• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LANNADOGPOINT - soukromé depozitum pro opuštěné psy
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    DRAKKA: v době prvního hárání je fena pohlavně dospělá..proto taky začne hárat. Co se týče toho doporučování kastrace před prvním, tak to je kvůli prevenci nádorů, s každým dalším cyklem se vliv kastrace na toto snižuje. Nicméně stejně většina veterinářů volí tu kastraci po prvním hárání...
    TRIKSTRA
    TRIKSTRA --- ---
    ZMYJKA: jasný, fajn, nejsem odborník a nemám pro to žádný doložitelný důkaz ve formě výzkumu, psala jsem, že je to můj názor...

ZMYJKA: kvůli zdraví feny? já si právě myslim, že když mám čubu zdravou, tak jí nemusim nechat kastrovat kvůli tomu, aby byla zdravá. naopak to nese i jiný rizika. neříkej mi, že si myslíš, že kastrací zachráníš čubu před pyometrou a žádný negativa to nemá...
    a pohodlí feny? ty ses jí ptala? nebo na to máš nějaký výzkum, že je to tý feně pohodlnější? my, ženský, taky menstruujem a asi by bylo pohodlnější se nechat vykastrovat, ale já bych do toho teda nešla(nejen z důvodu toho, že se očekává, že budu chtít mít nějaký děti).

CAMELLA: vzhledem k tomu, že veterinář by jí předepsal léky na bolest a ty snižují imunitu, tak jsem jí je nedala. už tak se její imunita rovnala nule.
    A věř, že to fakt nebylo tím: ...často způsobené majitelem, který psa utěšuje a má z toho špatné svědomí, což pes cítí... . No a myslim si, že vliv narkozy druhý den, už by měl být fuč, ne? alespoň, co jsem viděla, tak žádný pes/fena to druhej den neřešili.
    a myslim si, že to uplně klidně mohla být fyzická bolest, vždyť to bylo nechutně vyhublý zvíře...

TERRORIST: no já taky mluvila o zdravý feně, ne o tý, co má falešku jednu za druhou, a jestli ti hárá častějš než 2x do roka, tak to může být taky přístupem. hárání častějš do roka občas mívají mamánkovský čuby, což nechci hned tvrdit, že je to tvůj případ..

ZMYJKA: a sorry, ale já nenapsala, že jí to "zmrzačí", ale ovlivní, a to si budu myslet i bez výzkumu... viděla si někdy kastrovanou čubu, která závidí těm, co právě hárají?

a rozhodně neříkám, věřte mým slovům, jsem mladá blbá maloměšťačka, ale mám pravdu... to fakt ne... jen jsem přispěla svým názorem jako kdokoliv tady...

a rozhodně se tady nechci takhle dohadovat, ale čekala jsem, že se do mně někdo pustí :)

CAMELLA: jo a podle mě mají hormony vliv nejen na dospívání zvířete...

DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    CAMELLA: ja si to taky myslim, nicmene pak nechapu proc se doporucuje kastrace (zdravotne nejlepe indikovana) jeste pred prvnim haranim nebo hned po nem, kdyz v te dobe je vetsine fen teprve cca 8-12 mesicu a dospele nejsou ani nahodou?
    HEELENA
    HEELENA --- ---
    ja osobne se nedokazu moc rozhodnout, jestli obecne pro kastraci jsem nebo ne (stale mi prijde, ze nemam dostatek informaci), ale kastrace ma sve neoddiskutovatelne vyhody, ale take nevyhody a rizika a myslim, ze by melo byt na kazdem majiteli, aby ty plusy a minusy zvazil a sam se dle sveho pro kastraci rozhodl sam, nez aby to musel mit narizene nejakou smlouvou. myslim, ze zakaz reprodukce v puvodni smlouve byl dostacujici a rozhodne pro nektere lid mene odrazujici
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    DRAKKA: pohlavní hormony mají přeci vliv na dospívání a s tím spojenou změnu psychiky....pokud je štěněti vezmeš, tak je logické, že to vliv mít bude /i na celkový zjev zvířete/.
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    CAMELLA: tak ciste technicky pokud se tvrdi ze kastrace nema zadny vliv na psychiku a chovani tak by melo byt jedno v jakem veku probehne, ne?
    LANNA
    LANNA --- ---
    CAMELLA: nekde jsem cetla, ze je kastruji klidne i driv (5-6 tydnu), by byli cely zivot chovanim jako stenata. pry.
    HNDZCK
    HNDZCK --- ---
    KOUDY: dik.) ale ještě to neni uplně ono.)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    kdyz vam tu tak vkrocim trochu otckem do debaty....moc pekny novy stranky mate.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    DRAKKA: jenže v usa se kastrují štěňata v osmi týdnech. Což je trochu něco jiného, než běžná praxe v čr.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    DRAKKA: mám dojem, že šokem trpěli hlavně amíci, kterým přišlo "perverzní", jak se našim psům houpou mezi nohama kulky :D Ale možná si to nepamatuju přesně...
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    ZMYJKA: jinak jeste k tomu ze neexistuji zadne studie o vlivu kastrace na psi chovani - mam dojem ze to byla noita ktera nekdy loni nebo predloni po navratu ze zahranicniho seminare zrovna psala ze jak je v usa kastrace tak rozsirena tak tam je pak pro mistni psy sileny sok setkani s nekastrovanym jedincem - ze se proste chovaji jinak. nepamatuju si bohuzel detaily...
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    DRAKKA: jj, šak proto jsem proti té restrikci, protože mám pocit, že bude neúčinná tam, kde by to bylo potřeba a odradí to lidi, co z osobního přesvědční kastrovat nechtěj (což nemám problém chápat a respektovat - jen jsem alergická na výkřiky typu že kastrace fenu psychicky i fyzicky "zmrzačí"). Já zas mám zábrany nechat vykastrovat psa :D Ale nemusím z toho hned dělat ideologii - prostě vím, že v tom hrají roli i moje očekávání toho, jak by ho to změnilo, a to možná víc než fakta, kterých zas tak moc k dispozici není.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ZMYJKA: koneckonců, většina veterinářů kastruje i vlastní čuby :). Alespon u nás v práci máme kastrované čuby všechny.
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    ZMYJKA: tak ty o ty zdravotni aspekty ale dogpointu (pokud to vezmu uplne zjednodusene) az tak nejdre, primarni je aby se psi dal nerozmnozovali. ja fenu z utulku mam a stenata nikdy nemela (je ji ted 11). zvazila bych to pokud by mela zdravotni obtize typu falesek, zanetu atd. jinak nevidim duvod do zdraveho psa rezat...obzvlast kdyz u fen to az tak jednoduchy zakrok neni
    TERRORIST
    TERRORIST --- ---
    ATUARFIK: Jo to máš pravdu, ono je to prašť jak uhoď, ale stejně si myslím, že lepší by byla kastrace.
    PETRA_CHATEAU: jo tak, jsem to špatně pochopila

Když už jsme u toho, tak já fenu kastrovat nechám právě z toho důvodu, že je na to spíš psychicky špatně. Když hárá tak je to sní k nevydržení(ukňouraná) po hárání najede hned faleška, kdy je fena jak hromádka neštěstí a poté najede na mód (poslední hárání) vyjíždím na všechny velký psy bezrozdílu pohlaví. Normálně jak jsem zvyklá se chová cca 2-3měsíce a pak zase najede hárání. Takže si myslím, že se jí spíše uleví, nejen jí. Jinak bych jí nekastrovala. Více méně souhlasím s ID ZMYJKA
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    Já jsem Gátu nechala vykastrovat po druhém hárání (bylo v plánu po prvním, ale než jsme se rozhoupali, začala znovu hárat), nepozoruji na ní absolutně žádný vliv na psychiku, na psychiku mělo vliv akorát to hárání dvakrát ročně, v průběhu kterého byla občas trochu psycho, od té doby je stejná jako byla mimo období hárání. Normálně se dál vyvíjela psychicky i fyzicky, nemá problem se psy, není inkontinentní...prostě nic abnormálního.
    Není pravda, že veterináři neříkají nevýhody, alespon ti co znám já, říkají výhody i nevýhody. A po pravdě, 90% čub stejně na kastraci skončí, akorát ve věku kolem 10 let a více, se zánětem dělohy a/nebo nádory na mléčce a s podstatně sníženou prognozou.

Co se týče toho brekotu dva dny po kastraci, byli jste s tím u veterináře? Pokud ne, tak to je chyba, veterinář by dal léky, které by ji odbolestnily (nicméně tyhle stavy většinou bývají spíš psychické a často způsobené majitelem, který psa utěšuje a má z toho špatné svědomí, což pes cítí, plus samozřejmě vliv narkozy. Na 99% to není fyzickou bolestí)
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TRIKSTRA: a z těch obviňovaček veterinářů se mi upřímně řečeno docela zvedá kufr - většina vetů se snaží především o to, aby od nich odcházela zdravá zvířata a spokojení majitelé - představa o tom, jaké megamarže mají z prodeje je zcestná (zeptej se vetů tady na nyxu, kolik procent maj marže z prodeje). Ano, i mezi vetama se najdou hovada a ano, i vet může mít blbej den, předsudky, zastaralé informace a kdoví co ještě - ale kastraci vážně nedoporučujou proto, že z ní maj prachy, ale proto, že většině z nich už někdy odešla na stole fena s pozdě objevenou pyometrou.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TRIKSTRA: a většina lidí skutečně nekastruje fenu primárně kvůli svému pohodlí (a krvavé flíčky jsou to nejmenší), ale kvůli zdraví a pohodlí feny - nevím, kde se bere představa, že hárání je pro fenu kdoví jaké fyzické a psychické labůžo, o které ji kastrací zákeřně připravujeme.

Že by se fena, pokud k tomu není zásadní důvod, neměla kastrovat pokud není úplně v kondici je jiná, s tím naprosto souhlasím.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TRIKSTRA: Když už seš u toho - zajímaly by mě nějaké doklady toho, jaký vliv má kastrace na psychiku feny/psa - ne dojmy majitelů, ale nějaký seriózní výzkum - nikde sem nic nenašla a to sem fakt hledala.

Nijak nechci snižovat pozorovací talent zkušených majitelů/chovatelů - ale sem psycholog a mám setsakra přesnou představu o tom, jak je těžké udělat výzkum vlivu čehokoliv na psychiku, obzvláště pokud ten, o jehož psychiku se jedná, nemůže sám vypovídat - vím jak hodně ovlivní výsledky očekávání výzkumníka, jaký vliv má třeba při terapii očekávání terapeuta... Takže by mě vážně moc zajímal výzkum, jak se skutečně mění psychika zvířete a kolik do toho vnáší naše očekávání změny (tzn. něco jako double-blind). Do té doby budu vůči veškerým prohlášemím o "ovlivnění psychiky" skeptická.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam