• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    LILY
    LILY --- ---
    MEA: a co je to za atb a na co je máš, že se neberou v kuse? (profesionální deformace, kdyžtak pošta :))
    No je fakt, že taiji mi na rýmičky apod. zabíralo ještě líp, než ashtanga.
    MEA
    MEA --- ---
    LILY:
    jj, osobně s teplotami jsem si zvykla nezátěžově cvičit a jakžtakž normálně fungovat (ale nepřehlížet je).. jen s tím pocitem, kdy jsem vysílená, cítím kosti, svaly a jejich napětí atd., zatím nemám zkušenost a teďka cítím, že bych cvičení už neměla tolik přerušovat, když se pak podívám zpětně na následky.
    v současnosti mám poměrně silná atb, ale po třech dnech, jak už mám víc síly, jsem začala protahováním a mám chuť se začít pozvolna rozcvičovat, jenže ty atb mám předepsána na fáze (3 dny, 5 dní pauza, kontrola a zase 3 dny), tak jsem se chtěla radějc poradit :)

    FRAKTALEK: tchai-ti, díky za osvěžující tip
    KAREN:
    díky za info, zkusím, na co se budu cítit... doufám, že pozdrav slunci mi snad neuškodí :), ale z počátku jsem se necítila ani na něj.
    KAREN
    KAREN --- ---
    MEA: napr. u astangy se cvicit s teplotou, zanetlivym onemocnenim aj. nedoporucuje... ale jak pise LILY, tim zahratim se urychluje prubeh, ocista - mam zkusenost (a je dobry s tim pocitat), ze pokud mas neco jako lehkou rymicku ci skrabani v krcku a tyhlety "ofouknuti", jak si zacvicis (jedu fakt jen astangu, takze to neber nejak pausalne), pekne se to rozjede...
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    MEA: v knize "Wellnes, fitness" (autorka je docentka telesne vychovy na UK) jsem cetl, ze clovek by rozhodne mel cvicit i kdyz je nemocny. Samozrejme s rozumem - kdyz mam respiracni onemocneni, tak nepujdu behat.

    Podobne yang styl tchaj-ti je vytvoreny specialne pro "stare a nemocne", takze cvicit by se melo porad ale s rozumem to prizpusobovat svemu aktualnimu stavu (coz asi plati nejen o nemoci). Konkretneji ti bohuzel neporadim.
    LILY
    LILY --- ---
    MEA: s antibiotiky bych necvičila (aspoň prvních čtyři pět dnů), ale jinak když je člověk zvyklý cvičit každý den a má pocit, že na něj "něco leze", tak pokud si zacvičíš, tak to buď pomůže (tělo se zahřeje, vypotí a může to pomoct zbavit se těch mikrobů) nebo už je to v té fázi, kdy holt druhý den lehneš.
    MEA
    MEA --- ---
    mám takový dotaz...
    když jste nemocní, cvičíte?
    ráda bych dostala nějaké doporučení, zda cvičit a případně co cvičit, když jsem nemocná, oslabená, unavená a léčím se antibiotiky.
    zatím se jen tak lehce protahuju, jak zrovna cítím a snažím se moc nenamáhat, jenže jsem předtím dlouho necvičila a začala jsem zas před pár měsíci. jsem začátečník...
    MASOO
    MASOO --- ---
    ja chodila sem
    Divine Center
    http://www.divinecenter.cz/
    a stepanka mi sedla a opravovala tak akorat;)
    PETRF
    PETRF --- ---
    SLAUGHTER: Nic proti telocviku. Zdrave telo a mysl jsou zapotrebi sic je rozdil zda jsou prostredkem nebo cilem coz nasledne vede k rozdilu mezi bhogou a jogou. A prirozeny vyvoj kazde bytosti je odkloneni se od bhogy a hledani jogy sic kazdy to prozije v jinem case a samozrejme se muze pohybovat i na vlnach jednou smerujic vic tam a podruhe onam. A zadna praxe by nemela byt superimpozici nasich predstav, sic se nam po nejakem case pravdepodobne preji, pokud v ni nenalezneme zalibeni.
    :) Sic si rozumime, tak kazdy mame trosku jiny pristup (top-down a down-top)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    PETRF: :-) k telocviku - ucel sveti prostredky. Motivace k praxi se samotnou praxi meni. Rozdil mezi bhogou a jogou nechapu jako praktikovani nejakych samoucelnych praxi - ty jsou jen nastrojem. Je to o zmene pristupu a zvedomeni.
    PETRF
    PETRF --- ---
    SLAUGHTER: To vis ze neni, vzdyt ne nadarmo hinduismus popisuje ctyri cile zivota arthu, kamu, dharmu a moksu. Coz muzes trosku srovnat s Maslowovou pyramidou ci hledat obdobu v procistovani caker atd. Nicmene vetsina z nas se ubira vice cestou bhogy nez jogy (vcetne me). A ne nadarmo Patanjali zacina slovicem Atha - znacici ze clovek jiz ma jiste znalosti a je na urcitem stupni vyvoje. A cviceni ve skupine ma sve vyhody i nevyhody, a chtel jsem pouze poukazat ze pro vetsinu z nas je motivace na urovni tela a mysli, nikoliv splynuti :)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    LILY: samozrejme :-) ale ja jsm tam z ashtangy prisla, na webu, minimalne tom byvalem, naznacoval podobnost, a ja jsem byla zmatena, ze jsou veci jinak... asi jsem chtela napsat, ze oba hezky a citlive opravuji, ale kazdy cvici neco jineho.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    Myslim, ze je moc dulezite, aby ti lektor osobne vyhovoval. Ja trebas letos zmenila lektorku, protoze me po jejich kurzech bolela kolena (na coz nemam vek). Hodne jsme trenovali trikonasanu. Jedna padesatileta pani se ji behem kurzu zminila, ze ji boli kolena a lektorka ji odvetila, ze je to tim, ze prijela na kole. Udivil me jednak nechapavy pristup, druhak, jak te z kola muzou bolet kolena ?
    Lektorku co mam ted zmenim uz taky brzy, protoze ona porad neco vyklada, co nema s jogou moc spolecneho (zdrava vyziva, ayurveda, atd atd), coz me rozptyluje od soustredeni se sama na sebe a na asanu.
    On napad s tou jeskyni nebo pralesem vlastne neni tak spatny :)
    LILY
    LILY --- ---
    GUDRUN: to bude tím, že Petrova jóga prostě není ashtanga, ale prana vashya joga, ne? :))
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Díky, podívám se na to. Asi jsem neměla štěstí při výběru...
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    TORUVIEL: tak to mi prijde divny...ja delam Iyengar yogu a tri profesori, co jsem mela, nedelali nic jineho, nez ze nas opravovali. Iyengar je ale dost technicka.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    TORUVIEL: fakt?
    no rozhodne Laura (http://www.ashtangajoga.cz/) i Petr (http://www.pranayoga.cz/) opravuji. Kurz u Petra ma tu vyhodu, ze to bere od zacatku uplne, takze si clovek opravi i chyby, co dela, zreviduje si to. Ale zase to neni ashtanga tak, jak jsem ji znala od Laury, je to jemnejsi, rekla bych. Pak jsem jeste chodila k Lence Kyrove, a ta byla na muj vkus dost studena a neopravovala.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Když tu mluvíte o těch chybách, zatím jsem chodila na 4 různá místa cvičit jógu a nikdy mě (ani nikoho jiného v kurzu) nikdo neopravoval. Doporučíte kurz/lektora, který opravdu pomůže, poradí, opraví mě?
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    NUDLINEK: souhlasim s tebou, ze clovek muze nadela spoustu chyb (pro ilustraci : http://pinterest.com/pin/113575221823485685/ ) ale porad si myslim, ze lepsi delat jogu, nez nic
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    NUDLINEK: to zalezi na vicero faktorech. Napriklad u shivanandy je moznost ublizeni si v pocatku minimalni. Neexistuje jedina odpoved. Jiny pohled muze byt, ze kdo nic nedela, nic nezkazi....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam