• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    GAISAKA: jasne, to uz jsem si trochu zaprehanel :) ale ovladani pokrocileho strojirenstvi, zakladu chemie a elektroniky je pro me do znacne miry urcujici faktor nezbytneho meritka celeho projektu. muzu odjet na chatu okopavat si svuj vlastni zahonek, prestat travit cas dopisovanim si s vami a mit svet na haku. jenze me by to prislo jako mrhani nasim spolecnym potencialem.
    PIZI: cybervesnice tak, jak ji vidim ja, bude v prvni fazi plna lidi vychovanych mestem - logicky se to sejde nekde uprostred cesty a vylidneni nove vznikle udrzitelne visky bych se, zvlast behem otresu ktere nas cekaji, nebal. dal uz tam lidi budou drzet hlavne ty socialni vazby, ktere nevyhnutelne vzniknou. a navic berte v potaz, ze takovych vesnic, kam vyrazit na zkusenou, bude spousta a treba dokazou nabidnout zajimavejsi perspektivu, nez kolabujici mesta. a treba taky ne. neni nasim ukolem mlade drzet nasilim doma, ale naopak je podporit tak, aby se na nasi uroven poznani dostali daleko drive nez my a mohli jit jeste dal.
    YMLADRIS: podle me je nasili i to, kdyz banka vyhodi z bytu cloveka, ktery si nemuze dovolit splacet uroky, protoze prisel o praci kvuli splasknuti bubliny na trhu, kterou vyvolala banka nemoudrym investovanim jeho vlastnich penez, ktere zaplatil za predrazeny byt o nejz ted prisel a banka byla navic rekapitalizovana z dani tohoto nestastnika. divim se, ze se jeste nestrili kravataci, ale na kazdeho jednou dojde :) on je trilion na ucte v bance k nicemu, kdyz si lide opet plati rajcatama..
    PIZI
    PIZI --- ---
    JAZZ - Pokud bude ta vesnice úplně jako město, není důvod jít do města. Pokud to nebude totéž, tak může existovat člověk, který preferuje právě to, čím se město liší.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    JAZZZ: Myslím že teď už trochu přeháníš. Strejda s CNC a jarda extrahující námel vidlema jsou pro mě už trochu moc přitažené obrazy.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    YMLADRIS: pokud je ten "prdelakov" jediny ostruvek funkcni ekonomiky siroko daleko, mas tam hodne kamaradu, inteernet a moderni techniku, drog, sexu rokenrolu dostatek, tak bych se fakt divil, kdyby se nejakymu mladymu odtamtud chtelo :)
    on sice strajda rikal, ze me nauci s programovat CNC stroje a tamhle jarda mi ukaze jak ze zkazenyho obili dostat LSD, ale ja si radsi koupim byt na hypoteku ve meste a pujdu delat do banky nebo mc donaldu. tohle bych fakt chtel videt :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    no tak pujde do sveta na zkusenou, pokud bude chtit.
    a pak se treba vrati
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    mne by se taky (uz) libilo na vesnici, ale myslim ze to je neco jako "kdo ve 20 neni komous nema srdce, kdo je komous ve 40 nema rozum", mineno, s vekem a zivotnimi zkusenostmi se meni priority a hodnoty. Mlady decko, ktery by nechtelo z prdelakova do mesta, mi pripada fakt divny. Neco jako mlady decko co abstinuje, odmita drogy a sex, nebo tak.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ted nedavno jsem tam treba byl na duskovo ctyrech dohodach. to je zase trochu neco jineho nez ty koncerty
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PIZI: tak predpokladam ze v cca 15 km vzdalenem okresnim meste tato moznost bude.
    ale v dnesni dobe internetu je tohle trochu zbytecny pozadavek.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Jinak Amishové praktikují systém, kdy mladí odejdou do světa povinně a je na nich zda se pak vrátí, nebo zůstanou tam venku. Zrovna teď běží na to téma nějaká reality show.
    PIZI
    PIZI --- ---
    ANDY_WARHOL: Jak snadno se tam dá dostat k článkům z vědeckých časopisů? Jinými slovy jak daleko je nějaká technická knihovna? Ono kulturní vyžití není to jediné. A kultura není vždy jen nějaká hromadná zábava s ostatními.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ja treba znam oblast, kde se o nejake nude na vesnici neda mluvit, taky se tam budu stehovat, az se vratim z cr :)

    je to tam opravdu fajn a nikdo od tamtud neutika, naopak znam vic lidi, co se tam pristehovali :)

    je tam mnoho kulturniho vyziti, v jedny vesnici je hospoda se salem, kde je kazdy vikend v patek a v sobotu koncert ruznych skupin, v lete je to venku. v nedeli je promitani. vedle ve vesnici asi dva tri kilometry je rucne vyrezavany vcelin, ktery autor pred svoji smrti odkazal jednomu kamaradovi, tam se delaji taky akce a kazde pondeli se tam lide s okoli sejdou na ohen. jinak se tam provozuje bezne prace na renovaci toho skvostu a delaji to lide doprovolne. hodne lidi tam i vceralari a podobne.

    navic nadherna priroda.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    STRYX:
    1, to si asi nepochopil, ja nemluvim o aktualnim stavu, ale o trendech, soucasna eu jeste stale nejde srovnavat s totalinti mocnosti, ale podle me to jednou nastane, pokud proti tomu nebudeme neco delat.
    2, opet si nepochopil, tohle ani nahodou netvrdim (ze by totalitni spolecnosti na tom byly se spravou verejnych penez lepe), tvrdim, ze v soucasne dobe se mi nelibi jak nas stat zachazi s temi prostredky a ja mu je na to plytvani nechci poskytovat, lepe receno budu je poskytovat jen v nutne mire abych neskoncil ve vezeni.
    ano ziju ted v nemecku, ale danove jsem umisten v cr, nebudu tu ovsem na veky, vratim se do dvou let zpet. nezkousel jsem zadnou zemi, kde se dane nevybiraji a nebudu zkouset, chci zit v cechach. ostatne mam misto, kde budu zit az se vratim a tam se citim jako doma. ale kvuli tomu, ze sem v cechach doma nebudu schvalovat slendrijan a zlodejiny, ktere se u nas deji.
    ps. v tom bode jsem nemluvil o verejnych sluzbach, ale o rozkradani a o dotovani pijavic navesenych na statnim rozpoctu, to je znacny rozdil. me by nedelalo problem platit na smysluplne veci, ale to co se deje s penezi u nas me proste jako smysluplne neprijde. to si si nevsiml, jak to v cr vypada ?
    3, napriklad system prime demokracie, ktery funguje ve svycarsku. ale nejsem si jisty, jestli to je aplikovane i na nasi zemi. nicmene podstata toho bodu spocivala v tom, abych vysvetlil, ze nejakou demokratickou zmenou se to nemuze zlepsit. a resenim je prave a jen vyhladoveni tohoto systemu, aby se ty toky penez zpretrhaly, a musi to zacit zdola, protoze zadna revoluce tomu nepomuze. obcanska neposlusnost je moznost, vytvareni paralelnich struktur dalsi moznost.
    schvalne pisu paralelnich, protoze narozdil od jazze si nemyslim, ze je realne se ze systemu uplne odkopat, ale myslim si, ze je realne cast ekonomiky dostat do zony, na kterou stat nemuze a je to tak podle me v poradku. jsem obecne zastancem minimalniho vlivu statu na obcany. cim min toho stat ovlada, tim mene se muze kract, zadne protikorupcni zakony nepomohou ve chvili, kdy jsou pororostle site na korupci skrz na skrz pres spolecnost, aby se min ukradlo, pomuze jen to, aby proste byl mensi balik penez, ktere se daji ukract.
    4, opet si to zda se nepochopil
    tento bod je polemika s tim faktem, ktery psala ymladris, ze stat ci nejake pakty a podobne nas ochranuji pred hegemony typu sovetsky svaz. ja jen tvrdim, ze to nas pred hegemony neochrani, protoze kdyby mily hegemon chtel, schramstne nas at budeme v jakemkoliv paktu at budeme mit tento stat nebo budeme v jinem, protoze hegemon v soucasne dobe nema zrovna zajem o to neco schramstnout, kdyz ma lepsi monznosti (ekonomicke) jak si udrzovat vliv (proc by zbytecne platil drahou valku, kdyz to nepotrebuje). to zda dodrzujeme zakony nebo nedodrzujeme na to nema vliv.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    EVA_: postupne se k takovemu stylu zivota snazim dostat a postupuju zaroven na vice fornatch. buduju sit-kmen, hledam vhodne misto, vydelavam na svou investici do budoucnosti a bezpenezni vztahy mi se spoustou lidi funguji, ale tim je dano, ze musim hledat okraj/skorapku takove oazy uvnitr mesta. s tim, co pises, urcite souhlasim ale obcas je nejaky prostredek smeny prakticky, treba kdyz si chces ze sklizne okurek nasetrit na novou strechu.
    EVA_: jsi velice srozumitelna a pripomela jsi mi, ze jsem froneme sliboval matematicky podlozene zduvodneni toho, o cem ted pises a ja na to porad nenasel cas, aby to stalo za to :) penize, ktere umoznuji hromadit, vedou ke konci hry. je to proste: potrebujeme menu s datem expirace (pokud ji teda uz musime mit) jinak hra nekdy skonci a budem muset zacinat od zacatku. a my se noveho zacatku dozijem, uz si to zacinaji pripoustet i ekonomove, jenom nevedi co od nej cekat..
    abych pokracoval ve tvem prikladu : detem musi ty kulicky obcas zmizet a znovu se rozdat, dokud se to ti fakani nenauci hrat slusne :)
    skladam poklonu chlapikovi, ktery tenhle stroj vymyslel, protoze ma sanci detem prirozenou formou vstipit hodne dulezitou vec.

    INK_FLO: tak daleko jsem se jeste nedostal. ten zdroj jsem identifikoval jako prave to, ze se citis byt soucasti takoveho celku. musis mit lidi a misto kolem sebe opravdu rad, aby se ti veskera vynalozena energie okamzite vratila :)
    INK_FLO: to sem s tebou zrovna dost souhlasil a vubec to neimplikuje, ze kdyz uz jsem prijel autem, tak muzu kelimky hazet vsude okolo. prave naopak. je potreba se vyvarovat levneho ekologismu a i o svych cinech premyslet v kontextu a svou ekologickou stopu si uvedomovat.

    YMLADRIS: beru, ze na typicke ceske vesnici je nuda, generacni konflikty a mesta lakaji levnym pozlatkem. v cine je to podobne a videl jsem moc pekny nezavisly dokument, ktery sledoval, jak ta masinerie mlade a nevzdelane vesnicany semele a oni se jeste radi nakonec vrati ke svym rodicum kdyz "neni prace" . ona totiz na vlastnim statku a ve vlastni komunite prace je vzdycky. a to je to hlavni k cemu jsem chtel tebe a benkiho postouchnout. "neni prace, tak zevlim u televize na soc. davkach" to je nejvic zkriplujici mechanismus, ktery nase absurdni spolecnost dokazala vypotit. je to dusledek toho, ze jsme si nechali ukrast duvod, proc pro nekoho pracovat "jen tak, z lasky" a bacha aby te nezavreli za "cernou praci". prace je nekonecne mnozstvi, to jen penize, ktere by se za ni daly utrzit nekdy nejsou, protoze selhava system jejich distribuce viz. pekny prilad s kulickami od EVA_:

    pokud nasi vesnici postavime spravne a jako vicegeneracni (nebude jen zaplivana putyka ale i klub pro mlady, paintball, internet) tak si myslim, ze odliv dalsi generace nebudem muset resit. pred 200 lety mladi na vesnici taky zustavali, protoze "tam byla prace" a meli tam sve jiste. jeste me napada .. dneska si vsichni stezuji, jak mladi porad hnijou u pocitace - neni jedno, jestli u nej sedi na vesnici nebo ve meste? jestli si muzu vybrat, tak ja chci mit svuj homeoffice hezky pekne pod slunecnikem ve sve kmenove vesnicce :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    INK_FLO: uznavam ze je to nespravedlive, mel bych byt oznacen za skarohlida a rozbijece babovicek i ja :)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    JAZZZ: pokud si chceš tento dobrý pocit opakovat pravidelně, tak myslím není problém se zkontaktovat s nejbližší pobočkou Hnutí duha či podobného a chodit na různé víkendové čištění lesů atd.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    _BENNY: no, když jsem podobný věci zkoušel nahodit v psy auditu v rámci přehnané eko diskuze o kelímcích, tak jsem se se ze zlou potázal a dopadlo to tak, že já byl ten špatný :-)...že prý tím, že si dovoluji poukázat kromě "A" (kelímky) i na "B" (vlastní auto, létání letadlem atd.) tak říkám, že "A" není potřeba řešit a můžeme se na něj vysrat, když teda to "B" stejně neděláme :-)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    YMLADRIS: Potvrzuji.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    EVA_: Anebo možná ještě přesněji...podle mě by dělení se o přebytky mělo být samozřejmost. S těmi, kdo jsou ve hře. Jinak hra končí.

    Před několika lety byla v Mánesu výstava pro děti. Bylo tam kolo, v něm osm mističek, vše přikryto jakousi "poklicí", ze které vedla nahoře ohnutá trubka. Kolo se roztočilo, trubka vždycky jakoby "jukla" na to dítě, ke kterému přišla a ono do ní mělo vhodit kuličku. Ta padla dovnitř a následně se jakýmsi bludištěm distribuovala do těch mističek. Když si děti nic nenechávaly a házely tak, jak na ně přišla řada, padaly kuličky fakt parádně rovnoměrně přes ta bludiště do těch mističek, pokaždé k někomu jinému. Přestože se ta konkrétní kulička nevrátila zrovna tomu, kdo ji vhodil, mělo každé dítě dost kuliček na to, aby stihlo vhodit v příštím kole tu svou. Jakmile si někdo kuličku nechal, nevhodil, nějak se to narušilo, už to drhlo, nechal-li si víc, velice rychle někdo neměl kuličku, jakmile někdo neměl kuličku, neměl co vhodit a následně všechny kuličky skončily u jednoho. Jeden měl radost, ale hra skončila.
    Jsem srozumitelná?:-)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    JAZZZ: Prosím, jen doplňující otázka - v tom, o čem píšeš, žiješ, nebo chceš žít?

    Páč jako přijít k sousedovi, kterej nám pomůže přestěhovat nábytek, s růžovým papírkem je to samý, jako mu dát stovku, ne? Jak ho znám, řekl by mi "jdi do pr..." Přece když někomu něco dám, tak to dám proto, že mám, pomůžu proto, že je potřeba pomoci na cestě...a nejlépe na to hned zapomenout. Imho. Dobrý soused je kategorie "příbuzný" a mezi příbuznými je vše FOC, teda aspoň tady.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JAZZZ: "prirozene" je krajne problematicke slovo debata nad nimz nikam nevede. Ale. Mladi se stehuji z vesnic do mest proto, ze kultura je pod silnym vlivem archetypu Hrdiny. Cela nase vychova je postavena na vzorci Honza slezl z pece - vzal ranec buchet - vydal se do sveta - tam se neco delo - ziskal princeznu a pul kralovstvi.

    Na vesnici chcipl pes. Mlady clovek je plny energie, inspirace, moznosti, touzi po vyzvach, dobrodruzstvi, chce aby se neco DELO. Vesnice... otec chlasta, matka tloustne. Neni prace. Vsichni si vidi az do talire. Sousedi se pomlouvaji z nudy. NUDA!!! Zkus patnactileteho vesnicana nadchnout pro myslenku, ze by mohl svou identitu postavit na tom, ze bude pestovat dost kapusty pro sto lidi a napis pak, jak jsi uspel :)

    Novi vesnicani jsou lidi, stehujici se z mest do vesnic. Protoze uz maji po krk moznosti, souteze, odcizenosti, kriminality atd atd atd. Tak budou na vesnici, vychovaji tam decka, ktery zase zdrhnou do mesta atd.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    _BENNY: ja jsem daval Bio spis jako priklad toho mezigeneracniho kmenoveho fungovani. celou tu ekologickou stopu jakehokoli festivalu nepopiram, ale treba ja jsem tam zazil zajimavy impuls, ktery me zas o kousek posunul. mimo jine jsem stravil chvili za doprovodu vesele ranni hudby sbiranim kelimku a pak jsem se pri pohledu na cisty, zeleny oroseny travnik citil tak krasne, ze me to primelo k zamysleni, kde se to bere. myslim, ze jsem nebyl sam a ze uz se propalilo daleko vic ropy, kvuli daleko hloupejsim myslenkam :)

    BROZKEFF: pravda, dnes je na vyber cele spektrum kvalit zbozi a my si vybirame podle moznosti, ktere nam system nechal. asi je to fer, ale jist zpracovany odpad z vyroby opravdoveho jidla uz se mi nejak nechce.
    pekne jsi doplnil to, co jsem se snazil napsat:) ja mozna obcas pusobim trochu jako technokrat, ale tvuj humanitnejsi pristup muze byt mnoha lidem blizsi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam