• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    LILY: jakoze ne polotovary nebo predem udelane jidlo odjinud...koupim brambory, mrkev, cibuly, uvarim a posolim :-)

    zjistuju, ze uz jen na chlebu jsem odkazanej (ale i ten se da delat doma)
    LILY
    LILY --- ---
    HONZAL: co jsou to surové podklady?
    STQ
    STQ --- ---
    MILUCH: tak o tom jsem nic neslysel, mas k tomu nejakej zdroj?
    STQ
    STQ --- ---
    MILUCH: sladky z tohodle pohledu nevadi (a mistni jogini jsou na sladky az hanba :))
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    LILY: nejlepsi je varit si svoje jidlo ze surovych podkladu ;-)

    STQ: je to mozne, je pravdou, ze jidla nekdy pruzracnost satvy rozviri, ale sul ma i spoustu dobrych ucinku...ono to bude jako s tim cesnekem...
    STQ
    STQ --- ---
    SLAUGHTER: na me teda spis jako depresivum
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    STQ: sůl funguje jako antidepresivum.
    STQ
    STQ --- ---
    HONZAL: vcelku nic :) akorat te pripravuje o citlivost na chute, zvysuje emocni vykyvy a rozhodne nenapomaha klidu mysli.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    VALOR: jasný, reagoval jsem na tvá slova. Můžeme sice myslet, dokonce i vědět, ale náš systém (někdo říká tělo, mám na mysli systém kóš) si však dělat co potřebuje bez ohledu na naše uvědomění (Castaneda to tuším nazýval ovládaná pošetilost - když tak mě někdo opravte). Jsi u toho, vidíš, co se děje a nechat to se dít, protože vědomé zasahování nevytvoří změnu. Tuším Gándí řekl něco ve smyslu, že když má někdo v srdci zlobu je nesmylné aby se choval mírumilovně.
    STQ: díky za odpověď
    VALOR: kraniosakrální dynamiku
    LILY
    LILY --- ---
    HONZAL: to víš, je skoro všude, mrcha.. :D:D
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    na soli je neco zavadneho?
    VALOR
    VALOR --- ---
    LILY: já bych tomu taky věřil ale nevařím jen pro sebe. Já jsem omezil sůl kuli vysokému tlaku a ostatní už respektují že si jídlo trochu dosolí na talíři.
    LILY
    LILY --- ---
    VALOR: to mě taky napadlo.. Nebo by mohly možná lehce pomoct řasy.
    Ale věřím tomu, že když člověk snižuje postupně dávku, tak to jde nakonec i bez soli.
    VALOR
    VALOR --- ---
    LILY: já na dochucení jídel typu rýže/mrkev/hokaido používám shoyu - tam je ale sůl taky :(
    LILY
    LILY --- ---
    STQ: je fakt, že když jsem dítku vařila neslaná jídla typu rýže/mrkev/hokaido apod., tak mi taky docela chutnaly.
    VALOR
    VALOR --- ---
    SLAUGHTER: Jakej mas vycvik?
    STQ
    STQ --- ---
    SLAUGHTER: vidim to tak, ze zadnej system, na kterej bych mohl svest kam me vede neexistuje. jedinej kdo me nekam vede jsem ja, takze se muzu rozhodnout, kam presne pujdu a jaky nastroje k tomu pouziju. od toho mam intelekt a rozlisovani dobry/nedobry.
    vyndavat osobni temata bez zpracovani kazdopadne za dobry nepovazuju, mluvim o zkusenosti kde jsem to kombinoval s jogou. tzn mocna introspekce (kde psychoterapeutickej vycvik slouzi jako takovy silny zrcadlo) a naslednej intelektualni rozbor a najiti korenu. to mi prislo hrozne mocny a ze zpetnyho pohledu to nic neprohloubilo, prave naopak. bez jogy si ale uprimne nedokazu predstavit ze bych ty veci vubec tak rychle nasel (resp byl ochotnej si priznat) a mel energii na jejich straveni/zpracovani.
    LILY: ty se zbavuju postupne, urcite ne najednou (a pak neni potreba ji nahrazovat). efekt to ma ten, ze se jazyk zjemnuje, jsem rozeznavat daleko jemnejsi odstiny chuti...a pak uz vlastne sul neni k nicemu potreba.
    LILY
    LILY --- ---
    STQ: a dá se nějak "nahradit" sůl nebo ti pak už nepřijde, že jíš neslané jídlo?
    VALOR
    VALOR --- ---
    SLAUGHTER: rozdíl mezi potlačením a transformací? Myslím že ten rozdíl vnímám. Násilím se člověk opravdu změnit nedokáže, musí vědět proč to dělá a chtít to na vědomé i podvědomé úrovni. Potlačit vztek neznamená necítit vztek. Zlobím-li se můžu se snažit si uvědomit proč se zlobím a odlišit emoce své od emocí druhých lidí, taky emoce jednu od druhé a zhodnotit jestli ty důvody jsou vážně oprávněné - nebo mě třeba bolí zub, mám hlad atp.("transformace") Zahnat každou myšlenku vzteku stylem Ježiš zase se zlobím, vžyť se nesmím zlobit, honem s tím pryč. ("potlačení"). Tohle jsi myslel? Vzpomněl jsem si na jeden citát: "Potlačením negativních emocí ztrácíme část emocí pozitivních." Jinými slovy: odnaučíme-li se plakat, odnaučíme se i smát.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    VALOR: cítíš rozdíl mezi potlačením a transformací? Představ si společnost jako nádobu a začni do ni něco tlačit pod tlakem. Jak dlouho to asi bude únosné a co se stane potom?
    STQ: ano, mám stejnou zkušenost a taky s muay thai. Já pro změnu chtěl utišit svoje vrtti, tenkrát jsem sice nevěděl co to je, ale fungovalo to :-). Najednou byly kolem mě fyzické konflikty. Jenomže náš systém má důvody, proč nás vede do konfliktů. IMHO to není o praktikování, či nepraktikování bojového umění. Jde o náš přístup! Praktikuji kvůli boji, nebo mám jiný důvod? Jak to vnímáš ty?
    STQ: imho vyndat osobní témata na světlo boží témata je zajímavé tak pro šedou kůru. Je to navíc takové smyslové fetování - s tím pracují katarzní techniky, ale nemusí jít ruku v ruce s jejich transformací. Často to jen prohloubí samskáry. Lečení není o rychlosti, naopak méně znamená více (alespoň to mi dal můj výcvik). Žel to neobhájím, je to pouhá vlastní zkušenost :-).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam