• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FOSSYMýty, Legendy a Pověsti
    MAIKA
    MAIKA --- ---
    FOSSY: Houska?
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Tak, zase jedna pozvánková hádanka (hádanková pozvánka?):

    Tak, léto se pomalu chýlí ke konci. Dnes vás pozvu na český hrad, který má snad nejhorší pověst ze všech. Nikdo neví, proč hrad stojí právě tam, kde stojí. Kolem nevedla stezka, nebylo zde žádné bohatství a dokonce ani zdroj vody. Zato se ale povídá, že zde byla průrvy až do samotného pekla. Kdysi dokonce v touze po poznání spustili dolů odsouzence k smrti, kterému slíbili milost, když jim o pekle poví vše, co zjistí.
    Spustili chudáka do jámy, a brzy začal ječet a křičet tak strašlivě, že ho hned zase vytáhli. K jejich údivu měl úplně bílé vlasy a přibylo mu několik desítek let. Do týdne zemřel, šílený a nesrozumitelně blekotající. Průrvu do pekla se nepodařilo zasypat, tak nad ní postavili kapli. A ta má, na rozdíl od zbytku hradu, stále vlhké a lišejníkem porostlé stěny…
    Také se zde jednu dobu usídlila banda švédských drancířů. Jeden z nich měl prý se samotným Ďáblem smlouvu, a dostal od něj černou slepici, díky které byl nesmrtelný. Dlouho trvalo, než se místní odhodlali proti hradu vytáhnout. Myslivci dali své pušky očarovat kořenářce z lesů, a místní kovář jim odlil stříbrné kulky, které nechali v kostele posvětit. Potom pod hradem zavolala sličná dívka na vůdce švédů, a ledva se z okna vyklonil, skosili jej myslivci přesnou salvou. Zemřel, aniž by mohl svou černou slípku povolat na pomoc. Jeho duch prý jako přízrak dodnes hradem bloudí a slípku hledá, aby ho mezi živé navrátila.
    Jednou prý kolem hradu sám čert nesl starého zlého lakomce. A protože byl sedlák tak zatížený hříchem, unavil se pod ním i čert. Pod hradem odpočíval pekelník na kameni, a když pak vyrazil dál, nechal tu otisk kopyta a řetězu a místní tomu místu od těch dob říkají ďáblův kámen. Jiného pekelníka pak urazil hradní pán, a čert za to vlezl do studny a všechny pramínky zahradil, aby na hradě nikdy nebylo dost vody.
    No, a konečně, pokud by zatím ještě někdo nevěděl, o který hrad se jedná, dodám, že je úzce spojen s osudem Svaté Ludmily, babičky Svatého Václava…
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    A tři krátkičké úryvky pověstí jako lákadlo na další hrad...

    Hradní pán potkal v lese babku kořenářku s těžkou nuší. Zeptal se, co v ní nese. Odpověď zněla: "Nesu chýně." Pak se pánovi dostalo přednášky o jejich užitečnosti. V dobrém rozmaru nechal babce na tom místě postavit chatu a kolem té brzy vyrostla vesnice. A na paměť té příhody se jmenuje Nesuchyně.

    Hradní paní neohlídala svou jedinou dceru před divoženkou, a ta nebohé dítě odtáhla do lesů. Zdrcený hradní pán svou paní na místě proklel. Zaklel ji do jasanu. A od těch dob se poblíž hradu Džbán na jaře, když je vše v květu, objevuje smutná a truchlivá jasanová paní. Kdo květy nechá na pokoji, může se dočkat i zlaté mince. Jako strašidlo je jasanová paní neškodná, jen její smutek je krapet nakažlivý...

    Dodnes prý hlídá poklady v podzemí hradu Džbán duch strašlivě ukrutného rytíře. Protože prý páchal násilí na ženách, zjevuje se v podobě bílé paní s obrovskou sviní po boku, a společnými silami straší a děsí pocestné, kteří se k Džbánu moc přiblíží...
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    MAIKA: Je to hrad Starý Jičín.
    MAIKA
    MAIKA --- ---
    FOSSY: mohl by to být hrad u Starého Jíčína
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Tak další návrh na výlet?

    Stará pověst vypráví, jak na knížecí hrad vprostřed noci, během strašlivé bouře, dorazil neznámý bohatý šlechtic. Pohostinně byl pozván dál a poté, co se převlékl, byl přiveden i na hostinu. Všem se tuze zamlouval a nikoho moc nepřekvapilo, když se začal dvořit knížecí dceři. Během tance jí ale vypadl šátek, a jak se pro něj shýbla, zahlédla, že její společník má kopyto a ocas. "Ďábel!" vykřikla dívka skoro v mdlobách. Prozrazený pekelník v panice prchal z hradu a hnal nocí koně ozlomkrk. Když se proti němu vynořil u cesty kříž, neudržel se v sedle a spadl tak prudce, že do skály u cesty se obtisklo jeho kopyto i obličej.

    U kterého hradu najdeme čertovy otisky?

    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    MLEKAR_STEIN: no... :) Vhodné jméno pro postavu do Vlkodlaků nebo do Fae - Johann Rüberzahl vulgo Řepočet, severočeský zbojník a vrah :)
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    KID_MCHUTT: mi to teda připomíná chozrasčot. :o)))))
    jako že počítají řepy :o)))))
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    FOSSY: Řepočet zní dobře :) to slovo je takové zvukomalebné :)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    GORGLIN: Správně. Po německy Rübezahl neboli Rýbrcoul, nešťastný pokus počeštit překladem zněl Řepočet.
    GORGLIN
    GORGLIN --- ---
    FOSSY:
    Krakonoš
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    LENZIE: Ne, Český Krumlov :)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    A druhá hádanka:

    Démon, prchlivý vládce živlů, i spravedlivý ochránce chudých a svého území.
    Obr, který mohl být trpaslíkem, a vlastně jakýmkoliv živým tvorem.
    Zvláště spadeno měl na pytláky, zloděje a nenechavce.
    Nejprve se jeho jméno nahlas nevyslovovalo, poté bylo známé především v němčině (pokus o počeštění německé verze dopadl katastrofálně) a nakonec dostal jméno podle svého území.
    Jmenuje se po něm pivo, a je jednou z nejznámějších legendárních bytostí naší vlasti :)))
    LENZIE
    LENZIE --- ---
    FOSSY: Že by Český Krumlov?
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Tak, další typ na letní výletování při blížícím se víkendu, i s hádankou:

    Pověst vypráví, že v jedné z četných zákrut Vltavy, kde rostly husté a tmavé lesy, a kudy vedla obchodní cesta, se na skále nad brodem utábořila sebranka z daleka široka. Lapkové, loupežníci, hrdlořezové a ničemové všelijací přepadávali u brodu kupce, cestovatele, poutníky a vůbec každého, kdo do těch končin zavítal. Jednoho dne ale přišel konec i jejich řádění. Chrabrý Vítek, zručný a odvážný rytíř, přišel a všechny lotry pobil, jejich tábor vypálil a na jeho místě nechal postavit nedobytný hrad, kolem kterého brzy vyrostlo celé město.

    A říká se, že nedaleko města stály dvě kamenné sochy, kamenní bratři se jim pro jejich podobnost říkalo. A protože se k nim scházelo až příliš mnoho lidí, nechalo je město odstranit a schovat do kolny. Ale jámy po sochách se nedařilo zasypat, a navíc z kolny po nocích vycházelo prapodivné světlo, takže majitel dvora nechal sochy zase postavit - jednu do kaple, druhou do blízkého lesíka. A zase se scházelo tuze mnoho lidu, aby si sochy prohléhli. A znovu se město rozhodlo jich zbavit, tentokrát nadobro. Sochy byly naloženy na vůz a poslány pryč. Kudy vůz jel, tam zněly zvony všech kostelů a kaplí, aniž by na ně někdo zvonil, a kdesi u Českých Budějovic vůz nadobro zmizel.

    A další městská pověst vypráví o měšťanu, který bohatl a bohatl, ale nakonec musel své ženě přiznat, že bohatne jen proto, že upsal duši čertu. Žena šla hned za prelátem, který měl pověst znalého a moudrého v podobných věcech. Prelát si čerta promptně předvolal a vyžádal si úpis na duši měšťana. Čert ale podváděl a dal mu úpis jiného muže. Prelát se rozlítil, vynutil si z pekelníka i druhý úpis na duši, a v hněvu oba úpisy spálil, čímž oběma měšťanům, kteří se s čertem zapletli, zachránil duši.

    A kam že vás to na posílám výlet?
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Pověst o kosteleské kapličce Panenky Marie:
    Je to pověst malá, jednoduchá a krátká, ale berte ji jako další návrh na výlet a jako malý kousek bohaté mozaiky domácích pověstí.
    Vypráví se, že jeden z kosteleckých sedláků byl vždycky, když se vracel navečer z Jihlavy do Kostelce, přepadán na kopci u Kostelce strašidlem. Pokaždé, jak od Hosova stoupal na kopec, přepadl jej podivný, nepřirozený chlad, a na ramena mus edla nesmírná tíha, že mohl sotva jít a dýchat.
    I dospěl jednoho dne sedlák k závěru, že na kopci straší, a nechal tam postavit kapličku zasvěcenou Panně Marii. Od těch dob se strašidlo neukázalo. A povídá se také, jak o mnoho let později vedl vozka kolem kapličky svoje spřežení. Pod kopcem se mu koně splašili a hrozilo, že vůz i s nákladem a vozkou strhnou z prudkého kopce a stane se neštěstí. Tehdy se ale u kapličky zahalena v jasnou zlatou záři objevila Panna Marie sama a splašené koně zázračně uklidnila. A zachráněný vozka nechal kapličku bohatě vyzdobit...
    MAIKA
    MAIKA --- ---
    FOSSY: město net, jinak vedela
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    MAIKA: Správně. Věděla, nebo net? :)
    MAIKA
    MAIKA --- ---
    FOSSY:
    stát ve kterém zemřeli byla Luisiana, město blízko Gibslandu
    auto - Ford V-8
    cigarety Camel
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    MAIKA: Správně.

    A poslední dotazy, protože tihle dva jsou opravdu asi dobře známí:

    Stát, ve kterém jejich životy ukončila salva více než dvou set výstřelů, zahájená bez výstrahy?
    Nejoblíbenější značka auta, které využívali, a za které dokonce Clyde poslal výrobci děkovný dopis?
    A značka cigaret, se kterou je Bonnie zvěčněna na své nejslavnější podobizně?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam