no dobře... mám čirou náhodou v dubnu v plánu přejet na kole (podle počasí) přímo z Čech na jih Španělska (a pak pokračovat už konvenčně za přáteli do Maroka, kteří tam normálně přeletí). v nejhorším vyrazím z Německa, ale určitě chci vidět takhle brzo na jaře Francii a Španělsko.
mám jednu podobnou kratší cestu už za sebou (asi poloviční - 14 dnů, 1100 km). se čtením krajiny to souvisí spíše volně - jednak jí člověk takhle fakt nějak "prožije" - ne jako když jí prosviští autem či vlakem - a jednak v tom smyslu, že se instinktivně vyhýbám civilizaci (jízda po polních a lesních cestách, spaní po lesích, apod.). teda aspoň ze začátku - po nějakém čase už člověk nutně začne civilizační vymoženosti naopak vyhledávat (aby si nakoupil jídlo, přespal někde, kde se může pohodlně umýt, apod.)
ad "čitelnost": třeba nocleh naslepo mimo civilizaci (odzkoušeno i z cest autem, to kolo byl jednorázový experiment) jsem víceméně vždy řešil kombinací čtení mapy (prostě hledám "zelený flek" na mapě) - a následných přechodem z režimu civilizovaného člověka k "pre-civilizovanému" - přečist si, kde bude sucho, rovina, nebude tam vidět ze silnice, apod.. prostě asi tak, tak jako např. Američan by uměl v té krajině najít hotel (já občas peníze mám a snažím se taky - ale výsledky jsou spíš komické), tak já jsem vycvičený "přečíst si", kde nejsou lidé... a výsledky jsou občas zajímavé (asi nejnečekanější byl neplánovaný nocleh u jezera Zlatá Ktíš v Novohradských horách... víceméně jsem o tom místu předtím nikdy neslyšel, dovedl jsem tam partičku lidí naslepo z daleko nezajímavějších míst, díky náhodnému zahlédnutí pohlednice někde u výčepu v turistické hospodě... pak se ukázalo, že vlastně kousek od místa kde jsme spali jsou opuštěné domy sudetských Němců - místo je těsně vedle hranice z Rakouskem..)
myslím, že snad aspoň tohle je trochu trochu jiný "turismus", než ten, který je kritizovaný v textu
[ VSOUKOLOHLOR @ Čtení o krajině / Čtení v krajině ] - není to žádné cestování po všeobecně známých památkách, ale spíš hledání téměř neznámých, ale přitom magických míst. někdy to vyjde, někdy ne...