KAI: Ahoj kai, děkuju za odpověď.
Abychom udrželi koherentnost a neztratili se v jednotlivostech, zkusil jsem Tvoji odpověd syntetyzovat a zareaguji na jednolivé linky v tvojí argumentaci, které jsem tam zachytil. Klidně mě oprav, pokud někde udělám špatný úsudek.
1. Basic Income se vylučuje s podporou svobodného podnikání. např
Proc se radeji nezamerit na to, aby se usnadnili podminky pro podnikani? a bude lidi odrazovat od práce (
s nejvetsi pravdepodobnosti bych se jela valet nekam do chatrce na plaz a surfovala bych)
Z těch míst kde se to zkoušelo se ale ve všech případech empiricky ukázalo, že je to přesně naopak. Nevím proč napadáš to, že se to napřed zkouší v malém. To je regulérní vědecký postup, napřed testovat na malém vzorku, vyhodnotit data a od toho se odpíchnout dál.
Krom té vesnici v Indii se to zkoušelo např i v
Namíbii, kde také došli ke stejným závěrům jako v tom Indickém pokusu:
The introduction of the BIG (Basic Income Guarantee) has led to an increase in economic activity. The rate of those engaged in income-generating activities (above the age of 15) increased from 44% to 55%. Thus the BIG enabled recipients to increase their work both for pay, profit or family gain as well as self-employment. The grant enabled recipients to increase their productive income earned, particularly through starting their own small business
Pokud chceš nějaké větší měřítko, tak je k dispozici např. Aljaška, kde mají něco jako basic income financovaný z přírodního bohatství.
Tato studie vyhodnocuje dopady jaké to mělo na Aljaškany (uhm jak se to řekne správně?:) po několika letech. Část lidí víc utrácí, část lidí si začala víc šetřit, 1 % lidí pracuje méně než když peníze zadarmo nedostávali.
Další z pokusů s BI probíhal v Kanadě ve městě Dauphin v 70. letech (v překladu se město jmenuje Delfín;)
Závěry jsou stejné jako z ostatních experimentů:
Only two segments of Dauphin’s labor force worked less as a result of Mincome—new mothers and teenagers. Mothers with newborns stopped working because they wanted to stay at home longer with their babies. And teenagers worked less because they weren’t under as much pressure to support their families.
The project team states that this increase in economic activity contradicts critics' claims that a basic income would lead to laziness and dependency.
2. Lidi si nebudou vážit toho co dostávají, když si to nevydřou tvrdou prací a nezažijí si jaké to je bojovat o žvanec do pusy a budou jim rovnou lítat koláče do pusy, lidi budou nesoběstační a celý systém zkape jak přijde první krize.
Chápu Tvůj pohled, něco na tom je. Znám hodně lidí, kteří si svůj úspěch vydřeli tvrdou prací od drsné nuly (nebo záporu) a jsou díky tomu velmi vděční za to co mají, protože ví že to tak být nemusí a ví jaké to je když to tak není.
Znamená to ale, že to je jediná možná cesta a jediný způsob, který funguje? Co lidi, kteří o ten žvanec nikdy bojovat nemuseli a stejně z nich nejsou flákači a povaleči? Takových znám taky hodně.
Jedna věc, která je důležitá je, že basic income je opravdu jen basic - nepojedeš za něj serfovat na dovolenou, nekoupíš si za něj macbook, nekoupíš si za něj šaty od Desigualu, atd. čili si myslím v souladu s empirickými daty, že lidi stále budou chtít vydělávat a podnikat. To co by BI zaručoval je ale jakási bezpečná sít, dno že i když na tom budeš špatně, tak máš zajištěny potřeby k přežití.
Myslíš že tato jistota by nedovolovala aby to ve velkém na úrovni státu dlouhodobě jako celek fungovalo? Že kdybys dostávala basic income, tak bys nikdy nenašla
kde je moje misto, cemu se chci v zivote venovat a mam to vyjimecny stesti, ze delam neco, co miluju, naplnuje me to a prima me to i uzivi.? Je cesta skrz dno jediná fungující?
3. Proč plýtvat zdroje na ostatní, když každý zodpovídá sám za sebe.
Mě to vychází tak, že já se budu mít dobře, když se budou mít všichni dobře. Co se stane, když budeme žít v zemi se svobodným trhem a dobrýma možnostma podnikání a mě se bude dařit, ale bude tu spoustu lidí nezajištěných a neúspěšných a tímpádem velká kriminalita? Podívej se na ameriku vs skandinávské země. Já si nechci kupovat zbraň abych se cítil na ulici bezpečne a už vůbec se nechci bát o svoje děti že je cestou ze školy nějaký neúspěšný pošuk unese.
Steve Pavlina, kterého zmiňuješ že ti pomohl, učí mimo jiné i hodně abundance. Uvědomit si že už tu to bohatsví je a umět ho přijmout. Zajímavý je i
tento TED talk od Petra Diamandise, doporučuju kouknout.
Já si myslím, že přijetí abundance má i druhý krok a to přijetí abudnance
na úrovni společnosti. Pokud se můžeme mít dobře, tak proč ne?
4. Nevnucujte mi to, neberte mi moji svobodu. Běžte si to implementovat někam jinam sami a nás nechte.
Já s tebou úplně souhlasím. Já jsem třeba finančně podpořil hnutí
Seasteading protože v tom vidím budoucnost. Naše státy jsou moc velké, nabízí velkou moc a to není dobré. Moc korumpuje, a my jsme pod tlakem násilí ze strany státu nuceni dělat věci, které nepovažujeme za morální a správné. Naopak stát dělá věci se kterými nesouhlasíme a zdají se nám amorální, ale my s tím zmůžeme velmi málo. To je realita dneška. Jsem jednoznačně pro menší autonomní zóny, kde se budou moct implementovat jiné zákony, jiné sociální normy atd. Seasteding, městské státy,..
Tady toto:
Ne trochu, ale spis dost hodne me prekvapuje, ze zrovna takova svobodomyslna bytost jako ty ma potrebu lidem takhle neco vnucovat. přejdu, protože to není pravda. Několikrát v klubu jsem tu psal, že BI vnímám jako ideu hodnou k dalšímu prozkoumání, nikomu nic nevnucuji.
Pokud se dál bude z výzkumů a studií ukazovat že BI je tak pozitivní jak to vypadá teď a že je ekonomicky utáhnutelný (což je BIG IF na které neumím dát odpověď a rozhodně se necítím kvalifikovaný to řešit, ale studie pro Francii, Kanadu, Německo, Švýcarsko, Brazílii a Španělsko ukazují že to teoreticky jít může) a bude tedy jedinou překážkou že
“There’s very strong feelings out there that we shouldn’t give people money for nothing.” jak píše jeden z autorů; tak pak třeba možná v budoucnu můžu uplaťnovat demokratické procesy, k tomu abych BI podpořil. Jestli tomu říkáš vnucování - což demokracie je fakticky vnucování, tak máš teda vlastně pravdu :))
Měj se pěkně.