeftováno, překlimatizováno. Já ten frmol miluju, ale vždycky jen na chvíli. Předpovídám jim zářné zítřky, pokud nějaká země bude v nejbližší době celá na dálkové ovládání, bude to Korea. Loni jsem se lekla i na záchodě, byl totiž celej na tlačítka a já měla co dělat uhájit rektum, protože jsem něco zmáčkla blbě a zezadu naprosto nečekaně vyjela jakási ochotná elektronická ručička a začala příšerně stříkat. Prý elektronický bidet. Jsem zvědavá, co ta hejblátka budou dělat za pár let. Krásná podle mě Korea není. Je...zvláštní, nevysvětlitelná, Korejci jsou totální schizofrenici, proto je mám ráda.
Zen je cool? Asi jo. Najdi překlad, kterému uvěřím a já budu bušit hlavou o zem.:-) Prosím, neber to jako nějakou kritiku, prostě...jsem nad znaky strávila pár hodin, jsem už taky nějaká vysloužilkyně, a přesto, že se ještě pořád dokážu nadchnout a hořet pro nějakou věc, s Koreou si vždycky s láskou nabiju čumák.
Kdybyste chtěli, můžu vám sem dát úvod a závěr svojí seminární práce o buddhistickým jídle. Kvůli fejetonistickému ladění (byla jsem hrozně naštvaná, vzali mi hračku) jsem dostala od holčiny, která je o cca dvacet let mladší, než já, za dvě (naprosto fér, ale dost nezdvořilé) Je to ale dlouhý.