JAZZZ: ja tu kauzalitu vidim praveze obracene. Svycari jsou poctivi & pracoviti lidi, TAKZE si vybudovali prima stat, kde by kdekomu nevadilo zit. Cesi jsou "kdo nekrade okrada rodinu", TAKZE si vybudovali stat kde politici okradaji obcany a obcany verejny prostor atd. Spanele jsou manana, TAKZE si vybudovali stat, kde lidi hladoveji natolik, ze starosta posila odborare rabovat ksefty. Konzane jsou uplne mimo moje chapani, TAKZE maji 20 let genocidu a stat neexistuje. Cili kdyz bychom chteli zlepsit stat, musime vsichni zacit u sebe, byt jeste vic poctivejsi a pracovitejsi, nez jsme. Predstava, ze Svycarum spadl kvalitni stat z nebe a ze "kdyz by nam taky spadl tak bych teda jako byl ochotnej kooperovat, jinak na to kaslu" je takova pubertalni. Mame co mame, stat v zastupitelske demokracii proste odrazi lidi. Muzem si rict ze nam kradeni vyhovuje, ale pak si nehrajme na snahy o tranformaci... Alterativa je teda jeste revoluce, k tomu neni treba poctivost & pracovistost, ale to ja neuznavam, dokud vladni garnitura zcela neztratila mandat nebes.