• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    EVA_
    EVA_ --- ---
    KUATO: Ne, nevím nic o lektvarech a křivulích, ale nelíbí se mi prognóza "otrávím se lektvarem". Nerozumím tomu, vidím v tom "lechtání smrti". Můj soud, jasně, ale i když beru, že každej máme jinej transformátor a možnost svobodný volby, tak mě docela nazdvihává.


    CONTINUITY: Se mi urodily na kompostě.
    KUATO
    KUATO --- ---
    EVA_: protoze jim malo vlakniny?
    EVA_
    EVA_ --- ---
    KUATO: To minus je ode mě.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Hele a co si myslíte o pěstování hydroponicky? Neříkám, že je ta zelenina nějak super výživná když neviděla ani Zemi a nejspíš ani Slunce, ale dá se to dělat bez ošklivých chemek (nevím, jestli tomu v praxi tak je, rád se nechám poučit).
    KUATO
    KUATO --- ---
    EVA_: hehe, ja uz jsem ve fazi, ze rikam, ze na tech par let, nez umru, ze uz se s tim nebudu tak srat, s tim zradlem. ale je fakt, ze ja mam prorokovano, ze se nedoziju ani 45, pac se driv otravim nejakym lektvarem :o)
    EVA_
    EVA_ --- ---
    EVA_: Čímž jsem chtěla podotknout především to, že u nás na vsi má jídlo dost sociální aspekt, a že mě osobně po všech peripetiích přijde moc fajn umět tyhle věci kolem jídla žít nějak vybalancovaně ve smyslu ty máš svoji pravdu, já mám svoji, je to ok, někde se najdem, když budem chtít pojíst spolu.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    CONTINUITY: Dost často chodím a nadávám na tu ves, že tu jako nic není, všude dojíždíme, obchod U Veselých je tragicky prázdný. Čili přístup k bio produktům nic moc. Tak jsem si tu udělala takovou soukromou záškodnickou jednotku, s kámoškama a sousedkama si necháváme vozit bio drůbeží maso a králíky od farmáře (sem tam ho "proklepnem" v laboratoři), hovězí a vajíčka máme od místního sedláka, mléko a jogurty nám začali vozit z nedaleké farmy (luxus, jednou týdně mám mléko za vraty), z Prahy pak jednou za čtvrt roku všem vozím z korejského krámu domácí tofu, řasy, sezamový olej a semínko, sojové mléko, těstoviny z bramborového škrobu, kimčchi se tu ujalo taky.
    Mámě jsem se kdysi divila, co blbne, proč tak heká u zalévání skleníku a záhonů, když se dá zelenina koupit. Tak teď u zalévání hekám taky, ale děti jsou jiné, než já, jakmile cestou ze školy otevřou vrátka, vrhnou se na záhon a keře a všechno požerou. Obzvláště synátor má v tomhle můj obdiv, protože se nenechal od konzumace zeleniny odradit ani dost drsnou srážkou s mým obdobím, kdy "jsi to, co jíš" bylo náboženstvím a fanatismus mě přešel až poté, co jsem mu udělala špenát z kopřiv, který jsem ve spěchu neochutnala, naservírovala mu šlichtičku a papej. Jenže ta mrcha zelená nepřestala po převaření pálit.
    Když přežil tohle a dál se na špenát usmíval, odhodlala jsem naši původně parkovou zahradu začít postupně osidlovat borůvkami, kdoulemi, angrešty, prostě rostlinami, co se dají jíst. Nemůžu si vynachválit takový ty vyvýšený záhony, to je paráda.:-) Jinými slovy doma potravinově celkem vyladěno.
    Ve škole a školce ale vaří standardní českou kuchyň. Buchtičky se šodó, párky, rajská s knedlíkem a samozřejmě knedlo vepřo zélo. Dost jsem to řešívala. Jenže - školy a školky, kam by člověk dal děti s tím, že budou dlabat zdravě, tak ty jsou, ale stojí přes dvacet tisíc měsíčně, to jako pardon...Místní škola je typu "dvoutřídka", malinká, ale je spojená i s MŠ, děti jsou v podstatě pořád v jedné budově spolu, spolu chodí ze školy/školky, chodí tam rády, mají je tam rádi, vytvořily si svoje partičky, a tak jsem se velice rychle rozhodla přestat řešit, jestli dostali nějakou příšernost k jídlu, nebo ne. A docela mi to i vyhovuje. Nedávno u nás totiž jedly sousedovic děti, špenát nee, nabídla jsem párek (samozřejmě 96% masa od domácího výrobce) a byla mi zadržena ruka, že děti mají bezlepkovou a bezmasou dietu, přestože nejsou na lepek ani maso alergické. Najednou jsem měla u stolu naloženého jídlem dva hladovce, dřív zvyklé s námi jíst, chechtat a hádat se u stolu, kteří si najednou nemohli dát ani chleba s máslem a bylo mi, jako kdyby s námi nemohli pobýt, neměla jsem, co jim nabídnout.
    A tak jsem si pro sebe udělala závěr, že v tomto směru budu zachovávat určitou "náboženskou toleranci", že doma budem dlabat ty kvalitní, vymazlený (i bezlepkový a bezmléčný) věci a v cizině budem jíst to, co dostanem.
    LYDI
    LYDI --- ---
    co se tyce tech certifikatech,mam pocit, ze to je i dost draha vec, aby si ten producent to mohl dovolit. prej je tohle dobry clanek na tema: The Globalization of Organic Agro-Food Networks (raynolds) ale ja ho zatim necetla...
    KUATO
    KUATO --- ---
    WANAH: imho dneska je takova legracni doba, kdy jak chteji byt vsichni svobodni a nezavisli, aby se mohli kdykoliv sbalit a vyjet do sveta, tak bydleni by melo byt jednoduche a z karavanu ma plno lidi vlhke sny, zatimco tradicni pristup byl - barak se zahradou a sklepem a kulnama, kde se da ulozit hromada vejcajku a drevo a samozrejme hromada potravin na cely rok. je to samozrejme prace kolem a omezeni, ale zase to ma svoje neokecatelne vyhody. jakoze treba nemusim resit, kam ulozim par metraku brambor, mrkve a ze to musi byt v jinem sklepe nez jabka. a ze muzu zavarit ci zamrazit plno ovoce a ovocnych sirupu, mostu a je kam to ulozit... tedy i svoboda a nevazanost "vaze", jen jinym zpusobem :o).
    KUATO
    KUATO --- ---
    WANAH: ale to jiste tam jsou vicenaklady, ktere pripoustim jsem vypustil, protoze jsou pro me tak samozrejme, ze je neresim. i proto to maji mestaci ponekud slozitejsi (a tim mozna i drazsi) nez vesnicani - pac my koupime (kdyz uz nevypestujeme) v sezone za nejlepsi cenu par metraku brambor, jablek.. a mame to kde uskladnit, coz v byte asi pujde obtizne.
    WANAH
    WANAH --- ---
    KUATO: Když postupuješ takhle tak bude nákup nižší, ale pak se ty musíš zabývat přepravou, skladováním, zpracováním. mít připravené náhradní cesty zásobování pro případ výpadku atp. to sou všechno náklady , které je potřeba taky započítat.

    Možná je problém ve slově "připlatit". Na tom , že sehnat kvalitní jídlo vyžaduje víc úsilí se asi shodneme. Pak už záleží na indivuálním přístupu.
    KUATO
    KUATO --- ---
    WANAH: nemyslim si ze nutne. to co platime u kvalitniho zradla navic je velmi casto prirazka u nejakeho zprostredkovatele (muze jich byt i vic) mezi vyrobcem a nami (tedy kupujicim). pokud se nam podari zkontaktovat se primo s vyrobci, muzeme se dostat na ceny velmi zajimave i ve srovnani s produkci "konvencni".
    WANAH
    WANAH --- ---
    KAREN: To ale na věci, že za kvalitní potraviny si musíme připlatit nic nemění. Nebo se pletu?
    KAREN
    KAREN --- ---
    WANAH: nechci mluvit za Conti, ale neni problem kupovat bio ovoce a zeleninu, sezonni a cesky - pripadne ne zrovna s certifikatem bio, ale je mozny si zajistit zdroj, kde se to pestuje za rozumnejch podminek. rajcata nema smysl kupovat v zime, ze... ale uz nejakou dobu potkas na trzich a ve "farmarskejch" obchodech apod. cesky (ja mam teda zkusenost s moravskejma).
    WANAH
    WANAH --- ---
    CONTINUITY: Pořád mícháš BIO (certifikát) a pojem organické popř. základní surovina. všechny základní suroviny existují i v BIOverzi a ta je z principu dražší než produkty konvenčního zemědělství.
    Čili dáš přednost chemicky ošetřovaným rajčatů (nejen při růstu ale i při skladování) , u kterých se po cestě z itálie několikrát změní teplotní rozdíl před rajčaty zpracovanými ihned na místě sklizně bez chemek, jenom protože je to produkt?
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    JULLIK: mě ta kniha bavila hodně, hlavně to, jakou sílu může mít meditace a cvičení a potvrzení toho, že Cest je mnoho

    TILOPA: díky i za ty další tipy :-)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KUATO: Vždyť jasně, ani by mě nenapadlo tvrdit nebo si myslet, že se člověk těmihle věcmi může živit.
    Je naprosto zřejmé, že jako lovec a sběrač dnes už nepřežije skoro nikdo skoro nikde (i původní etnika v džunglích mají čím dál větší problém kvůli ničení přírody).
    A i když člověk provozuje zemědělství, je opravdová soběstačnost velmi obtížná, o tom jsme se bavili....
    Šlo mi jen o to, že existují i věci, které si můžeme zadarmo utrhnout. Neuživíme se jima, ale může to být zajímavé doplnění a zpestření, je to čerstvé, lokální, a taky to člověka trochu vytrhuje z toho mindsetu "jídlo mají jen v supermarketu" ;-)


    _BENNY: Realita?
    Naprosto reálně biopotraviny každý den kupuju, vím kolik stojí.
    Ano, stojí nominálně více, než běžné potraviny. Ale pokud se držíš hlavně základních surovin, nemusí být výsledná cena jídla vysoká.
    (takové bio sušenky, které jsou opravdu předražené, si prostě nekoupím, nebo jednou za dlouho, nebo se doma něco upeče:)

    Zajímavý výběr produktů, nic z toho nekupuju, takže s tím problém nemám, rajčatový protlak nepotřebuju, když chci rajčata, koupím rajčata :) Křížaly si člověk snadno udělá sám, "hotové" je po celý rok kupovat taky nepotřebuju....
    Rozinky ok, ty někdo hodně dává do kaší.....nasušit ovoce si předpokládám může na podzim taky sám....
    KAREN
    KAREN --- ---
    URZA: mozna jsem to spatne napsala, ale: zminka "maleho" pekare o Aholdu, dal me zarazilo, ze pri rozebirani "aditiva" v ty megapekarne nepadla zminka o "zlepsujici" sojovy mouce, dal si uz nevzpominam... no a ve velky pekarne kvas, co prej je spravne citit po alkoholu, to uz se smeje liga pestitelu kvasku po cely republice;))
    KUATO: jo, mas pravdu, nicmene u nas na malych zahoncich na "opozdene" Vysocine sice spousta listi a nati, ale dobrejch: spenat, mangold, salaty, mizuna, lebeda, kedlubny, redkvicky samo a pocitam, ze za tyden uz budou prvni lusky hrachu. jasne ze k tomu sporadam nejaky to semeno a bilkovinu, ale v tomhle pocasi mi misa salatu a neco malo k tomu vyhovuje. [ok, nejsem manual - az na to datlovani a zahradniceni;)]
    KUATO
    KUATO --- ---
    CONTINUITY: krome brslice a kopriv muzes jeste vyzkouset lebedu, to je taky velmi rozsireny a (na spenat chutny) plevel. do salatu muzes pridavat ptacinec, pampelisky, popenec a jiste ledacos dalsiho, nicmene tyhle veci ac ve svem obdobi dulezite napr. z pohledu vitaminu, jsou bezvyznamne coby zdroj sacharidu a bilkovin, tuku, tedy vzdy jen doplnkovou slozkou potravin. "strategicke" potraviny jsou obilniny, lusteniny, korenova zelenina vc. brambor, maso - vysoce koncentrovane, dobre skladovatelne. bez tech v nasich krajich, kde mas nekdy pulrocni zimu, jsi nahrana. druha dulezita skupina je ovoce, ze ktereho se ale krom jablek (a do vanoc hrusek) musi vsechno konzervovat, pac to nevydrzi, a koreni/byliny/lecivky. ja nepopiram dulezitost vyuzivani sezonniho ovoce a zeleniny, ale clovek musi byt soudny. pri predstave, ze v breznu, kdy jeste smele muze byt po kolena snehu a minus deset se budu zivit tim, ze ze snehu vyhrabu hrst polnicku, najdu v lese na parezu hrst hub a k nim prakem sestrelim vranu (tu mimochodem neni tak snadne zastrelit ani ze vzduchovky :o), je mirne receno usmevna. vzdyt jen muj energeticky vydaj vynalozeny na brodeni se tim snehem by presahoval nekolikanasobne prinos ze ziskaneho jidla. btw. mame skoro polovinu cervna a jedina letosni zelenina, kterou zatim mame je par redkvicek. tchyne ze skleniku dodala neco mrkvi (uz jsou sezrane) a slibila dodat nejaky kvetak. z ovoce nam zatim urostlo par hrsti boruvek, jahod a zacinaji moruse. nejake skore tresne jsme natrhali na stromech co rostou kolem reky a nemaji "majitele", ale chodi tam plno decek, tak se jim to neslusi obrat. nase tresne zacnou byt k jidlu nejdriv za tyden az dva. ale jeste mame nejake lonske jabka, co jsou furt k jidlu.

    shrnuto podtrzeno kdo se chce zivit sberem a lovem ve 21. stoleti, necht tak cini, my ostatni co mame i jine veci na praci, nez cely den shanet jidlo, pouzijme moznosti, ktere mame. navic sberaci by meli byt opatrni, aby jim jednou deti nesebrala socialka, protoze ta ma k hodnoceni podvyzivy a deprivace deti jine parametry nez mnozi "alternativni nadsenci".
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Jinak bych to sem netahal, ale ted mi to prijde relevantni:
    Cena biopotravin je často nadsazená. Deformuje to trh, míní Jurečka | Firmy a trhy | Lidovky.cz
    http://byznys.lidovky.cz/...to-trh-mini-jurecka-pyx-/firmy-trhy.aspx?c=A140603_200327_firmy-trhy_ele
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    takze tu mame obycejne rozinky, 500g za 42,90kc - http://tescoviny.cz/product/detail/2001013256888
    a bio rozinky, 500g za 85kc - http://www.countrylife.cz/rozinky-thomson-500-g-bio-country-life

    taky tu mame obycejny rajcatovy protlak, 190g za 13,50kc - http://nakup.itesco.cz/cs-CZ/ProductDetail/ProductDetail/2001019483509
    a bio rajcatovy protlak, 200g za 49,90kc - http://www.bioobchod.cz/dennree-rajcatovy-protlak-200g-bio/d-78785/

    obycejne krizaly, 150g za 29,90kc - http://nakup.itesco.cz/cs-CZ/ProductDetail/ProductDetail/2001016390947
    a z naseho oblibeneho vitarianskeho LifeFoodu, v bio kvalite, za pratelskych 68kc za 100g - http://eshop.lifefood.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=47_225&products_id=1891

    vsehovsudy dvojnasobny az trojnasobny rozdil v cene. vypada to, ze si tady nekdo neco hodne moc namlouva, ale ta svine realita ne a ne se podvolit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam