_BENNY: faktem je, že mě stejně asi bude vždycky bližší salónní levičáctví, než abych si hrál na "intelektuála mezi pravičáky", a nějak studoval tohle.
myšlenka kreativního individualismu je sice krásná - ale mě přijde, že svět je hnaný vpřed spíše vlezdoprdelismem vůči mocným, než že bychom se všichni nějak podřizovali nějakému egalitářství.
já už mám celkem jasno v tom, že jsem radikální liberál, a ne libertarián amerického střihu: lidská rovnost je důležitá, jakkoliv to (spolu se svobodou a vším dalším) je obrovsky zneužívaný pojem. nic proti lidem, kteří se snaží - ale víceméně, nechci aby mě nikdo nutil, abych se snažil více, než já sám uznám za vhodné...
a nebo ještě jinak: možná to bylo relevantní v kontextu americké "protestantské etiky" podnikatelů, mezi self-made-many ... ale prostě není to relevantní dneska... hledám všechny možné myšlenky, které by mi v dnešní situaci pomohly, ale vypjatý egoismus to prostě není: dá se dokonce říct, že egoismus je sám o sobě velice "úspěšně se šířící mem" - tedy, egoismus je přijatá ideologie, šířící se společností, a nepochází od jedince (nedá se říct, že by každý egoista sám od sebe sebe geniálně vynalezl egoismus -většinou se to od někoho naučil)