• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FOSSYMýty, Legendy a Pověsti
    ALEA
    ALEA --- ---
    BRENMCGUIRE: O templářích se říkalo, že při rituálech líbají některé své členy, ale pokud sem slyšela, tak na opačnou stranu než jsi popsal ty. Měli tak uctívat démona Bafometa s kozlí hlavou a ženskými ňadry. Většina těchto informací se objevila poté, co začali být pronásledovaným a zakázaným řádem. Podobně i čarodějnice na mučidlech popisovaly, že při rituálech líbaly "ďábla pod ocas". Já jsem toho názoru, že jde většinou o pomluvy, člověk na mučidlech se ti přizná i k čemukoli.
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    FJERTIL: Promiň teď nerozumím, jsem zde kratičko v tomto klubu. Proč štvát? Čím přesně štvát? A zkouším hledat odpovědi. Spousta lidí a já patřím mezi ně hledá odpovědi na otázky a já doufám že nepřestanu hledat do své smrti. Chtěl bych ti nějak správně zareagovat ale nevím jestli se mi to povede.

    Nevím jak přesvědčit že skeptik jsem, že vídám věci příliž černě a jsem opatrný. Ale také jsem něco zažil, prožil, vyslechl a nejsem k tomu slepý a hluchý a tak neustále přemýšlím když mě něco osloví či osvítí.

    Já dříve - snům nerozuměl, nechápal je a ignoroval, než se staly nějaké události. Asi není moc bežné když se ti opakuje nějaký sen několikrát, který by si ve finále označil spíše jako noční můru která tě v noci probouzí. A sny nás vedou už od nepaměti. A vněkterých ohledech lidské myšlení především tzv. vyspělého západního světa dosti zakrnělo.

    Ve znalostech je síla, ale také se často stává, že si zavřeš cestu a nedokážeš vidět jiné. Já se na základě znalostí stále snažím držet mysl otevřenou a přijímat a moci tak přemýšlet na myšlenkách, i když je to někdy velice obtížné a někdy i selžu.

    Popsal bych to asi jako když by si program uvědomil, že je program, ale nemůže do svého programu zasáhnout.

    Z matematického hlediska náhoda neexistuje, vše má dáno svůj řád a pravidla. Jedno nemůže existovat bez druhého. + a -, Ying a Yang, Světlo a Tma. Klíčem toho všeho asi může být tzv. dokonalý kruh.

    Dobu minulou hodně dlouho ovládala náš svět církev a určovala co je a co není povoleno. A také to byla jaksi řekněme jediná instance, která nám popisovala dění. (jistě existovali i další zdroje, ale kolik jich bylo)

    S pojmem křizáci ano označuji především ty nositele a bojovníky které si popsal. Nechce se mi ale třeba přijmout myšlenku že zasvědcování do řádu Templářů probýhalo tak že novic musel políbit penis staršího. Proč? Jaký to mělo důvod? Bylo to tak? Nebo to byla jen účelná konstrukce? Proti moci? Nebo k oslabení Papeže?
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    BRENMCGUIRE: Promiň, ale spojením "jsem velký skeptik, ale..." velmi často začínají tvrzení těch, kdo naopak skeptičtí nejsou ani trochu.
    Pak nevím, koho označuješ pojmem "křižáci" - pokud se nepletu, je to označení těch válečníků, kteří nesli na odění kříž jako že bojují za křesťanského boha, původně na křížových výpravách nejprve ve Svaté zemi a pak už kdekoli a zároveň se tak označovaly členové řádů, které z křížových výprav vznikli (maltézští rytíři, špitálníci, teutoni, ...)

    Když jsi přišel se svým snem, řekl jsem si fajn. Ale jak se v tom teď máš tendenci čím dál více šťourat, začíná mne to v tomto klubu čím dál více štvát.
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    Ještě k té burze a černému pátku také zajímavý rozpor.
    Black Friday - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Friday

    A pak ještě jeden černý pátek který není uveden v seznamu ale pro evropu byl prý dost zásadní.
    Krach na vídeňské burze – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Krach_na_v%C3%ADde%C5%88sk%C3%A9_burze
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    FOSSY: Jinak souhlsasím že to budou ti templáři, a z nich pak vznikli v anglii Křižáci jestli si to opět nepletu. Avšak nevím proč ale něco mi tu stále uniká a nevím proč.?
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    FOSSY: Jsem velký skeptikus, ale tohle mě přesvědčilo o tom že některé sny nejsou jen pouhé sny. (a samozřejmě nejsem jediný kdo takové sny mívá nebo měl) Bylo více věcí co se mi zdálo a co jsem cítil. Jak již jsem psal ten sen byl pro mě jako živoucí událost. Bylo mi asi 15 a tedy rok 91 rpg či fanatzy či historický film nepřichází v úvahu. (jediné co jsem tak viděl byl Marco polo a Flandersky Lev) Jméno Roland mám jen z toho snu a od té chvíle jsem ho začal používat, cítil jsem i vztek v jednu tu chvíli. Jistě být Roland mít s ním spojení je možné že to jen je moje zbožné přání a nemohu říci s určitostí. Jen jsem o x let když se objevily i jiné sny které se cirka o 5 let později staly byť se mohlo jednat o náhodu. A že mívám často takzvané Dejavu kdy jsem většinou nedokázal pořádně sebe ani ovládat a nic dělat často to byl jen pocit něčeho známého. Beru že to může být jen prostě nějaké mé vnitřní přání. Ale určitě bych nepodcenoval sílu snů, náš mozek má ještě stále dost tajemství. Sice ten opakovaný sen co mě probouzel, si již tak dobře nepamatuji, ale mám jej stále v paměti vrytý jako bych tu událost prožil. (což se o desítkách možná stovkách dalších říct nedá ty jsem kolikrát i 5 minut po probuzení zapoměl a nikdy si nevzpoměl.) Poté co jsem před pár lety začal po tom pátrat přes Karlovu univerzitu jsem našel i zmínku o vzteku Rolanda, že zlomil meč nebo uděřil s ním o kámen skálu, nechtěl nechat ošetřit své zranění. A neví se jestli zemřel přímo v boji nebo až na následky zranění protože se nechtěl nechat ošetřit. A s tím ošetřováním a zraněními by se dalo říci že to mám minimálně hodně podobné a více než zranění si všímám abych si neušpinil oděv který mám zrovna rád, nebo že jsem si jej roztrhl a nějak mi bývá šumák že mám ránu která potřebuje zašít. Opět připouštím že se může jen jednat o nějaké mé přání.


    FOSSY: Ohledně eposu o Rolandovi je ted nový nebo relativně nový dokument myslím že se jedná o toto: http://www.csfd.cz/film/310911-pisen-o-rolandovi/galerie/?type=1

    Myslím že s historií je i trochu problém v tom kdo ji a jak zaznamenává a kdo a jak provádí její rozbor.
    Třeba to s pyramidama a když se ještě do toho zapojí matematika. Jistě jsou to často spekulace, ale i tak jak přemýšlím tak kolik by to stálo postavit dnes a určitě by to nebylo nic jednoduchého i s dnešní technikou a dřív nic takového neměli. Je pravda že byl třeba i pokus s 20t benonovým kvádrem a byl sním schopen pohnout jeden člověk.

    Viděl jsem též i velice zajímavý dokument o Artušovi a Merlinovi a že to bylo za dob kdy římané okupovali anglii. Byly tam hodně zajímavé téze k přemýšlení. A stavý grál hovoří se o kalichu ale také o kameni či mysce z kamene nebo tak něco.

    A to s tím černým pátkem jem nevětěl já měl vždy za to že se to vztahovalo k krachu na burze 1929, ke které se tak nějak i nejvíce vztahují i odkazy na internetu

    Se svobodnými zednáři také nevím, neveřím moc těm oficiálním přibližným datům, několikrát jsem z různých zdrojů slyšel že je to mnohem starší a šahá až někam k šalamounovi a že to byly stavitelé chrámů atd.

    Jistě je to spousta spekulací, ale pro mě krásných a záhadných. :)

    FOSSY
    FOSSY --- ---
    BRENMCGUIRE: Mohu ti nabídnout vlastně asi jen jediné vysvětlení - sny nejsou můj "šálek kávy". Pasáž s popisem mapy mi přijde spíš jako nějaká naučená, nastudovaná (možná i zapomenutá, v podvědomí přetrvávající) informace, která, jak to sny obvykle dělávají, se propojila s dalšími podvědomými obrazy - živá fantazie založená na RPG, na filmech, etc. - a poskládala popsaný sen. Pokud si vybavuji popisy snových výletů do minulých životů, bylo povědomí o místě spíš instinktivní (pokud vůbec), snílek si prostě "pamatoval", kde k události došlo, nemusel mu to nikdo ukazovat jako při úvodu filmu. Opakovaný sen pak bude mít tendenci napojovat se na další "příbuzné" informace - tedy pokud se ti zdálo, že jsi rytíř, který bojuje se saracény, není to k Templářům zase až tak daleko.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    BRENMCGUIRE: To "rozprchnutí" odpovídá Templářům.
    Ovšem založení Templářů je celkem přesně posazeno na začátek 12. století.
    Zakládání lóží Svobodných Zednářů se obvykle datuje na začátek 18. století.

    Stále nevidím žádné možné pojítko mezi hrdinským eposem, který je historicky naprosto špatně (popisované události se historicky staly jinde, jednalo se o jiná města a nepřítelem byl někdo jiný, než v eposu) - což hrdinskému eposu nezazlívám, je to fikce - a historickými událostmi, které zmiňuješ :)
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    FOSSY: Ano Roland byl synovec Karla Velikého a ta píseň je tak nějak datována. A možná to pletu a možná je to jen vznik templářů a zánik si pletu.
    Jen jsem slyšel že někdy v tom období ve francii nějaký ten řád začali pronásledovat a rozpustili a asi většina utekla do anglie a zbytek se různě rozprchl po evropě a jen malá hrstka zůstala ve franci a skrývala se. Možné se jednalo o Zednáře, nevím. Je to tak 18 let co jsem to slyšel.
    Říkalo se že to byl konec paladinů.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    BRENMCGUIRE: Jen dodám něco málo: Píseň o Rolandovi, pravděpodobně z 11. století, týkající se Karla Velikého (8.-9. století) IMHO nebude mít nic společného s koncem Templářů na počátku 14. století (Tepláři viz.) :FOSSY:
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    PISKVOR: pisen o rolandovi již jsem co jsem našel a i anglicky zvládal prostudoval, ale pořád málo.

    3) díky podívám se na to, samotný bych k tomu bych nejspýše nedošel.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    BRENMCGUIRE: Ad 1: Pisen o Rolandovi.
    Ad 3: To neni zadny tajemstvi, kanonicnosti textu se zabyvala rada koncilu a je toho plna Wikipedie: zacni u Nikajskeho koncilu treba, nebo u deuterokanonickych textu. Neprekvapive se mnohem lepe dohledavaji verze schvalene jako kanonicke.
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    Tak nějak jsem zase nemohu pořádně usnout a přemýšlel kde zkusit najít nějaký ten střípek do skládanky a nejsem si jist jestli je toto vhodný klub, ale řekl jsem si že to tu zkusím, snad mě neukamenujete.

    Tak jestli někdo slyšel, nebo i našel o tom něco více co pokud možnost nebude vyžadovat pro mě příliž čtění, protože by my pak nestačili na to ani dva životy, tak se pokouším najít jinou cestu a také mám jisté pocity a cítění které neumím popsat. Dám to do očíslovaných pasáží.

    1) Když mě bylo asi 15? 16? A ještě možná dřívě co jsem začal používat v RPG hrách jméno Roland a vždy když to šlo vybíral jsem paladina, a paladin v podstatě nemohl chybět v žádné mé skupině hrdinů. Pak se mi přávě asi v těch 15-16? opakovaně zdál sen a to docela podrobný nebo s podrobnými idiciemi. Nevím jestli jsem v něm přímo byl onen Roland nebo někdo jeho blýzký či nějaký duch pozorovatel. Ale vůdce toho snu byl Roland a byl i Paladin asi, nejspíše. Viděl jsem z hora jako mapu kde se to odehrávalo. Tedy Pyrineje a oblast jížní Francie až k Marseile. Představitel měl meč, ale nějaký vyjímečný. Prohráli bitvu, byl vzteklý a měčem udeřil do kamene skály, nebo ho dodil na kámen a zlomil či pokusil se jej zlomit, byl hodně vzteklý. Odmítal se nechat ošetřit ze zranění která měl. A pak se stahovaly někam směrem severo východ, a byl přepadení saracény. Oni šli v údolí a saraceni se na ně vrhaly z kopců v ohromných počtech a konec snu je zásahem asi měče do břicha přicházející z pravé strany a mimo zorné pole.
    Na UK mě lektoři doporučili knihu Fucaltovo kyvadlo, ale to je hodně moc čtení a nejsem si jist jestli tam najdu alespoň něco z toho co hledám. Ale vypadá to že si tu knihu nakonec přeci jen opatřím a nakonec i přeci jen přečtu. I když čtení nenávidím a za svůj život jsem přečetl jen asi né více než 23 knih. I na škole doporučenou četbu jsem podváděl a nečetl.

    V každém případě se ukázalo že ten opakující se sen, popysoval nějakou skutečnou hystorickou událost aniž bych kdy o ní slyšel, a už vůbec se může vyloučit že bych něco o tom četl. To je vyloučené. Na UK jsem napsal asi až o více než 10 let později.

    2) Z toho snu vím že tato událost má nebo měla něco společného s Templáři a jejich rozpuštěním řádu. Či byla tak nějak na počátku toho. Z jiného snu nebo spíše vidiny, tak většina z řádu utekla do Anglie a tam se zformovalo několik řádů. Což dává pak další otázku s hesly - Svatý grál - Templáři - Karel IV. Prý byl i jeden čas svatý grál právě za dob Karla IV i u nás v čechách a Karel IV měl i něco co dočinění s Templářským řádem či řádem ochranujícím grál a byl jejím tajným členem. Prý dokonce by stále mohl svatý grál u nás být. I když já ten pocit nemám respektive necítím to. Spíše bych hádal že bude ve Vatikánu a jeho okolí, další asi 2 možné lokace mi vypadly.

    3) Slyšel někdo něco o tom že prvotní verze bible obsahovala text který byl i v rozporu tak nějak se současnou verzí bible a protože by církev nemohla ovládat ovečky byl tento text odstraňen či zničen? I když možná nebyl zničen jen ukryt?
    GORGLIN
    GORGLIN --- ---
    Něco o moderních mítech ze zámoří.

    Tak nám zastřelili Jesseho Jamese - iDNES.cz
    http://xman.idnes.cz/jesse-james-vyroci-smrti-0x6-/xman-styl.aspx?c=A120411_151144_xman-styl_fro
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Upřímně jsem se s Olgojem setkal hlavně v kryptozoologických a záhadologických publikacích, ale stepnímu folklóru se zas moc nevěnuju (neumím rusky, což je v tomto případě podmínkou si něco slušného přečíst)...
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    FJERTIL: Existují o Olgoj Chorchojovi nějaké zprávy ještě před Jefremovem? http://www.databazeknih.cz/knihy/7-podivuhodnych-pribehu-40597
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    FJERTIL: Tak to platí snad pro všechny legendy. Prostě se něco povídá, nějak se to povídá, a kolikrát ani ti, pro koho je legenda domácí, neví, nebo se rozcházejí ve verzích :) Však nechoďmě daleko, i české pověsti nezná každý Čech a určitě kolují různé verze :) O generalizaci na region to není :)
    A ano, někdy prostě nejde psát legendu, nebo nějakou její verzi, a být dokonale "politicky korektní" - vždycky bude možnost zpochybnit tu kterou pasáž :)
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    FOSSY: Což je jen druhé tvrzení, které ti vysvětlí, že ti o něm nic neřeknou. Akorát složitější.
    Nehledě na poměrně typickou záležitost z druhé strany: přijdeš za nimi s nějakým nesmyslem, o kterém v životě neslyšeli a oni, buď aby tě neurazili, nebo aby si z tebe udělali dobrý den (a ze zkušenosti nejednoho kulturního antropologa se dá doložit, že přírodní národové dokáží být stejně cyničtí jako my) ti něco navykládají.
    Já netvrdím, že si to původní zvěstovatelé vymysleli. Jen bych u jakékoli legendy byl opatrný stran generalizace na celý region.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    FJERTIL: Ale to je jen špatná inerpretace. Místní věděli, ale báli se o něm mluvit :)))
    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    FOSSY: Tedy ona je otázka, jak moc je znám v samotném Mongolsku a jestli náhodou není v Čechách známější než v zemi svého původu.
    Když kdysi byla bejvlka s kamarády na cestě po Mongolsku, kde navštívili nejednu jurtu, tak Mongolové o tomhle bájném zvířátku nevěděli vůbec nic.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam