• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FOSSYMýty, Legendy a Pověsti
    FIN
    FIN --- ---
    deirdre a usnovi synové?
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    Koukám že irská mytologie je pro vás celkem kniha otevřená, tak si vás vyzkoušíme na něčem méně známém..

    Kdysi dávno žila ve smaragdové zemi dívka nesmírné krásy. Její půvab očaroval až samotného velkokrále, který se rozhodl pojmout ji za svou. Leč její srdce patřilo jinému, a to nikomu jinému než královu synovci který měl další dva bratry. Oba milenci věděli že jejich láska by nikdy nedošla naplnění protože velkokrál mínil pojmout dívku za manželku, a tak se jedné noci sebrali a, doprovázeni oběma bratry, uprchli do sousední země kde nad nimi král neměl žádnou moc.

    Po nějaké době se jich ale přeci jen dopátral, a kde mu nemohla pomoci jeho moc, pomohla sladká slova. Královi vyslanci přesvědčili milence aby se vrátili do své země. Tam se jich královi pochopové chopili, a bez meškání všechny tři bratry zabili.

    Dívka se pak utrápila a uplakala k smrti.. a zajímá mě její jméno. :)
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    CHARLEZ: Správně. :) Slíbil kováři Culannovi že bude namísto jeho psa hlídat kovárnu dokud Culann nevychová nového hlídacího psa.. :)
    CHARLEZ
    CHARLEZ --- ---
    SYLVAEN: Cú Chulainn ?
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    FOSSY: Ptej se Ira na irské legendy.. :)

    Dobře, tak ještě jinak..

    Žil byl jeden mladík který měl tak trochu závažný problém zvládnout svou prchlivou povahu. O jeho ranném dětství a zrození je několik verzí, ale ve většině z nich figuruje hejno vran. Tento mladík také byl nadšený sportovec, ale pro svůj malý vzrůst měl problém stát se členem sportovního týmu. Až jednoho dne prostě vběhl na hřiště, způsobil poprask a v následující bitce ve které se na něj společnými silami vrhlo jak domácí tak hostující mužstvo, kupodivu vyhrál. Ostudou bylo že se to stalo před zraky vládce té země, ale zároveň to bylo jeho štěstím, protože za svou prchlivost nebyl potrestán tak přísně, protože se "vrchnímu šéfovi" zalíbil.

    Jeden z nadšených fanoušků sportu našeho mladíka pozval na oslavu která se konala u něj doma. I mladík se navečer vydal na cestu. Oslava už byla v plném proudu, ale pan domácí na něco zapomněl.

    Na svého velkého, zlého válečného psa který mu hlídal stavení. I vrhl se velký zlý válečný pes na mladíka, a byl jím utlučen až z toho pošel. Když ten brajgl slyšeli hosté, vyhrnuli se ven a viděli mladíka nad mršinou velkého zlého psa ... a ... aby se vyhnul trestu, dospěl mladík k rozhodnutí které mělo nejen odčinit jeho prohřešek proti cennému majetku kterým pes byl, ale -což zatím netušil- mělo dát jeho životu zcela nový směr.

    Takže.. kdopak byl ten mladík?
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    SYLVAEN: Minuta třináct... Není to rekord???
    (Cajzle jeden pobóchanej!)
    BTW, ano, Finn MacCool je správná odpověď.
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    FOSSY: Fionn Mac Cumhaill (MacCool)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Takže nová hádanka:
    Tento náš hrdina to neměl jednoduché dokonce ještě dříve, než se narodil. Jeho otec unesl jeho matku, protože její otec byl proti jejich svazku. A tak se otec hrdiny dostal mimo zákon a byl zabit a na jeho místo vůdce lidu nastoupil muž, který jej porazil. Matka – již těhotná – měla být upálena, ale nový vůdce lidu se ji rozhodl ušetřit.
    Jako chlapec studoval u zvláštního kněze – básníka, který se již sedm let snažil chytit rybu se zvláštními schopnostmi. Nakonec ji i ulovil (možná, že ji ulovil sám chlapec) a nechal si ji připravit. Při přípravě prskl kousek ryby chlapci na palec a on tak získal onu zvláštní dovednost (později si už pro její aktivaci musel cucat palec). Potom zamířil chlapec ke svému lidu.
    Každý rok přilétala ohnivá potvora a mimo jiné spálila palác vůdce lidu na popel. Všechny muže uspala svou písní a tak proti ní byli bezmocní. Nyní už dospělý chlapec se však opřel čelem o špici svého kopí, takže mu bolest nedovolila usnout, a tím samým kopím obludu zabil. Poté mu muž, který zabil jeho otce, dobrovolně přenechal místo vůdce lidu a oba uzavřeli (možná trochu komplikované) spojenectví.
    O činech tohoto chlapce se vypráví mnohé příběhy (zde je jen jakási kostra, aby to nebylo přespříliš jednoduché) a mnoho podob má i jeho jméno (anglická transkripce je opravdu výborná XD).
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    FOSSY: Pěkně, filipíny nastudované nemám, takže mi to nic neříkalo. :)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    FOSSY: Tak, když to tady zevlí ještě po týdnu, tak to asi už nedopadne :)
    Takto stvoření světa viděli obyvatelé visajského souostroví, což je část filipínských ostrovů. Nejvyšším bohem, bohem nebes, byl Kaptan, jeho ženou, bohyní vody, Maguayan. Jejich dětmi byla Lidagat, moře, a Lihangin, vítr. Tito božští sourozenci spolu měli čtyři děti. Synové byli Likalibutan se silným tělem skály, Liadlao, šťastný zlatý bůh, a měděný Libulan, a překrásná dcera Lisuga, celá ze stříbra.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Pěkně rozdělené na hlavní a vedlejší postavy :)))
    FIN
    FIN --- ---
    théseus
    GORGLIN
    GORGLIN --- ---
    V tom případě jeho sestra je Ariadna a toho kladáky nedám, mám okno.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    GORGLIN: Ano, pěkně prosím.
    GORGLIN
    GORGLIN --- ---
    FOSSY:
    Zabitý syn byl Minotaurus?
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Tak ještě jedna opravdu jednoduchá:
    Král musel za svým otcem do války, při odjezdu opustil svého syna. Zanechal mu meč a obuv pod velkým kamenem. Když chlapec vyrostl, kámen zvedl, opásal se mečem, obul se, a vyrazil za otcem. Jako správný hrdina si vybral krátkou, ale nebezpečnou cestu a než dorazil do města, kde nyní jeho otec vládl, zabil několik obzvláště nebezpečných lupičů.
    Nejenže jako hrdina dorazil už do města, ale ve slavné kariéře pokračoval. Válka se nevyvinula nejlépe a město muselo posílat pravidelné výkupné vítěznému králi - včetně lidských obětí pro jeho syna. Hrdina se připojil k vylosovaným. Získal si srdce dcery onoho krutého krále a s její pomocí zahubil jeho syna. Šťastně se vrátil do rodného města, kde po svém náhle zesnulém otci převzal vládu.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    FOSSY: Ztím nic?

    Nápověda: Kousků z kamenného bratra bylo mnoho, když napadaly do moře - mnoho menších pevnin, ostrovů...
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    SYLVAEN: No právě - jsem přemýšlel nad něčím biblickým a ono vůbec. ^_^
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    FJERTIL: V té době to bylo jedno z největších měst známého světa.. a nejstarší.. jak to vezmeš. Athény nebo Uruk to nejsou, ale pořád je pěkně věkovitá, ta naše Praha.. :D
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    SYLVAEN: Mě při tom nějak napadlo, že by bylo fajn sem hodit něco z pražských pověstí, ale dokonale jsi mne zmátl na začátku prohlášením: "v jednom z největších a nejstarších měst známého světa."
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam