_BENNY:
Myslím si, že tohle není zcela pravda, přesně jak píše
LYDI:
Psala jsem o tom nedávno blog
Organnic-CZTransformační prostor: Nejlepší a nejlevnější jídlo zároveň ? :)
http://organnic.blogspot.cz/2014/05/nejlepsi-nejlevnejsi-jidlo-zaroven.html
Fascinovalo mě, když jsem si před pár lety spočítala, že když si připravím jídlo na bázi obilnin a luštěnin, ze samých biosurovin (obilnina, luštěnina, olej, oříšky, semínka, koření) a spočítám si náklady na jednu porci, jsou úplně směšně nízké, méně než 10 Kč.
Pokud přihodím nějakou tu bio zeleninu, je to o něco více, ale pořád mnohem méně, než kdybych si koupila chemickou bagetu Crocodile...
A pokud jdu tedy po úplném luxusu, koupím si kus bio masa a během 10 minut si ho osmažím na pánvi a dám k němu třeba brambory, dostanu se dejme tomu na 90Kč za porci, což je to samé, jako kdybych si objednala v restauraci guláš z velkochovného prasete s omáčkou a knedlíkem z prášku ;-D
Nejdražší jsou průmyslové produkty všeho druhu, i ty nekvalitní.... platíme za zpracování, distribuci, marketing, například takové pečivo, dáš 20 i více kč za špetku bílé mouky, sůl a pár éček...to samé cukrovinky, pochutiny, konzervy....
Úplně takovej směšnej příklad, tzv. "instantní ovesná kaše".
Ovesné vločky jsou instantní přirozeně. Zaleješ horkou vodou, za 5 min můžeš jíst....
např. "Instantní ovesná kaše" jsou ovesné vločky, do kterých už někdo za tebe přidal cukr a nějaké oříšky a něco. Výsledný produkt stojí tuším asi 10x víc než stejné množství ovesných vloček :) (nevím přesně, nikdy jsem si to nekoupila, jen jsem nad tím žasla:))... Přitom, dát si sám do té misky s vločkama to, co tam chceš, zabere asi 2 min, a zrovna vločky, oříšky atd není problém přinést si ani do práce nebo kamkoli kde je konvice....prostě naprosto zbytečnej předraženej produkt, kde navíc vločky pokazili přidáním bílého cukru a kdovíčeho.
Nejdražší je koupit si plnej košík kolových nápojů, tatranek a čokoládových tyčinek, hranolků a chipsů, sladkých jogurtů, salámů, konzerv, atd a pod. standardních věcí :). Ve vztahu k výživné hodnotě obsahu košíku (a výrobní ceně potravin v něm) zaplatíš naprosto absurdní částku, kam se hrabe nějaké bio ;-D