• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    WANAH
    WANAH --- ---
    KUATO: Když postupuješ takhle tak bude nákup nižší, ale pak se ty musíš zabývat přepravou, skladováním, zpracováním. mít připravené náhradní cesty zásobování pro případ výpadku atp. to sou všechno náklady , které je potřeba taky započítat.

    Možná je problém ve slově "připlatit". Na tom , že sehnat kvalitní jídlo vyžaduje víc úsilí se asi shodneme. Pak už záleží na indivuálním přístupu.
    KUATO
    KUATO --- ---
    WANAH: nemyslim si ze nutne. to co platime u kvalitniho zradla navic je velmi casto prirazka u nejakeho zprostredkovatele (muze jich byt i vic) mezi vyrobcem a nami (tedy kupujicim). pokud se nam podari zkontaktovat se primo s vyrobci, muzeme se dostat na ceny velmi zajimave i ve srovnani s produkci "konvencni".
    WANAH
    WANAH --- ---
    KAREN: To ale na věci, že za kvalitní potraviny si musíme připlatit nic nemění. Nebo se pletu?
    KAREN
    KAREN --- ---
    WANAH: nechci mluvit za Conti, ale neni problem kupovat bio ovoce a zeleninu, sezonni a cesky - pripadne ne zrovna s certifikatem bio, ale je mozny si zajistit zdroj, kde se to pestuje za rozumnejch podminek. rajcata nema smysl kupovat v zime, ze... ale uz nejakou dobu potkas na trzich a ve "farmarskejch" obchodech apod. cesky (ja mam teda zkusenost s moravskejma).
    WANAH
    WANAH --- ---
    CONTINUITY: Pořád mícháš BIO (certifikát) a pojem organické popř. základní surovina. všechny základní suroviny existují i v BIOverzi a ta je z principu dražší než produkty konvenčního zemědělství.
    Čili dáš přednost chemicky ošetřovaným rajčatů (nejen při růstu ale i při skladování) , u kterých se po cestě z itálie několikrát změní teplotní rozdíl před rajčaty zpracovanými ihned na místě sklizně bez chemek, jenom protože je to produkt?
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    JULLIK: mě ta kniha bavila hodně, hlavně to, jakou sílu může mít meditace a cvičení a potvrzení toho, že Cest je mnoho

    TILOPA: díky i za ty další tipy :-)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KUATO: Vždyť jasně, ani by mě nenapadlo tvrdit nebo si myslet, že se člověk těmihle věcmi může živit.
    Je naprosto zřejmé, že jako lovec a sběrač dnes už nepřežije skoro nikdo skoro nikde (i původní etnika v džunglích mají čím dál větší problém kvůli ničení přírody).
    A i když člověk provozuje zemědělství, je opravdová soběstačnost velmi obtížná, o tom jsme se bavili....
    Šlo mi jen o to, že existují i věci, které si můžeme zadarmo utrhnout. Neuživíme se jima, ale může to být zajímavé doplnění a zpestření, je to čerstvé, lokální, a taky to člověka trochu vytrhuje z toho mindsetu "jídlo mají jen v supermarketu" ;-)


    _BENNY: Realita?
    Naprosto reálně biopotraviny každý den kupuju, vím kolik stojí.
    Ano, stojí nominálně více, než běžné potraviny. Ale pokud se držíš hlavně základních surovin, nemusí být výsledná cena jídla vysoká.
    (takové bio sušenky, které jsou opravdu předražené, si prostě nekoupím, nebo jednou za dlouho, nebo se doma něco upeče:)

    Zajímavý výběr produktů, nic z toho nekupuju, takže s tím problém nemám, rajčatový protlak nepotřebuju, když chci rajčata, koupím rajčata :) Křížaly si člověk snadno udělá sám, "hotové" je po celý rok kupovat taky nepotřebuju....
    Rozinky ok, ty někdo hodně dává do kaší.....nasušit ovoce si předpokládám může na podzim taky sám....
    KAREN
    KAREN --- ---
    URZA: mozna jsem to spatne napsala, ale: zminka "maleho" pekare o Aholdu, dal me zarazilo, ze pri rozebirani "aditiva" v ty megapekarne nepadla zminka o "zlepsujici" sojovy mouce, dal si uz nevzpominam... no a ve velky pekarne kvas, co prej je spravne citit po alkoholu, to uz se smeje liga pestitelu kvasku po cely republice;))
    KUATO: jo, mas pravdu, nicmene u nas na malych zahoncich na "opozdene" Vysocine sice spousta listi a nati, ale dobrejch: spenat, mangold, salaty, mizuna, lebeda, kedlubny, redkvicky samo a pocitam, ze za tyden uz budou prvni lusky hrachu. jasne ze k tomu sporadam nejaky to semeno a bilkovinu, ale v tomhle pocasi mi misa salatu a neco malo k tomu vyhovuje. [ok, nejsem manual - az na to datlovani a zahradniceni;)]
    KUATO
    KUATO --- ---
    CONTINUITY: krome brslice a kopriv muzes jeste vyzkouset lebedu, to je taky velmi rozsireny a (na spenat chutny) plevel. do salatu muzes pridavat ptacinec, pampelisky, popenec a jiste ledacos dalsiho, nicmene tyhle veci ac ve svem obdobi dulezite napr. z pohledu vitaminu, jsou bezvyznamne coby zdroj sacharidu a bilkovin, tuku, tedy vzdy jen doplnkovou slozkou potravin. "strategicke" potraviny jsou obilniny, lusteniny, korenova zelenina vc. brambor, maso - vysoce koncentrovane, dobre skladovatelne. bez tech v nasich krajich, kde mas nekdy pulrocni zimu, jsi nahrana. druha dulezita skupina je ovoce, ze ktereho se ale krom jablek (a do vanoc hrusek) musi vsechno konzervovat, pac to nevydrzi, a koreni/byliny/lecivky. ja nepopiram dulezitost vyuzivani sezonniho ovoce a zeleniny, ale clovek musi byt soudny. pri predstave, ze v breznu, kdy jeste smele muze byt po kolena snehu a minus deset se budu zivit tim, ze ze snehu vyhrabu hrst polnicku, najdu v lese na parezu hrst hub a k nim prakem sestrelim vranu (tu mimochodem neni tak snadne zastrelit ani ze vzduchovky :o), je mirne receno usmevna. vzdyt jen muj energeticky vydaj vynalozeny na brodeni se tim snehem by presahoval nekolikanasobne prinos ze ziskaneho jidla. btw. mame skoro polovinu cervna a jedina letosni zelenina, kterou zatim mame je par redkvicek. tchyne ze skleniku dodala neco mrkvi (uz jsou sezrane) a slibila dodat nejaky kvetak. z ovoce nam zatim urostlo par hrsti boruvek, jahod a zacinaji moruse. nejake skore tresne jsme natrhali na stromech co rostou kolem reky a nemaji "majitele", ale chodi tam plno decek, tak se jim to neslusi obrat. nase tresne zacnou byt k jidlu nejdriv za tyden az dva. ale jeste mame nejake lonske jabka, co jsou furt k jidlu.

    shrnuto podtrzeno kdo se chce zivit sberem a lovem ve 21. stoleti, necht tak cini, my ostatni co mame i jine veci na praci, nez cely den shanet jidlo, pouzijme moznosti, ktere mame. navic sberaci by meli byt opatrni, aby jim jednou deti nesebrala socialka, protoze ta ma k hodnoceni podvyzivy a deprivace deti jine parametry nez mnozi "alternativni nadsenci".
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Jinak bych to sem netahal, ale ted mi to prijde relevantni:
    Cena biopotravin je často nadsazená. Deformuje to trh, míní Jurečka | Firmy a trhy | Lidovky.cz
    http://byznys.lidovky.cz/...to-trh-mini-jurecka-pyx-/firmy-trhy.aspx?c=A140603_200327_firmy-trhy_ele
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    takze tu mame obycejne rozinky, 500g za 42,90kc - http://tescoviny.cz/product/detail/2001013256888
    a bio rozinky, 500g za 85kc - http://www.countrylife.cz/rozinky-thomson-500-g-bio-country-life

    taky tu mame obycejny rajcatovy protlak, 190g za 13,50kc - http://nakup.itesco.cz/cs-CZ/ProductDetail/ProductDetail/2001019483509
    a bio rajcatovy protlak, 200g za 49,90kc - http://www.bioobchod.cz/dennree-rajcatovy-protlak-200g-bio/d-78785/

    obycejne krizaly, 150g za 29,90kc - http://nakup.itesco.cz/cs-CZ/ProductDetail/ProductDetail/2001016390947
    a z naseho oblibeneho vitarianskeho LifeFoodu, v bio kvalite, za pratelskych 68kc za 100g - http://eshop.lifefood.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=47_225&products_id=1891

    vsehovsudy dvojnasobny az trojnasobny rozdil v cene. vypada to, ze si tady nekdo neco hodne moc namlouva, ale ta svine realita ne a ne se podvolit.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    A s tím jídlem, co je zadarmo venku, to je taky dobrý upozornění, díky spolubydlícímu jsem se třeba dozvěděla, že z obou rostlin, co samy od sebe o 106 rostou u nás na zahradě, vršlice a kopřiv, je vynikající špenát, zejména ten z kopřiv mi přijde daleko zajímavější, než to, co jsem znala jako špenát celé dětství (ten mraženej ;-D). Samozřejmě, koupenej čerstvej špenát je taky dobrej, objednávala jsem ho z freshbedýnek, ale to už mi přijde až zbytečný, když toho roste všude kolem, že to člověk málem nestíhá sekat ;))

    Další důležitej aspekt mi přijde plánování a určitá osobní disciplína. Pokud si půjdu nakoupit do večerky nebo žabky, protože doma nic nemám a nemyslela jsem na to, zaplatím spoustu peněz, i když bio nebude vůbec nic....;)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    _BENNY:
    Myslím si, že tohle není zcela pravda, přesně jak píše
    LYDI:

    Psala jsem o tom nedávno blog
    Organnic-CZTransformační prostor: Nejlepší a nejlevnější jídlo zároveň ? :)
    http://organnic.blogspot.cz/2014/05/nejlepsi-nejlevnejsi-jidlo-zaroven.html

    Fascinovalo mě, když jsem si před pár lety spočítala, že když si připravím jídlo na bázi obilnin a luštěnin, ze samých biosurovin (obilnina, luštěnina, olej, oříšky, semínka, koření) a spočítám si náklady na jednu porci, jsou úplně směšně nízké, méně než 10 Kč.
    Pokud přihodím nějakou tu bio zeleninu, je to o něco více, ale pořád mnohem méně, než kdybych si koupila chemickou bagetu Crocodile...
    A pokud jdu tedy po úplném luxusu, koupím si kus bio masa a během 10 minut si ho osmažím na pánvi a dám k němu třeba brambory, dostanu se dejme tomu na 90Kč za porci, což je to samé, jako kdybych si objednala v restauraci guláš z velkochovného prasete s omáčkou a knedlíkem z prášku ;-D

    Nejdražší jsou průmyslové produkty všeho druhu, i ty nekvalitní.... platíme za zpracování, distribuci, marketing, například takové pečivo, dáš 20 i více kč za špetku bílé mouky, sůl a pár éček...to samé cukrovinky, pochutiny, konzervy....

    Úplně takovej směšnej příklad, tzv. "instantní ovesná kaše".
    Ovesné vločky jsou instantní přirozeně. Zaleješ horkou vodou, za 5 min můžeš jíst....

    např. "Instantní ovesná kaše" jsou ovesné vločky, do kterých už někdo za tebe přidal cukr a nějaké oříšky a něco. Výsledný produkt stojí tuším asi 10x víc než stejné množství ovesných vloček :) (nevím přesně, nikdy jsem si to nekoupila, jen jsem nad tím žasla:))... Přitom, dát si sám do té misky s vločkama to, co tam chceš, zabere asi 2 min, a zrovna vločky, oříšky atd není problém přinést si ani do práce nebo kamkoli kde je konvice....prostě naprosto zbytečnej předraženej produkt, kde navíc vločky pokazili přidáním bílého cukru a kdovíčeho.

    Nejdražší je koupit si plnej košík kolových nápojů, tatranek a čokoládových tyčinek, hranolků a chipsů, sladkých jogurtů, salámů, konzerv, atd a pod. standardních věcí :). Ve vztahu k výživné hodnotě obsahu košíku (a výrobní ceně potravin v něm) zaplatíš naprosto absurdní částku, kam se hrabe nějaké bio ;-D
    JULLIK
    JULLIK --- ---
    TILOPA: jj knizku o sexualite uz mam.pripravenou ke cteni :-)
    KAI: mandlove nic moc ale ryzove bych mohla :-) diky :-)
    ARCAK
    ARCAK --- ---
    LYDI: Já chtěl hlavně říci, že obchody nejsou jediný zdroj jídla. A ano, zdá se to časově náročné si to jídlo obstarávat. Ale je to radost a cesta v souladu se životem :D
    LYDI
    LYDI --- ---
    tak mi hlavne prijde, ze diskutujete uz o necem uplne jinem - zacateku prece byl, ze kvalitni jidlo je drahy. to je - i s tim, ze se vetsinou da jit do lesa na boruky houby spenat jako jedna moznost - proste neni pravda. my treba byli dumpstrovat a zrejmne to neni moznost pro vetsina spolecnosti, ale pro nas to byl dobry zdroj zeleniny. a je fakt, ze kvalita asi nebyla vzdy stopro ale zeleniny sme meli dost a velmi levne (: ostatne verim, ze treba kdyz clovek jde po farm. trzich pred koncem, neco dostane urcite taky levneji...
    ARCAK
    ARCAK --- ---
    KUATO: Mno ja prece muzu pokracovat, uvadel jsem jen nekolik malo sezonnich plodin :) Jako zenska by na listi asi prezit mohla, par jich znam, ja to fakt nedavam :) Ale ono se da ziskavat i maso. Pokud sam nepestujes, muzes lovit, pro zacatek treba ryby.

    A pokud jde o listopad-kveten, vlastne toho roste porad docela dost. ze zeleniny, hub a tak. vsechno. Na houby je mrtvy tak unor, na zeleninu zadny mesic. Staci trochu zjistovat a nepodlehat iluzi, ze to nejde :D

    V zime se da jist polnicek-kozlicek, uskladnene plodiny (susene ovoce, orechy, brambory), ciruvka fialova,... je toho dost.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Ja jsem minule leto sklidil ve mestech vic ovoce, nez jsem stacil sam sportebovat a to mi nedela problem sezrat kilo za den. Tresne, spendliky, jablka, hrusky, svestky... Netvrdim, ze jsou to potraviny na nicz se da dlohoudobe prezivat, ale hodne ovoce zadarmo skutecne je i ve meste. Vzdycky jsem musel zaplakat nad tim co tam nechavam hnit a pak podruhe zaplakat, kdyz jsem videl lidi kupovat si to v obchodech dovezene buhviodkud. Jinak receno, pokud v lete/na podzim potrebujete ovoce kupovat, neco je spatne.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ARCAK: ja ziju na venkove cely rok a neco k snedku se da venku najit od cervna do rijna. zbytek se bere z uskladneneho. tedy urcite se budu prit, kdyz mi zacne nekdo tvrdit, ze prezije na tresnich, houbach a vode ze studanky. ale mozna jsi genius. driv kdo nemel par hektaru pudy, tak si kdovijak nezil, a to pestoval psenici a brambory a mel nejake sve maso, na listi krom prezvykavcu dlouhodobe jeste nikdo neprezil.
    LYDI
    LYDI --- ---
    ale tak ja si taky myslim, ze pokud clovek chce, tak se naji zdrave relativne jednoduche: spoustu veci je mnohem zdravejsi, kdyz si to clovek pripravi sam. zrejmne musi pak investovat napr cas. ale zakladni potraviny jako vlocky, kroupy, ryze, zelenina atd je pomerne levna treba oproti masu a pak je to jen o tom, si to sam varit, pect atd. a jo.. treba natrhat si venku cerstvy spinat z kopriv, bezova limonada ... kdyz se chce, tak se da podle me spousta... zbydou veci jako presne tofu, tempeh .. ale to se pak da (: ...jasny, je to "jen" podle toho, co ja obvykle jim ...
    ARCAK
    ARCAK --- ---
    _BENNY: Lidi k probouzeni postrkuji slovem, ale to je tak vsechno, co pro ne muzu udelat :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam