• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: pokud se vratime na pudu ekonomickych faktu, pak to tak snadne vubec nebude, protoze:

    (a) dostanes sice zakladni prijem, ale vsechno bezne zbozi bude xnasobne drazsi kvuli zvysene DPH, takze ten prijem bude realne na urovni dnesniho existencniho minima (to aby se ten prijem zaplatil) a tedy pozbude smyslu
    (b) lidi budou mit moznost pracovat mimo zakladni prijem, ale proc by to delali, kdyz na ne bude vzapeti uvalena 90% dan z prijmu (to aby se ten prijem zaplatil)?

    uz jsi konecne rozbil to svoje prasatko nebo jsi prisel s jinym zpusobem financovani?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: tak se vsad.

    Jinak pokud nechame stranou tvoje dojmy, a vratime to na pudu faktu.
    Tak po zavedeni NZP bude dal fungovat realna ekonomika. Kdo bude chtit byt bohatsi nad ramec nzp bude muset pracovat
    Ovsem s ti rozdilem, ze diky NZP, bude mensi konkurence a lepe placena mista.
    Se zavedenim NZP clovek pracovat nemusi, ale muze, zaroven prace bude vice respektovana
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    a kdyz uz se zde vytahuje spolecenska smlouva, tak bych rad pripomnel, ze se jedna o pomocny konstrukt vytvoreny prvnimi liberalnimi filozofy, kteri potrebovali legitimizovat vladu lidu (oproti vlade panovnika, ktereho legimizoval samotny Buh). ve skutecnosti nikdy nic takoveho neexistovalo.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: zpochybnuju smysl te ankety. dulezite neni co si lidi o sobe mysli ze budou delat, ale co budou delat doopravdy. a ja se vsadim, ze v 6 rano nikdo aby mohl stravit celej den v supermarketu za pokladnou dobrovolne vstavat nebude. ostatne tim argumentoval uz PIZI, ze o tohle prece jde, osvobodit prodavacky a lidi z callcentraku.

    KUATO: a pokud kazi, tak jen v ramci treninku obrany proti vsudypritomnym hrubohmotnym vibracim :D
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JUNIPETRUS: spolecenska dohoda? dovol abych ocitovala klasika


    ja vas tady sleduju jak tocite zas tu samou debatu jako minule a predminule a snazim se se nezapojit, protoze to stejne nema smysl, ale ted mi to nejak nedalo :)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _BENNY: zpochybnujes tim tu anketu? Myslis, ze ta prodavacka byla herecka?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KAI: to ze nyxama a fejsbuama jen prolitavas je prave ta chyba.
    Je videt, ze v tom mas velky zmatek.
    Smesujes dohromady zakladni prijem se zajistovanim zakladni potreb lidem, jako je zavazovani tkanicek a utirani zadku.
    Az bude vyplacen zakladni prijem, a to nebude dlouho trvat, lide si budou zajistovat zakladni potreby sami, stejne jako ted.
    Bude to uplne to same jako kdyz nekdo bere normalni plat, akorat bude v nejake mensi hodnote.
    To znamena, ze budou muset si delat pecliveji rozpocet, co si mohou a nemou dovolit

    clovek nema od nikoho narok na nic nepodminene a proc by mel mit?
    Rika se tomu spolecenska dohoda pramenici zrejme touhy po lepsi spolecnosti, je vyjadrena napr. ustavou , zakony,politickou a spolecenskou.
    A tak nekdo ma narok na prispevky na dite, duchodci na duchody, nemocni na osetreni. atd
    Jako clovek zjistis, ze ruzna prava jsou pro tebe a lidi co mas rada vyhodne.

    ze pry ted uz su velka holka, ze uz se o sebe mam postarat sama.
    Jak se o sebe postaras pokud nebudes mit penize?

    kdo koho nuti delat praci, ktera ho nebavi a pouze ho zivi?
    Kde jsi doted zila, ze mas takovy naivni dotaz? Schvalne se zkus nekdy zeptat lidi, nebo je proste lip poslouchej.

    budovani jeste vetsi zavislosti a nesvobody a to se mi principialne hafo prici.
    A na cem byl predtim zavisly a nesvobodny?
    A cem je clovek jeste vic zavisli a nesvobodny, kdyz bude mit zajisteny penize na jidlo, bydleni a obleceni?
    Tyhle odpovedi me zajimaj.

    KUATO
    KUATO --- ---
    JUNIPETRUS: o tom nepochybuji. doufam, ze si nekazis chut sveziho vzduchu nejakym nechutnym jidlem.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KUATO: vzduch a prana je zadarmo.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    URZA: a podle té ankety tak odpovědělo 8 z 10 lidí, že by pracovali i s basic income - někteří na něčem jiném, někteří na tom stejném

    jo, to bylo docela pekne. prodavacka z Lidlu se tam priznala, ze ji prace za pokladnou uspokojuje a ze by tam vysedavala dal, protoze ma rada lidi. a jeste tu o snehurce :-)
    URZA
    URZA --- ---
    Pojďmě si dát trošku optimismu :)

    The Future is Ours
    http://vimeo.com/44658040
    URZA
    URZA --- ---
    KAI:
    WTF??? proc by se nemeli starat o svoje zakladni potreby? proc by se jim o to mel starat nekdo jinej?? mi to prijde vrcholne nevychovny a uplne proti proudu.

    A ty by jsi třeba nezaměstnaným ale zdravým a dospělým lidem přestala platit všechnu podporu atd?

    Co říkáš na to že jen 40% lidí má příjem přímo svázáný s prací, zbytek lidí dostává příjem z přerozdělování?

    Základní myšlenkou za basic income, je dát lidem nezávislost a svobodu pracovat na tom na čem chtějí. Samozřejmě idea může fungovat pouze v případě že na to stát má peníze (což z mnou linkovaných studií vypadá že by jít možná mohlo) a zároveň že lidi nezůstanou doma v posteli jak tu proklamuje Benny že by zůstal.
    Já bych to doma v posteli moc dlouho nevydržel (vyzkoušeno:) a podle té ankety tak odpovědělo 8 z 10 lidí, že by pracovali i s basic income - někteří na něčem jiném, někteří na tom stejném. Basic income je basic a skoro všichni i dnes pracují víc než musí - protože chcou víc hraček a zážitků a dobrý sociální status.

    zalozil vlastni projekt/byznis/okopaval vlastni zahradku a staral se o nemocne pribuzne, zmenil zamestnani za smysluplnejsi. Dobře se to radí nám co jsme na tom dobře, ale ti co jsou na tom špatně, pro ty to tak jednoduché být nemusí.

    Já si třeba pamatuju období kdy jsi na tom byla finančně špatně a já jsem Ti půjčoval nějaké peníze na překlenutí té doby (a asi jsem nebyl jediný?). Né každý má takové loving kamarády ;) jako ty. Znám lidi, kteří jsou skutečně nuceni dělat co je nebaví, protože si nemůžou dovolit nedostat příjem. Naše společnost je hodně individualistická, chceme mít hodně soukromí, máme malé rodiny, přestali jsme
    fungovat kmenově atd, ale zároveň musíme fungovat v tomto přelidněném světě i jako společnost. Basic income je jeden z možných mechanismů jak by to mohlo fungovat.
    Já nemám problém podpořit lidi, kteří jsou na tom finančně hůř - to nejsou prázdná slova, "popůjčoval" jsem různým kamarádům dost penež prostě proto že jsem je měl, oni ne a potřebovali je.

    Představa, že jako jeden člověk maká a druhý si užívá je hodně černobílá. Pokud by BI byl financován např z DPH, tak všichni financují všechny, jde jen o to že někdo dává víc (ten kdo víc konzumuje, kupuje si mercedesy atd), někdo míň a někdo jen dostává - ale ten namá na nic než základní minimum.

    ...vzeslo by z nich neco mnohem lepsiho, co by je udelalo mnohem stastnejsimi a svetu prospesnejsimi lidmi, navrhuji, abyste si takove lidi ve svem okoli vytipovali a ze sveho je sponzorovali...
    A víš že už se to zkusilo? Tam kde se basic income zkoušel se ukázalo, že lidi začnou víc podnikat a rozjíždět svoje vlastní projekty když mají nepodníměně postaráno o svoje základní potřeby.

    Možná že basic income celoplošně nakonec fungovat nebude, to nevím. Mě se krom basic income zdá zajímavá i idea negativní daně o které jsem tu psal dřív. To je hodně podobný princip a prosazoval ji např. i Milton Friedman - zastánce volného trhu, nejpravicovější pravičák :) Z mého pohledu to problém řeší taky.

    Ty píšeš že na nic nepodmíěného nemáš právo, já mám zase pocit že toho nepodmíněně dostávam opravdu hodně a jsem za to velmi vděčný. Např. je občas dobré si udělat takové cvičeníčko: za co všechno dnes vděčíme úmorné práci našich předků.
    Všude kolem nás je dostatek energie která je zdarma a jen tak se nevyčerpá. Je to jen o tom naučit se využívat to co je k dispozici a lépe se mezi sebou zorganizovat. Z technologického hlediska, pokud se lidi dřív nezabijou, tak věřím že základní potřeby k přežití budou vnímány jako základní lidské právo. Jestli ta doba nastala už teď, to zatím těžko říct. Trochu mě překvapuje že zrovna ty, taková otevřená bytost, se tak zavíráš možnosti že by to jít mohlo.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DNF: ale dyt jo. davno jsem tusil odkud vitr vane ;-) akorat komunisti od minuleho stoleti znacne pokrocili. zatimco v tom predchozim chteli mit dostatek dobre prace pro vsechny, tem v tom soucasnem se uz nechce makat vubec (zrejme prave odrusta generace odkojena Neznalkem apod). takovy kaviarovy komunismus pro mazanky. na to dnesni intelektualove slysi :-)
    DNF
    DNF --- ---
    _BENNY: to ze je dneska levice zdiskreditovana, a nema co nabidnout, je samozrejme problem hlavne levicove politiky. Z tveho projevu tak nejak citim 'pryc s levicaky' ... to ti nakukal fotr? Nebo pan prezident Klaus?
    KSCM dneska nema pravo nazyvat se komunistickou stranou. Jedina komunisticka strana ktera by mela mit podporu delniku .. ne tebe, co seres na ostatni .. ale delniku, co citi s ostatnimi, ta tu bohuzel neni. Ale takovou bych ja podporil - i kdyby to melo znamenat nove zklamani. Dnesniho, pravicoveho zklamani, mam vsichni az az.
    DNF
    DNF --- ---
    _BENNY: muuuehehehe, to ja jsem nenasel ani ve spetce tvejch kecu :D
    KAI
    KAI --- ---
    jestli jsou/az nekdy budou nekde nejake velke penize navic, s kterymi nebudeme vedet kam (jakoze nejsou, stav zadluzeni at uz CR, EU nebo celyho sveta mi prijde naprosto tristni), tak pojdme z tech prebytecnych penez: postavit vic skol/skolek, zajistit bezbarierove pristupy, lepsi zdravotni peci, vic parku ve mestech, vic hrist pro deti, vic penez potrebnym.....cokoli, a ne vymyslet system, kterej nas polozi jeste rychleji a je dlouhodobe neudrzitelny.
    KAI
    KAI --- ---
    KUATO: ja bych hlasovala za zalozeni iniciativy na nepodminene vynasi odpadku. vynaseni odpadku sux, myslim, ze dnesni spolecnost uz je dostatecne vyspela, aby se lidi nemuseli zabyvat takto prizemnimi povinnostmi. v ziskanem case a s vice energii by pak lide mohli treba vic meditovat, modlit se a tim prinaset vetsi uzitek planete a lidstvu!

    mne osobne se z tohoto tematu uz nekolik mesicu, co to prolitava vsema fejsbukama a nyxama, vari krev. vubec mi nejde do hlavy, co to je za napad, ze by se lidi, co jsou toho schopni, tzn nemaji zadny handicap apod., nemeli starat o zajisteni svych zakladni potreby. WTF??? proc by se nemeli starat o svoje zakladni potreby? proc by se jim o to mel starat nekdo jinej?? mi to prijde vrcholne nevychovny a uplne proti proudu. jako clovek, co leta pracuje s detma a snazi se z nich vychovavat samostatny bytosti, lidi, co si sami zavazou tkanicky a utrou zadek, celej lopotnej smysl je pracne z nich vypiplat jedince, co se jednou teda konecne budou schopni postarat alespon (!) sami o sebe a buch, e-e, oni nebudou muset. bude se to za ne delat samo (???), udela to za ne nekdo jinej. co by to z tech lidi vychovalo? jeste nevdecnejsi, rozmazlenejsi, totalne nesamostatne a nesobestacne jedince. nepodminene zajisteni zakladnich potreb. co dal? na co vsecko dalsiho by mel zmlsany clovicek pravo? s jidlem roste chut.

    nevdecna nevdecnost!! jak zde teda konecne, haleluja, zaznelo - nikdo nikomu nic nedluzi, clovek nema od nikoho narok na nic nepodminene a proc by mel mit? muzu byt vdecna, ze me 20 let piplali rodice z jejich nepodminene lasky, ze me dikybohu nevykopli, zadne zanedbavani ci opomijeni na me nebylo konano. tatinek rikal, ze pry ted uz su velka holka, ze uz se o sebe mam postarat sama.

    kdo koho nuti delat praci, ktera ho nebavi a pouze ho zivi? kdo komu brani, aby si zalozil vlastni projekt/byznis/okopaval vlastni zahradku a staral se o nemocne pribuzne, zmenil zamestnani za smysluplnejsi? proc je k tomu potreba nepodminene vsem zajistovat zakladni potreby? mi to prijde jako totalni "giving the power away", budovani jeste vetsi zavislosti a nesvobody a to se mi principialne hafo prici.

    nebo teda pokud vas to tak trapi, ze se lide kolem vas musi tolik lopotne starat o sve potreby a kdyby to delat nemuseli, vzeslo by z nich neco mnohem lepsiho, co by je udelalo mnohem stastnejsimi a svetu prospesnejsimi lidmi, navrhuji, abyste si takove lidi ve svem okoli vytipovali a ze sveho je sponzorovali, dokud se temto lidem nepodari dosahnout stanoveneho. to tak cvicne, at se to poradne prozkouma a otestuje, nez se to teda prosadi. kdybyste nahodou meli problem najit takoveho cloveka, ktereho sponzorovat, dodam ze svych zdroju.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    URZA: kouknul jsem na to, dobrej ulet :-) ne nahodou tyto napady pochazeji z tech nejvyspelejsich a nejbohatsich a nejrozmazlenejsich casti sveta (v tomto pripade z blahobytneho Nemecka). neni to tak uplne davno, co jeden nepracujici intelektual, ziveny z cizich penez, zijici v tehdy nejbohatsi casti sveta, vedecky od stolu predikoval nevyhnutelnost padu kapitalismu a prechodu od socialismu az ke komunismu :-) skoro bych ten nezaslouzeny blahobyt i zakazal, kazi charakter.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KUATO: nezapomen narok na iPada, bez nej jsi v dnesni spolecnosti vyrizeny
    KUATO
    KUATO --- ---
    tedy jeste jedno shrnuti pro hloupeho kuata - na co by mel mit clovek bezpodminecny narok? na jidlo? proste nebo kvalitni? na bydleni? v garzonce nebo vlastnim domku? na vychovu (ziveni a saceni) deti? na dovolenou? na auto? nebude nam to malo, az to budeme mit, tak jako je nam ted malo to co mame oproti nasim pradedum?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam