• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FOSSYMýty, Legendy a Pověsti
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Černá želva:
    Bylo nebylo, žil kdysi císařský princ Xuanwu. Ten nebažil po světské moci, ale po osvícení. V šestnácti letech opustil rodiče a jal se studovati taoismus. Když se dostal do osvíceného stavu, dozvěděl se, že k dosažení skutečné božskosti musí odhodit lidské maso. A protože od narození jedl lidské jídlo, týkalo se toto odhození jeho žaludku a střev, kteréžto vnitřnosti činily Xuanwu lidským.
    Za Xuanwu přišel bůh, který mu měl s očistou pomoci, a změnil jeho lidské vnitřnosti v božské tělo. Z odhozeného žaludku se stala želva, z odhozených střev had. A jako v mnoha jiných případech, když zvířata během doby získala znalosti a vědomí, stala se démony. Tito démoni počali terorizovat lidi v širokém okolí.
    Xuanwu se dozvěděl o jejich řádění a – nyní již jako božská bytost – se jim vydal čelit. Doslova a do písmene se utkal s démony své minulosti a porazil je. Had i želva tehdy ukázali lítost. Xuanwu je ve své moudrosti ušetřil a oba přijal jako své žáky a služebníky. Učinil z nich „Želvího generála“ a „Hadího generála“ a oba mu stáli po boku, pomáhali mu s jeho vlastními úkoly a napravovali své zlé činy.

    Černá želva je jedním ze čtyř symbolů čínských konstelací. Želva i had reprezentují podle čínských tradic dlouhověkost a moudrost, symboly želvy jsou jedněmi z nejctihodnějších symbolů. Černá želva je někdy zvána „Černý válečník Severu“, a je spojována se severem a obdobím zimy. U Číňanů je známa jako Xuanwu, u Japonců jako Genbu, Huyền Vũ ve Vietnamu a Hyeonmu u Korejců.
    Samotný zvykový překlad “Černá želva” je do jisté míry špatně, jelikož zahrnuje oba učedníky, želvu i hada. Obvyklé zobrazení je had ovíjející se kolem želvy. Xuanwu vystupuje i v klasické Cestě na západ.
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    GORGLIN: Nil neměl síť kanálů a nerozděloval se na provincie. Tedy, rozděloval, ale ne podle toku vody. A partenogeneze je poměrně vzácným mytologickým případem. Osobně jsem přesvědčený že to pochází z Tianweng, jenže už to je tak dlouho že si jména fakt nevybavím.
    GORGLIN
    GORGLIN --- ---
    Já tedy nemám naprosto potuchu, ale krocení povodní bylo i na Nylu.
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    Hele, to mi zní podezřele asijsky.. čínsky, řekl bych. Myslím že si nevzpomenu na jména těch osob, ale dere se mi na mysl čínské dílko Tianweng (Tázání nebes). A nechci pokoušet Google, to by nebylo fér. :)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Vzhledem k nedostatku času bude dnešní hádanka možná příliš jednoduchá, předem se omlouvám :)

    Podle legendy pověřil vládce země jiného muže, údajně potomka slavného panovníka, kontrolováním masivních záplav. Jenže pověřený muž selhal a následovník vládce jej nechal popravit a tělo vystavit. Avšak tělo popraveného se nerozkládalo a po jeho rozříznutí přišel na svět jeho potomek. I ten byl pověřen bojem se záplavou. A podle legend uspěl tam, kde jeho otec selhal, když s pomocí velmi mocné bytosti dokázal vybudovat síť kanálů, které zabránily povodním a záplavám. Zároveň tyto kanály rozdělily zemi na provincie.

    Existuje i historická verze této legendy, která se obejde bez partenogeneze při zrodu muže, který zkrotil vodu, a také samotné zvládnutí potop přičítá pokračování v práci jeho otce, pilnému studiu a dlouhým (třinácti) letům těžké dřiny.

    Podle obou verzí byl vládce země natolik ohromen prací, kterou jeho poddaný vykonal, že postoupil trůn jemu a dal mu přednost před vlastním synem. A tak se muž, který zkrotil povodně, stal zakladatelem vlastní dynastie.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    KADZE: Joo.

    Japonská monstra, za dne k nerozeznání od obyčejných lidí. V noci uloží svá těla na bezpečné místo, jejich hlavy se oddělí a odletí na lov. Proto jsou v noci - během lovu - zranitelní. Hlava nemá končetiny a její nejsilnější zbraní je strach, který vyvolá, často i pomocí křiku. Potom se přiblíží a kouše. Navíc se hlava musí do svítání spojit s tělem. Pokud se jakkoliv podaří (nehybné a bezmocné) tělo ukrýt nebo dokonce zničit, ale stačí i zavří hlavu, aby se k němu nedostala (například do sudu), upír zemře. Jediným poznávacím znamením bývá rýha, červená linka nebo řada mystických symbolů v místě, kde se hlava odděluje od těla (není tomu ale vždy tak) - to se však dá zakrýt šperky, šály, šátky nebo jiným oblečením.
    Nejedná se o jediný případ létajících hlav napadajících lidi. Obdobné (a občas zaměňované) monstrum, je rokuro-kubi, kterému se však hlava neodděluje od těla, ale protahuje se jim krk (do opravdu neuvěřitelných délek, žirafa by záviděla). Malajsie zase zná upíra zvaného penanggalan, kdy s sebou ovšem poletující hlava bere i vnitřnosti (brrr). Penanggalan (vždy ženská hlava) není klasický nemrtvý, ale člověk zneužívající černou magii (nabo jiné nadpřirozené prostředky, jako třeba dohodu s démony).
    KADZE
    KADZE --- ---
    FOSSY: Nukekubi
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    v popkultuře jsou harfie...
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    DAPHNEE: Ne úplně. Banshee zvěstovala křikem smrt, ale sama nebývala její příčinou. Tady šlo vyloženě o zastrašovací efekt (když se na tebe někdo řítí s řevem, aby tě přimrazil na místě).
    SYLVAEN: Se trochu divím, protože tyhle potvory se tu a tam vyskytují i v popkultuře (ne moc, ale přeci).
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    Tak se přiznám že jsem sáhl po různých zdrojích, ale zatím jsem nenarazil na nic co by odpovídalo.
    DAPHNEE
    DAPHNEE --- ---
    jako bánší?
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    FJERTIL: K té Lamii... Jeko jedinec (tedy prokletá lybijská královna, pokud mě paměť neklame), ale také jsem někde četl, že založila celý druh (respektive její příklad zlákal pár dalších).

    Jinak nápověda číslo jedna: opravdu jsme mimo Evropu.
    Nápověda číslo dvě: Popisovaný netvor při útoku křikem zvyšoval paniku a strach oběti, aby si lov usnadnil :)
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    No, podle popisu by to mohlo být něco jako mora - tedy duše, která opouští své tělo a ta pak škodí. Jenže mora to být nemůže, protože ta saje krev a se zranitelností je to u ní také malinko jiné.
    Fext to také nebude - to je něco dosti jiného.
    Z krevsajících potvor mne napadá ještě Lamie, ale na tu mi to také nesedí (navíc to není úplně druh, jako spíš jedinec) a je otázka, co "bruxy", což jsou ale čarodějnice.
    Jestli je to něco mimo Evropu, jsem ztracen.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    CHARLEZ: Psal jsem, že se jedná o druh upíra (jeden konkrétní). Myslím, že Dracula byl v noci naopak nejnebezpečnější a opět si moc nedovedu představit snahu schovat mu tělo. :)
    CHARLEZ
    CHARLEZ --- ---
    FOSSY: podle definice kterou mam spojenou se Stokerovym Draculou je to Vampir, ale moc tomu neverim
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    DAPHNEE: Ghoulové podle legend požírají povětšinou mrtvoly, tedy neloví (živé lidi napadají jen výjimečně), hlavní složkou potravy je maso, bez ohledu na denní dobu jsou pěkně hnusní a s člověkem nezaměnitelní, stejně tak je nezabije schování těla a denní doba nemá vliv na jejich zranitelnost. Alespoň ghoulové podle blízkovýchodních a středovýchodných legend. Poddruh ghoulů Picacu, z legend Srí Lanky, na bojištích pije krev raněných, dá se zaměnit s živým (i když špinavým a/nebo nemocným člověkem) a ukousne si i kousek masa - potud vše sedí. Ale opět jeho zranitelnost nesouvisí s denní dobou, a jeho vyhledávání obětí se moc nedá zvát lovem.
    Takže bohužel, ghoulové to nejsou.
    DAPHNEE
    DAPHNEE --- ---
    FOSSY: danovi kontrolori?
    jinak si tipnu.. ghulove maji myslim tohle v oblibe
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    SYLVAEN: Tak nejede tu žádná soutěž, otazník byl u spousty odpovědí, stejně jako odpověd popisem a ne jménem :) I když je fakt, že to pak může mást, o tom žádná...

    A další otázka, myslím, že některé pobaví:
    Jedná se bytosti, které si živí lidským masem a krví (krví především), tedy jistý druh upíra. Nejzranitelnější jsou paradoxně přes noc, když loví. Přes den je jen velmi obtížné rozeznat je od lidí. A jedním ze způsobů jejich likvidyce je schovat jim tělo :)
    jsem zvědyvý, jak se tím poperete :)))
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    FOSSY: Chrrrrrm... požádal bych aby se odpovědi dávaly pokud možno jednoznačně.. Přiznám se že jsem příspěvky jen tak přelétl, ale otazník na konci věty poněkud zpochybnil pravděpodobnost že by se mohlo jednat o odpověď. :)

    Ale budiž, Trpaslík si připisuje bod :)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    SYLVAEN: Pravdu díš, leč drobátko s bohatýrem po funuse :) GORGLIN byl rychlý jako střela kalená...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam