• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    DARJEEL: uaaa nadhodnota... mezi tim se taky zjistilo ze je to blbost viz.
    http://www.mises.cz/literatura/ekonomicke-nepravidelniky-25-kapitola-iv-karl-marx-84.aspx !
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FRONEMA: rozumím... oukej to není, ale život je holt drsnej... já prostě těmhle důchodovejm pičovinám nevěřím ani za mák, moje spoření na důchod je každodenní cvičení jogy a postupné opravování chaty u lesa, která je MOJE a vzít si jí nechám jenom násilím (navíc by jí asi nikdo nechtěl, neb je stará dřevěná a ve svahu do kterýho se musí pěšky vyjít :DDD)

    FRONEMA: no ono je spíš zlo, že se ta "nadhodnota" lidské práce kumuluje v rukách několika lidí a peníze jsou způsob, jak se dá tahle kumulace provádět velmi přesně a efektivně. V tomhle prostě rok 1860, kniha Kapitál, odhaleno dávno před tím, než to nabralo obludné obrátky...

    Já si taky myslím, že peníze velmi zefektivňují veškeré fungování a jsem dalek nějakých extrémnějších názorů kolem nich, už jenom proto, že nemám jiný alternativní model, který by to řešil... Jen si prostě myslím, že svoji činností si vlastně vyděláme mnohem víc, než dostaneme, ale je to jen laický pohled na věc, nic extra o tom nevím...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    „Myslíte si tedy, že peníze jsou kořenem všeho zla?“, řekl
    Francisco d’Anconia. „Zeptali jste se někdy, co je podstatou peněz?
    Peníze jsou prostředkem směny, který nemůže existovat,
    když se nevyrábí zboží a neexistují lidé schopní je vyrábět. Peníze
    jsou materiálním vyjádřením principu, že lidé, kteří spolu chtějí
    jednat, musí jednat jako obchodníci a dávat hodnotu za hodnotu.
    Peníze nejsou nástrojem příživníků, kteří plody vaší práce požadují
    se slzami v očích, ani banditů, kteří si jej berou násilím.
    Peníze mohou existovat jen díky lidem, kteří něco produkují.
    Tohle vy považujete za zlo?“

    pokracovani >
    [ FRONEMA @ penize ]
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    DARJEEL: ale ten dluh nevisi ve vzduchu, dluzime treba duchodovejm fondum. neprijde mi ok lidem co si spori na duchod rict, ha, vlastne nic nemate.

    v praxi si myslim ze se to bude tresit spis tou inflaci, ale to je ve vysledku to samy. proste lidem seberes co maji, a oni si toho zvetsiny nevsimnou.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    btw vsimam si jednoho aspektu kterej jasne vede k nepochopeni.

    ten pocit ze kdyz je nekde zisk, tak se z neho da brat, a nicemu to neuskodi.

    to je ale obrovska mylka. zisk je velmi dulezity ekonomicky ukazatel, rika, kde by bylo dobre aby zaclo pracovat vic lidi, firem. odmenuje riziko, ktere podnikatele nepochybne podstupuji, a vytvari u toho hodnoty, i pracovni mista. zisk odmenuje ty, kteri spravne odhadnou co druzi potrebuji.

    s kazdym snizenim zisku (danemi) nekdo zavre firmu, musi vyhodit nejake lidi, a hlavne, nezacne podnikat. co vypada jako neskodny "prece nikoho nezabije kdyz bude mit o 1000-2000 min" konci tak, ze "neni prace"

    ty zle korporace o kterych si lidi mysli ze na nas parazituji, ve skutecnosti lidem slouzi, davaji lidem moznost se uplatnit, casto vytvareji to co radi kupujem. ale kdyz jim zhorsime podminky nad urcitou miru tak proste odejdou...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FRONEMA: tyhle dluhy, to se dycky řeší nějakým převratem nebo měnovou reformou, vyhlásí se jiná republika a je po dluhu... pochybuju, že do našeho hobitína příjde někdo s kulometem vymáhat imaginární peníze, které prošustrovali naši politici :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JUNIPETRUS: o je, ja si prave dokazu predstavit jaky to vyvoala zmeny...

    problem dnesich penez je prave ze nad nimi ma prilis velkou kontrolu stat, u nas to neni takovy, ale v americe je to megapruser (ano ja vim, FED je soukromej, ale kdo nuti lidi pouzivat penize od FEDu? stat.)

    mnozstvi penez odrazi, kolik je zbozi a sluzeb, to co to dorovnava je jejich hodnota. kdyz jich natisknes dvakrat tolik, budou mit ve vysledku polovicni hodnotu. pokud by penize emitoval stat, bude jejich hodnota klesat, podle toho jak moc, tak rychle. rozhodne nic co bys chtel zazit, ver mi.

    ano tenhle system kolabuje, proto je potreba se otocit a jit zpet a ne delat skoky dopredu...
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FRONEMA: ale to je nesmysl, to je jasny ze by to nefungovalo. Proste si nedokazes ani trochu prekrocit hranice soucasneho fungovani systemu a predstavit si, ze nejake zmeny, a ze ty zmeny vyvolaj dalsi zmeny.
    Klidne je mozny zrusit uplne dane z prijmu pro fyzicke osoby, zvetsit dph, krome treba potravin, a nasadit dane korporacim, tobinovana dan, zdanovani uspor nad urcitou velkou hranici.

    A i kdyby tohle nefungovalo bude sahnout k reseni korenu dnesniho ekonomickeho zla, a to jsou penize kryte dluhem, na penize, nad nimiz jejich stat nema kontrolu.
    K tomu casem bude treba pristoupit tak jako tak, ale mozna se tomu pomuze, kdyz lide budou vice emancipovani.
    Protoze, kde se vzali penize? Kdysi se lidem zhmotnili v penezence, a tim zacali platit a tak se dostali do obehu? Ne.
    Pokud se tam dostali tak, ze je pujcili na urok, vysledkem je, ze po splaceni pujcky bud penize chybi, nebo jich je jeste min.

    Mnozstvi penez by melo odrazet mnozsti produktu a sluzeb. Pokud by penize byli opravdu statni, stat by emitoval penize sam, bez uroku, a tim zaplatil lidem za jejich praci, a ti pak zaplatili soukromnikum.
    Bez dluhu, bez uroku.
    I tak by byli dane, aby penize mohli cirkulovat, a netiskli se porad dalsi penize, ale jen tolik kolik jich je potreba.

    Zkratka tenhle system zacina kolabat pokud nema prijit nejaka revoluce nebo korporatni fasismus, ale naopak prosperita, je treba s tim neco delat, reseni existujou, jen je jit ke korenum veci.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    SHEALA: tak my uz ted mame dluh ze i kdybychom byli dost rozumni tak to bude splacet dalsi generace, mozna dve... myslim ze je to spis kolektivni pruser
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JAZZZ: nedokazu si predstavit ze by to mohlo vydrzet generaci.... nemyslim ze by to mohlo vydrzet i pet let
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JAZZZ: kolektivni vina?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    FRONEMA: ja doufam, ze to schvali, vyroste jim par generaci neschopnych budizknicemu a karma jim da zlociny jejich prarodicu pekne sezrat.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JAZZZ: tak ja pevne doufam, ze to svycari neschvali... no a kdyz jo, tak aspon uvidime kudy ne, pratele
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    JUNIPETRUS: jenze svycari si to muzou dovolit, protoze za ne pracuje zlato ulozene uz 60 let v bankach. ano jde o to zlato, ktere gestapaci vymlatili zidum z ust v lagrech a pak ho ulozili ve svycarsku, nebo za nej nakupovali pres tuto zemi za valky pohonne hmoty a tridicky dernych stitku od IBM, ktere slouzily jako vypocetni sila pro holokaust. ano, takova zeme si to skutecne muze dovolit, ale jenom do te doby, dokud to budu okolni zeme dotovat, praci vymenou za kousek toho lety nakumulovaneho ukradeneho bohatstvi.
    EKONOMICKÉ ASPEKTY DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY | Židovské listy - zprávy pro židovskou komunitu
    http://zidovskelisty.blog.cz/1012/ekonomicke-aspekty-druhe-svetove-valky
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JUNIPETRUS: snad vsichni si muzou narokovat plny NZP, ne?:)

    ale co ja tady tvrdim je, ze to treba z tech 52% zvednes treba na 75% abys na to mel, a bude ubyvat firem kteri budou chtit za takovyhlech podminek zamestnavat lidi, a budou ti pribyvat lidi co nepracuji. bude nutne ty dane zvysovat vic a vic, a cim dal min lidi bude chtit pracovat kdyz dostanou ctvrtku z toho co vydelaji. ... az si toho vsimnou(ono dneska to vubec vetsina lidi netusi ze odevzdavaji vic nez pulku!)

    ono dneska uz po tehle ceste jdeme, ty to chces jenom urychlit.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JAZZZ: jo, to je aspoekt kterymu jsem se doted snazila vyhybat, to zavadeni prava na zivot bez prace. ted sice mame davky, ale furt je vetsina populace vnima jako jakousi nouzovku. ale zavedme pravo na to, ze prece po tobe nikdo nemuze chtit pracovat, a nase cesta do haje se jeste o neco zrychli.
    A nejhorsi je, ze nase milovana demokracie nam to primo naserviruje, protoze oni prece chteli nepracovat a staci proto zvolit ty spravny lidi... tohle je ta transformace spolecnosti ktera prave probiha... vzdavani se zodpovednosti sami za sebe...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    smárjá, to je jednoduchý... kreativní činnost je neotenie. U zvířat sou kreativní jen děti, a dovoluje se jim to. Ale kreativní činnost není nějaká modla, ke který je dobrý se upínat.

    Otázka, kde na to vzít zdroje... je zásadní.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FRONEMA: No dyt jo, ten prumernej plat to je stav, kdy by si mohl imho zamestanec narokovat plnej NZP.

    No uvidime s cim prijdou ve svycarsku s jakym modelem.
    Az to tam zavedou, a osvedci se to, tak to zavedou i ostatni
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    JUNIPETRUS: tohle je podobne:
    Mladí absolventi jsou bez práce. Stát bude proto firmám platit jejich mzdu - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/...-plat-absolventum-fbs-/ekoakcie.aspx?c=A130708_082223_liberec-zpravy_tm
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JUNIPETRUS: chapu to, neboj.

    ja mam urcity napad jak bych socialni system zmenila, ale prijde mi to naprosto irelevantni v debate o tom, jestli je NZP(nebo ta tvoje varianta, jen sypat nekterym lidem vic penez) dobry napad, pripadne mozny napad
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam