• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DESPERADO123Děkujeme, odcházíme - podporujete lékaře v boji za jejich požadavky?
    Diskuze o lékařské iniciativě "Děkujeme, odcházíme". Vše co s tím souvisí. NO FLAME.

    Důvody odchodů lékařů
    1. České zdravotnictví je dlouhodobě podfinancované - podíl HDP osciluje kolem 7 %, zatímco obvyklý průměr v EU je 10 %. Ze sledovaných zemí OECD jsou za námi pouze Polsko, Mexiko a Korea.
    2. Nízká platba státu za státního pojištěnce, která neodpovídá objemu financí za péči, které tito "státní" pacienti zkonzumují. Neexistence systému komerčního připojištění.
    3. Velké rezervy ve vnitřním chodu zdravotnictví - největší položkou je chaos v lékové politice, kudy utíkají miliardy.
    4. Podivné hospodaření v nemocnicích - předražené zakázky (stavební, nákup přístrojů a léků a pod.). Platy zdravotníků jsou jedinou položkou, za níž nelze získat provizi.
    5. Nízké platy lékařů, které neodpovídají náročnosti povolání, potřebnému vzdělání a prestiži.
    6. Zcela destruovaný systém vzdělávání, který vede k odchodu mladých lékařů do ciziny.
    7. Odchody lékařů do ciziny kvůli lepším pracovním podmínkám. Zůstávající lékaři jsou zatěžováni vyšší odpovědností, než odpovídá jejich kvalifikaci a vyšším počtem přesčasové práce.
    8. Nedodržování zákoníku práce vede k přetěžování lékařů a následně i k možným chybám lékařů, které je vystavují postihu.
    9. V roce 2013 přestane platit výjimka u evropské směrnice o přesčasové práci, která bude klást ještě větší nároky na personální vybavení nemocnic.
    10. Kvůli personálnímu nedostatku, špatné organizaci a neracionálnímu nakládání s finančními prostředky dochází ke zhoršování péče o pacienty, za něž nechtějí lékaři přebírat odpovědnost.
    11. Nesplněné sliby politiků - od roku 1989 jsou lékaři přesvědčováni, že nejprve se musí změnit systém a pak dojde k napravení jejich platů. Doposud se tak nestalo.
    12. Politické strany vedou o zdravotnictví ideologickou válku, přičemž ke změnám je třeba dohoda politiků napříč spektrem, jak je patrné v cizině.
    13. Zdravotnictví je resortem, kde se vystřídalo nejvíce ministrů zdravotnictví, koncepcí a rozdílných pohledů. Stále jsou nějaké volby, ať již řádné či předčasné, takže lékaři nemají záruku, že se potřebné změny uskuteční.

    http://www.dekujeme-odchazime.cz/13_duvodu_exodu

    rozbalit záhlaví
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    ZUZKAOU: no proc bojis - je to tak prekvapive? Co je smyslem a motivaci odboru ? Neni to nahodou snaha zajistit pro zamestnance co nejlepsi podminky ? To nemluvi absolutne nic o tom zda je to ve vysledku prospesne pro system.

    imho by bylo neco shnileho,pokud by odbory budou "zefektivnovat system". Co by pak bylo jejich motivaci ? Dobre fungujici system, neznamena, ze bude spravedlivy pro zamestnance. motivace zefektivnit system a motivace zajisteni zamestnancum nejlepsi podminky jsou imho v protikladu...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRAKY: Bojím se, že je rozdíl mezi tím co požadují odbory a co by chtěli (nebo dokonce potřebovali) zaměstnanci. A bojím se, že v rámci ČR je toto většinou platné bez ohledu na konrétní "konfesi" odborů.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    ZUZKAOU: kdyz jde do tuheho, tak vetsiou nejruznejsi kamuflaze opadaji

    . takze je opravdu otazkou, zda pozadavky "ako fungující vzdělávání, dodržování zákoníku práce a odstřihnutí penězovodů firmám dodávající předražené léky a techniku" byly pro odbory opravdu klicove.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROTIK: tak to co probíhá ve veřejném prostoru je čistě souboj mediálních agentur. Tajně doufám, že konkrétní jednání v konkrétních nemocnicích jsou o něco příčetnější, ale pořád mi nějak uniká požadavek, proč se nemocniční doktoři obrací primárně na ministra a nikoliv na své zaměstnavatele. Zejména v požadavku na přijetí Engela zpět je to poněkud komické, když se tedy ohání tím, že ho ředitel nechce kvůli politickým tlakům a že mu má ministr nařídit, aby ho vzal zpět.

    Bojím se, že v odborářských tanečcích o zvýšení tabulkových platů (nejlépe jen pro ty hochy, co s nimi mluví) zaniknou ty klíčové požadavky jako fungující vzdělávání, dodržování zákoníku práce a odstřihnutí penězovodů firmám dodávající předražené léky a techniku.
    ROTIK
    ROTIK --- ---
    MRAKY: Jasný, mohu ti to trochu upřesnit, studuji v oboru, oba rodiče jsou doktoři. Jeden v soukromé sféře, druhý v nemocnici. Situaci sleduji jak v médiích tak z "odborářské" strany. Mimo jiné jsem absolvoval pár přednášek zaměřených přímo na systém českého zdravotnictví. Určitě nejsem nezaujatý a je jasný komu straním. Příjde mi, že naprostá většina argumentů proti pramení právě z neznalosti poměrů a stylu psaní médií.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    ROTIK: jen me zajimalo, nakolik jsou siroke tve obzory. ok dekuji.
    ROTIK
    ROTIK --- ---
    NINE_OF_NINE: Máš pravdu, neustále se opakuju, za prvé se tady řešily stejné věci několikrát po sobě a za druhé ty odpovědi mě zdaleka neuspokojily z mnoha důvodů. Je fakt, že tady už asi více říct nemůžu. Každý si stojí jen za tím svým, nicméně jsem rád, že na těch přesčasech se shodnem:)
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    PTACOPYSK: Jak psal nize Harald na tom ze system prescasu je nastaveny spatne se asi obecne shodneme.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    NINE_OF_NINE: Ono se dá celkem logicky odhadnout, co by se stalo, kdyby lékaři dali výpověď z DPČ, pokud většina z nich pracuje téměř celý další úvazek navíc (to by se mohlo chodit i dřív do důchodu, ne?), na to nepotřebueš prediktivní schopnosti. Pokud lékaři protestovat nebudou, ohrožují nebohé mimísky také, protože po x hodinách beze spánku je můžou nechtěně zabít.
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    ROTIK: Spis mam pocit ze ty tu omylas dokola svou mantru i pres to ze ti nekolik lidi ti jiz odpovedelo a podporilo sve tvrzeni argumenty.

    Navic me fascinuje jak presne vis co by se delo kdyby(jina forma protestu). Myslim ze by jsi se dobre uplatnil i v jinem oboru kde je treba mit smysl pro predikci trendu.
    ROTIK
    ROTIK --- ---
    MRAKY: Student, proč?
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    HARALD: tak nikdo nepožadoval, aby se do konce roku zcela výmýtila korupce, ale spoustu věcí buď šlo provést, nebo na nich alespoň začít pracovat (např. systém vzdělávání - to je opravdu průšvih, komerční připojištění - alespoň začít definovat standarty apod.). Tady si bohužel všichni zvykli, že je vše zadarmo. To, že stát dává do zdravotnictví minimum peněz (7% HDP), pacienti mají minimální spoluúčast, a zdravotnický personál toto vše dotuje dlouhodobě ze svých platů + často šílenými přesčasy (a dochází jim trpělivost) je dlouhodobě neudržitelné, pokud si chceme zachovat zdravotnictví na kvalitní úrovni, jaká tady je.
    HARALD
    HARALD --- ---
    PTACOPYSK: Kdyz daji odborari pozadavky, ktere vyzaduji roky mravenci prace - treba odhalovani korupce- tak je 5 mesicu realne malo. Z uvedenych 13 pozadavku slo splnit v sibenicnim terminu danym odbory jenom ty prachy. U vseho ostatniho bylo od zacatku jasne, ze od toho odborari ustoupi.
    HARALD
    HARALD --- ---
    K tem ostatnimpozadavkum jsem vcera napsal dlouhou reakci, ale spadl mezitim nyx. Zkusim, jestli bude napsany v okne i az se vratim domu, kdyz na pocitaci radi potomek.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    HARALD: i tak měla vláda spoustu měsíců na to, aby se tím zabývala, ale až do konce roku to totálně přehlížela
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    A ještě jedna věc - pokud lékaři budou protestovat a individuálně odcházet do zahraničí jeden po druhém, což za současných podmínek budou, dostane se to časem do situace, která bude neudržitelná (mimo jiné kvůli tomu, že se vláda bude tvářit, že se nic neděje a že je lékařů dost) .... jenže pak nebude možnost to nijak řešit, protože sem nepřijde pracovat ani nikdo ze západu, ani z východu, i kdyby se platy ze dne na den zdvojnásobily
    HARALD
    HARALD --- ---
    PTACOPYSK: Lekari vyhlasili opravnene pozadavky pred volbami, kdy bylo zrejme, ze nekolik mesicu nebude mit kdo se temi pozadavky zabyvat.
    PTACOPYSK
    PTACOPYSK --- ---
    K tomu, že si berou lékaři pacienty jako rukojmí - lékaři avizovali svoje požadavky 9 nebo kolik měsíců dopředu. Prohlásili, že za těchto podmínek pracovat nebudou (a je jedno, jestli půjdou do zahraničí, na pracák nebo mimo obor). Politici měli opravdu dostatek času to řešit, ale řešit to začali asi měsíc předem vymýšlením mnoha možností, jak by to šlo bez lékařů. A to i přesto, že peníze by vůbec nebylo problém najít s systému (příklad viz výše). Doktoři nakonec ze svých (oprávněných) požadavků velmi ustoupili (a klidně to mohli nechat dojít mnohem dál). Mi přijde, že nejvíc u zadku jsou pacienti vládě.


    ENDEE: protestovat se dá i na pracáku, krom toho třeba znám nějaké lékaře, kteří řekli, že půjdou brigádovat na stavbu, dokud podmínky nebudou lepší

    Každopádně pokud se v brzké době nic zásadního nezmění, zravotnictví zkolabuje časem tak jako tak.

    HARALD: peníze a jen peníze řešila média, ve skutečnosti se jednalo i o dalších bodech (nějaké byly částečně splněny - např. budoucí očař už nemusí po škole první dva roky řezat žlučníky na chirurgii, protože se schválil oftalmologický kmen, ministr teď nařídil zrušit kvalifikační dohody - alespoň v institutích podřízených ministerstvu, možná se zruší i ta moje "stabilizační dohoda" (máme volný pohyb pracovních sil v EU, ne)?
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    OMNIHASH: a ja si tou solidaritou nejsem tak jista....ke mne se dostal e-mail, ze solidarni s Engelem by meli byt jen doktori z Vinohradsky nemocnice, ne vsichni, co se zapojili do protestu...coz me ani neprekvapuje, protoze ono se to lip protestuje, kdyz vam jeste porad chodi vyplata na ucet, ale brezen uz je ted moc blizko a protestovat z uradu prace se nikomu moc chtit nebude
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    ROTIK: btw - ty jsi doktor ? nebo student ?
    ROTIK
    ROTIK --- ---
    HARALD: Protože můžou řešit pouze peníze a pracovní podmínky, reformy jsou na komoře, která s vládou taky jednala.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam