• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DARUMA: otevrit obzor v cem? nabizim navstevu u me :)
    myslim, ze tvuj popis "ceri to mysl, je to ble" je adekvatni leda k tomu, abys tu oblast dal nezkoumal a rovnou ji zavrhnul (what the thinker thinks, the prover proves). to ceho se tyka me pozvani mysl neceri, ale inspiruje ke stabilite a vire, obzvlast lidi jako ty, kteri uz na te ceste jsou. ty prozitky jsou generovany na zaklade tvejch vlastnich dispozic, ukazujou moznosti tvyho prozivani. nechci te k tomu presvedcovat (staci prijit:), jen neni na miste tvrzeni typu "kazdej clovek, kterej", kdyz mas s tou oblasti pramalou zkusenost.

    DARUMA: mozna, ze kdyz clovek potrebuje zalozit svuj zivot okolo nejakyho "systemu", tak pro nej tyhle latky nejsou. co kdyby se totiz nahodou objevilo neco co do nej nesedi a on by musel zacit to sirosire byti skutecne zkoumat sam :) to by asi byl akt prilis hluboky viry :)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    TADEAS: A můžu přijít místo darumy, když nechce?
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    LILY: Ok, pokusím se dát dohromady nějakou odpověd, když už jsem tady tuto obecně málo podporovanou myšlenku vytáhl a vidím, že to lidi skutečně zajímá. Zároveň se ale musím přiznat, že mě opakované obhajování svého stanoviska taky už unavuje (zdravím Slaughtera) a taky na to prostě nemám čas. Myslím to teď opravdu jenom tak jak to říkám, bez nějakého dalšího smyslu.

    Existuje celkem běžný a, jak se zdá, obecně docela už dobře přijatý názor, že dočasné návštěvy neobvyklých stavů vědomí, vyvolané užitím některé vhodné psychoaktivní látky, vedou často k prvotnímu "breakthrough," k nabourání velice pevných psychických struktur, které jedince (jeho oddělené já/ego/separate self) "chrání" od kontaktu s duchovním rozměrem života. Je evidentní, že pro mnoho lidí v naší kultuře posloužil psychedelický zážitek jako vstupenka na duchovní cestu, mě nevyjímaje.

    Ok, dobrá věc.

    Existují ale důvody se domnívat, že psychedelika (nebudu už po x-té zdůrazňovat že správně použitá), přesněji prožitky které dokáží zprostředkovat, mají SKUTEČNÝ TRANSFORMATIVNÍ POTENCIÁL. Jinými slovy mají skutečný LÉČIVÝ potenciál. Jde o to, že představa, že přínos těchto drog (konkrétně jde především o drogy klasifikované jako psychedelika a entaktogeny) spočívá pouze v jejich schopnosti inspirovat k duchovní práci, možná nepostihuje jejich potenciál v plné šíři.

    Velice působivé výsledky na tomto poli, jak teoretické, tak praktické, přinesla práce pánů Grofa, Metznera, Sandisona a dalších. Konkrétně především práce S. Grofa znamenala v psychologii explozi nových perspektiv, v psychoterapii pak kvantový skok v chápání mechanizmů léčení lidské psýché. Než někdo namítne, že psychoterapie není jóga, tak rovnou dodávám, že nová kartografie lidské psýché, kterou předložil Grof, poskytuje konzistentní koncepční rámec, integrující všechny předešlé západní psychologické modely lidské psýché a mechanizmů jejího léčení, a který též plynule navazuje na univerzální modely všech hlavních světových duchovních systémů a to jak koncepčně, tak i s ohledem na VLASTNÍ DUCHOVNÍ PRAXI.

    Bylo mnohokrát ukázáno, že lidé podstupující řízený psychedelický proces konzistentně dosahují hlubokého duchovního a energetického léčení. Toto se týká především psychedelické terapie a psycholytické terapie - výsledky jsou dostupné a hovoří jasně.
    Právě v těchto dnech se nám probouzí i tradičně spící a provládní americká mainstreamová média, jako N.Y. Times, a objevně píší o již nejméně 40 let známém léčivém potenciálu MDMA, použitém řízeně v rámci psycholytického procesu.

    http://www.nytimes.com/2012/11/20/health/ecstasy-treatment-for-post-traumatic-stress-shows-promise.html?pagewanted=all

    Moje inklinace k tomu se domnívat, že (především) hluboké psychedelické zážitky mají skutečný a pravý transformativní potenciál je také podpořena mojí letitou zkušeností se systematickou praxí metody holotropního dýchání, jejíž hluboký léčivý a transformativní potenciál jsem důkladně prozkoumal in vivo, stejnětak jako teoreticky, a je pro mne naprosto neoddiskutovatelný. Mechanizmus léčení je u této metody velice blízký tomu v psychedelické terapii, s tím, že teoretický a praktický rámec, v němž léčení probíhá, je prakticky stejný jako v psychedelické terapii.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    STQ: Psychedelickou drogu jsem potkal, ale nikdy jsem nemel potrebu si ji vzit do pusy. Ucinky drog na chovani a mysl cloveka jsou popsany celkem detailne. Pokud nasledujes nejakou indickou duchovni skolu a podivas se do historie na ucitele, ktere nasledujes a kteri tu duchovni skolu zalozili - jak dosahli realizace? Bastim psychedelik nebo intezivnim duchovnim cvicenim? Drtiva vetsina indickych systemu je zalozenych na tom, ze vsechno co potrebujes k praci na sobe uz mas. Nepotrebujes nic zvenku. Maximalne vedeni od ucitele. Kdyz si beres drogu, tak musis vychazet z toho, ze ti neco chybi a proto mas potrebu sahnout po chemii, kterou nekdo vyrobil, aby ty sis mohl udelat dobre, protoze mas pocit, ze na to nemas sve vlastni prostredky a kapacitu. Proto rikam, ze ladovani se chemii jde proti zakladnimu duchu techto systemu.
    STQ
    STQ --- ---
    DARUMA: odhadem tak 80% z lidi, kteri v cechach zacli s Ashtangou (o dalsich skolach mluvit nemuzu, neb je neznam) a ted ji uci ma za sebou pred jogou nejakou psychedelickou zkusenost a prevazna vetsina z nich ted na dalsi chemii kasle a misto toho jezdi cvicit do indie a vysedavat do barmy. to neni povidacka ale realita...
    DARUMA: a co je tohle jinyho 'Vzít si drogu, která je dneska dostupná na každém rohu a nebo vysedávat denně na meditačním polštářku s tím, že časem začnu něco Chápat'?

    mi z toho co pises prijde, zes zadnou psychedelickou drogu nikdy nepotkal, pletu se?
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    STQ: Tak to mi podsouvas neco co jsem nerekl. Osvitej jako baterkou myslis?
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    TADEAS: :-)) Jo, diky, ja nejaky moznosti mam, kdyz budu chtit neco zbastit. :-) Otevrit obzor v cem? Zjednodusene receno, droga je jako steroid, meditace je chozeni do posilovny. IMHO bez nejake hlubsi analyzy je kazdemu zrejmy rozdil mezi tim cpat se steroidama a nebo chodit do posilovny. Ja jsem se rozhodl kracet nejakou cestou a at hledam jak hledam, tak o drogach se v textech ktere studuji nikdo nezminuje. Naopak, jakekoliv chemicke latky ktere ceri tvou mysl a umele generuji uber zazitky a uber pocity jsou povazovany za nevhodne bo cilem meditace neni mysl stimulovat, ale naopak ovladnout a nechat ji sednout. Coz ale trva nejaky cas. Navic lidi, kteri vezmou drogu jednou jen, aby se podivali do svoji mysli a pak zacali sami poradne medit a kaslou na dalsi chemii je tak malo, ze povidackam o jednorazovem otevirani dveri fakt neverim.:-) Droga rychle generuje prijemne zazitky a clovek to chce proste opakovat.:-)
    STQ
    STQ --- ---
    DARUMA: to zni trochu jak kdybys mluvil o redukcni diete, ne o hledani boha :)

    logika 'osviceni prijde jedine az si ho vysedim za tristapadesat let v bolestech v klasteru v himalajich a dost si ho zaslouzim' (kterou z toho prispevku trochu cejtim a ktera implicitne naznacuje, ze jakakoliv zkusenost ziskana snadno je zadarmo, tzn spatna a bezcenna) mi prijde nestastna a realite neodpovidajici. lidi co tomudle verej jsem videl plny klastery a asramy ale (ne)prekvapive to jsou vzdycky lidi zijici mimo vsechny tydle systemy co se nakonec osvitej...proc asi?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DARUMA: pro tebe by to nebylo primarne kvuli tomu, aby ses mel dobre (coz by ses mel), ale mohl by se ti otevrit obzor ohledne toho tematu co tu ted probirame a treba bys zreflektovat svoje pojeti pojmu drogy. nabidka plati :)
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    TADEAS: Diky, ale nejak nemam potrebu do sebe ladovat chemii, abych se mel dobre. ;-)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DARUMA: az budes v praze, zvu te na nejaky mdmacko, vysvetlis mi aspon jak se to hrozne mota ,)
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Dyť je to prostý ne? Co je jednodušší? Vzít si drogu, která je dneska dostupná na každém rohu a nebo vysedávat denně na meditačním polštářku s tím, že časem začnu něco Chápat? Jednodušší a pohodlnější je vzít si drogu. IMHO každej člověk, kterej to myslí s jógou nebo meditací vážně a chápe její benefity a náhled, žádnou chemii nepotřebuje, ani jako formu "otevření dveří". Motivací k praxi a kontemplací existuje v jógických textech více než dostatek. Čili buď jsem se rozhodl meditovat, vidím benefity meditace, meditace mě oslovuje a chápu náhled jógy a jdu do toho a nebo chci experimentovat, chci zážitky a chci to teď hned. Potom zkouším drogy, meditaci a tak dále. Obojí je OK, ale asi by to chtělo malinko rozlišovat v jaké fázi se člověk zrovna nachází a nemotat to dohromady.
    LILY
    LILY --- ---
    LAKSHMANA: a jaký?
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    STQ: To bude nedorozumění, podle mě, protože jednak nejsem rozhořčenej, a druhak s tebou souhlasim. Akorát mam teda navíc ještě sklon se domnívat, že některé drogy mají kromě té funkce 'preview', nebo 'reklamy' na pokročilé stupně lidského vývoje, ještě širší potenciál.
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    STQ: chapu ze si se chtel vyjadrit, ale nechapu proc to vysvetlujes me, ale neva :) ja chtel jen zpochybnit to aushadhi.
    STQ
    STQ --- ---
    FLUMO: si pis
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    STQ: obtezujes se alepson cist posty lidi, kterym odepisujes? :)
    STQ
    STQ --- ---
    FLUMO LAKSHMANA: kluci nikdo ale nerika, ze drogy jsou nahrada praxe, reagujete rozhorcene na neco co neexistuje :) probehlo to tu uz nekolikrat a vcelku jsme se zatim vzdycky shodli (a urcite se to bude dat najit v historii jako prispevky od id TOMASEQ a ode me), ze stavy po psychedelickejch drogach vcelku odpovidaj stavum, do kterejch se clovek dostane po delsi meditacni/jogovy praxi. rozdil je vcelku jedinej, a to ten, ze u drog ty stavy jdou na dluh, z energetickejch zasob organismu, kdezto jogou (o nicem jinym nemuzu mluvit neb nepraktikuju) se tam clovek dostane pomalejc, prirozenejc a pak v tom zije furt, nejenom tech 5-8 hodin.

    a navic casem pokracuje jeste dal a vejs atakdal...

    nicmene jako reklama na osviceni jsou LSD nebo houby super a muzu (pod vedenim zkusenyho cloveka a se silnym zamerem) jen doporucit, jako jednorazovou zkusenost ktera cloveku otevre obzory, o kterejch predtim nic netusil a ukaze mu cestu.

    to je asi tak cely co jsem k tomu chtel rict...
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    SLAUGHTER: Tak to jsem se netrefil teda.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    STQ: Hmm, to je zajímavý. Když nad tim uvažuju, tak mě zarazilo jak píšeš, že je ti upřímně jedno, atd. Mě asi neni úplně jedno jestli ostatní budou "fetovat", pokud tím pejorativním slovem teda myslíš nějak si ubližovat, třeba pravidelným braním nějakých návykových drog, jako nevhodně a rutinně předepisovaných psychofarmak, nebo heroinu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam