JAZZZ: Viděla jsem svého času nějaké dokumenty o tom, jak to chodí s těmi studiemi. Že se často stává, že výsledky jsou zmanipulovány podle záměru vědců, a je velice snadné je ovlivnit metodikou pokusu i způsobem výkladu výsledků, podle toho, kdo výzkumy financuje nebo čí zájmy má daná instituce důvod podpořit. Nebylo to o alternativní medicíně, byly tam konkrétní příklady kauz týkajících se chemických léků (tam je to prý naopak, někdy se "prokáže" účinnost, a až později jiné výzkumy ukážou, že to vlastně není tak jasné...), ale předpokládám, že u homeopatie může fungovat to samé....pokud je účelem prokázat, že nefunguje, nejspíš se to prokáže.
A slyšela jsem různé věci od lidí, kteří pracují s různými neuznávanými léčebnými technologiemi a prostředky, o tom, jak i když se podaří uskutečnit studii se všemi náležitostmi, která prokáže funkčnost něčeho (taky není pro nezávislé subjekty jen tak sehnat na takovou řádnou studii prostředky), tak je pak extrémně těžké dosáhnout její publikace, protože oficiální kanály se bojí "ztráty reputace", kdyby publikovaly něco, co "tak nesmí být"...
Nevím, jestli je to opravdu takhle, to bych do toho musela vidět sama osobně, ale z toho, co vím o fungování světa, mi to přijde docela pravděpodobné, pravda se zakrývá a švindluje se, kam se podívám, příkladů je nekonečno, které MÁM ověřené přímou zkušeností. Když nám mohou lhát prakticky o všem, nevidím důvod věřit, že oficiální studie jsou nějakým absolutním zdrojem objektivní pravdy.