ten cílek zní zajímavě ... jak sem psal jsem v tomhle ezo - duchovnim světě, nebo přístupu ke krajině a vůbec všemu docela novej (sice to na mě dotíralo ze všech stran, ale do nedávna sem bral svět přísně a racionálně) a tak vůbec neznám autory a kdo co píše a co je potřeba se kde ještě dozvědět, na to přicházim nějak za běhu ...
FILTHY_SAD_EMO: napadlo mě, že by tě mohla zajímat jedna kniha ...
napsal to nějakej Fred Hageneder, píše docela jemně a hezky, strukturovaně a jeho dílo (měl sem v ruce zatim jenom to jedno) je vypracované docela systematicky (takže by ti to mohlo bejt blízký)
kniha se jmenuje (nelekej se) STROMY VELKÁ KNIHA - DUCH STROMŮ - Symbolika,mýty,legendy a duch stomů
chlápek je docela duchapřítomnej a ví jak člověka hned nevyděsit, na začátku podává výklad, kterej myslim dokáže připravit i vědeckou a racionální povahu na setkání pravého života přírody; (asi) právě pro to, že na začátku hodně povída o stromech a jejich fyziologii a fungování v prostředí, dál pak o lesech a jak to funguje v nich, nijak dalekosáhle (ale smysluplně v rámci celku knihy) se dotýká i tématu důležitosti stromů pro naši planetu a život na ní. pak následuje přehled mytologie a jak se který národy vztahovali ke stromům a co to znamenalo pro jejich životy. ... a pak ještě pokračuje, ale to ať si objeví už každej sám
(schodou okolností pro PREBRALa by to mohla být i docela svátost :-) a jeho folkrolistiku obohatit)
zatim jsem (mimo jěště dalších, ale imho né tak významnejch nebo výřečnejch autorů) objevil, našel, potkal právě Freda Hagenedera (na tu knížku jsem narazil, asi rok po mym zážitku se stromem), dík tý jsem pak našel toho Marko Pogačnika (a oba pro mě byli dost osvobozující, co se týče starejch zajetejh nefunkčních názorů a představ o věcech, světě, církvi, člověku a tak všelijak, předevšim díky jejich výkladu mytologie a jejích souvislostí). Pak ještě jistou neodruidku Emma Restall Orr (taky docela dobrý čtení, píše o současnym duidismu) a pak toho Pavla Kozáka (na toho jsem došel přez posvátnou geometrii čech a moravy .. je to jedna z mála knížek, co sem našel, že vyšla česky a vě nuje se tomuhle tématu a od tý doby už sem "vyfrézoval" 3 jeho další knihy)
což mě přivádí k otázce,
zdali víte někdo něco o posvátný geometrii a případně kde se o tom člověk může dočíst?
a druhá moje otázka je, co se myslí pod tim souslovim "ráz krajiny" ? .. . já si vždycky představoval, že to je předevšim to, jak krajina působí sama za sebe, kde je jakej dolík, kde vystupuje jakej hřeben, jestli jsou tam spíš skály, kde je řeka nebo jiný vodní toky,plochy,zdroje .. a tak .. jak to prostě všechno dohromady působí