• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CONTINUITY: ok. ja jsem tim chtel zase rict, ze chudi lidi (typicky duchodci, co ze svyho mizernyho duchodu zvladaji zaplatit najem, leky, potraviny, neumrit a jeste k tomu nasetrit par stovek vnoucatum) resi i tech 5kc. skoro kazdy den v obchode vidam lidi, kteri kdyz u pokladny zjisti, ze se na zbozi nevztahuje sleva a ze musi doplatit par korun, tak zbozi vraci, protoze na to nemaji. na delniky ze stavby, kteri si koupi 10 rohliku a vlasak za par drobnych, si s nejakym pomerem zivin v porovnani s cenou neprijdes, tihle lidi proste maji priority jinde a nepomuze ani informovanost, pomuze jen zvyseni jejich zivotni urovne. (stale narazim na ten napad, aby junkfoodu bylo v obchodech jen 10% - na to tady nejsou lidi)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    KUATO: Ne, nevím nic o lektvarech a křivulích, ale nelíbí se mi prognóza "otrávím se lektvarem". Nerozumím tomu, vidím v tom "lechtání smrti". Můj soud, jasně, ale i když beru, že každej máme jinej transformátor a možnost svobodný volby, tak mě docela nazdvihává.


    CONTINUITY: Se mi urodily na kompostě.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    EVA_: Co to bylo za superkopřivy, že nepřestaly po převaření pálit ? :) odkud?

    WANAH: Nemíchám ty dvě věci, jsou to dva různé faktory, uvědomuju si rozdíl mezi nima, a hledám prostě podle situace vhodné řešení.

    Pokud vím, předchozí diskuse byla o cenách, a tam jsem psala to, že pokud uvaříš z veganských základních surovin, je možno dosáhnout velmi nízké ceny jídla, i když ty suroviny jsou bio.
    Pokud použiješ hojnost bio živočišných produktů, cena jídla už nízká nebude, ale pořád bude srovnatelná s tou nejobyčejnější průmyslovou stravou v restauraci (a za jídlo v restauraci mnoho z nás těch 80-100Kč klidně dá a považuje to za fér cenu)....a pokud člověk takové jídlo nemusí mít každý den (jako obvykle každý den nejí v restauraci), je to taky finančně únosné.

    Otázku, jestli produkty brát/nebrat a které, bych do toho nezatahovala, to je celej složitej jinej příběh, a nakonec to stejně musí udělat každý hlavně tak, jak to sám cítí.
    a osobní odpověď k těm rajčatům/protlaku:
    Neodmítám produkty nějak z principu, taky nějaké kupuju, pokud jsou kvalitní.
    Chemická rajčata z Itálie si nekoupím skoro nikdy, protože mi jednoduše nechutnají.......takže leda v salátu v restauraci....to zas neřeším:)
    Chápu, že ten protlak může být dobrá přísada do jídla, možná jsi mě právě inspiroval nějaký koupit a začít používat :)) Ale koupit si ho místo čerstvé zeleniny, to mě nějak nenapadne, protože je to prostě něco jiného, k něčemu jinému.... :), nenapadlo by mě to takle srovnávat jako nějaké dvě ekvivalentní možnosti...

    _BENNY:

    Samozřejmě, že všechny biopotraviny včetně surovin JSOU dražší než konvenční potraviny, z mnoha důvodů (dražší produkce, byrokracie okolo bia atd....). Na tom není co řešit a nikdy jsem nic jiného netvrdila.
    Pokud si uvaříš rýži s čočkou nejlevnější z Teska, bude tě stát porce třeba 5 Kč.
    Když to bude z bia, tak třeba 10 :)
    Bio je tedy i tady dražší, co jsem chtěla říct je, že při těchto částkách to naštěstí není potřeba tak moc řešit :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    EVA_: protoze jim malo vlakniny?
    EVA_
    EVA_ --- ---
    KUATO: To minus je ode mě.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Hele a co si myslíte o pěstování hydroponicky? Neříkám, že je ta zelenina nějak super výživná když neviděla ani Zemi a nejspíš ani Slunce, ale dá se to dělat bez ošklivých chemek (nevím, jestli tomu v praxi tak je, rád se nechám poučit).
    KUATO
    KUATO --- ---
    EVA_: hehe, ja uz jsem ve fazi, ze rikam, ze na tech par let, nez umru, ze uz se s tim nebudu tak srat, s tim zradlem. ale je fakt, ze ja mam prorokovano, ze se nedoziju ani 45, pac se driv otravim nejakym lektvarem :o)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    EVA_: Čímž jsem chtěla podotknout především to, že u nás na vsi má jídlo dost sociální aspekt, a že mě osobně po všech peripetiích přijde moc fajn umět tyhle věci kolem jídla žít nějak vybalancovaně ve smyslu ty máš svoji pravdu, já mám svoji, je to ok, někde se najdem, když budem chtít pojíst spolu.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    CONTINUITY: Dost často chodím a nadávám na tu ves, že tu jako nic není, všude dojíždíme, obchod U Veselých je tragicky prázdný. Čili přístup k bio produktům nic moc. Tak jsem si tu udělala takovou soukromou záškodnickou jednotku, s kámoškama a sousedkama si necháváme vozit bio drůbeží maso a králíky od farmáře (sem tam ho "proklepnem" v laboratoři), hovězí a vajíčka máme od místního sedláka, mléko a jogurty nám začali vozit z nedaleké farmy (luxus, jednou týdně mám mléko za vraty), z Prahy pak jednou za čtvrt roku všem vozím z korejského krámu domácí tofu, řasy, sezamový olej a semínko, sojové mléko, těstoviny z bramborového škrobu, kimčchi se tu ujalo taky.
    Mámě jsem se kdysi divila, co blbne, proč tak heká u zalévání skleníku a záhonů, když se dá zelenina koupit. Tak teď u zalévání hekám taky, ale děti jsou jiné, než já, jakmile cestou ze školy otevřou vrátka, vrhnou se na záhon a keře a všechno požerou. Obzvláště synátor má v tomhle můj obdiv, protože se nenechal od konzumace zeleniny odradit ani dost drsnou srážkou s mým obdobím, kdy "jsi to, co jíš" bylo náboženstvím a fanatismus mě přešel až poté, co jsem mu udělala špenát z kopřiv, který jsem ve spěchu neochutnala, naservírovala mu šlichtičku a papej. Jenže ta mrcha zelená nepřestala po převaření pálit.
    Když přežil tohle a dál se na špenát usmíval, odhodlala jsem naši původně parkovou zahradu začít postupně osidlovat borůvkami, kdoulemi, angrešty, prostě rostlinami, co se dají jíst. Nemůžu si vynachválit takový ty vyvýšený záhony, to je paráda.:-) Jinými slovy doma potravinově celkem vyladěno.
    Ve škole a školce ale vaří standardní českou kuchyň. Buchtičky se šodó, párky, rajská s knedlíkem a samozřejmě knedlo vepřo zélo. Dost jsem to řešívala. Jenže - školy a školky, kam by člověk dal děti s tím, že budou dlabat zdravě, tak ty jsou, ale stojí přes dvacet tisíc měsíčně, to jako pardon...Místní škola je typu "dvoutřídka", malinká, ale je spojená i s MŠ, děti jsou v podstatě pořád v jedné budově spolu, spolu chodí ze školy/školky, chodí tam rády, mají je tam rádi, vytvořily si svoje partičky, a tak jsem se velice rychle rozhodla přestat řešit, jestli dostali nějakou příšernost k jídlu, nebo ne. A docela mi to i vyhovuje. Nedávno u nás totiž jedly sousedovic děti, špenát nee, nabídla jsem párek (samozřejmě 96% masa od domácího výrobce) a byla mi zadržena ruka, že děti mají bezlepkovou a bezmasou dietu, přestože nejsou na lepek ani maso alergické. Najednou jsem měla u stolu naloženého jídlem dva hladovce, dřív zvyklé s námi jíst, chechtat a hádat se u stolu, kteří si najednou nemohli dát ani chleba s máslem a bylo mi, jako kdyby s námi nemohli pobýt, neměla jsem, co jim nabídnout.
    A tak jsem si pro sebe udělala závěr, že v tomto směru budu zachovávat určitou "náboženskou toleranci", že doma budem dlabat ty kvalitní, vymazlený (i bezlepkový a bezmléčný) věci a v cizině budem jíst to, co dostanem.
    LYDI
    LYDI --- ---
    co se tyce tech certifikatech,mam pocit, ze to je i dost draha vec, aby si ten producent to mohl dovolit. prej je tohle dobry clanek na tema: The Globalization of Organic Agro-Food Networks (raynolds) ale ja ho zatim necetla...
    KUATO
    KUATO --- ---
    WANAH: imho dneska je takova legracni doba, kdy jak chteji byt vsichni svobodni a nezavisli, aby se mohli kdykoliv sbalit a vyjet do sveta, tak bydleni by melo byt jednoduche a z karavanu ma plno lidi vlhke sny, zatimco tradicni pristup byl - barak se zahradou a sklepem a kulnama, kde se da ulozit hromada vejcajku a drevo a samozrejme hromada potravin na cely rok. je to samozrejme prace kolem a omezeni, ale zase to ma svoje neokecatelne vyhody. jakoze treba nemusim resit, kam ulozim par metraku brambor, mrkve a ze to musi byt v jinem sklepe nez jabka. a ze muzu zavarit ci zamrazit plno ovoce a ovocnych sirupu, mostu a je kam to ulozit... tedy i svoboda a nevazanost "vaze", jen jinym zpusobem :o).
    KUATO
    KUATO --- ---
    WANAH: ale to jiste tam jsou vicenaklady, ktere pripoustim jsem vypustil, protoze jsou pro me tak samozrejme, ze je neresim. i proto to maji mestaci ponekud slozitejsi (a tim mozna i drazsi) nez vesnicani - pac my koupime (kdyz uz nevypestujeme) v sezone za nejlepsi cenu par metraku brambor, jablek.. a mame to kde uskladnit, coz v byte asi pujde obtizne.
    WANAH
    WANAH --- ---
    KUATO: Když postupuješ takhle tak bude nákup nižší, ale pak se ty musíš zabývat přepravou, skladováním, zpracováním. mít připravené náhradní cesty zásobování pro případ výpadku atp. to sou všechno náklady , které je potřeba taky započítat.

    Možná je problém ve slově "připlatit". Na tom , že sehnat kvalitní jídlo vyžaduje víc úsilí se asi shodneme. Pak už záleží na indivuálním přístupu.
    KUATO
    KUATO --- ---
    WANAH: nemyslim si ze nutne. to co platime u kvalitniho zradla navic je velmi casto prirazka u nejakeho zprostredkovatele (muze jich byt i vic) mezi vyrobcem a nami (tedy kupujicim). pokud se nam podari zkontaktovat se primo s vyrobci, muzeme se dostat na ceny velmi zajimave i ve srovnani s produkci "konvencni".
    WANAH
    WANAH --- ---
    KAREN: To ale na věci, že za kvalitní potraviny si musíme připlatit nic nemění. Nebo se pletu?
    KAREN
    KAREN --- ---
    WANAH: nechci mluvit za Conti, ale neni problem kupovat bio ovoce a zeleninu, sezonni a cesky - pripadne ne zrovna s certifikatem bio, ale je mozny si zajistit zdroj, kde se to pestuje za rozumnejch podminek. rajcata nema smysl kupovat v zime, ze... ale uz nejakou dobu potkas na trzich a ve "farmarskejch" obchodech apod. cesky (ja mam teda zkusenost s moravskejma).
    WANAH
    WANAH --- ---
    CONTINUITY: Pořád mícháš BIO (certifikát) a pojem organické popř. základní surovina. všechny základní suroviny existují i v BIOverzi a ta je z principu dražší než produkty konvenčního zemědělství.
    Čili dáš přednost chemicky ošetřovaným rajčatů (nejen při růstu ale i při skladování) , u kterých se po cestě z itálie několikrát změní teplotní rozdíl před rajčaty zpracovanými ihned na místě sklizně bez chemek, jenom protože je to produkt?
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    JULLIK: mě ta kniha bavila hodně, hlavně to, jakou sílu může mít meditace a cvičení a potvrzení toho, že Cest je mnoho

    TILOPA: díky i za ty další tipy :-)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KUATO: Vždyť jasně, ani by mě nenapadlo tvrdit nebo si myslet, že se člověk těmihle věcmi může živit.
    Je naprosto zřejmé, že jako lovec a sběrač dnes už nepřežije skoro nikdo skoro nikde (i původní etnika v džunglích mají čím dál větší problém kvůli ničení přírody).
    A i když člověk provozuje zemědělství, je opravdová soběstačnost velmi obtížná, o tom jsme se bavili....
    Šlo mi jen o to, že existují i věci, které si můžeme zadarmo utrhnout. Neuživíme se jima, ale může to být zajímavé doplnění a zpestření, je to čerstvé, lokální, a taky to člověka trochu vytrhuje z toho mindsetu "jídlo mají jen v supermarketu" ;-)


    _BENNY: Realita?
    Naprosto reálně biopotraviny každý den kupuju, vím kolik stojí.
    Ano, stojí nominálně více, než běžné potraviny. Ale pokud se držíš hlavně základních surovin, nemusí být výsledná cena jídla vysoká.
    (takové bio sušenky, které jsou opravdu předražené, si prostě nekoupím, nebo jednou za dlouho, nebo se doma něco upeče:)

    Zajímavý výběr produktů, nic z toho nekupuju, takže s tím problém nemám, rajčatový protlak nepotřebuju, když chci rajčata, koupím rajčata :) Křížaly si člověk snadno udělá sám, "hotové" je po celý rok kupovat taky nepotřebuju....
    Rozinky ok, ty někdo hodně dává do kaší.....nasušit ovoce si předpokládám může na podzim taky sám....
    KAREN
    KAREN --- ---
    URZA: mozna jsem to spatne napsala, ale: zminka "maleho" pekare o Aholdu, dal me zarazilo, ze pri rozebirani "aditiva" v ty megapekarne nepadla zminka o "zlepsujici" sojovy mouce, dal si uz nevzpominam... no a ve velky pekarne kvas, co prej je spravne citit po alkoholu, to uz se smeje liga pestitelu kvasku po cely republice;))
    KUATO: jo, mas pravdu, nicmene u nas na malych zahoncich na "opozdene" Vysocine sice spousta listi a nati, ale dobrejch: spenat, mangold, salaty, mizuna, lebeda, kedlubny, redkvicky samo a pocitam, ze za tyden uz budou prvni lusky hrachu. jasne ze k tomu sporadam nejaky to semeno a bilkovinu, ale v tomhle pocasi mi misa salatu a neco malo k tomu vyhovuje. [ok, nejsem manual - az na to datlovani a zahradniceni;)]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam