SMARTCHIN: ahoj Smartchin, já mám třeba moc ráda lekce u Běly, která učí ve studiu Akasha v Letohradské ulici na Letné. Chodím k Běle už tak pět let a za tu dobu mají její lekce velký vývoj. Od ashtangy jógy, kdy jsem šli z jedné pozice do druhé, se Běla dostala k józe dynamické, která možná trochu mate svým názvem (alespoň teda já jsem si představovala pod tímhle pojmem nějakou rychlou jógu, kdy jdu z pozice do pozice a vůbec se nezastavím:). A tahle dynamická jóga mi vyhovuje ve všech svých aspektech, protože při cvičení té první (ashtangy) jsem často měla pocit, že to co na lekcích dělám je jen zběsilé napodobování učitele a ostatních a cpaní se do pozic ve kterých mi není zrovna pohodlně. Z hodin jsem sice odcházela protažená a plná elánu, ale čim dál tim víc mi připadalo, že mi tak nějak chybí nějaký základ pro takovýhle typ jógy, ale nevěděla jsem jak by ten základ měl vypadat. No a pak sem k Běle asi rok nechodila a když jsem se k ní po roce vrátila, tak mě upozorňovala, že celkem výrazně změnila styl a že je zvědavá jak mi bude vyhovovat. No a tak sem objevila dynamickou jógu, což bylo to co jsem vlastně hledala. Jde totiž o jógu, která si neklade za cíl nacpat se do komplikovaných ásán, které svou formou působí efektně, ale spíš o opakování stejných, nepříliš komplikovaných pozic, při kterých si neustále uvědomuješ jak se kde v těle cítíš a o neustálou velmi jemnou práci s tělem, která ani navenek nemusí být vědět. Takže ona dynamická je, a dost, ale tak trochu neviditelně:) Zpočátku jsem k ní byla torchu skeptická, protože mi přišlo, že se po lekci necítím moc protažená a připadalo mi, že nic moc nedělám, ale pak mi došlo, že už po pár lekcích si v běžnym životě uvědomuju, že třeba sedim/stojim v nějaký pozici, ve který tělu neni příjemně, že špatně dýchám atp. Tak abych to shrnula, přijde mi, že dynamická jóga mě dostává do dobrýho konaktu s mym vlastnim tělem, kterej považuju za výchozí pozici pro pouštění se do nějakých komplikovanějších ásán, třeba právě do té ashtangy jógy. Je to myslím kažopádně dobrý základ pro jakýkoli sport a vlastně fungování vůbec.