KUATO: mel jsem na mysli spis vyrobu, ktera driv byla kreativni cinnosti a dnes je z ni otrocina u pasu. dokonce bych se nebal rict, ze vsechny vyrobky, ktere dnes kupujeme z ciny a pristupujeme k nim jako k suntu s omezenou dobou spotreby, byly drive kvalitnejsi (a drazsi) mimo jine prave z tohoto duvodu. lidem na vysledku jejich prace tehdy zalezelo - meli radi sve zakazniky, protoze je vetsinou i znali.
zemedelstvi je trochu kapitola sama pro sebe, koneckoncu to byl duvod proc tu panoval feudalismus (nikomu se do okopavani moc nechtelo). prave proto se nesmime "vratit ke krovakum" (nebo k dluhovemu feudalismu), ale "vyvinout do technologicky vyspele kmenove kultury". orani zaridi traktor a ty mu jen budes kreslit nejefektivnejsi cestu na pocitaci. to uz je celkem krativni. aspon me teda z toho duvodu sekani travy docela bavi :)
a i jsem si vcera docela zaokopaval zahonky a dokud jich neni hektar, tak to beru jako prijemny odpocinek od hrbeni se za pocitacem :)
YMLADRIS: resit to chci, ale jen s temi, kteri jsou na to pripraveni a ma smysl s nimi mluvit na rovinu. tem ostatnim uz budu jen velmi ohleduplne a nenapdane naznacovat ;)
k te obeti, ktera te muze v budoucnu vykoupit z otroctvi agrofertu a dalsich korporaci, nikomuhu nutit ani premlouvat nebudu. dnes funguje jako dobre sito a ulehci mi vyber lidi, se kterymi ma cenu do toho jit ;)
jinak mas pravdu s temi vyhradami, ktere pises, taky je tam vidim a uz jsem na to snad i nekde odpovidal. nabozenstvi je jed, ale vira je v zivote nezbytna. vira v prirodu, matematiku, spolecenstvi jehoz jsi soucasti. na tom bych to stavel. ne na vire v nafukovaci penize nebo ve stat, ktery "se preci o me postara".
ke zruseni peneze jsem skepticky a dovolim si rict : bezpenezni ekonomika nebude fungovat dokud se nebudeme mit vsichni navzajem radi :)
jinak ale pocitam, ze do 5ti let bude v nasi komunite fungovat alternativni mena tohoto
typu.
vsimla sis, ze se da rict "pokud se nejaka komodita obchoduje vyhradne za nejakou menu, je to stejne jako kdyby tomu kdo tu menu kontroluje (centralni banka statni, nebo soukroma jako FED) ta komodita patrila, on ji zcela ovladal a mena tou komoditou zaroven byla kryta"? proto to bude nutne udelat a kvuli nasim spatne naprogramovanym mozkum se bojim, ze se penez nase generace uplne nezbavi. ale doufam, ze s conti kapnete na to, jak to naucit nase deti :)