• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYExistuje svobodná vůle? Existuje předurčenost? Existuje vůbec něco z toho?
    ALIQUPISO
    ALIQUPISO --- ---
    Znáte ten pocit zamilovanosti do někoho, který nemá téměř žádný racionální důvod? (sex. pud...) Byl to takový ten pocit, jakoby vás někdo úplně nesmyslně zmanipuloval, jakoby si s vámi hrála neviditelná síla a teď fakt nemyslím ten sex. pud, který zamilovanost doprovází. Nedávno jsem si tím prošla a musím tedy uznat, že to bylo dost psycho, jelikož jsem neměla žádnou možnost volby, vůbec se nešlo bránit.
    ALIQUPISO
    ALIQUPISO --- ---
    Supr téma na diskusi tohle, po přečtení ale už nějak nemám nápad co bych napsala.
    ERREG
    ERREG --- ---
    MAFTIK:
    WONDRA: já si teda nejsem úplně jistej jestli jsem to pochopil správně, ale podle textu níže a mého dojmu naopak většina lidí svobodu koukat doleva a doprava nebo jít na poštu má... řekl bych že teda nemluví o politické či morální svobodě...?
    MAFTIK
    MAFTIK --- ---
    WONDRA:
    Ne. Jde o to, že jednak máš svobodu rozhodování jakožto jakýsi ontologický princip - můžeš si vybrat z možností, které se ti nabízejí. A pak je svoboda v tom smyslu, že ti není odebrána určitá množina možností, z nichž můžeš volit: např. jsi-li ve vězení, máš možnost podívat se doleva či doprava (ontologická svoboda je zachována), ale nemáš možnost jít ven, na poštu, do obchodu, atp. - tyto možnosti jsou ti odebrány, popř. nesmírně ztíženy. A podle typu těchto odebraných/ztížených možností máš omezenou popř. úplně odebranou politickou nebo morální svobodu.

    WONDRA
    WONDRA --- ---
    MAFTIK: Pokud ti dobře rozumím pak jako morální/politickou svobodou nazýváš pravou svobodu; přičemž existují pouze dvě podoby vnímání svobody: pravá a svévolnost.
    MAFTIK
    MAFTIK --- ---
    STORMICH: To ale podle mne mluvíš o morální/politické svobodě.
    STORMICH
    STORMICH --- ---
    Problém je asi v tom, že svobodnou vůli nemá většina lidí, i když si myslí, že svobodně jednají.
    XL1
    XL1 --- ---
    Bůh ví co nestalo se náhodou už v budoucím věku jeho nekonečného mládí.
    MAFTIK
    MAFTIK --- ---
    ERREG: Někdy si to rád poslechnu
    ERREG
    ERREG --- ---
    MAFTIK: Tak s tim souhlasim, plus taky neni za provokujici koment nybrz za zdroj, jinak doporucuju je to prinejmensim zajimavy.
    MAFTIK
    MAFTIK --- ---
    ERREG: Já se přiznám že jsem to video ještě neviděl, ale nechal jsem se trochu vyprovokovat tou suverenitou Anandy, s jakou napsala že "svobodná vůle je nesmysl". Když si totiž vezmu, kolik staletí debata o svobodné vůli a determinismu trvá a kolik různých pozic a argumentů tam je ...
    Jinak, nějaký velký "fanda" svobody myslím nejsem.
    ERREG
    ERREG --- ---
    MAFTIK: já se na to teda koukl a mně úplně nepříjde že by Ti někdo bral jakoukoli svobodu. Už jenom proto, že to pojednává o svobodě rozhodování a mysli. Myslím že poukazuje na to, že nejednáš na základě nějakých domněnek o rozhodnutí ale na základě zkušeností? Mluví o tom jak se obecně vytváří lidská existence a má to i svou logiku. Osobně bych to asi přirovnal k vývoji dítěte. Dospělý je jen zkušený dítě jednající na základě toho co zažil a toho co ho ovlivnilo. To jak doslova to budeš brát nebo nebudeš brát vůbec je ostatně taky pouze následek toho co jsi poznal a potkal. Ať je to jak je to, za mně plus.
    MAFTIK
    MAFTIK --- ---
    ANANDA777: A který že to Harrisův argument je podle Tebe ten rozhodující, definitivně vyvracející všechny argumenty pro svobodu?
    ANANDA777
    ANANDA777 --- ---
    Svoboda vule je nesmysl... http://www.youtube.com/watch?v=rcfd-OZB5ig

    video, ktere iluzi svobodne vule vyvraci

    http://zkracuji.cz/vyvraceni-svobodne-vule
    MAFTIK
    MAFTIK --- ---
    Kdyby chtěl někdo dorazit ...
    PIZI
    PIZI --- ---
    JARDAHOROR: Víme, že jsi to musel napsat, bylo to předurčeno.
    JARDAHOROR
    JARDAHOROR --- ---
    Kdo uvěří že neexistuje svobodná vůle , tak je na palici . :-P
    MAFTIK
    MAFTIK --- ---
    Mám dotaz. Ví někdo, kteří čeští filosofové zastávají nějakou "materialisticky-neuronální" verzi determinismu? Ideálně z Brna či Olomouce, ale nemusí být. Vynechávám nyní Filipa Tvrdého a jeho nohsledy. Díky za jakékoliv tipy, popř. i stručné popisy jejich varianty determinismu ...
    MAFTIK
    MAFTIK --- ---
    _BENNY: Část té práce jsem četl taky. Je rozhodně kvalitní, i když na autorově pozici určitě nestojím. Zaujal mne ale ten v práci zmiňovaný experiment, kdy dávali lidem číst texty co popíraly svobodu vůle a Ti lidé se pak měli tendenci chovat hůře. Nevím, jak to měřili, nicméně Filip Tvrdý spolehlivost toho experimentu na letošní letní filosofické škole celkem zajímavě zpochybnil - experimentu se např. údajně účastnili pouze mormoni.
    MAFTIK
    MAFTIK --- ---
    Book

    Podle mne je to tak, že pokud platí determinismus, tak se jistě nejedná o determinismus materialisticky-fyzikální povahy. Napsal jsem o tom tento text (i když je to spíš popis pozice mého kamaráda, doplněný o mé vlastní myšlenky).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam