• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DESPERADO123Děkujeme, odcházíme - podporujete lékaře v boji za jejich požadavky?
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    ad vydírání z diskuze D-O na FB:

    Vydírání je neoprávněně vymáhat si něco, co vám nepatří. Lekaři si jen váží ceny jejich prace. To by mel každý člověk. Dožadovat se svého práva, není vydírání. To, že vláda není spravedlivá a lékařům práva nechce připustit, je špatné.

    HARALD
    HARALD --- ---
    Jinak, koukám na zprávy a vidím:

    Dohoda s Hegerem je nad Engela, naznačili odboráři - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=691684

    Jak toho pána nemám rád, tak respekt. Dokázal udržet formát.
    HARALD
    HARALD --- ---
    PTACOPYSK: Celkově se to jmenuje: 13 důvodů exodu. Nedopusťme, aby situace byla ještě horší, podpořte naše požadavky. Tak si vyber. :-)
    ROTIK
    ROTIK --- ---
    HARALD: Je pravda, že je asi jediná věc, která by to mohla dlouhodobě vyřešit a to kompletní změna systému. Jinak to bude stále jen záplatování.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    HARALD: těch 13 bodů jsou myslím důvody exodu, a ne požadavky .... ?
    KOSMOKOSMO
    KOSMOKOSMO --- ---
    Mozna elementarni, ale presto s tim nesouhlasim. To by potom take meli monitorovat
    jestli jsou spinava okna a postarat se o to , aby je nekdo umyl . Ne, myslim si ze od managementu mame - management.
    HARALD
    HARALD --- ---
    KOSMOKOSMO: Klidně vypusť obor. Na podivné hospodaření v podnicích, kde pracují, by měli upozornil sami lidíé tanm pracující, jinak se problém řešit nebude. A protože tím podnikem je nemocnice a zaměstnanci jsou zdravotníci, tak by na podivné hospodaření v nemocnicích měli upozorňovat zdravotníci. Elementary, dear Watson.
    KOSMOKOSMO
    KOSMOKOSMO --- ---
    ad bod 4, proc by na to meli upozornovat zrovna zdravotnici nechapu . Nevzpominam si na predmet - ekonomicke hospodareni nemocnice a jeho kontrola, aspon teda za nas to neucili
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Lékaři obrátili: dohoda o platech je pro ně přednější než solidarita s Engelem - www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/lekari-obratili-dohoda-o-platech-je-pro-ne-prednejsi-nez-solidarita-s-engelem-1v5-/ln_domov.asp?c=A110220_124332_ln_domov_mk
    HARALD
    HARALD --- ---
    ROTIK: tady je to rozepsané vyjádření k 13 bodům ze včerejška.

    -----
    komora v tomto směru naprosto selhala a stala se pobočkou odborů. což potvrzují i osoby jejích lídrů.

    Ale pojďme se podívat na těch 13 důvodů, kvůli kterým akce vypukla:

    1 České zdravotnictví je dlouhodobě podfinancované - podíl HDP osciluje kolem 7 %, zatímco obvyklý průměr v EU je 10 %. Ze sledovaných zemí OECD jsou za námi pouze Polsko, Mexiko a Korea.
    Toto může být pravda, ale není to řešitelné v horizontu několika měsíců. Je rozumné, že lékaři od tohoto bodu ustoupili.

    2 Nízká platba státu za státního pojištěnce, která neodpovídá objemu financí za péči, které tito "státní" pacienti zkonzumují. Neexistence systému komerčního připojištění.
    Naprosto pravda. Ale přitom neřešitelné v horizontu několika málo měsíců v okamžiku, kdy celý stát spoří. Nízké platby za státní pojištěnce k tomu ještě znamenají příliš vysoké platby pro ostatní pojištěnce, což už se v žádném materiálu neuvádí. Od začátku je toto bod - i když pravdivý - odsouzený k zapomnění, protože řešení je dlouhé a i pro doktory nepopulární.

    3 Velké rezervy ve vnitřním chodu zdravotnictví - největší položkou je chaos v lékové politice, kudy utíkají miliardy.
    Jo, taky problém. Ale na tenhle problém mohly odbory upozorňovat roky a navrhnout řešení. Udělat pořádek v lékové politice je úkol na roky. Když se začne teď, je to bod odsouzený k zapomnění.

    4 Podivné hospodaření v nemocnicích - předražené zakázky (stavební, nákup přístrojů a léků a pod.). Platy zdravotníků jsou jedinou položkou, za níž nelze získat provizi.
    Taky pravda. A taky na ni šlo upozorňovat roky. Bez toho, aby na problémy začali upozorňovat sami zdravotníci, se problém řešit nebude. A D-O není způsob, jak na toto upozornit, protože pro řešení tohoto bodu je potřeba mravenčí práce a ne hurá akce.

    5 Nízké platy lékařů, které neodpovídají náročnosti povolání, potřebnému vzdělání a prestiži.
    Pravda a tento bod zůstal nakonec jako jediný řešený. Nutno říct, že akce pomohla ke snížení prestiže lékařského stavu a v logice tohoto požadavku snížila i ohodnocení, které snížené prestiži odpovídá.

    6 Zcela destruovaný systém vzdělávání, který vede k odchodu mladých lékařů do ciziny.
    Naprostá pravda. I když se o tomto bodu odboráři na tiskovkách nevyjadřovali, dostalo se do memoranda a snad se bude řešit.

    7 Odchody lékařů do ciziny kvůli lepším pracovním podmínkám. Zůstávající lékaři jsou zatěžováni vyšší odpovědností, než odpovídá jejich kvalifikaci a vyšším počtem přesčasové práce.
    Tohle není požadavek. Není jak ho naplnit. jen si stěžuje, že kvůli blbým podmínkám mladí lékaři odcházejí.

    8 Nedodržování zákoníku práce vede k přetěžování lékařů a následně i k možným chybám lékařů, které je vystavují postihu.
    Ohromný problém. Přitom ve výsledku vůbec neřešen. Proč odbory tenhle bod vypustily? Měly dosáhnout aspoň slibu budoucího řešení. IMHO selhání v systémově nejdůležitějším požadavku.

    V roce 2013 přestane platit výjimka u evropské směrnice o přesčasové práci, která bude klást ještě větší nároky na personální vybavení nemocnic.
    Opět zcela opominutý požadavek. Protože systémové body v tomto směru Heger požadoval už před svým příchodem na ministerstvo a začal je prosazovat hned po něm, tak mánm pocit, že to je mezi požadavky zařazeno jen pro forma.

    Kvůli personálnímu nedostatku, špatné organizaci a neracionálnímu nakládání s finančními prostředky dochází ke zhoršování péče o pacienty, za něž nechtějí lékaři přebírat odpovědnost.
    Taky škoda, že se bod neřešil. Ono se nejedná tak o personální nedostatek jako naprosto špatná organizace.

    Nesplněné sliby politiků - od roku 1989 jsou lékaři přesvědčováni, že nejprve se musí změnit systém a pak dojde k napravení jejich platů. Doposud se tak nestalo.
    Třetí požadavek na téma prachy Byl naplněn.

    Politické strany vedou o zdravotnictví ideologickou válku, přičemž ke změnám je třeba dohoda politiků napříč spektrem, jak je patrné v cizině.
    Tohle je ale opět na dlouhodobou práci. V řádu měsíců, kdy si LOK vyjedná podporu Svazu (nepatrné části) pacientů vedeného hlavouny ČSSD a útočí na koalici, tak nejde naplnění tohoto boduy čekat. Mimochodem, finální nepodpora ze strany ČSSD ukazuje jak blbě doktoři vyjednávání pojali. ČSSD nechtěla být činěna zodpovědná za všechny ty neošetřené jenom kvůli prachům.

    Zdravotnictví je resortem, kde se vystřídalo nejvíce ministrů zdravotnictví, koncepcí a rozdílných pohledů. Stále jsou nějaké volby, ať již řádné či předčasné, takže lékaři nemají záruku, že se potřebné změny uskuteční.
    Opět pravda, ale opět to není požadavek, ale konstatování špatného stavu.


    Takže shrnuto.... ze 13 požadavků 3 nejsou požadavky, 3 peněžní byly naplněny, 1 vzdělávací byl přislíben a 6 týkajících se špatného systému byly ze strany odborů opomenuty. většina z nich by účast odborů potřebovala, ale odbory se jim dlouhodobě nevěnovaly. A že v těchto otázkách dlouhodobě selhává i lékařská komora je také zřejmé. I jen proto, že degradovala na pobočku odborů.
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    PTACOPYSK: samozřejmě, že se protestovat dá i na pracáku, o tom žádná, ale kolik těch doktorů znáš, co řekli, že půjdou na stavbu? a kolik z nich by to fakt udělalo? tyhlety musketyrsky hrdinsky reci zvladne kazdej, jejich realizaci uz malokdo
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    Šéf LOK Kubek: Nepřijetí Engela zpět do práce byla podlost | Domaci.iHNed.cz -
    http://domaci.ihned.cz/c1-50477050-sef-lok-kubek-neprijeti-engela-zpet-do-prace-byla-podlost
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRAKY: píšu o rozdílných požadavcích mezi odbory a zaměstnanci, nikoliv odbory a systémem.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    ZUZKAOU: no proc bojis - je to tak prekvapive? Co je smyslem a motivaci odboru ? Neni to nahodou snaha zajistit pro zamestnance co nejlepsi podminky ? To nemluvi absolutne nic o tom zda je to ve vysledku prospesne pro system.

    imho by bylo neco shnileho,pokud by odbory budou "zefektivnovat system". Co by pak bylo jejich motivaci ? Dobre fungujici system, neznamena, ze bude spravedlivy pro zamestnance. motivace zefektivnit system a motivace zajisteni zamestnancum nejlepsi podminky jsou imho v protikladu...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRAKY: Bojím se, že je rozdíl mezi tím co požadují odbory a co by chtěli (nebo dokonce potřebovali) zaměstnanci. A bojím se, že v rámci ČR je toto většinou platné bez ohledu na konrétní "konfesi" odborů.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    ZUZKAOU: kdyz jde do tuheho, tak vetsiou nejruznejsi kamuflaze opadaji

    . takze je opravdu otazkou, zda pozadavky "ako fungující vzdělávání, dodržování zákoníku práce a odstřihnutí penězovodů firmám dodávající předražené léky a techniku" byly pro odbory opravdu klicove.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROTIK: tak to co probíhá ve veřejném prostoru je čistě souboj mediálních agentur. Tajně doufám, že konkrétní jednání v konkrétních nemocnicích jsou o něco příčetnější, ale pořád mi nějak uniká požadavek, proč se nemocniční doktoři obrací primárně na ministra a nikoliv na své zaměstnavatele. Zejména v požadavku na přijetí Engela zpět je to poněkud komické, když se tedy ohání tím, že ho ředitel nechce kvůli politickým tlakům a že mu má ministr nařídit, aby ho vzal zpět.

    Bojím se, že v odborářských tanečcích o zvýšení tabulkových platů (nejlépe jen pro ty hochy, co s nimi mluví) zaniknou ty klíčové požadavky jako fungující vzdělávání, dodržování zákoníku práce a odstřihnutí penězovodů firmám dodávající předražené léky a techniku.
    ROTIK
    ROTIK --- ---
    MRAKY: Jasný, mohu ti to trochu upřesnit, studuji v oboru, oba rodiče jsou doktoři. Jeden v soukromé sféře, druhý v nemocnici. Situaci sleduji jak v médiích tak z "odborářské" strany. Mimo jiné jsem absolvoval pár přednášek zaměřených přímo na systém českého zdravotnictví. Určitě nejsem nezaujatý a je jasný komu straním. Příjde mi, že naprostá většina argumentů proti pramení právě z neznalosti poměrů a stylu psaní médií.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    ROTIK: jen me zajimalo, nakolik jsou siroke tve obzory. ok dekuji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam