• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DESPERADO123Děkujeme, odcházíme - podporujete lékaře v boji za jejich požadavky?
    Diskuze o lékařské iniciativě "Děkujeme, odcházíme". Vše co s tím souvisí. NO FLAME.

    Důvody odchodů lékařů
    1. České zdravotnictví je dlouhodobě podfinancované - podíl HDP osciluje kolem 7 %, zatímco obvyklý průměr v EU je 10 %. Ze sledovaných zemí OECD jsou za námi pouze Polsko, Mexiko a Korea.
    2. Nízká platba státu za státního pojištěnce, která neodpovídá objemu financí za péči, které tito "státní" pacienti zkonzumují. Neexistence systému komerčního připojištění.
    3. Velké rezervy ve vnitřním chodu zdravotnictví - největší položkou je chaos v lékové politice, kudy utíkají miliardy.
    4. Podivné hospodaření v nemocnicích - předražené zakázky (stavební, nákup přístrojů a léků a pod.). Platy zdravotníků jsou jedinou položkou, za níž nelze získat provizi.
    5. Nízké platy lékařů, které neodpovídají náročnosti povolání, potřebnému vzdělání a prestiži.
    6. Zcela destruovaný systém vzdělávání, který vede k odchodu mladých lékařů do ciziny.
    7. Odchody lékařů do ciziny kvůli lepším pracovním podmínkám. Zůstávající lékaři jsou zatěžováni vyšší odpovědností, než odpovídá jejich kvalifikaci a vyšším počtem přesčasové práce.
    8. Nedodržování zákoníku práce vede k přetěžování lékařů a následně i k možným chybám lékařů, které je vystavují postihu.
    9. V roce 2013 přestane platit výjimka u evropské směrnice o přesčasové práci, která bude klást ještě větší nároky na personální vybavení nemocnic.
    10. Kvůli personálnímu nedostatku, špatné organizaci a neracionálnímu nakládání s finančními prostředky dochází ke zhoršování péče o pacienty, za něž nechtějí lékaři přebírat odpovědnost.
    11. Nesplněné sliby politiků - od roku 1989 jsou lékaři přesvědčováni, že nejprve se musí změnit systém a pak dojde k napravení jejich platů. Doposud se tak nestalo.
    12. Politické strany vedou o zdravotnictví ideologickou válku, přičemž ke změnám je třeba dohoda politiků napříč spektrem, jak je patrné v cizině.
    13. Zdravotnictví je resortem, kde se vystřídalo nejvíce ministrů zdravotnictví, koncepcí a rozdílných pohledů. Stále jsou nějaké volby, ať již řádné či předčasné, takže lékaři nemají záruku, že se potřebné změny uskuteční.

    http://www.dekujeme-odchazime.cz/13_duvodu_exodu

    rozbalit záhlaví
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    ROTIK: vyděračství v LOPIKově slangu je v takovém případě každá stávka a jiná nátlaková akce za vyšší mzdy. akorá kdyby nebylo nich, tak by se tu pořád makalo 12 a víc hodin denně za mizerný plat, ženy by nesměli volit...


    LOPIK: no nevím... proč byli zavedený poplatky? protože to tak dobře funguje? proč se privatizují nemocnice? spíš to vypadá tak, že ministerstvo už léta neví co se zdravotnictvím dělat.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    ROTIK: Oni jsou chudáci vystresovaný asi z toho, že dali výpověď a tu teď někdo vezme vážně... To je mi jich ale opravdu líto.
    ROTIK
    ROTIK --- ---
    LOPIK: Navíc tedy opravdu netuším, kde bereš tu jistotu je nazývat vyděrači. Většina lékařů, kteří se k tomuto kroku odhodlali, jsou lidé se závazky jak rodinými tak finančními. Ani nemáš tušení v jakým stresu se teď právě nachází. Přidej k tomu jěště stresující povolání (opět to můžes srovnat s čističi kanálů). Vyděrači bych je opravdu nenazýval.
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    _BENNY: číňanům :-)

    to není pravda. se ukazuje, že by prachy byli, kdyby stát hospodařil jinak... hold čssd prosrala těch 8 let co vládla a místo toho, aby udělala reformy se "sociální" ohledoplností tak dělala kuloví hovno a teď hold pravice ty reformy musí udělat protože jim teče do bot. a hold aby s těch reforem něco měli obyčejný lidi si musí vymoci akcemi jako "děkujeme, odejděte" jinak se na ně pravice z vysoka...
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    _BENNY: nevím, jestli sis přečetl článek, který jsem linkovala. Zdál se mi (což v poslední době není moc často) konstruktivní, v mezích normy objektivní a s názorem od člověka ve víru událostí. Ano, jsou tu i jiné názory, každý člověk má na ten svůj názor, a co říká prof. Pirk má také svou hlavu i patu.

    Vtip je právě v tom, že NENÍ NUTNO do státního sektoru potažmo do zdravotnictví nalévat prachy. Prachů je tam až až, ale jsou jima oblepený koupelny všelijakejch takovejch. Víceméně (kvůi nastavenému systému) si s nima každý pacient utírá na hajzlíkách zadek, obrazně řečeno.

    Vtip je právě v tom je z toho tunelu vyvézt ven, šetřit, kde se šetřit dá a poslat je na patřičná místa.
    ROTIK
    ROTIK --- ---
    Pokud pracuješ v zaměstnání, kde stávky žádný nátlak nevyvinou, protože se prostě nemocnice zavřít nemůžou tak co ti zbyde? Navíc se nejedná o žádné vydírání, právo podat výpověd má každý a je celkem jedno jestli samostatně a nebo prostřednictvím jiného subjektu..
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DESPERADO123: rakusani taky na tom nejsou tak dobre jako nemci. a nemci na tom nejsou tak dobre jako svycari. a svycari na tom nejsou tak dobre jako arabaci z emiratu. a buhvi komu zavidi arabaci :)

    nejdriv musi skodovka vyrobit par turbin, druha skodovka prodat par tisicu aut, CEZ musi vytlacit naky prachy z balkanu... lidi musi zaplatit vic na danich a pak je teprve mozne zvysovat prachy ve statnim sektoru. procpak asi lekari v severni korei neberou tolik jako v nemecku? podle tve logiky by to stacilo jen naridit. smer nemecko cestou narizenim nemeckych platu a bylo by.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    ROTIK: Tahle akce je doufám všechno jinýho než komunikací mezi lékaři a ministerstvem. Ta většinou neprobíhá na základě návrhů PR agentury. Pokud to ale LOK myslí opravdu směrem k ministerstvu, tak jsou to potom jenom sprostý vyděrači..
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    _BENNY: no a v německu chytrý kecy... :-) sem měl tu čest kdysi školit ve vídni a nevím jak němci ale rakušani fakt pracovitější nejsou... ;-)


    _BENNY: tvojí logikou asi jo.


    ROTIK: hold české zdravotnictví je jednou s posledních věcí, kterou se může chlubit ve světě. patří k nejlepším. tak hold ho musíme podkopat, aby se zadupalo do slabého průměru jako většina věcí unás :-(

    naprostý souhlas
    ROTIK
    ROTIK --- ---
    LOPIK: Ne lékaři nejsou privilegovaná vrstva. Na čištění kanálu seženeš kdekoho, pokud to neumí, tak se to za chvíli naučí. A chirurga, za jak dlouho se to někdo naučí, pominem-li to, že ne každý na to má narozdíl od prvního případu. Pokud lékař z Ukrajiny dostane pracovní povolení v EU tak určitě nepůjde pracovat do naší vlasti za stávajících podmínek (pokud neni magor) a povalí si to rovnou do Něměcka. Navíc tahle akce je komunikací mezi lékaři a ministerstvem, nikoli mezi lékaři a veřejností. Proto mě dost udivuje prezentace názorů lidí (a nejenom tady na nyxu), kteří o systému popř. o práci zdravotního personálu a jeho ohodnocení vědí fakt kulový, viz tvá interpretace noční služby v nemocnici. Pokud někdo za tuto krizi může, tak je to jedině stát a nikoliv nenasytnost lékařů. Takže tam směřujte svoji nevoli.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DESPERADO123: nemame. navic se u nas misto prace vedou blby kecy, takze nechapu co se divis.
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    _BENNY: a máme 82 mil s turky 85 mil. obyvatel? bylo československo po válce tak sdecimované jako německo?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DESPERADO123: ne, u nas si lidi tolik NEVYDELALI. nevydelali, nikoliv nevyvzdorovali. nejdriv nekdo musi maknout, vydelat prachy a ty pak teprve muze stat zdanit a nalit do zdravotnictvi.

    chces snad rict ze moje kadernice striha vlasy 4* hur nez jeji kolegyne ze zapadniho nemecka?
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    _BENNY: takže jsou unás lidi 2-4* línejší a méně schopný jak v Německu? A nebylo to tak, že zhruba po roce 1955, hned jak se Německo spamatovalo z války, lidi začali bojovat za své požadavky zatímco lidi v NDR, ČSSR a dalších zemích drželi hubu?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    jsme snad nejvetsim exporterem na svete jako Nemecko?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DESPERADO123: proc ne platove? protoze na vysokou zivotni uroven a tedy vysoke platy si musime nejdriv vydelat. vydelat, ne vymrcet. jak by to asi tak vypadalo kdyby meli mit vsichni stejne platy jako v Nemecku s ceskymi schopnostmi a know-how?
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    LICINDA: výbornej článek


    LOPIK: ne. já ani nic takového netvrdím. každá profese je důležitá. tvrdím to, že 21 resp. spíš tak 73 let si lidi tady nechali srát do huby. ted, když se objeví někdo, kdo se nebojí (ač se cítí třeba neprávem privilegovaný), tak se na ně snese kritika ze všech stran, jak od logicky nepřátelské pravice tak zavistivců z leva, s prostředku či řiti. Místo toho, aby se ostatní schopili a začli bojovat za to co jim patří. A nebo seš toho názoru, že v čechách jsou 2-3* méně schopný lékaři jak v německu? že jsou unás až 4* méně schopný učitelé základních škol jak v německu? ok, chceme se rovnat ze západem, tak proč ne i platově?
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    Kde leží dostatek peněz na platy zdravotníků - Hradecký deník
    http://hradecky.denik.cz/zpravy_region/lekari_odchod_nemocnice_20110119.html
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    DESPERADO123: Ty trošičku trpíš tím, že žiješ v tom, že lékaři jsou nějaká privilegovaná vrstva obyvatelstva. Bez nich se společnost sice neobejde, ale stejně tak se neobejde ani bez čističů kanálů.. Lékaři nejsou dokonce ani nenahraditelný, protože stejně jako v tom Německu berou x-krát víc, tak třeba někde na Ukrajině zas x-krát míň.
    A to nemluvíme o tom, že není zas až tak nereálný těch pár oddělení nebo celých špitálů zrušit a zdravotní péče se taky nesesype.. jen ty co tam zůstanou se budou muset někteří možná bohužel stěhovat za prací jinam. Ale pořád na tom budou líp než ty naivkové, co se nechali od LOK zblbnout, protože na ně taky nemusí být za pár měsíců vůbec nikdo zvědavej.. jestli je teda nebaví dealovat léky..
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DESPERADO123: takze konec se solidaritou? nu, proc ne :)
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    LOPIK: Jistě, že je to o tom... Jasně, že Jejím základem je princip "řiďme se jen svými vlastními zájmy". Zní to sobecky? Stát a firmy dělají totéž. Stát se též nestará, jak budeš vycházet s penězi, když nám seškrtá platy a zdraží potraviny. A šéfové firem neřeší, že pro nás řetězení smluv na dobu určitou a flexibilizace pracovního trhu znamená pracovní nejistotu. Máme si snad kvůli snižování státního dluhu nechat poslušně sahat na peníze, abychom se tím víc byli nuceni zadlužovat my sami kvůli bydlení, studiu či nové pračce? Je na čase, abychom se začali chovat
    sobecky všichni a ne jenom lékaři. Lékaři mají tu výhodu, že bez nich se prostě společnost neobejde a tak vystrčili růžky jako první. Teď jde o to, jestli vystrčí růžky ostatní nebo jen budou tiše (někdy i hlasitě) závidět nad tím jaký ty lékaři jsou neomalenci.

    Co se týká srovnávání platů. Jistě, že jejich argument je správný. Vždyť ceny většiny věcí jsou unás podobný neli dražší jak v Německu tak jak je možný, že platy jsou 2-3* nižší?

    A k tomu nucení. Hold asi když šli na medicínu tak si mysleli, že si jejich práce budou lidi vážit a taky za ni budou dobře ohodnoceni no... Naivkové.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    DESPERADO123: To vůbec není o tom, že by LOK přitvrdila, nebo byli ostatní nějaký opařený. Už od dob Ratha jsou lékařský organizace synonymem pro sdružení nenažranců a touhle akcí to jen potvrdili... Že doktoři berou v Německu 2* až 3* tolik než u nás - to je nějaká nespravedlnost?? V Německu berou všichni 2* až 3* tolik a většina lidí spojených s realitou si toho je vědomá..
    Ty služby.. za 1) nikdo nikoho nenutil jít dělat doktora do špitálu.. komu to vadí mohl odejít dávno i bez toho aby ho do toho umluvil PR manager z LOK 2) Sami víte co je služba za práci - člověk sedí nebo leží v kumbále (nebo taky doma) a čeká jestli se něco bude dít - neříkám že to není práce, ale je přesčas a přesčas..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam