• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    _BENNY: jako jo, ale clanek je zmateny. Jako by tvrdi, ze dulezita je tak kreativni cast (sebevyjadreni a kdesi cosi), coz ilustruje bilenim plotu = coz je naprosto mechanicka cinnost, Tom Sawyer ji jen dokazal zasadit do vhodneho memetickeho ramce (ze to nemuze delat jen tak kazdej atd...)

    Mechanicka prace je super, kreativni prace je super. KDYZ si kolem ni clovek dovede vystavet pro nej funkcni pohadku = kdyz je to syntonni s jeho hodnotovym systemem a celkovym zivotnim smyslem. Ja treba mam mechanicke ukoly rada (da se pri nich vypnout mozek pretizeny z moji vysoce abstraktni analyticke prace v jobu). Stejne tak prace pro prachy je super (KDYZ si uvedomujes proc to delas, k cemu prachy vyuzijes pak atd., normalni hrdinsky quest.)

    Problem podle mne neni v tom charakteru prace, ale ze lidi se maji moc dobre - kazdy den dostanou najist, penez maji jako slupek, v podstate nevi, proc vlastne pracuji, delaji to setrvacne protoze to dela kazdej. Zmatene popochazeji v bludisti, odcizeni od svych cilu a tuzeb. TO je ubiji.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JAZZZ: ok slysim ze to uz resit nechces, ale presto si neodpustim jeste jednu reakci: mne kdyz bys rekl ze mam prebytky venovat na nejaky cizi lidi, byla bych taky neduveriva. dle tech mych nize uvedenych dvou bodu 1) jake namitky ma sestra a jak ji je vyvracis/jak se na to koukas jejima ocima? Ja osobne bych namitala, jakym zpusobem budes zajistovat soudrznost te stovky lidi; kdyz jsou vzajemne cizi; kdyz nemaji zadne spolecne nabozenstvi nebo neco jineho co by je determinovalo vydrzet spolu i po pominuti pocatecniho nadseni/zamilovanosti (prijde prvni tvrdsi zima, prvni pruser, prvni nevery manzelek kamosu, ...). Zatim vsechny komunisticke komunity (60. leta, ...) se rozpadly, jakmile umrel nejaky ten charismaticky leader. Takze bych byla nejista, co po mne presne chces - ze mam zivot organizovat kolem neceho, co mozna vubec nemuze fungovat... no a za druhe 2) prakticke priklady, kde/jak/komu/tobe? funguje kmenova spoluprace, treba v malem, nejak alternativne. ze to neni jen zbozne prani. V tomto ohledu jsem zvedava na tu bezpenezni ekonomiku Libora Maleho
    KUATO
    KUATO --- ---
    JAZZZ: smysl zvysovani efektivity prace? kopal uz jsi nekdy ctvrt hektaru brambor motykou?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    JAZZZ: zajimave je, ze pri malovyrobe neni temer zadna prace "mechanicka". o co byste rekli, ze byl vesnicky svec stastnejsi, nez cinsky delnik u pasu? a byl v prepoctu na dnesni pomery chudsi nebo bohatsi? nejak mi unika smysl zvysovani te efektivity prace .. asi to proste jen prerostlo do spatneho meritka
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    _BENNY: mam pocit, ze by se to dalo napsat i poeticteji, ale urcite souhlasim :)
    „Sawyerův efekt“

    Ekonomická věda se mezitím proměnila ze studia peněz ve studium chování a Nobelovu cenu za ekonomii začali dostávat psychologové. „Homo economicus“ – robot na vydělávání peněz – dospěl k titulu „homo economicus maturus“, u něhož začala fungovat „vytříbenější struktura vnitřní motivace“.

    Práce se začala rozlišovat na úkoly „algoritmické“, k jejichž splnění je stanoven jednotný postup s instrukcemi čili algoritmus, a „heuristické“, pro které žádný algoritmus neexistuje, a proto je k nim třeba objevovat nové postupy a řešení. Zhruba řečeno, úkoly mechanické a úkoly tvořivé. Na ty tvořivé nastupuje třetí poháněcí impuls – motivace 3.0. V ní je tvořivost samořízená, poháněná vnitřní motivací, u níž působí víc zápal či posedlost samotným tvořením než finanční pobídka. A tvůrce má při ní pocit, že pracuje pro sebe, na sobě, na sebezdokonalování a pro vlastní potěšení.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Jak lidi motivovat k práci? Neotravujte je penězi. | Česká pozice
    http://www.ceskapozice.cz/magazin/recenze/jak-lidi-motivovat-k-praci-neotravujte-je-penezi
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    YMLADRIS: chapu a souhlasim, ale abych te uvedl do obrazu - mame chatu u Tabora a segra s pritelem to tu fakt vytunili a i rajcata, angrest a rakytnik mame. nechapala ale, proc chci veskere sve prebytecne zdroje smerovat do projektu skupiny statku s "cizimi lidmi". obecne jsem ji popsal kam svet kraci a proc musim zvolit meritko mene pohodlne, ale s potencialem dosazeni i technologicke autonomie. a proc jsou mi nyni v urcite rovine uvazovani jini lide mene cizi nez ona. nechci uz nikomu nic vysvetlovat. bud to sam davno tusil a hned si rozumime a nebo jeste neni pripraven a musis jen napovidat tak, aby svou "pravdu" nasel sam. v kazdem jazyce zni pravda jinak a kazdy mame trochu jiny jazyk pro popis sveta a ja je vsechny nikdy nebudu znat i kdyz se snazim volit ten nejobecnejsi. uz nechci lidem sdelovat svou verzi, protoze ji nemusi rozumet. chci zasadit seminko-mem a nechat ho vyrust.

    a ten, kdo si svoji zahradku uz nekde buduje se nemusi stehovat k dostatecne velke parte hipiku, protoze maj sanci se zavislosti na systemu zbavit uplne. nemusi trpet tim, ze by se mel vzdat casti sveho ja (ktere beztak formoval umirajici system, takze uplne bezbolestne to nebude). muze byt dalsi bunkou paralelniho systemu - majakem ve svem okoli a to je snad vychodisko jak pro me pribuzne, tak treba pro broskeffa a mnoho dalsich, kteri uz svym zpusobem zacali a moje meritko jim sedet nemusi. ja totiz hledam to nejvetsi a presto kmenove funkcni meritko a kam ho zasadit ;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JAZZZ: jestli se ptas doopravdy a ne recnicky, tak moje odpoved je: aby nekdo naslouchal tvoji pravde, 1) musite mit sdilene urcite vychodisko 2) musis mit (demonstrovat svym zivotem) neco, co ho zajima, co mu pripada prinosny.

    Neznam zivot tvoji sestry, ale kdyz bych byla tvoje sestra a ty bys do mne hucel, tak 1) musela bych mit pocit ze rozumis memu zivotu, moji perspektive, co povazuju za dulezity, co resim... nemohl bys byt moc radikalne nekde uplne jinde (davat najevo jak jsem zcela blba atd). Dejme tomu ona resi ze decko nechce psat domaci ukoly, ty ji na to reknes ze ho ma vzdelavat sama doma a pripravovat na apokalypsu - rada uplne mimo, protoze v jeji realite je to nerealizovatelne. Nerozumis jejimu zivotu a nevis co je nejaky dalsi krok kterej by mohla nejak aplikovat. Takhle pusobi kazatele neceho ("obratte se, bude soudny den, zachranit vas muze jen Jezis!!"); vetsina lidi je ignoruje jako mimoně.

    Za druhe, dejme tomu ze jsi schopen se priblizit k realite tvoji sestry tak aby to pro ni bylo pobratelne. Pak, proc by mela tvym nazorum verit - jedine kdyz dokazes nejakyma cinama skutecne delat neco, co ji pripada jako prinosne; pak bude ochotna menit svou inercii (coz je naaarocne a bolestne) a neco nejak menit kvuli prinosu budoucimu. Dejme tomu chces aby zila mene zavisle na produktovodech - pak sam musis mit zahradku a ukazat ji cos letos vypestoval a ze to jde a je to fajn atd atd. Aby to nebyl jen ideal jakysi, ale neco, co je realne a co ona muze chtit aplikovat, aby decka mely cerstva rajcata.

    Takto funguje osmoticke sireni hodnotoveho systemu z meho pohledu. Muzu donekonecna lidem rikat ze maji meditovat a byt na sebe hodni, ale stejne to zaujme jen toho, komu to podam pro nej nejak proveditelne a kdo vidi nejake konkretni benefity (na mne treba...)

    Kdyz nekoho nemuzes presvedcit o sve pravde, neni to problem. Pravd je hodne, cest je hodne, stejne te bude slyset jen ten, kdo ma s tebou urcity spojeni. Neni tvuj ukol zlomit kazdeho, ale proste jen hlasat co se ti zjevilo jako uzitecny. Pro toho, pro koho to je taky uzitecny, to pujde slyset - zejmena kdyz rozvines svuj ucici skill.

    Jsem srozumitelna?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    YMLADRIS: sam nevim, jestli jsem ve fazi bargaining nebo acceptance. depression jsem si vyresil behem jedne dost narocne psychedelicke zlusenosti a ted se citim tak, jako bych ve svem mozku vytvoril pozitivni zpetnou vazbu.
    ta myslenka, ze energii vlozenou do celku, jehoz se citis byt soucasti (proste ty lidi mas rad), vkladas sam do sebe (a proto ti nechybi) je strasne silna, ale musi tvym vedomim skutecne prorust.

    kazdopadne popis bargainera jako cloveka, ktery nici vanocni vecirky tematy jako : kdy cekate menovou reformu, mate na chate vlastni studnu nebo vite jak vznikaji penize, me donutil chytit se za nos :) kazit sestre jeji iluzi budoucnosti pro me bylo dost bolestive, ale co jineho mam delat? dejte mi prosim navod jak lidem spravne napovidat :)

    jenomze ja vim, ze sam nedokazu zmenit nic tak velkeho, aby si i neprobuzeni vsimli nove cesty a nebyt dalsich probuzenych v mem okoli, treba bych tu depresi tak rychle nezaplasil.
    system mi vtisknul analyticky pristup k reseni problemu a to nemel delat. spolu s minimalni znalosti teorie chaosu a teorie rizeni to cloveku dava jazyk pro obecny popis mechanismu v nemz zijeme, ale i tech alternativnich a jeden z nich pripomina bunky a z nich slozeny organismus. ten musi byt ten spravny:)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    BROZKEFF: pro zacatek staci zrusit uroky.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    CONTINUITY: jo, to je opravdu vystizne. Odpovedelo mi to proc mne tak stvou lidi ve fazi Anger, Bargaining a Depression: misto aby kurnja neco konstruktivniho delali, furt jen donekonecna resi, jak je svet spatny, jak je vsechno nahovno atd., jak jim kazdej lze, zidozednarske spiknuti, ucitelky ve skole, hruza des. Ano chapu, asi je to nejaka faze nutna.
    CHRONOS
    CHRONOS --- ---
    Zajímavý článek v Respektu: 6. 5. 2012
    K otázkám dluhu, životního prostředí a ekonomického (ne)růstu
    Spor o ekonomický růst | Eseje - RESPEKT.IHNED.CZ
    http://respekt.ihned.cz/c1-55710060-spor-o-ekonomicky-rust
    V tomhle číslo bylo vůbe dobrý počtení, bohužel jak vidím, většina dostupná jen pro předplatitele...
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    5 Stages of the Awakening « Just Wondering – Alternative News and Opinions
    http://www.zengardner.com/5-stages-of-the-awakening/

    Výstižný IMHO.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    "Víte, na začátku, když jsme
    to vymýšleli, tak jsme tam ty peníze
    měli, lokální měnu atd., ale ono to po-
    řád bylo jenom o egu a o jeho zisku.
    Takže jsme si jednoho dne prostě
    řekli: OK, buďme odvážní a ty peníze
    eliminujme. Uznávám, je to odvážné
    a může to znít utopicky. Ale je to, jako
    by někdo ve starém Římě řekl, že
    chce zrušit otroky. Asi by se na něj
    také netvářili."
    (Libor Malý o plánované platformě pro bezpeněžní ekonomiku - z rozhovoru v časopise Forbes :-))
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Jeden pěknej citátek k tématu:
    --------------
    System Dependence is the Name of the Game

    That’s the trouble with the “system”, it teaches dependency, hierarchy, and rote knowledge, where your choices are carefully narrowed down to “acceptable” alternatives within carefully confined parameters.

    That’s why people feel like fish out of water when they wake up. They never learned how to truly think freely, nor did they have the knowledge tools. Instead, most everything was reversed, scrambled, confused and filed away in seeming useless obscurity.
    -------------------------
    by Zen Gardener
    So You've Woken Up - Now What? | Alternative
    http://beforeitsnews.com/alternative/2012/07/so-youve-woken-up-now-what-2344986.html
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ENKIE: problem je, ze nezijeme v "ciste trzni ekonomice" a jiste sis vsimnul, ze globalni dluhova ekonomika spise pripomina pyramidove hry. optimalizovat k vetsi distribuovanosti je mozne jen tehdy, kdyz soucasny stav je silou tlacen k vetsi centralizovanosti a zavislosti na "financnich skupinach" cti "legalnich mafiich". ty skrze struktury direktivniho rizeni (politici,policie,banky) system ohybaji a o funkcnim trhu v nasem zkorumpovanem kocourkove nemuzeme zvlast u statnich zakazek vubec mluvit. logickym vyustenim ja "krize" o niz nas presvedcuji ze "se s ni musi bojovat" - rozumej penize obcanu nebo dluh se naliji do nesmyslnych zkorumpovanych projektu a soukoli trhu se zas o maly kouse pootoci, ale pisek, ktery do nej porad pada nikdo nema zajem vymest.

    spravne jsi napsal, ze homo economicus je iluze a lez a rostouci pocet exekuci to jen dokazuje. lide jsou motivovani se spise vzajemne okradat, nez spolupracovat ze stabilnejsich duvodu, nez jsou penize a odnaseji to zpravidla ti, co neco opravdu tvori a kormidelnici statu si zatim vetsinou ani neuvedomuji, ze si rezou vetev pod zadkem. vyrok soudu o neuznavani premrstenych nahrad pravnikum za exekuce na stokoruny je jen zacatek dlouhe cesty k naprave.

    nebudu te o nicem presvedcovat a necham te nabit si usta. kmenova synergie jako reseni zminenych problemu je zatim vysadou pokrocilych uzivatelu planety a pro me bylo uz tak dost narocne to vysvetlit sve rodine. trvalo to radu hodin a s prominutim to jsou lide na kterych mi na rozil od tebe opravdu zalezi, protoze zatim do stejneho kmene nepatris ;) nebylo by hezke mit kolem sebe 100 kterym dela radost ti pomahat? bylo, ale s timhle pristupem si je muzes tak maximalne najmout za zdanene penize, jejichz tvorbu a distribuci ridi tvi vladci. good luck aby se na tebe nevykaslali po menove reforme ktera nas ceka ;)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    YMLADRIS: Pionýr jsem neměla na mysli, to bylo podle mně něco dost radikálně odlišného od té původní ideje společného zálesáctví.

    Co se týče "hippie přístupu", to je podle mně ale opět to samé, ten problém, o kterém mluvíš, kdy se většina lidí aktivně neúčastní, není obvykle produktem nějaké "alternativní výchovy", ale přesně naopak. Ti lidé byli vychováni v systému, kde se od nich očekává, že budou plnit úkoly v nějaké hierarchické struktuře, a ve svém "volném čase", kdy se po nich nic nechce, se budou flákat a konzumovat. A často jsou taky z celotýdenního nebo celoročního snažení v systému velice unavení. Přijde mi naprosto pochopitelné, že když se takový člověk dostává do svobodnějšího prostředí, tak zpočátku nic moc nedělá, protože
    1) prostě si potřebuje odpočinout a zotavit se. chuť něco dělat se obnoví postupně, až přejde vyčerpání a otupělost z neustálého tlaku
    2) příslušné návyky a přirozené principy v sobě prostě nemá, nikdo ho to nenaučil, viz. výše, vnímá to, že pokud není "v práci", normální je nic nedělat. opět, tohle se u mnoha lidí postupně lepší, jak se dívají kolem sebe a vidí jiné lidi jednat jinak. podle mně chuť zapojit se, být součástí a přispět je přirozená lidská věc, nechtít, je nepřirozené, a je to důsledek života v podivné společnosti
    3) neví moc, jak do toho, i by se zapojil, ale stydí se, bojí se, nevěří si. je zvyklý, že svět se dělí na "odborníky", kteří něco dělají, a "konzumenty", kteří přijímají a platí, a že není jen tak přejít z jednoho tábora do druhého. nevěří svým schopnostem a mnoho z nich nemá rozvinutých, přijde mu, že "nic neumí", že by se ztrapnil, atd, zkrátka nedochází mu, že je to úplně jednoduché, prostě udělat cokoliv, na co stačí

    Tohle všechno píšu z osobní zkušenosti, u mně proběhlo naprogramování systémem úplně do extrému, a už léta zažívám to postupné probírání se z toho, a takhle to prostě je. A navenek to třeba vypadá, že to člověku je jedno, že nemá zájem, atd.
    Podle mně je úžasnej zázrak, kolik lidí už se z toho samo probudilo (nebo se dokonce ani naprogramovat nenechali) a dělají spoustu věcí a inspirujou tím ostatní. A je výzva, jak napomoct tomu, aby se to dělo víc.
    A myslím si, že děti, které se odmala učí přirozeným způsobem, to v sobě budou mít rovnou, a žádní flákači, co nechají někoho něco oddřít, z nich nebudou. Samozřejmě, každej je jinej, někdo bude aktivní víc, někdo míň, a každej svým způsobem, ale podle mně princip normální spolupráce se dá naučit, a kdo se ho učil od začátku, ten to prostě chápe.
    PIZI
    PIZI --- ---
    ENKIE: Dlouhodobe optimalni uroven. No dlouhodobe jsme vsichni mrtvi.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    CONTINUITY: jako jasny, nemam prehled o te scene alternaitvnich skol, ani nemam decka, takze ciste teoretizuju.. mas jinej nazor, ok.

    ve skautu (pionyru) samozrejme hodnoceni bylo, snazis se aby tvoje druzinka na tabore dostala nejvic bodu v celotaborove hre a vyhrala, neasi :). co se tyce rainbow, to neznam, zda je tam mozna nejaka produktivni spoluprace za nejakym netirivialnim cilem, ale znam prave tzv. "hippie pristup", kdy je strasne tezky zorganizovat jakoukoliv akci s lidma, kteri jsou moc ... nevim, asi zasadne proti plneni zadani, organizaci, strukture atd. Pak to vzdy oddre jeden clovek, ten co ma nejmekci svedomi.

    chtela jsem rict to, ze jednoduchym zrusenim znamkovani (hodnoceni) se nic nevyresi a jeste to muze prinest dalsi potize, protoze decko se nenauci princip hodnoceni (srovnavani vykonu s nejakym etalonem) a tudiz ani neni motivovany lepsiho hodnoceni (dosahovani nejakeho nesnadneho cile, ...) dosahovat, kdyz ho to zrovna treba nebavi.

    klic ke zmene skoly vidim spis v osobnosti ucitele, aby veril ze ucenim decka rozsiruji svoje moznosti, ucil je tak, a svuj pristup dovedl prenaset na ne - inspiroval je k vedeni, snazeni atd
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    JAZZZ: Problem je v tom, ze v ciste trzni ekonomice je ta rovnovaha mezi centralnim planovanim a distribuovanosti dlouhodobe na optimalni urovni, a zadny magicky mechanismus, ktery by ji mohl optimalizovat smerem k jeste vetsi distribuovanosti neexistuje.

    Ty direktivni struktury existuji z nejakych logickych a objektivnich pricin - jakoze treba prumerny clovek je prilis hloupy na to aby dokazal ziskove investovat a sam ridit svou ekonomickou aktivitu v dnesnim velmi komplexnim trznim prostredi, dale pak zde mame ruzne investicni celky, ktere svou povahou vyzaduji centralni planovani - jako je treba zeleznice nebo nemocnice, nebo ruzne vyrobni postupy, kde je treba velmi specializovane prace a nevyplati se, aby napriklad padesat metaru se ucilo ekonomii a dohadovalo se pak o rizeni podniku atd.

    Jedine, co je skutecne a vzdy a dlouhodobe preorganizovane a prilis centralne planovane, je stat. To je ale nutne pro to, aby mohl stat vykonavat svou roli altruistickeho boha a neustale srazet ty chytrejsi a uspesnejsi dolu a odvadet je od co nejefektivnejsiho vyuzivani zdroju - treba najmuti si najemneho vraha pro reseni problemu s pohledavkou atp.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam