• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    LILY
    LILY --- ---
    Ono to taky může působit, jakože "no jo, tak se zblázním, no a?" Ale ve svém blízkém okolí jsem měla tři lidi, co se takhle řekněme zbláznili (dlužno říci, že bez jógy, jen díky psychedelikům a jejich kombinaci). Dva se z toho dostali, i když to muselo být opravdu velmi nepříjemné zažívat stavy, které měli...no a jeden umřel.
    Takže za mě je to fakt riskantní, s jógou tuplem, protože může ty účinky ještě znásobit.
    LILY
    LILY --- ---
    LAKSHMANA: záleží, jeslti se ti chce podstupovat riziko, že se zblázníš.
    IKTOME
    IKTOME --- ---
    DARJEEL: pisu jenom ze to neni pro kazdyho. a reaguju na vyzvu smerem k "taboru nedoporucujicich"
    pro plosne zavrhnuti nejsem, je to otazka svobody a kazdej by mel naslouchat sobe aby zjistil, co je pro nej dobre.

    ale pokud o tom nekdo mluvi, nemelo by byt teziste tematu v tom, jak je to super, ale brat v uvahu rizika, nebat se jich, mluvit o nich a treba nabizet zpusoby, jak se jich vyvarovat.

    zaroven priznavam zvedavost jestli lakshmana zmini, co tim vlastne sleduje, ceho chce dosahnout
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    IKTOME: a sadhuové byli z toho co píšeš vyřazení proč? Copak nepraktikují? Nefunguje jim to podle Tebe?
    LAKSHMANA: mám obavu, že budeš dostávat odpověď od lidí, kteří své zdůvodnění budou začínat slovy "mám dojem" nebo "myslím si"...

    hlavně se nenechat přesvědčit zkušeností druhých, ta vlastní je what counts, pokud Ti to nějak funguje, tak myslím není důvod zíksávat obecné doporučení nebo posvěcení... pokud seš na vážkách, tak je dobré to opatrně zkoumat...
    Bohužel lidé, kteří k tomu mají ve zdejším auditku asi nejvíc co říct, tak se zatím neozvali...
    VALOR
    VALOR --- ---
    VALOR: Psychoticke poruchy - ataky
    VALOR
    VALOR --- ---
    LAKSHMANA: Vznik psychoticke por
    IKTOME
    IKTOME --- ---
    LAKSHMANA: imho je problem v tom, ze jsou to rozdilne cesty, ze kterych jedna (ta drogova) se tvari ze muze byt kompatibilni se vsim. ale pokud to kombinujes, je to vzdycky vic cesta drogova nez cesta jogy

    nebezpeci v kombinaci je, ze joga je system kompletni sam o sobe. pokud se praktikuje v kombinaci s drogama, muze to procesy akcelerovat tak, ze to prestane byt slucitelne s interakci s civilni spolecnosti a clovek si muze natropit neprijemnosti.
    je to asi otazka kontroly, jenomze pokud nekdo ma schopnost takovy kontroly tak je otazka co sleduje jeste uzivanim drog

    muze pak jit o nejaky poznani, skily... jenze kazdyho poznani je jednou taky uz vic nez jeden muze potrebovat, skily muzou zase zavirat cestu k obycejnejm ale milejm vecem, clovek taky muze sam sebe predbehnout a pak se divit, jakou streku se musi vracet. a jeste dobry pokud mu v te situaci dojde ze je nacase se vratit, kvuli necemu dulezitymu

    to jsou rizika, duvody proc treba tenhle pristup nemusi byt doporucovany.

    nevim jak to mas, mozna ti to funguje, jenom reaguju na tvoje vyzvy ke zduvodneni proc to treba neni uplne nejvhodnejsi pristup, urcite ne pro kazdyho
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    AIM_FREEMAN: Hmm, asi chápu co myslíš. Je to potenciální komplikace navíc. Vachrlatá věc - může hodit výsledky, ale i se to může vymknout.

    Dal by si ještě někdo z tábora nedoporučujících tu práci a vysvětlil jakým způsobem, nebo jakým mechanizmem, koliduje používání psychedelik s, řekněme, "klasickou" jógovou praxí natolik, že by takový přístup zasloužil plošné zavrhnutí?

    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    VALOR: díky, podívám se na to.
    KOTCHISTAAN
    KOTCHISTAAN --- ---
    JANITA: Jeden krasný způsob jsem slyšel od kamarádky. Dávala si podložku vedle postele a každé ráno se na ní svalila a začala se probouzet protahováním dle chuti, protahování už se samo zvrhlo v jógu......
    VALOR
    VALOR --- ---
    MORGAIN: Pozorování myšlenek v jakékoli pose která ti přijde pohodlná. Obrácení mysli dovnitř, zklidnění. 10-20 minut. No a pak samozřejmě meditace na dech, ale lepší je začít s tím nezůčastněným pozorováním toho co přichází.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    LAKSHMANA: já užívání drog považuju za vážnou překážku v rozvoji praxe. člk může x let chodit tam a zpět. sice místy s velkým rozkmitem (10 kroků vpřed, 10 vzad), takže se zdá že se něco děje, ale zas tolik se toho dít nemusí a spíše se posune méně než kdyby ty látky neužíval. imho.

    ještě mi zajímavě odpesal slaughter do pošty, tak jestli se uvolí, či svolí vložit, objeví se to tu. myslím, že jeden příspěvek k tématu jóga a psychedelika to tu snese.
    SLAUGHTER: nemusíš, stačí přejmenovat stávající auditko... mno, tak zas nepřeháněj, jo?
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    TADEAS: nemusíš, stačí přejmenovat stávající auditko...
    AIM_FREEMAN: pošta
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    AIM_FREEMAN: No velmi pěkně to popisuješ, díky za inspiraci, akorát já musím teda říct, že se mi pránajáma a ásany prožitkově překrývají. Když cvičím ásany, mívám taky prožitky energetického těla. Takže to prohloubené vnímání mi tam taky pomůže chápat. Pak taky je relevantní prohloubená schopnost soucítění a akceptující vlídnosti k vlastnímu tělu, to velmi inspiruje, navíc v oblasti, kde míváme často rezervy. Totéž nakonec platí i vůči druhým bytostem, to je taky základní kvalita, kterou musíme v rámci jógy rozvinout. Vhod přijde i klasický vhled o provázanosti a podmíněném vznikání všech dějů a jevů a následné rozpoznání neefektivnosti, nebo dokonce nemožnosti, do vývoje věcí jakkoliv zasahovat, nebo se je snažit ovládat, poznání, že to nejen není 'moje' tělo, ale ani 'moje' jóga. A takhle by se dalo pokračovat do nekonečna.

    A na ten obligátní disclaimer, že nikomu nedoporučuju aby bral drogy, se klidně vybodnu. Já to doporučuju. A taky doporučuju s nima zacházet vysoce opatrně. Jako s ostrým nožem.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    LILY: ;-)
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    Chtěla bych se zeptat, je nějaké konkrétní cvičení, které byste doporučili na ráno. Chtěla bych najít nějaké cvičení, které je hodně o soustředění na svůj vlastní dech a tělo. Zároveň nemám moc čas odpoledne, takže mam pocit, že jediný čas, kam bych ho snad i mohla zařadit, je hned ráno, než jdu do práce. Váhám nad možností čchi kungu nebo právě něčeho z jógy, co by mohlo plnit tenhle účel.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    HONZAL: on tam potkal svého guru Nee Karoli Babu, který si na alpertovu žádost s ním dal 1200 mics a nic to s ním neudělalo. asi mu i doporučil dělat něco jiného než baštit lko. :)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    psychedelika mi pomáhají vidět věci, jak skutečně jsou, bez zbytečného balastu a konstruktů v hlavě, který tu pravdu zastíraj. Ukazují pravou cestu, kdo jsem a co je pro život podstatný a vlastně mi i ukázaly, co je to to osvícení, ikdyž se snadno zapomíná...
    v zásadě dobrá věc, ale taky to má svoje nebezpečí, ale o tom je napsáno dost jinde :-)

    zajímavý je v tomhle Richard Alpert, kterej začal s jogou nějak víc a pak je tak nějak odsunul jako pro jogu nevhodné. No, možná pro jogu "na plnej uvazek! v Indii opravdu, ale pro život tady možné ne...:-)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    me prijde ze kdyz uz, tak se da vlivu psychedelik vyuzit pri pranajame. velmi dobre se da sledovat vliv na pranicke telo a hlavne ho rozlisit od fyzickeho a nahledout jeho anatomii.
    ucinnost takoveho cviceni se velmi zvysuje. cloveku pak spousta veci z pisem nemusi prijit jako pohadky pro naivni hipiky (jak jsem zde jiz od nekoho cetl).

    a tim vubec nedoporucuju to kombinovat..ale kdyz UZ clk citi potrebu tyto substance uzivat a pritom se zabyva praxi jogy, prijde mi to jako jedno z nejsmysluplnějších využití jejich potenciálu.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    DARJEEL: měl sem na mysli jogu, ale vlastně to platí i pro to konopí. :-)

    (jak koukam na diskuzi, tak se tu mluví o víc věcech najednou, já proti užívání rostlin všeho druhu nic nemám, mně samotnému hodně daly, ale s asanami nekombinuju)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam