• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAILASHWikileaks - Assange - Revolution now! + Anonymous + Bradley Manning a Snowden
    Informace o Wikileaks, Assangovi, Snowdenovi, Manningovi...

    http://twitter.com/#!/AnonOpsNet
    mapa mirroru WL http://labs.vis4.net/wikileaks/mirrors/
    online twitter kanaly Anonymous http://hacktivists.org/
    aktuální info o dění kolem WL v CZ http://twitter.com/#!/leaks_info_cz
    bradleymanning.org http://www.bradleymanning.org/


    O smysluplnosti Wikileaks a jestli je Assange zloduch nebo hrdina diskutujte prosim zde: [ WikiLeaks ] Držte se prosím tématu podpory a toho co se aktuálně ve prospěch Assange a Wikileks děje. Zítra budou zbytečné diskuse mazány, resp. opakování bude za banán
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: ale ona ta smlouva existuje, i když konkrétní podoba se mění v čase.

    Dnešním aktuálním textem společenské smlouvy, který je pro tebe relevantní, je Listina a Ústava. Předpokládám, že radikální liberál by asi protestoval proti přehnanému "košatění" běžných zákonů, jakýchsi dodatků k této smlouvě, které běžný občan nemá nikdy šanci bez konzultace s právníky a jinými specialisty dodržet. Měl bych skutečně třeba výhrady k tomu, že dnešní stát je do jisté míry jakousi "diktaturou specialistů", kde řadový občan prakticky nemá šanci zapojit se do hry jinak, než ve výrazně podřízené poloze vůči těmto specialistům.

    Ale zpochybňovat samotnou existenci společenské smlouvy mě přijde přehnané... nějaká tady je, a je to asi lepší stav, než by byla co já vím - neomezená despocie armády či policie, či neomezená despocie extrémně bohatých, či nadvláda aristokratických rodin, apod. (a i takové země na této planetě existují...)
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    _BENNY: je to ustava. dyk ti to rikam uz vod zacatku. tohle neprechytracis i kdybys byl ajťák! :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BALVAN42: a nevadi ti ze ta smlouva neexistuje? :))

    ok, nevadi. muze byt. mi taky nevadi smlouva, ktera neexistuje, jak by mohla :)) ja jen nesouhlasim s tim co je mi predkladano - ziju v tomto state protoze jsem se kdysi davno dohodl s ostatnimi, ze je to pro me vyhodne. nedohodl.
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    _BENNY: já jsem na smlouvu přistoupil a dodržuju jí. :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: vicemene se to rict neda, protoze ja zadnou takovou smlouvu nepodepsal. co je na tom tezke pochopit? pohadka != skutecnost. bavime se o skutecnosti, nikoliv o tom co by bylo pekne aby si Benny a ostatni lidi mysleli aby se jim mezi sebou zilo dobre.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: aproximací společenské smlouvy jsou v dnešní době Ústava a Listina práv. Víceméně se dá říct, že skutečně volby jsou jakýmsi aktem kontinuální obnovy společenské smlouvy (a proto asi tak leží v žaludku anarchistům).

    Skutečně lze předpokládat, že ve státě, ve kterém by výrazná většina obyvatelstva po dobu několika volebních období volby ignorovala, společenská smlouva de-facto zaniká. Dá se říct, že jí "podepisuješ", jako jednotlivec, ve chvíli, kdy využíváš svoje volební právo.

    Máš tedy dvě možné cesty: jednou z nich je "anarchisticky" volby ignorovat a společenskou smlouvu tak soustavně odmítat. (v takovém případě by ovšem stát nezanikl - pouze byl nahrazen přímou despocií, která by vládla čistě jen silovými prostředky, a nekladla by důraz na byť jen zdání legitimity - ve světě existují případy takových diktatur, takže to není zcela zanedbatelná hrozba)

    Druhá cesta je sice společenskou smlouvu "podepsat" (tím že se voleb zúčastníš jako volič, nebo jako kandidát) - ale snažit se jaksi pro budoucí období pozměnit text této smlouvy: protože společenská smlouva rozhodně není pevně daná, žádná demokratická společnost ji nepokládá do budoucna za neměnnou pro všechny příští generace: je to proces, který má svá nebezpečí a svá rizika, ale také své možné přínosy. Takže účastí v tomto procesu podle mě nemusíš nutně souhlasit s neměnností dnešního stavu nade všechny meze... ale samozřejmě... většina lidí po čase odpadne a je frustrována tím, že "změna je nemožná". (Ovšem zajímavé je, že v některých ohledech i uchování stávajícího stavu může být úspěch - protože změna, ke které by mohlo dojít v opačném případě, by byla změna v horšímu. příkladem tohoto je třeba udržení bezplatného vzdělání - což je v dnešní době v podstatě konzervativní požadavek - je to požadavek po zachování stávajícího řádu věcí :-) )
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BALVAN42: muj point je v tom, ze ani ty ani vy zadni signatari nejste ;) cela historie je plna valek a souboje panovniku o ziskani a udrzeni moci a najednou vsechny staty vznikly tak, ze se mezi sebou vsichni dohodli ze stat potrebujou? rekl bych, ze kdyby to skutecne zaviselo na tom jak se lid (a nikoliv panovnik nebo jina elitarska skupinka s moci) rozhodne, ta smlouva by vypadala trochu jinak. a mozna by i skutecne existovala ;-)

    tedy, az mi ukazes ze jsem ja ta jedina cerna ovce, ktera neco nepodepsala, zacnu nad svou emigraci uvazovat. do te doby budu mit za to, ze muj prirozeny lebensraum obsadil nejaky vetrelec :) tys ji totiz taky ani hypoteticky nepodepsal ;-)
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    _BENNY: i když ty osobně jsi jí ani hypoteticky nepodepsal, tak se teďka pro nás automaticky nestáváš lovnou zvěří, protože my, signatáři, jsme se usnesli, že všichni jsme rovný lidi, že ctíme majetek a život každýho člověka, nejenom občana :) ...v momentě, kdy se zase ty obrátíš proti signatářum smlouvy s nějakym násilim nebo kraděnim, tak ti zatnem tipec, protože jsme se usnesli ve smlouvě, že zakročíme proti každýmu člověkovi, kterej bude upírat jinem člověkum jeho práva. pokud se ti nelíbí stav, kdy tě ochraňuje smlouva, která ti jistí tvoje svobody a práva, aniž bys jí podepsal. nelíbí se ti ta společnost, která na daný smlouvě stojí, tak věz, že ti smlouva zaručuje svobodu pohybu a můžeš v klidu opustit teritorium, na kterym daná smlouva platí. nikdo ti v tom nebude bránit. majetek si samozřejmě můžeš vzít s sebou.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LOPIK: tu jsem nepodepsal ani ja, ani muj otec, deda, pradeda atd.

    ja nerozporuju uzitecnost takove ex post vydedukovane myslenky (mit spolecenskou smlouvu). stejne jako nerozporuju uzitecnost pohadek a urednickeho ptydepe. ja se bavim o existenci toho, na cem je ta myslenka zalozena. pokud myslenka zni "i Benny podepsal smlouvu se vsemi", pak rikam "Benny nikdy nic takoveho nepodepisoval". to ze se Bennymu zije diky akceptovani neexistujici smlouvy dobre, to je vec zcela jina a o te se nebavim.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    _BENNY: U nás to je konkrétně ústava a listina lidských práv a svobod..
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LOPIK: vyborne, takze smlouva existuje. mohli bychom jit spolecne nekdy do nejakeho muzea nebo na urad se podivat kde presne jsem to ja nebo muj vzdaleny predek podepsal?

    vymezovat se proti smlouve, kterou jsem nikdy nepopsal a ktera udajne upravuje muj vztah ke statu, je imho normalni. kdyz za tebou prijdu s tim, ze jsme mezi sebou podepsali nejakou smlouvu, ze ty mi ted poskytnes svuj byt zadarmo, asi na to nepristoupis. a tezko te obmekcim tim ze ti reknu, ze s pepikem jsem to udelal podobne a oba jsme spokojeni. ta smlouva proste neni, neexistuje.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    _BENNY: _BENNY: Kdyby ta tvoje neexistující smlouva opravdu nebyla, tak jsi doteď doslova majetkem svýho feudála, kterej to měl přeneseně od boha..
    Nějaká osobní svoboda u který si myslíš, že to je něco jako samozřejmost vůbec samozřejmá není. Jen díky těm společenským smlouvám, proti kterým se tu hloupě vymezuješ, o tom vůbec můžeš přemýšlet, bez nich by tě tyhle otázky ani nenapadly, protože bys byl rád, že seš rád...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    primer: bavime se o vesmiru, proc zeme obiha slunce apod. ja rikam, ze nic jako svetelny or, ktery kazdy den prekluse z jednoho mista do druheho, aby uvolnil misto nocnimu jezdci neexistuje. lidi to chteji slyset, kdejake nabozenstvi je na tom postaveno, ale on zadny svetelny or neni a nikdy nebyl. existuje jen hromada vodiku a helia.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BALVAN42: v USA to byla prece akce par elitaru, nikoliv konsensus vsech lidi. francie detto.

    KEDRIGERN: pokud chci hovorit o smlouve, na ktere je zalozeny moderni stat, pak bych ocekaval, ze ta smlouva bude existovat. jinak hovorim o necem, co neexistuje a stat je potom zalozeny na skutecnosti, ktera se nikdy nestala.

    co je na tom tezke pochopit? kde je ta smlouva, na kterou se odkazuji moderni staty?
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    zdělání je kýč
    ZHAQ
    ZHAQ --- ---
    takže klíč je vzdělání..
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    _BENNY:
    1) Opravdu čekáš reálně podepsaný konsenzus všech občanů?

    2) Smlouvy nemusí být jen písemné.

    Jinak vám to vysvětlil Lyotard: Je konec metanarativních příběhů, je čas postmodernismu. Je to výborná abstrakce a velmi dobře fungující. Ono docela věřím, že v ranném novověku zástupci nějakého chudšího stavu opravdu mohli z 95% zastoupit celý stav - měl takové hovno, že jejich požadavky byly jasné. Až dnes je širší potřeba diferenciace -rozmanitější požadavky.
    Bohužel vzdělání nepostoupilo stejně rychle jako svoboda (zvláště ta slova) a lidi si neumí určit, co vlastně chtějí.
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    _BENNY: v americe si plácli, sepsali ústavu a udělali USA. téměř utopická akce. mělo to mimojiné silnej vliv na evropský panovníky, kterejm už hořela koudel pod prdelí a začali mohutně reformovat. pak to ruplo ve francii a jejich občanská ústava založená taky na smlouvě byla další vlaštovkou. ostatní státy reálně smlouvu nezažily, nicméně reformy či evoluce států jaksi v rovině morální filosofie, která má reálnej dopad, pracujou se společenskou smlouvou. resp. jejich republikový ústavy.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BALVAN42: nebo treba vseobecne blaho :-) ja se prave snazim dopatrat toho od ceho se moderni stat skutecne (ne)odviji - tzn. od jake realne veci, ktera existuje a ktera neni vnitrne rozporna (coz smlouva, ktera nikdy neexistovala, kterou nikdo nikdy nepodepsal a ktera se neda vypovedet zrovna neni).
    BALVAN42
    BALVAN42 --- ---
    přirozenej stav, společenská smlouva. atp. to jsou všechno teoretický pojmy od kterejch se ale odvozuje moderní stát. dokonce kvůli nim svištěly i gilotiny. :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: jinymi slovy rikas, ze nic jako spolecenska smlouva neexistuje. je to pekna pohadka, ale neni to vec z tohoto sveta. jo, lidi jsou hloupi, bez pohadky zit neumi a blablabla, to me ale nezajima. resim jen existenci te smlouvy.
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    A takhle off-topic jsme se dostali jenom proto, ze jsem napsal, ze se mi nelibi slovo "lid", ze mam radsi slovo "lidi" :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam