• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    KUATO
    KUATO --- ---
    FRUTAA1: vypada to skvele, diky za tip. mam darek pro syna k narozeninam. a vlastne i pro sebe :o).
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    Narazila jsem na krásnou "dětskou" knížku - jmenuje se Jako v zrcadle, jen v hádance - je o holčičce, co umírá na rakovinu... Ilustroval ji velmi jemně Oldřich Jelen a je od Josteina Gaardera - ten napsal celkem známý Sofiin svět, ale i další dětské knihy inspirující k zamyšlení. Více info třeba zde: http://www.knihozrout.cz/recenze/nejvetsi-hadanka. Neodolala jsem...
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    lets do it!
    Non-profit production of MDMA and psychedelics | Indiegogo
    https://www.indiegogo.com/projects/non-profit-production-of-mdma-and-psychedelics
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    zkoušeli jste už někdo floating tank? nějaké místo k doporučení? (trochu mimo, ale zajímalo by mě to)
    ABC News Reporter Has Strange Experience While In A Sensory Deprivation Float Tank
    http://soulspottv.com/blog/abc-news-reporter-trip-while-in-a-sensory-deprivation-float-tank/
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SCHWEPZ: urcitou nadeji snad muze byt, ze pripadneho kolapsu globalni civilizace si ti nejchudsi ani nevsimnou :)
    http://www.rtcc.org/2012/04/24/over-consumption-must-be-tackled-to-ensure-sustainable-development/
    Currently, around 20% of the world’s population account for around 80% of consumption of global resources, and the world is consuming 50% more than is environmentally sustainable.

    a nejlepsi duvod ospravedlnujici snahu nas 20% udrzet stavajici technologickou uroven by byla snaha o zlepseni zivotnich podminek tech zbyvajicich 80%, protoze nase zasahy do zivotniho prostredi je stale vic ovlivnuji a zenou k ostnatym dratum na nasich hranicich a nakonec se pres ne dostanou a ukazou nam co se cestou naucili. muzem tomu rikat karma nebo zpetna vazba v komplexnim systemu, ale proste to tak funguje.
    http://www.scientificamerican.com/article/climate-change-hastened-the-syrian-war/

    tohle je pomerne znepokojivy experiment na mysich, ktery ukazuje dalsi vyvoj lidsva, pokud se nam nepodari vyhrabat na dalsi evolucni pricku dostatecne rychle:
    http://www.physicsoflife.pl/dict/calhoun%27s_experiment.html

    tohle je zatim nejlepsi framework pro praci s tematem udrzitelneho vyvoje jaky jsem zatim videl
    http://www.naturalstep.org/

    tohle je predmet Svedske univerzity, ktery muzete jako obcani EU dalkove studovat zadarmo, ktery s tim Natural Step pracuje a na dalsi rok jsou snad prave otevrene prihlasky. ja to mam zapsane prave ted a muzu to jenom doporucit :)
    http://www.bth.se/site/sustainability.nsf/pages/mi2407_distance

    a tady se pise o tom jak by snad korporace mohly prestat ten problem zhorsovat a naopak prispet k jeho reseni. je nadejne ze se o tom zacina mluvit i v komunite fanatiku nekonecneho rustu.
    http://www.salterbaxter.com/directions-report-2014/

    dulezity je tenhle obrazek
    http://www.naturalstep.org/en/5-levels
    1-system je dany prirodnimi zakony
    2-dlouhodobe preziti se zda jako celkem rozumna a skromna definice uspechu
    3-strategie je to co si musime ujasnit
    4-konkretni kroky uz si kazdy dovodi sam, nikdy nebude efektivne fungovat zadne centralni rizeni
    5-vhodne nastroje snad vcas budou, jejich vyvoj se snazim trosku popohnat :)
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    z aktuálního dění si dovolím

    Očkovací povinnost je proti ústavě
    http://archiv.ihned.cz/c1-63627740-ockovaci-povinnost-je-proti-ustave
    URZA
    URZA --- ---
    Hmm zajimavá diskuze ta předchozí o vývoji civilizace a možných krizích a apoklypsách.

    Dík za odkazy na Tamaru a na knihy "Něco se muselo stát" a "Tři svíce za budoucnost".... knihy zařazuju na to.read list a Tamaru na "interesting, check them sometime" list :)

    Předpokládám že J. Diamonda znáte že? jestli ne, tak doporučuji:

    Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies
    - https://en.wikipedia.org/wiki/Guns,_Germs,_and_Steel

    Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed
    https://en.wikipedia.org/wiki/Collapse:_How_Societies_Choose_to_Fail_or_Succeed

    A fakt hodně doporučuju všem dát si tady tento kurz
    https://www.coursera.org/course/humankind

    případně to má autor ve formě knihy dokonce přeložení do češtiny

    https://www.kosmas.cz/knihy/189104/sapiens/

    A z dlouhodobého hlediska je i zajímavá

    http://www.amazon.com/Time-Travel-Einsteins-Universe-Possibilities/dp/0618257357

    kter autor mimojiné zdůvodňuje v jedné kapitole, proč si myslí že máme pár století na to abychom dokázali osídlit jiné planety pokud chceme přežít...



    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KUATO: zahada je ten Leo Babauta - nadelal jmeni na webech o minimalismu, zenhabits, jak vsechno vyhazet atd. A pritom ma sest deti. Jak resi to, ze decka chteji zkusit vsechno na svete a fakt nevidi vyhodu v tom mit jednu pastelku a sedet doma.

    No mozna projekt deti resi ta jeho zena Eva, asi
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    KUATO: jojo, s tříletou zatím takhle stačilo, pobírá to zatím celkem dobře - sice občas hlásí, že máme vyhodit něco, co už se jí nelíbí, a koupit něco jinýho, ale nechá si vysvětlit, že takhle se to dělat nedá :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    KERRAY: a nejlepsi je, ze jim musis doprat i zkusenost, kdy se koupi kravina - a nejlip za svoje - "vidis vole? cely den jsi musel sbirat boruvky jak negr, jeste jsi to musel odnest tri kilaky na hrbete k aute, aby sis vydelal to petikilo a ted jsi to utratil za hlupotu. budiz ti to ponaucenim, ze se prachy utraceji mnohem lehceji nez vydelavaji.." :o)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    FRUTAA1: "tohle my neděláme", "tohle my nekupujeme" - "plooč?" - "protože nejde koupit všechno, nechceme mít doma spoustu krámů a vybíráme si věci, které stojí za to kupovat" (například :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    OXYMORON: askeze bych to nenazýval, ve srovnání s dobrými 3/5 lidstva si pořád žiju jak prasátko v žitě, nebo veverka v oříškovém ráji :-) Ale pravda je, že mě to těší a ukázalo se to jako praktické. Zříct se zcela světských zájmů, to není má cesta, možná až na stará kolena.

    Někde jsem četl, jak to měli v číně ještě před sto lety třeba: takový otec od rodiny ctil zásady konfucianismus, makal, živil rodinu, šatil a krmil děti. Nu a pak když dosáhl určitého věku, tak se často vrhal na stáří na taosimus, odvraceli se od světských povinností, neb syn převzal hospodářství. Pěstovat cestu Lao-C a "zřeknutí se světa", ale až na stará kolena, kdy děti převezmou roli živitele. Zajímavý model. Ten je samozřejmě teď rozbitý - prvně to podělal Mao a teď kapitalismus řízený komunistickou stranou. Čínské soudy mají z loňského roku zajímavý precedent, kdy donutili jednu rodinu postarat se o své staré (vyživovací povinnost)*

    Knihu neznám, mrknu na to. Skvělá příležitost ke zbavení se věcí je stěhování, to mi jednou hodně pomohlo, pěkně jsem to zredukoval. Až na knihy tedy, mám dvě velké knihovny a rád se k některým vracím. Nebo některé kaktusy mám roky a možná mě+ dokonce přežijou ,-)

    *
    Snahy čínské vlády o přetvoření země do regulérní světové velmoci si pomalu začínají vybírat svůj daň. Orientace na kariéru, vysokou produkci a co nejvyšší výdělek totiž odnášejí staří lidé, o které se ambiciózní potomci odmítají starat. Kdysi tradiční pevné rodinné vazby tak jsou zřejmě nadobro pryč.
    Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/...-a-pece-deti-o-rodice-0s3-/zahranicni.aspx?c=A130919_142029_zahranicni_ert
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    SCHWEPZ: Naprosto ti rozumím, dobrovolná askeze má jistě své kouzlo :-) - podmínka chudoby, jako předpokladu spokojeného života, se vine jako červená nit téměř všemi náboženstvími ...
    Nutno podotknout že většina lidí na této zemi žije v chudobě zcela nedobrovolně a nic pozitivního jim to nepřináší - pokud hlad, nedostupnost zdravotní péče, nedobré hygienické podmínky v jejich obydlích atd. nebudeme považovat za extra bonus :-)

    Ale ty zmiňuješ dobrovolnou askezi - tedy upíráni si něčeho co by sis mohl dovolit, ale nepovažuješ to pro svůj život za nezbytné - což je určitě správné - čím více věcí máš, o to víc starostí s nimi, dobrovolná askeze na rozdíl od té nedobrovolné osvobozuje a učí lépe rozpoznávat to podstatné od toho nepodstatného.

    Nevím zda znáš knihu od Leo Babauty Thriving on less, ta mne oslovila - můj problém je totiž spíše to, že ulpívám na věcech které jsem nashromáždil a je velmi těžké se jich zbavit i když je dávno nepotřebuju :-(
    KUATO
    KUATO --- ---
    KUATO: navic jak jsi pod casovym tlakem, tak kolikrat si neco koupis uz hotoveho, misto aby sis to za levneji udelal sam, protoze se to vsecko stihat, takze nez se honit jak ocas.. takze pak paradoxne dochazi k podivnym volbam - vypestuju si ty tri pytle brambor, co na rok potrebuju sam, nebo si je koupim tamhle od mistniho sedlaka, kdyz vim, ze me to prijde trikrat draz a bude me to stat x puldnu casu.. protoze za usetreny cas a prachy muzu koupit luk a slusny terc a muzu s deckama stravit peknych par hezkych chvil na ktere by v pripade, ze bych okopaval ty brambory nemusel zbyt cas..

    FRUTAA1: souhlas :o)
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    KUATO: ty výlety věřím, ale těch věcí, co vidím u kámošek s dětma, se pokusím co nejvíc vyvarovat nebo vyšmelit :-). děsí mě ty šílené akce různých obchodů, kdy se nakupuje, abys dostal něco a je toho velká série. už mám připravenou větu: "na to nemáme penízky". a to, co bude stranou někde projedeme po výletech!
    KUATO
    KUATO --- ---
    INK_FLO: zasadne se tohle zmeni s prichodem deti. neumis si predstavit jak. nejde jen o to, ze decka nemuzou chodit jako smudly, aby ti je nesebrala socialka, ale snazis se jim doprat, beres je na vylety, kam bys treba sam nejel, protoze uz jsi tam kdysi byl, ale vis, ze te to kdysi zaujalo, oslovilo, sam vlastne predem nevis, co by je zajimalo, takze zkousis nabizet ruzne moznosti a pozorujes, co je zaujme, a v tom je pak podporujes. paradoxne tohle je casove i financne mnohem narocnejsi zpusob, nez jim koupit pocitac a nechat je na nem cely den mastit hry..
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    OXYMORON: však vo tom mluvím :-) Každý má nějaké záliby, koníčky, tíhnutí a je to pro něj třeba "zásadní a nezbytné" a nutně to nemusí být třeba drogy ,-)

    Ale abych zvážněl: držím tzv. dobrovolnou skromnost, těší mě to a má to koneckonců i praktické dopady (krom toho, že z výplaty ušetřím kupu peněz) - když si pak jednou za kvartál "něco pořídím", tak z toho mám dost velkou radost, která vydrží :-)

    Protože "směrem nahoru" si člověk zvykne rychle, s jídlem roste i chuť a i hedonismus nakonec zevšední. Kdybyste každý den snídali kaviár a šampaňské, tak krom toho, že byste se asi brzo posrali, tak byste možná toužili po prostém jídle, třeba brambory na loupačku s máslem :-)

    Dobrovolná skromnost - Přítomnost.cz
    http://www.pritomnost.cz/cz/ekonomika/36-dobrovolna-skromnost
    Pestří a zelení. Kapitoly o dobrovolné skromnosti - Hana Librová | Databáze knih
    http://www.databazeknih.cz/knihy/pestri-a-zeleni-kapitoly-o-dobrovolne-skromnosti-64460
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    INK_FLO: no jasne, ale k tomu mas jeste jidlo, salinkarty, neco propijes... nerikam ze zivotni naklady nejdou srazit na minimum, jdou. sveho casu jsem na civilce pobiral 4 tisice mesicne se zakazem jakehokoliv vedlejsiho prijmu a taky jsem prezil. chci tim rict, ze 20kkc mesicne neni zadny hogofogo nadstandard, ktery ti budou sousedi zavidet. ani nahodou.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    _BENNY: ad 12 tis. za podnájem - to je právě o těch standardech a "životní úrovni"...já jsem třeba v Olomouci bydlel poslední 2 roky jen za elektriku a dřevo na topení, 3 roky předtím za 2000 kč a teď v Praze za 3000
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    INK_FLO: 20 tisic mesicne a jses kazdy rok u more, na horach, mas obedy a vecere v lepsich restauracich atd?? mozna tak nekde na vesnici, ale i to tezko. takovy zivot je MNOHEM drazsi. vzdyt ve vetsim meste das klidne 12 tisic za podnajem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam