• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    AIM_FREEMAN: na msm jsem taky najel, ale zatím těžko rozeznat skutečný účinek od placeba, tak uvidíme

    YMLADRIS: jj, vody piju dost. Jinak s tou záteží těžko říct, jestli je to kofeinem, spíš si říkám, jestli zbytečně nezvýrazňuje moji nesoustředěnost a roztěkanost (nebo spíš jak moc jí zvýrazňuje)

    SLAPPY: potenciál dlouhodobýho užívání guarany?....myslel jsem, že u ní jde taky jen o obsah kofeinu. Jinak ten postřeh z Pharmakodynamis mi příjde dost trefnej
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INK_FLO: a jeste mne napadlo ze pokud citis ze te kofein zatezuje ale do abstaku ted nejdes (jasna vec), zkus pit k tomu co nejvic normalni vody, zejmena horke. To je takovy asijsky nazor, ze horka voda je vselek, plus kofein trochu dehydruje
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    INK_FLO: kofein resim taky, vlastne uz leta, posledni dobou se ze zavislosti na nem konecne dostavam:)

    Nedavno jsem si dala 3 tydny uplne bez, po delsi dobe, a znova se mi pripomnelo,co vlastne taky vim davno,ze pro mne plati: kvalita vedomi bez kofeinu nebo alespon bez jeho soustavnyho prisunu denne, je opravdu jina. Klidnejsi, jemnejsi, soustredenejsi. V mym pripade tahle droga osobnost a chovani urcite ovlivnuje. Netvrdim ale,ze to plati obecne,celkem zjevne kofein hodne drazdi moji konkretni konstituci,a jine tolik ne.

    Momentalne mam dojem,ze jsem schopna uzivat mirne:),piju obcas caj a pak si vychutnam tu docela silnou zmastenost. Mockrat jsem se ale taky uz presvedcila,ze je to zavislost dost silna a zaludna,kafe a energydrinky mi vylozene nedelaji dobre a pritom by bylo velice snadny zase zacit,staci si dat:)

    Kofein je imho dost zasadni systemova droga a formuje nas svet daleko vic nez si uvedomujeme
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    YMLADRIS: zavislost, ktera "nemeni osobnost uzivatele" (prijde mi to trochu jako protimluv, ale budiz) je o to nebezpecnejsi. tezko muzu byt zavisly na LSD, ale od ty doby, co mi huleni skoro nic nedela a jen me uklidni, tak si rikam, ze bych to mel omezit :)

    YMLADRIS: souhlasim, ale tu posledni radku uplne nechapu resp. mozna mi uniklo nejake zazite schema na ktere narazis. kazdopadne pravdu maj v tomhle pripade zensky :)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    EVA_: alergie byla taky vlastně..ale tady u sebe vidím souvislost i s nadužíváním cukru..což je zase následek fluktuující hladiny krevního cukru při užívání kofeinu a následný craving po sladkém. možná to tak nemá každý, ale pár lidí okolo mne a já sám ano.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    YMLADRIS: pekny prispevek, jen ten posledni radek mi prijde trosku pritazeny za vlasy, i kdyz asi chapu, jak to myslis.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    EVA_: soucasti moji duchovni cesty je podnikat kroky, ktere snizuji rozdil mezi praci, dusevni praci a duchovni praci :)

    Pod pojmem duchovni prace si predstavuji, ze dotycny jedinec ma nejaky vyklad sveta zahrnujici nejakou transcendenci vodnekud nekam (cestu), veri na nejake metody na teto ceste, ktere ho mohou priblizit k plodu cesty. Duchovni prace je provadeni tech metod. Pises "neptam se na praxi ale na konani" coz tezko rict jak se ale da konkretne rozlisit. Budes-li jeptiska v klastere, tak prochazka kolem reky prodchnuta uzasem a vdecnosti za stvoreni (modlitbou beze slov) je duchovni prace [ delas to timto zpusobem schvalne za nejakym ucelem ]. Umyvani zadku lidem v hospicu to samy, atd., idealne jakekoliv konani probiha jako oslava Boha a svedectvi o Nem.

    Tytez ukony ale v kontextu jinyho cloveka muzou fungovat jinak... zalezi kdo si co mysli o tom kam jde a jak moc vedome tam jde.

    A pak je docela rozdil v tom, jak se to jevi z muzskeho pohledu (duch jako neco mimo tento svet) a z zenskeho pohledu (duch ve vsem)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INK_FLO: za mne: v detstvi hodne moc (zakladni napoj v domacnosti - preluhovany preslazeny cerny caj), kafe jsem poradne nikdy nepila. Ted co ziju zdrave jsem kofeiny omezila na minimum (jednou tydne slaby caj jako svatek). Ono fakt hodne tech alternativcu klade duraz na to, ze stimulanty nas energeticke chcipaky fakt vysiluji.

    Jinak v praci jsem povestna tim, ze kdyz nas vyjimecne ceka tezka sichta napr. neco dodelavat pres noc a ja si dam na to kavu, tak se vsichni klidi, protoze se chovam jako klasicky na piku...

    jako se vsim, zajimavy nastroj, ale je blby pokud je z toho setrvacny zvyk. Anti kofeinove kampane podle mne nejsou taky i proto, ze prakticky vsichni doktori a zdravotnici jsou kofeinisti. (Prof. Vondracek: "Kofeinismus je zavislost uslechtila neb nemeni osobnost uzivatele.")
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    AIM_FREEMAN: v dlouhodobym horizontu to daval do souvislosti s rakovinou (kava pozitivne ovlivnovala vyskyt)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    INK_FLO: Dlouhodobě: konzumace kofeinu v období 1998 - 2006 = 0. Pak jsem začala pít kafe (únava z diety a následně z druhého těhotenství), čili 2006 - 2012 1 - 2 kafe denně...Do roku 2011 jsem vůbec nepotřebovala antihistaminika. V půlce roku 2009 rýma a alergie, o dva roky později záněty průdušek, antihistaminika a do konce roku několikatery antibiotika, imunita v háji. Operace dutin. Další záněty. Tak léčitel (překvapivě žádnej čakramakra, ale nevěřící Tomáš s jednoduchými tipy na vyčištění organismu), výplachy nosu a zákaz kofeinu i antihistaminik. Teď jsem dva měsíce bez obojího a překvapivá úleva. Kafi se už asi vyhnu a místo antihistaminik jsme si do bytu nasadili kocoura, prý posiluje imunitu (na VPP značkuje, takže zas poputuje ven, pusinka). Čaj jednou týdně s mužem, je zavilý čajista a dělá mu moc dobře, když s ním rodinně vyjem theinovým blahem.
    PEJR
    PEJR --- ---
    AIM_FREEMAN: tu aktivaci mám spojenou hlavně s hořkou chutí kávy, piju už jen černou bez cukru, pochoutka to zas taková neni, ale cejtim, že skrz tu výraznou chuť to probouzí "znuděný/unavený" tkáně, stejně na mě funguje třeba i čerstvá grepová štáva nebo fakt hořká čokoláda
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    GAISAKA: ne-e. msm je methylsulfonylmetan - organicka sloucenina siry.
    to co ty rikas je mms. (a neni pravda ze kazdy doktor pred tim varuje a ze je to do ostrikovacu ale to ted nerozebirejme.)

    jeste ke kofeinu. je neurotoxicky a v rostlinach se vyskytuje ve funkci pesticidu. tzn. je to jed: broucky zabiji, cloveka otravuje.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    AIM_FREEMAN: msm?? to jako ten mineral solution aka směs do ostřikovačů, před kerou každej doktor varuje?
    /jen se ptám/
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    INK_FLO: já se svou kofeinovou zavislosti / davkovanim dlouhodbe zachazim. snazim se vyhybat kafim a enegy drinkum (mj. proto ze kdyz jsem se ucil na statnice jsem to do sebe kotlil hlava nehlava a od te doby mi jiz nekolik mesicu krvaceji dasne a nemohu se toho zbavit..nikdy jsem na to netrpel..litr monsteru denne + kafe caje uz fakt nehodlam pozrit).
    kafe davam tak jednou tejdne, vetsinou treba v patek za odmenu:) ((nebo kdyz fakt nevladzu, s tim ze vim, ze to je na dluh)).
    misto kofeinu uzivam k modulaci hladiny energie msm (levny), vodu s citronem a koenzym q10 (drazsi, ale bulk se to da).
    rano startuju pranajamou a ted uz zas msmkem. caj vetsinou az v praci ted co zas msmkuju tak az pred obedem, abych se vyhnul utlumu po jidle..+ mam rad ten kofeinovej buzz aspon trochu;)
    jinak kafe oproti caji je fakt hodne agresivni. uz jenom to, jak je to pak citit z potu a z moci a ta silna dehydratace ukazuji, ze to vubec neni ok a telo se toho chce zbavit. caj je v tomhle o kus lepsi..nejlepe zeleny, ale to vsichni vime;)

    na druhou stranu ja mam dost chatrnou konstituci tak si to fakt musim hlidat, pac po par dnech na kafi je ze me zombie s kanonama pod vocima.

    ZIVA: je to psychostimulant, v tom je dobra na mozek. ale jinak je to agresivni latka vedouci k vyplaveni stresovych hormonu, tim mj. i k zhorsene imunite vycerpani nergetickych rezerv tela...zavislosti..atd. mechanismus ucinku je reknme troji. jednak zabranuje bunkam odpocivat, druhak zabranuje rozpadu neurotransmiteru acetylcholinu (to je rekneme pro mozek dobre) a tretak aktivuje / stresuje cele telo vcetne cns.
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    doctor oz v mistni televizi rikal, ze kava je vazne dobra na mozek, mel tam tomu nejake studie
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    užíváte kofein? jak moc?....poslední dobou nad tím přemýšlím, že je to taková samozřejmá a všudypřítomná věc, která ale může být dost záludná. Já kofein užívám spoustu let ve všech podobách (zelené i černé čaje, maté, guarana, čistý kofein v tabletách, čokoláda, káva) každý den a říkám si, jestli to třeba nemá daleko větší vliv, než jsem si ochotnej připustit. Teď vzhledem k nutnosti se učit si bohužel nemůžu dovolit "luxus" vysadit a zabít několik dnů pravděpodobnými abstinenčními příznaky (únava, podrážděnost, nesoustředěnost, problémy se spánkem atd.) ale jak to pomine, tak možná zkusím postupné vysazování a uvidím, co to udělá...

    jedno světlé období jsem měl minulý rok, kdy jsem měsíc nepil kávu a po měsíci, kdy jsem si dal presso jsem se divil, jak jsem to mohl zvládat každý den, přišlo mi to jako agresivní speed, navíc´účinkama dost neefektivní a nepříjemnej. No a pak jsem do toho postupně zase zahučel.

    příjde mi to taková z těch "samozřejmých" věcí, o kterých většina lidí nepřemýšlí a považuje je za běžné, a možná právě proto by se měly o to víc zkoumat. Napadá mě, jestli to nemá i nějaký dlouhodobý dopad na celkového ducha společnosti, když se jedná o společnost, kde se většina jejích členů celý život sjíždí nějakým speedem a považují to za normu.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    PIZI: Tím že to dáváš do juxtapozice (sorry, český ekvivalent mě fakt nenapadá) se to dá myslím popsat celkem jasně.

    Psychické je o udržování/opravě/normálním provozu (psychohygiena) našeho "já", zatímco duchovní se zabývá přesahem toho já, celkem chápáno i fyzicky. Tj. doménou duchovního jest to co není (v co se doufá, co se očekává, v co se věří), doménu psychického je to, co je,) tj. psycho-logie, -atrie, -terapie.
    Je to jednuduchý rozdělení, a hodně v něm ze mě mluví religionista, ale myslím že uplně bez užitku není, jakkoliv předvídám námitky o tom, že duchovní práce je především o tom co je (běžná denní prax) atd. V téhle námitce se ovšem podle mýho projevuje jen nedostatečná percepce toho, že v 99% dějin lidstva krom cca poseldních sto let bylo i psychické (a sociální) doménou "duchovních profesionálů, organizací a směrů", a to nejenom na křesťanském západě, ale právě nejvíc v kmenových uspořádáních celého světa. Což, podotýkám, myslím jako fakt a ne jako kulturně šovinistickou poznámku.)

    Ačkoliv do nás na fakultě vtloukali moderní kvazináboženské a jiné explicitně náboženské tvary (tj. nevypadající tak, ale mající ve skutečnosti podstatu náboženství - tradičně se uvádějí totalitní ideologie, víra v UFO atd.), při pátrání po tom, co je "skutečně spirituální"/"skutečná spiritualita", člověk vždycky dojde k množině věcí typu přesah, smysl, existenciální horizont apod.

    Otázkou ovšem je, zda tohle chápání není (moc) ovlivněno tím, jak ke "spirituálnímu" přistupujeme, jestli už samotná etymologie /původ slova/ nás nevede jednou určitou cestou (a ty různé kmeny to "maj jinak").
    Do jisté míry určitě, především proto, že my (západ) jako jedni z mála ne-li jediní žijeme v lineárním pojetí času, zatímco de facto všichni ostatní v tom či onom systému cyklickém, kde věci jako spása, poznání, vyvrcholení /všechny ty výše zmíněné přesahy a smysly/ nemají takové ceny.

    A tady se dále dostáváme,) k otázce role technologického vývoje v "komparativistice civilizací", což je svým způsobem otázka velmi přízemní. Hle, kam až se dá od spirituality dojít.)

    Omlouvám se za trošku širší tok myšlenek,)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    AIM_FREEMAN: joo tak tomuhle uz rozumim :) otazkou zustava, jestli "duchovni" neni neuchopitelne jen proto, ze pro to nemame spravny nastroj - jazyk
    lezi tedy rozdil mezi tim co je dusevni a duchovni jen v nasich hlavach a nebo je to nejaka vlastnost veci kolem nas? je blesk tajemna duchovni sila a nebo od te chvile, co chapeme podobnost mezi bleskem a modrymi jiskrickami na chlupatem svetru, se z nej stal dalsi prozaicky blok, ze ktereho si stavime model sveta kolem nas?
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    PIZI: taktéž se zasazuji za rozlišení duševního a duchovního.

    duševní je oblastí rozlišených tvarů, objektů a bytostí hmotných i nehmotných (pocity, myšlenky, symboly, představy, vize, jiné světy..).
    duchovní je věčné, nestvořené, beztvaré, neohraničené a neuchopitelné (myslí ni rukou ni čím jiným).
    je pouze sebou samým, pouze je..podkladem jevové reality, zdrojem, potenciální silou ze které vyvěrá..slovy nepopsatelné.:)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KOSMO: mohl bys to jeste rozvest? nejsem si jisty jestli to sprave chapu
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    PIZI: OK - tak tedy vše co je obsahem psyché je časoprostorově ohraničené - duchovní vnímám jako neohraničené...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam