• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: Slovo "zastávat" je zajímavé.
    Jako by na ně někdo útočil.
    Tak jsem to opravdu nemyslela.
    Myslela jsem to tak, že POKUD člověk chce, a trochu si to promyslí, bio může být dostupné. Samozřejmě nikdo nemusí.
    Potkala jsem dost lidí, kteří peníze nemají, protože jsou to např. studenti nebo putující hipíci bez příjmu, a přesto kupují kvalitní suroviny, protože to pro ně je důležité a mají dobře rozmyšlené, co opravdu potřebují. Ne třeba všechno bio, protože na bio zeleninu opravdu nemají.

    Další faktor tam je jistá disciplína a plánování.
    Některé ty lidi opravdu obdivuju, protože si opravdu nekupují žádná civilizační lákadla a své omezené prostředky vydávají jen smysluplně na to, co pro ně má skutečnou hodnotu. Jedna kamarádka takhle, vždycky má u sebe v batohu (je cestovatelka) pár dobrých surovin, na koleně vykouzlí za 10Kč luxusní jídlo, o které se ještě podělí se všemi kolem......a nějakou bagetu za 80Kč si jednoduše nekoupí, protože pro ty peníze má lepší využití :)
    Když jsem analyzovala své vlastní výdaje, zjistila jsem, že nejvíc stojí, když si spontánně a nepromyšleně kupuju různé jednotlivé věci, z akutního hladu nebo z psychické potřeby..... Třeba tohle pokud člověk dokáže omezit, může vyjít s mnohem menším rozpočtem a být v klidu....:) (ale netvrdím, že by musel, pokud to finanční problém není, tak zase proč si ty věci nedopřát :)

    A tak.... Prostě mi připadá, že kromě toho absolutního faktu, jaké prostředky máš k dispozici, je tam ještě hodně velké JAK se rozhodneš je rozdělit. Ale jak to bude, a co jsou priority, to je na tobě, nikdo tě k ničemu nenutí.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: Užitečná poznámka. Opravdu mi nedošlo, jak to může působit, a beru si z toho poučení, děkuju :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: ale ja se vubec necitim napaden (zastavam se lidi, kteri si takove potraviny jako ja nemohou dovolit), a ty se tak prosim taky necit :) ber to jen jako mou doplnujici poznamku k te tve abstraktni uvaze.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: Taky jsem to trošku přeformulovala :), scukla do 1 příspěvku

    _BENNY: Kde vidíš to vnucování?
    Kde někomu beru jeho životní styl?

    To byl můj osobní názor na to, co je v krámech. Myslím si, že v současné světové situaci by se nemělo plýtvat potravinami na výrobu tisíců hektolitrů fanty a milionů tun čokoládových tyčinek. Aby jaksi zbylo dost skutečného jídla pro všechny lidi.
    Ale to je čistě abstraktní úvaha, zatím, protože samozřejmě v kapitalismu nikdo výrobu ničeho takového rušit ani zakazovat nebude.
    Je mi líto, že tě tak rozčílila. Nic ti nechci brát.
    Asi bylo zbytečné něco takového říkat, právě vzhledem k tomu, že je to zcela abstraktní úvaha bez praktického smyslu. Nenapadlo mě, že to může být pochopeno takto. Jestli jsi se tím cítil nějak napaden ve svých volbách, omlouvám se ti.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY: Příspěvek o biopotravinách byl určen lidem, jako jsme my tady, a troufám si tipnout, že většina lidí tady 5Kč zase až tak moc neřeší.

    Samozřejmě, že pokud jsi máma se třema dětma bez muže a pracuješ na kase v lídlu, biopotraviny si kupovat nebudeš....
    Také byl určen lidem, kteří jsou o těchto věcech informovaní a přemýšlejí o nich.

    Samozřejmě mnoho lidí se o nic takového nezajímá, a jejich priority jsou jinde, a ti tady nejsou a takové věci nečtou.
    Samozřejmě, že životní úroveň mnoha lidí je špatná a jejich sociální situace nespravedlivá.
    Ale to mi přijde, že jsou témata někam jinam.

    Nechme to být, přijde mi, že pořád hledáš, s čím by ses konfrontoval, a mně to neba, je mi úplně jedno, co si myslíš o biopotravinách a jestli je považuješ za drahé, zbytečné nebo něco.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: Nic proti jejich existenci jako takové, ale měly by, coby doplňkové či nouzové poživatiny, tvořit 10% krámu, ne naopak....

    ja jen nesouhlasim s vnucovanim vlastniho pohledu na ten spravny zivotni styl lidem, kteri si jej nemohou dovolit, jako napr. to tvrzeni vyse. moznost vyberu mas, bio potraviny si s trochou vetsi ci mensi namahy sezenes sama (sama jsi psala jak je pro tebe vsechno dostupne), tak jinym lidem neber jejich zivotni styl. i kdyby vsude okolo tebe bylo 99% junkfoodu, muze ti to byt prece jedno, protoze si natrhas ty svoje boruvky v lese, no ne?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: ok. ja jsem tim chtel zase rict, ze chudi lidi (typicky duchodci, co ze svyho mizernyho duchodu zvladaji zaplatit najem, leky, potraviny, neumrit a jeste k tomu nasetrit par stovek vnoucatum) resi i tech 5kc. skoro kazdy den v obchode vidam lidi, kteri kdyz u pokladny zjisti, ze se na zbozi nevztahuje sleva a ze musi doplatit par korun, tak zbozi vraci, protoze na to nemaji. na delniky ze stavby, kteri si koupi 10 rohliku a vlasak za par drobnych, si s nejakym pomerem zivin v porovnani s cenou neprijdes, tihle lidi proste maji priority jinde a nepomuze ani informovanost, pomuze jen zvyseni jejich zivotni urovne. (stale narazim na ten napad, aby junkfoodu bylo v obchodech jen 10% - na to tady nejsou lidi)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    KUATO: Ne, nevím nic o lektvarech a křivulích, ale nelíbí se mi prognóza "otrávím se lektvarem". Nerozumím tomu, vidím v tom "lechtání smrti". Můj soud, jasně, ale i když beru, že každej máme jinej transformátor a možnost svobodný volby, tak mě docela nazdvihává.


    CONTINUITY: Se mi urodily na kompostě.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    EVA_: Co to bylo za superkopřivy, že nepřestaly po převaření pálit ? :) odkud?

    WANAH: Nemíchám ty dvě věci, jsou to dva různé faktory, uvědomuju si rozdíl mezi nima, a hledám prostě podle situace vhodné řešení.

    Pokud vím, předchozí diskuse byla o cenách, a tam jsem psala to, že pokud uvaříš z veganských základních surovin, je možno dosáhnout velmi nízké ceny jídla, i když ty suroviny jsou bio.
    Pokud použiješ hojnost bio živočišných produktů, cena jídla už nízká nebude, ale pořád bude srovnatelná s tou nejobyčejnější průmyslovou stravou v restauraci (a za jídlo v restauraci mnoho z nás těch 80-100Kč klidně dá a považuje to za fér cenu)....a pokud člověk takové jídlo nemusí mít každý den (jako obvykle každý den nejí v restauraci), je to taky finančně únosné.

    Otázku, jestli produkty brát/nebrat a které, bych do toho nezatahovala, to je celej složitej jinej příběh, a nakonec to stejně musí udělat každý hlavně tak, jak to sám cítí.
    a osobní odpověď k těm rajčatům/protlaku:
    Neodmítám produkty nějak z principu, taky nějaké kupuju, pokud jsou kvalitní.
    Chemická rajčata z Itálie si nekoupím skoro nikdy, protože mi jednoduše nechutnají.......takže leda v salátu v restauraci....to zas neřeším:)
    Chápu, že ten protlak může být dobrá přísada do jídla, možná jsi mě právě inspiroval nějaký koupit a začít používat :)) Ale koupit si ho místo čerstvé zeleniny, to mě nějak nenapadne, protože je to prostě něco jiného, k něčemu jinému.... :), nenapadlo by mě to takle srovnávat jako nějaké dvě ekvivalentní možnosti...

    _BENNY:

    Samozřejmě, že všechny biopotraviny včetně surovin JSOU dražší než konvenční potraviny, z mnoha důvodů (dražší produkce, byrokracie okolo bia atd....). Na tom není co řešit a nikdy jsem nic jiného netvrdila.
    Pokud si uvaříš rýži s čočkou nejlevnější z Teska, bude tě stát porce třeba 5 Kč.
    Když to bude z bia, tak třeba 10 :)
    Bio je tedy i tady dražší, co jsem chtěla říct je, že při těchto částkách to naštěstí není potřeba tak moc řešit :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    EVA_: protoze jim malo vlakniny?
    EVA_
    EVA_ --- ---
    KUATO: To minus je ode mě.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Hele a co si myslíte o pěstování hydroponicky? Neříkám, že je ta zelenina nějak super výživná když neviděla ani Zemi a nejspíš ani Slunce, ale dá se to dělat bez ošklivých chemek (nevím, jestli tomu v praxi tak je, rád se nechám poučit).
    KUATO
    KUATO --- ---
    EVA_: hehe, ja uz jsem ve fazi, ze rikam, ze na tech par let, nez umru, ze uz se s tim nebudu tak srat, s tim zradlem. ale je fakt, ze ja mam prorokovano, ze se nedoziju ani 45, pac se driv otravim nejakym lektvarem :o)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    EVA_: Čímž jsem chtěla podotknout především to, že u nás na vsi má jídlo dost sociální aspekt, a že mě osobně po všech peripetiích přijde moc fajn umět tyhle věci kolem jídla žít nějak vybalancovaně ve smyslu ty máš svoji pravdu, já mám svoji, je to ok, někde se najdem, když budem chtít pojíst spolu.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    CONTINUITY: Dost často chodím a nadávám na tu ves, že tu jako nic není, všude dojíždíme, obchod U Veselých je tragicky prázdný. Čili přístup k bio produktům nic moc. Tak jsem si tu udělala takovou soukromou záškodnickou jednotku, s kámoškama a sousedkama si necháváme vozit bio drůbeží maso a králíky od farmáře (sem tam ho "proklepnem" v laboratoři), hovězí a vajíčka máme od místního sedláka, mléko a jogurty nám začali vozit z nedaleké farmy (luxus, jednou týdně mám mléko za vraty), z Prahy pak jednou za čtvrt roku všem vozím z korejského krámu domácí tofu, řasy, sezamový olej a semínko, sojové mléko, těstoviny z bramborového škrobu, kimčchi se tu ujalo taky.
    Mámě jsem se kdysi divila, co blbne, proč tak heká u zalévání skleníku a záhonů, když se dá zelenina koupit. Tak teď u zalévání hekám taky, ale děti jsou jiné, než já, jakmile cestou ze školy otevřou vrátka, vrhnou se na záhon a keře a všechno požerou. Obzvláště synátor má v tomhle můj obdiv, protože se nenechal od konzumace zeleniny odradit ani dost drsnou srážkou s mým obdobím, kdy "jsi to, co jíš" bylo náboženstvím a fanatismus mě přešel až poté, co jsem mu udělala špenát z kopřiv, který jsem ve spěchu neochutnala, naservírovala mu šlichtičku a papej. Jenže ta mrcha zelená nepřestala po převaření pálit.
    Když přežil tohle a dál se na špenát usmíval, odhodlala jsem naši původně parkovou zahradu začít postupně osidlovat borůvkami, kdoulemi, angrešty, prostě rostlinami, co se dají jíst. Nemůžu si vynachválit takový ty vyvýšený záhony, to je paráda.:-) Jinými slovy doma potravinově celkem vyladěno.
    Ve škole a školce ale vaří standardní českou kuchyň. Buchtičky se šodó, párky, rajská s knedlíkem a samozřejmě knedlo vepřo zélo. Dost jsem to řešívala. Jenže - školy a školky, kam by člověk dal děti s tím, že budou dlabat zdravě, tak ty jsou, ale stojí přes dvacet tisíc měsíčně, to jako pardon...Místní škola je typu "dvoutřídka", malinká, ale je spojená i s MŠ, děti jsou v podstatě pořád v jedné budově spolu, spolu chodí ze školy/školky, chodí tam rády, mají je tam rádi, vytvořily si svoje partičky, a tak jsem se velice rychle rozhodla přestat řešit, jestli dostali nějakou příšernost k jídlu, nebo ne. A docela mi to i vyhovuje. Nedávno u nás totiž jedly sousedovic děti, špenát nee, nabídla jsem párek (samozřejmě 96% masa od domácího výrobce) a byla mi zadržena ruka, že děti mají bezlepkovou a bezmasou dietu, přestože nejsou na lepek ani maso alergické. Najednou jsem měla u stolu naloženého jídlem dva hladovce, dřív zvyklé s námi jíst, chechtat a hádat se u stolu, kteří si najednou nemohli dát ani chleba s máslem a bylo mi, jako kdyby s námi nemohli pobýt, neměla jsem, co jim nabídnout.
    A tak jsem si pro sebe udělala závěr, že v tomto směru budu zachovávat určitou "náboženskou toleranci", že doma budem dlabat ty kvalitní, vymazlený (i bezlepkový a bezmléčný) věci a v cizině budem jíst to, co dostanem.
    LYDI
    LYDI --- ---
    co se tyce tech certifikatech,mam pocit, ze to je i dost draha vec, aby si ten producent to mohl dovolit. prej je tohle dobry clanek na tema: The Globalization of Organic Agro-Food Networks (raynolds) ale ja ho zatim necetla...
    KUATO
    KUATO --- ---
    WANAH: imho dneska je takova legracni doba, kdy jak chteji byt vsichni svobodni a nezavisli, aby se mohli kdykoliv sbalit a vyjet do sveta, tak bydleni by melo byt jednoduche a z karavanu ma plno lidi vlhke sny, zatimco tradicni pristup byl - barak se zahradou a sklepem a kulnama, kde se da ulozit hromada vejcajku a drevo a samozrejme hromada potravin na cely rok. je to samozrejme prace kolem a omezeni, ale zase to ma svoje neokecatelne vyhody. jakoze treba nemusim resit, kam ulozim par metraku brambor, mrkve a ze to musi byt v jinem sklepe nez jabka. a ze muzu zavarit ci zamrazit plno ovoce a ovocnych sirupu, mostu a je kam to ulozit... tedy i svoboda a nevazanost "vaze", jen jinym zpusobem :o).
    KUATO
    KUATO --- ---
    WANAH: ale to jiste tam jsou vicenaklady, ktere pripoustim jsem vypustil, protoze jsou pro me tak samozrejme, ze je neresim. i proto to maji mestaci ponekud slozitejsi (a tim mozna i drazsi) nez vesnicani - pac my koupime (kdyz uz nevypestujeme) v sezone za nejlepsi cenu par metraku brambor, jablek.. a mame to kde uskladnit, coz v byte asi pujde obtizne.
    WANAH
    WANAH --- ---
    KUATO: Když postupuješ takhle tak bude nákup nižší, ale pak se ty musíš zabývat přepravou, skladováním, zpracováním. mít připravené náhradní cesty zásobování pro případ výpadku atp. to sou všechno náklady , které je potřeba taky započítat.

    Možná je problém ve slově "připlatit". Na tom , že sehnat kvalitní jídlo vyžaduje víc úsilí se asi shodneme. Pak už záleží na indivuálním přístupu.
    KUATO
    KUATO --- ---
    WANAH: nemyslim si ze nutne. to co platime u kvalitniho zradla navic je velmi casto prirazka u nejakeho zprostredkovatele (muze jich byt i vic) mezi vyrobcem a nami (tedy kupujicim). pokud se nam podari zkontaktovat se primo s vyrobci, muzeme se dostat na ceny velmi zajimave i ve srovnani s produkci "konvencni".
    WANAH
    WANAH --- ---
    KAREN: To ale na věci, že za kvalitní potraviny si musíme připlatit nic nemění. Nebo se pletu?
    KAREN
    KAREN --- ---
    WANAH: nechci mluvit za Conti, ale neni problem kupovat bio ovoce a zeleninu, sezonni a cesky - pripadne ne zrovna s certifikatem bio, ale je mozny si zajistit zdroj, kde se to pestuje za rozumnejch podminek. rajcata nema smysl kupovat v zime, ze... ale uz nejakou dobu potkas na trzich a ve "farmarskejch" obchodech apod. cesky (ja mam teda zkusenost s moravskejma).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam